Davranış Bozuklukları Çocuğunuzun davranış bozukluğu için

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Soyle bir toplu olarak yazayim. Hic bir konuda kesin konusmam. Her zaman bir yanilma payi birakirim, burasi KK bu tip konularda pek cok yorumu saglikli bulmadigim bir ortam ama Ingiltere icin konusursam burada prozaci 7-8 yas alti cocuklara vermiyorlar bu bir.

Oteki konu icin soylersem; cocuk bir takim testlerden gecirilip teshisi ADHD olarak konmussa , gerekli goruyorsa r* lin adli ilaci verir. Bu ilaci her psikiyatrist kafasina gore yazamaz. Bu da uzun bir surectir , herkese uygulanmaz.

Onun disinda psikologla beraber calisilir. Psikiyatrist, yonlendirme yapacagi yerler varsa o kisimlara yonlendirir.


Benim onerecegim seyler arasinda; beyni hafifletmek adina klasik muzik , resim olabilir. Onun disinda spor baska bir alternative . Bunlarin zarari yok o yuzden onerebilirim.

Cocugun ozguven ve gelisimi acisindan anne ve babadan surekli ders baskisi hissetmemeli.

Aslinda iyi bir psikolog ve psikiyatrist daha saglikli cozum onerilerini sunacaktir.Is onlari bulmakta...
 
Son düzenleme:

Annesi tedaviden vazgeçmemiş ki henüz araştırma aşamasında bir kaç test ve farklı uzmana danışarak doğru çözümü bulmaya çalışıyor. İlaç tedavisi en son tercih olmalı diye düşünüyorum. O ilaçlara başladıktan sonra degistirmek veya kesmek çok zahmetli oluyor. Pek çok insan önce ilaca başlıyor, çocuğa etkilerini gördükten bir müddet sonra vazgeciyorlar.

Burada önemli olan ilaç tedavisi olacaksa doktorun süreç konusunda aileyi iyi bilgilendirmesi. Doktorlar ilacın çocuk üzerindeki olasi etkilerini anlatmiyor. Tedavi ne kadar sürecek belli değil. Aile de hakli olarak değişiklikleri fark ettikçe vazgeçiyor. Bilmiyorum annenize de böyle mi olmuş. Ama onu anlayabiliyorum. Bakın siz bile tedavi olmaz ise böyle böyle sonuçları olur diyorsunuz. Ama doktorların çoğu ilacı veriyor şu tarihte kontrole gel diyor. Süreç nasıl olacak belirsiz tedavi olsa olmasa ne olacak belirsiz. Hatta teşhisi bile söylemeyebiliyorlar. Burada önemli olan ailenin bir tedavi yöntemini belirlemesi ve onu sonuçlandırmak için uzmanlarla beraber çalışması. Ama insan uUn sürecek bir tedavi sürecinde beklenmeyen birsey ile karşılaşırsa tedirgin olur ve tedaviyi bırakır.
 

Canim terapi yapmak öyle kolay değil. Haklısın okulunu bitirip terapi yapan çok var. Ama istanbulda özellikle 3-4 yillik terapi eğitimi ve pratiklerini tamamlayip deneyimli psikologlar çok var.

Siz zaten terapi gitmeyeceksiniz. Pedagog ile goruseceksiniz, o size yaşadığınız örnek olaylarda nasıl davranması gerektiği konusunda önerilerde bulunur diye düşünüyorum. Ayrıca sizin yavrunuza teşhis konulmuş ise bu alanda uzmanlaşmış bir Pedagog bulabilirsiniz belki.
 
