çocuğum otizm mi?yardım

zurrrr

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
5 Mayıs 2011
51
19
98
oğlum 25 aylık otizmle ilgili birçok belirtiyi taşıyor.adını soyleyince dönüp bakmaması, arada parmaklarının üzerinde yürümesi,tek başına oynaması,yaşıtlarıyla iletişim halinde olmaması,
kalabalıktan hoşlanmaması gibi
2 gün önce bu konuya yönelip nahit motavalli mukaddes ten randevu aldım en yakın tarih olan 1 ay sonrasına.tabi bu 1 aylık süreyi evde iyi değerlendirmek için evde tv açılmıyor artık göz teması 2 gündür daha da arttı,bol bol birlikte oyunlar oynuyoruz.
siz nasıl bir yol izlediniz kurşun, ağır metal testi yaptırdınız mı?bir eğitim araştırma hastanesi tarafında takibiniz yapılıyor mu?

Bazen çok fazla tv izleme, bilgisayarla uğraşma, ailenin çocukla fazla vakit geçirmemesi, iletişim kurmaması gibi nedenlerde bu saydığın belirtileri doğurabiliyor. Ne güzel oyunlar filan oynamaya başlamışsınız, tv kapatılmış bir süre böyle devam edin ama elbette testler muayene filan da önemli. İnşallah hiç bir şeyi yoktur çocuğunuzun, Allah bağışlasın...

Arkadaşım bende bir süre bu Tür çocuklarla çalıştım 2 YAŞ Döneminde çocukların yalnız oynamayı tercih etmesi,çok fazla iletişim içinde olmaması normal bir durum o yaşta grup Oyunları'nın çok fazla farkında olmayabiliyorlar.sadece ismi söylenincemi Karşılık vermiyor başka sorulara yönergelere karşı nasıl bir tutum içinde birde ani vurma,oyuncak Fırlatma,zarar verme,Çığlık atma v.b Davranışları varmı bazı şeyleri dikkat çekmek içinde yapabiliyorlar.ama en Güzeli uzman desteği almak tabi ki..

oyuncakları atıyo, verdiğimiz komutları yerine getirmiyor.çığlık atması yok şuanda

inşallah hiç bir şeyi yoktur.teşekkürler

Benim oğlumda da vardı otizm kreşe gönder bence biz çok yol kattetik ama tam bitmiyor her zmn dikkatli olmak lazım Allah yardımcımız olsun

Gideceginiz doktor bu isin ehli memnun kalacaginiza eminim bu cocuklarda yogun egitim sart benim cocugumdada ayni belitiler vardi ve otizm tanisi konuldu ve yogun egtime baslanildi

Ben özel eğitim bölümünde okuyorum dikkatimi çekti söyledikleriniz.normal gelişimi nasıl peki konuşma yürüme

yürümüsi 1 yaşını 2 ay gectikten sonra yürüdü.arada sendeleme yapıyo ama bence yürümesi normal.konusması anne baba al aç tan ibaret.

Arkadaşlar Nahit hanımla dün randevumuz vardı.bana otizm tam diyemeyiz ama otistik özellikleri var dedi.yoğun eğitimle başarılı olabilirsiniz dedi.

Bir de göze muayenesi ve eeg istedi.eeg yi nerde yaptırdınız?ve ne sonuc cikti?

