Çocuğumun durumu hakkında yardım

ManzaramDeniz

Guru
Kayıtlı Üye
25 Eylül 2011
7.434
11.153
498
Merhabalar 5.5 yaşında kızım var.Anaokuluna gidiyor 2 senedir.
Kızım büyükler ile gayet sosyal davranışlar sergiliyor.Resme çok meraklı.Konuşkan.Evde güzel oyun kuruyor.Kardeşiylede güzel oynuyor.
Ama okulda toplu oyunlarda oynamasına rağmen serbest oyun zamanlarında yanlız olmayı tercih ediyor.2 senedir durum böyle.
Bazen tek bir kişiyle bağ kuruyor.
Oda taşininca sınıfta kendini kimseye yakın görmedi sanırım.
Ögretmeniyle uzun uzun konuştuk.
Arkadaşları davet etmesine rağmen tek başına oynamayı tercih ediyor.
oyun parklarîndada durum aynı şekilde ilerliyor.
sebebi ne olabilir.
Çok endişelendiriyor bu durum beni.
Deneyimli kişilerden destek istiyorum.Nasıl düzeltebilirim bu durumu veya kendiliğinden geçermi.
Ama 2 senedir durum aynı.
Çok üzülüyorum

Siz aslında toplu oynadıklarını sansanız da o yaştaki çocukları dinlediğinizde her biri aslında bireysel oyun oynuyor buna monolog deniyor. Bazı çocukların da o yaşlarda hayali arkadaşları oluyor. Yani gaayet normal.

Kızım büyükler ile gayet sosyal davranışlar sergiliyor.Resme çok meraklı.Konuşkan.Evde güzel oyun kuruyor.Kardeşiylede güzel oynuyor.
Ama okulda toplu oyunlarda oynamasına rağmen serbest oyun zamanlarında yanlız olmayı tercih ediyor.2 senedir durum böyle.
sebebi ne olabilir.
Deneyimli kişilerden destek istiyorum.Nasıl düzeltebilirim bu durumu veya kendiliğinden geçermi.
Çok üzülüyorum
Çocuğunuz içe kapanık, çok çekingenmi?

Siz aslında toplu oynadıklarını sansanız da o yaştaki çocukları dinlediğinizde her biri aslında bireysel oyun oynuyor buna monolog deniyor. Bazı çocukların da o yaşlarda hayali arkadaşları oluyor. Yani gaayet normal.
Ne güzel bir yer burası!!!

Çok teşekkür ederim kendi adıma arkadaşım.

Yeni bir bilgi daha öğrendim.

Benim de hayali arkadaşım vardı bu arada…

Çok çekingen diyemem ama biraz var bu durum.İçine kapanık değil ogretmeniylede arkadaşlarıyla da iletişim kuruyormus.ama.karsilikli oyun oynayamiyor.hep yönetmek istiyormus.öyle olumcada mutsuz olup yanlız kalmayı tercih ediyor.
Ben daha farklı düşünmüştüm, peki yaşıtlarına göre zekimi?

Bence yapısal bir şey. Bazı insanların hırslı ve yönetmeyi seven bir yapıya sahip olması gibi. Çocuğunuzun lider ruhlu olduğunu düşündünüz mü?
Diğer konuya gelince ben de ilkokulda çok sosyal bir kişiliğe sahip değildim. 1-2 arkadaşım vardı. Diğerleriyle kendimi yakın göremiyordum. Ortaokulda daha açıldım.
Çevrenin de etkisi var tabii. Bazı çocuklar gruplaşıp dışlama da gösterebiliyorlar diğerlerine karşı. Benim de bir dönem yaşadığım gibi.

Ben daha farklı düşünmüştüm, peki yaşıtlarına göre zekimi?
Ögretmeni bilişsel olarak çok iyi sorulara güzel yanıt veriyor diyor,ingilizceye çok meraklı,bir dinledigi şarkıyı hemen ezberleyip söyler ingilizce Arapça şarkılarıda.resim konusunda baya baya iyi.ortaokul seviyesinde resim yapıyor diyebilirim

Bende eğitimcinin ama bu çok farklı bir durum gibi geliyor.Ögretmenleride teşvik ediyor arkadaşlarıyla oynaması için ama katılmıyor.Kendi kendine evcilik oynuyor çok güzel oyun kuruyor ama tek yönetiyor oyununu
Eğitimci iseniz gelişimde farklılıklar vardır. Bunu göz ardı etmemeniz lazım.
Ögretmeni bilişsel olarak çok iyi sorulara güzel yanıt veriyor diyor,ingilizceye çok meraklı,bir dinledigi şarkıyı hemen ezberleyip söyler ingilizce Arapça şarkılarıda.resim konusunda baya baya iyi.ortaokul seviyesinde resim yapıyor diyebilirim
Söylemlerinize göre bir anormallik sezmedim.

Bence sızın çocuğunuzda lider ruhu var. Diğer çocukların kurdukları oyun, yada çocuğunuzu yönetme şekilleri v.s , sizinkinin hoşuna gitmiyor. Bütün oyunu kendi kurup yönetmek istiyor.

bu yorumunuz içimi rahatlattı.benim oğlum da çok fazla çocuklarla arkadaşlık kuramaz.ama hayali arkadaşı olduğunu fark ettim🤣biriyle konuşuyor gibi kendi kendine konuşuyordu.

Karakteri öyledir belki de.
Benim oğlum da kolay arkadaşlık kurmaz. Çekingen değiş gittiği yerde oyunlara katılır. Ama samimi arkadaşı kankası yok. Bir dönem taktım kafaya yalan yok. Ama öğretmeni bireysel oynamaktan da keyif alıyor. Yapısı bu. Arkadaşlık kuruyor, oyunlara katılıyor ama bazen tek oynamak istiyor bu da normal dedi. Biraz kaybedeceğini anladığı oyunlara da girmez. Mesela futbol gibi top oyunlarında kaybediyor ondan asla karılmaz. Bahçe saatlerinde kum kazıyormuş tek başına. O an mutlu mu mutlu. Bizim hayal ettiğimiz gibi olmak zorunda değiller aslında oldukları gibi kabul etmek lazım

Bazı çocuklar çok sosyal ve girişken. Bazı çocuklar ise bireysel takılmayı seviyor. Bu tarz çocuklar ancak planlı - yarı planlı tasarlanmış toplu oyunlarda katılıyorlar.
Biraz kişilik meselesi , biraz da okul çağına kadar geçirmiş olduğu yaşantılar, çevre etkisi.
Yaş ilerledikçe değişebilir.
Çok zorlamamak ile birlikte, toplu oyunlarda teşvik edici rol verilebilir.

sebebi ne olabilir.
Çok üzülüyorum
Çocuğunuz erken olgunlaşan bireylerden olabilir, bu yüzden seçici davranıyor olabilir. Grup oyunlarında aktifse ve bireysel takıldığında mutluysa bence bunu çok sorun etmeyin. Bazen parlak zekalı çocuklar çocuğunuzun davranışlarını sergiler. Bu konuya takıldığınızı ona belli etmeyin, mutluluğunu destekleyin. Arkadaşları dışlasaydı ve ağlayarak bunu size anlatsaydı üzülmenize hak verirdim ama bence şu an kararlarına saygı duymak en doğrusu

Back