Kesinlikle ilk görüşte ilaç yazılmamalı bu çocuğun kalbinde bi sorun varmı testte ne çıkıcak diye beklemek varken ilaç en son çare
 
Dil konuşma terapisi alıyor evet testin sonucunu bekliyorum artık başka yerlere götürmicem hatta.çünkü her gittiğinde neden geliyorum buraya diye soruyor resim yapıcaksın eğleniceksin diyorum niye resim yapınca ne olucak diyo gelde cevap ver en sonunda çok güzel apartmanlar çiziyorsun belki ileride inşaat yaparsın bi baksınlar dedim bence anlıyor.ilaç içirmiyorsun artık bana diyor
 
Gerçekten hergün migrenim tuttu ağladım üzüldüm.çünkü hareketli değil çocuğumu tanıyorum.ya bizim öğretmenimiz hergün aynı Veli'yi arıyor gel al durmuyor diye ben bunları yaşamıyorum.yapamıyorum dediği için ilaç çözümmü ben tek tek anlatırım.zaten özel eğitimede gidiyor.bana proz.. Kullan açılacak diyor.konuşma şekli değişti küstah küstah konuşuyor beni düşman gibi görmeye başladı azıcık kızsam doktora söylicem bana bağırıyorsun diyo.süpürge açıyorum kulaklarını kapatıyor saçını kuruluyorum çok sesli kulaklarını kapatıyor.uyuyo ders çalışamıyorum.sebep dersten geri kaldı.38kişilik sınıfta tek geri kalan benim oğlum değilki hergün birinin canını yaksa öğretmeni bunaltsa başlarım ilaca testten sonra ama sadece dersten geri diyemi öğretmeni bile yaşı küçük ondan diyor.boşuna götürdün diye kızıyor bana. 6yaş çok çok ufak bu doktorlar minicik beyinleri uyuşturyorlar yazık ya çok büyük sebepler olmadan verilmemeli.bizim sınıfın canavarı hiç birşey olmamış gibi annesi doktora bile götürmüyor.hergün birinin canını yakıyor.böylelerini anlarımda zamanla düzelicek bir çocuğa ilaç neden
 
Çocuğunuzu okula erken mi başlattınız? Doktor söyleyecektir ama anlattıklarınıza göre benim fikrim; çocuğunuzda hiperaktivite yok. Peki sizin fark ettiğiniz bir dikkat eksikliği var mı?Mesela dikkatin kolay dağılması, sıklıkla eşyalarını kaybetme, sürekli huzursuzluk hali, kuralları ve komutları takip etmede güçlük, konuşulanları dinlememe, dikkatini sürdürmede güçlük vb? Bir de çocuğunuzda gördüğünüz sıkıntılar kaç yaşında başladı? Okulla birlikte ya da okuldan önce mi?
 
Benzer dönemlerden geçip , yakın şeyler yaşamışız .
Çocuklarımız da aynı yaşta .
Burada paylaşabileceğim tek şey kendi deneyimlerim olur . Bunun dışında bu konuda annelik dışında (ki o dönem araştırdıklarımla bir kitap yazabilirdim) uzmanlık bilgim yok .
Oğlumu yaklaşık 3 yıl önce çocuk psikiyatrisine götürdüğümüzde , bizim tek "sorun"gördüğümüz konuşma geriliği idi.
Odaya girdik , biz anlattık uzman(!) dinledi , reçeteye uzandı . Çocukla görüşmeyecek misin diye gayri ihtiyari sorduğumda , gözlemledim sizinle konuşurken , hiperaktivite ve dikkat eksikliği var dedi . Bu konuda bahsi geçen ilaçları yazdı , bir ay sonra gelin dedi.
İlaçları araştırdığımda , Allahım "sorun" bizim tahmin ettiğimizden büyükmüş diye düşünmedim değil . Ama ilaca başlamadım.

O hafta alanında uzman 3 isim araştırdım . İçlerinden biri ile tam iki yıl yola devam ettik . İlaçsız.

Wisc-r (yazım yanlışı olabilir) testi için 6 yaşını doldurmasını bekledik .Sonuç üstün zeka . Evet baxı çocuklar üstün zeka yanında DEHB özellikleride gösteriyor . Bizde böyle değilmiş ama.
Bazı bulgular kafa karıştırıyor biz annelerde .
Hatta ben 3 yaşında otizm şüphesi bile duyuyordum .

Karışık anlattım belki . Paylaşmak istediğim asıl nokta her çocuğun hikayesi farklıdır .Benzer özellikler üzerinden çocuğumuza kafamıza göre teşhis koyamayacağımız gibi , benzer özelliklerden genelleme ile çocukla bire bir seanslarla görüşme yapmayan bir uzmanın ilaç yazıp yollaması da güvenilir değildir .
İlacı kesmekle doğru yapmışsınız . Bu ilaç kullanmamuz gerektiği anlamına da gelmez .
Sadece güvenilir , çocuğunuzla yakın ve bire bir ilişki kuran bir pedagog gözetimde , gerekirse uzman bir psikiyatrinin aynı şekilde bire bir gözlem ve testleri sonucunda belki gerçekten ilaçta kullanmanız gerekecek. Ama anlattığınız dr profili bana bir anne olarak bu güveni vermedi . Tıpkı zamanında benimde güvenmediğim dr gibi . Ha benim ilk dr . şikayetler üzerine ticarethanesini (!) kapamış .

Anne baba olarak bize düşen çok sorumluluk var . Çocuğun okul döneminde çocuğa odaklanır , ödevleri için fazlaca mesai harcarız . Oysa en kritik dönem 0-6 yaştır . Eline verdiğimiz bir oyuncakla saatlerce oynaması ya da açtığımız çizgi filmi gözünü dahi kurpmadan izlemesi pekte övünülecek durumlar değil .

Umarım iyi bir pedagog bulur , yol haritanızı doğru şekillendirirsiniz .
 
Son düzenleme:
Ben 5yaş 10aylıkken okula başlattım.şu an 6yaş 4aylık.çok kızıyor öğretmen bana.mesela bir öğrenci var oda öğrenemiyor.yaklaşık sınıfta 10kişi var geç öğrenen.kızın annesini çağırmış ona demişki benim oğlum için Ege'de okuyamadı ama meraklı demiş senin kızın çok ilgisiz demiş.hiçbir şeyini unutmaz çok düzenli benden düzenli.çekmeceleri tertemiz tertipli.temizliğini sever.ama sınıfta bir yaramaz var bütün çocukları bozdu.benim sorunum 2yaşında başladı çok mızmız ağlayan bir çocuk oldu.her eline aldığını camdan atar zevk alırdı.çok koşturmazdı bebekliği çok uysaldı hatta abim benim oğlum hiç oturtmazdı beni maşallah egeye derdi.2yaşından bu yana inatçı mızmız oldu 2yaşından sonra konuşmaya başladı zor cümle kurdu halen konuşurken yerlerini değiştiriyor.heyecanlıdır mesela bir şey olunca aşırı Güler gülerken kendini kasar hatta.birazda asosyal büyüttüm çocuğu pek insanlarla görüşmezdim hep oğlumla ilgilenirdim gezerdim.ana okula geçtiğinde Ozaman kitapları fırlatmaya başlamış makas tutamamış hepsini ben öğrettim herşeyi ben gösterdim.ama dansı okulda öğrenmiş anneler gününde çıktı çok güzel oynadı.benimle konuşurken bişeyleri hep tekrar ediyor.anlamıyorum bu ara anne ben seni çok seviyorum deyip duruyor Psikatrist ilgi çekmek için diyor ama ilgim hep onda.şu an mesela kalem i dik tutuyor biraz öne doğru.
 
Dil olarak ne yaptınız özel eğitime gidiyormu?kesinlikle düşüncelerimiz aynı.siz hangi şehirdesiniz?2yıl devam ettim dediniz neler yaptınız ne aşamalar kaydettiniz.bu arada Zaman ayırıp yazmanız beni çok sevindirdi böyle paylaştıkça daha çok bilgileniyorum çok teşekkürler
 
Okula başlayınca başladı benim sorunlarım öncesinde birşey yoktu.birde yolda çok düşer benim oğlum biraz düzeldi gibi ama çok meraklı biraz tehlikeli hatta.yangın merdivenine girmişti.orda kalmış ağlamış.geçen günde bizi bırakıp hastanenin aşağı kapısına indi şok oldum.
 
memnun kaldığınız Pedagog ve psikiyatr adlarını paylaşabilir misiniz. Konu sahibi ve başka anneler için faydalı olabilir.
 

Rica ederim . O kadar kendimi gördüm ki yazmadan duramazdım zaten.

Hayır özel eğitim almadı . 4 yaşında kreşe başladı , pedogog tavsiyesi ile . Zaten konuşma kendiliğinden normal seyrine döndü. Hatta şuan fazla konuştuğunu bile düşünüyorum:)
Ekim 2009 doğumlu , şuan devlet okulunda 1. sınıfta . Öğrenme zorluğu yaşamadı hiç , okuma , problem çözme . Hatta tuhaf kalem tutuşuna göre (dik öne doğru) yazısı da gayet iyi .
Marrta Bilsem sınavlarına girecek , kazanırsa , orada eğitim alacak . Çünkü mevcut müfredat onu sıkıyor baxen.

Ha sıkıntılarımız ne ? Aşırı hassas , gözyaşları akmak için hep apartta , hırçın değil , kavgacı yaşıtlarına karşı kendini savunmayı tercih etmeyecek kadar kırılgan . Mükemmeliyetçi . Sadece 1. ol aya odaklı . Bunlar onu yoruyor tabi .
Törpülenmesi gerek biraz .
Kocaelindeyim . Yakın isen tavsiye edeceğim pedagog ismini özelden yazarım.
 

Aus, iyi oldu konuya geldigin. Kendimi paraladim burda.
 
Çok sağol evet istanbuldayım gelirim tabi ama seanslarda neler yaptınız Nasıl tavsiyelerde bulundu?benim oğlum 2009 kasım ayı doğumlu.benim oğlumdada sorun çok sıkılıyor evde birlikte yapıyoruz ama 38kişilik sınıfta sıkılıyor.birde hep 1. Olmak istiyor evde bile yarış var
 

Alakali degil ama burcu yengec mi acaba?
 
Aus, iyi oldu konuya geldigin. Kendimi paraladim burda.

Gördüm canım ya , geçmişe göz ucuyla baktım .


Ahh o birincilik hırsı bizi çok yoruyor . Öğretmen bildiğini biliyorum , her seferinde ona söz hakkı veremem diyor doğal olarak .
Kocaelinde pedagog Elif İpek . Buradan isim önermekte bir sakınca yok herhalde .

İletişim bilgilerini netten de bulabilirsin .

Her hafta gidiyorduk . Çocuklarla iletişimi meslek ötesi . Elif ablaya gitmek bir eğlenceydi oğlum için .
Neler yaptık ?
Seni dinliyor ,eşini dinliyor . Çocukla başbaşa yaklaşık bir saat geçiriyor . Pedagojik materyalleri , zeka oyunlarını , sohbeti kullanıyor . Size her hafta beraber yapacağınız etkinlikler veriyor . Çocukta geri kalmış nokta ne ise onu bulma ve tamamlama , ileri olduğu yönleride geliştirme çalışmaları.
Ekstra olarak tavsiyeleri , spor , drama eğitimi , evcil hayvan beslemesi olmuştu ( evcil hayvan ne alaka demedik değil ama çk faydalı oldu)
 
Hmm anladım biz özel eğitim alıyoruz konuşmayla ilgili orda zeka oyunları gibi oyunlar oynuyorlar hayvanları meslekleri öğrenme gibi şeylerde öğreniyor siz bunu ücretsiz devletten yararlanabilirsiniz özel okullar var.benim viskar sonucuma göre rehberlikte sınava sokturucaz dedi bakalım ne çıkıcak çok teşekkür ederim ilginize sağlıkla kalın
 
Günümüzde dikkat eksikliğinin olup olmadığında kullanılan testler geliştirildi. Durumu netleştirmek için MOXO dikkat testi uygulanabilir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…