Merhaba, ben Uzman Pedagog Semra Keskin. Uzmanlık alanlarımın başında otizm geldiği için konuya duyarsız kalamadım ve bir şeyler yazma ihtiyacı duydum. Öncellikle Nahit Hanım otizm konusunda uzman bir hekimdir, kendisiyle olan birebir iletişimimden dolayı çocuğu nasıl değerlendirdiği hususunda bilgi sahibiyim, yani hekim hususunda doğru bir karar vermişsiniz bence. Bildiğiniz üzere çocuk ve ergen psikiyatristinin görevi çocuğu ve gelişim öyküsünü değerlendirerek çocuğa tanı koymak ve gerekli durumlarda ilaç tedavisi uygulamaktır. Özellikle konu otizm olunca bazı bilinçli hekimler (inanın hepsi değil) derhal yoğun bir şekilde özel eğitim tedavisine başlanması gerektiğini salık verirler ki asıl önemli nokta işte burasıdır çünki otizmde hekimin uygulayabileceği bir ilaç tedavisi yoktur. Bazı otizmli çocuklar ilaç tedavisi görürler ama bu otizm için değildir, ya dikkat sorunları yoğunsa onun için ya da epilepsi varsa onun içindir. Yani direk otizmi tedavi eden bir ilaç maalesef ki yoktur ve tek tedavi yöntemi özel eğitim ve onu destekleyecek ek terapi yöntemleridir. Örneğin dil konuşma terapisi, duyu bütünleme vs. Gelgeleleim çocuğunuz otizmli mi değil mi sorusuna. Bahsettiğiniz belirtiler otizme özgü belirtiler olmasına rağmen detaylı bir değerlendirme ve gelişim öyküsü alınmadan, çocuğu birebir değerlendirmeden hiç bir uzman bu konuda hüküm veremez, vermemelidir çünkü etik değildir böyle bir yaklaşım. Asıl önemli nokta ise belli ki çocuğunuzun yaşadığı ve size yansıyan bazı sorunlar var. Bu noktada çocuğun tanısı kadar hangi gelişim alanlarında ve nasıl bir pedagojik destek alınması gerektiğidir. Bu sebeple bizler gelişimsel sorunlar ve bozukluklar üzerinde çalışırken öncelikle çocuğun gelişimsel ihtiyaçlarına odaklanırız tanıdan ziyade. Göz teması kurma ve artırma çalışmaları, kaba ve ince motor çalışmaları, taklit becerileri ve sembolik oyun, dil ve konuşma becerileri vs. gibi. Size de naçizane tavsiyem çocuğunuzun sıkıntısı olan alanlarda bir uzmanla (pedagog, çocuk psikoloğu, özel eğitimci vs. gibi bir uzman lakin otizm alanında bilgi ve deneyim sahibi olmalı) çalışmalara bir an evvel başlamanız ve evde bu çalışmaları pekiştirmeniz. Gördüğüm kadarıyla ilk ve önemli tedbirler alınmaya başlanmış bile ki bu yönde de sizi tebrik ederim. Size ve bu gibi sorunlardan muzdarip olan tüm ebeveynlere kolaylıklar diliyorum. Esenlikle kalın

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

merhaba benimde 6 yasında 1. sınıfa giden oglum var biraz bebeksi konuşuyo ben herhangi bi konuşma dışında bi problem göremiyorum yanlız ögretmeni sürekli bu cocuk otistik taktımı tam takıyo diyo bende cok üzülüyorum bu duruma bizi okulun rehberlik ögretmenine yönlendirdi oda oğlunuz kimseye sarılmıyor oyun oynamıyor falan dedi bende oğluma sordum oda bana herkez benle konuşmamla dalga geçiyo dedi benle oynamıyorlar dedi biraz hırçın ve inatçı ama kitap okumayı ders yapmayı çok seviyor kendi kendine oyunlar kuruyor abisiyle oynuyor bilmiyorum ne yapmalıyım

Öncelikle merhabalar,
otizm oldukça geniş bir yelpazeye sahip, nörogelişimsel bir bozukluktur. Geniş yelpazeden kasıt hafif, orta ve ağır otizm durumları olması, otizmli çocuğun yüksek, normal veya düşük zekaya sahip olabilmesi sonucunda oluşan çok çeşitli otizm varyasyonlarının görülebilmesi demektir. Ama otizmde tabii ki belli başlı çizgiler vardır durumu farklı problemlerden ayıran. Şu belirtiler çok önemlidir: Dil gelişiminde ve konuşma da gecikme, zorluk veya hiç konuşmanın olmaması, sosyal iletişim ve etkileşim de eksiklik, yineleyici ve takıntılı davranışlar, ışık, ses, dokunma vb. duyusal hassasiyetler, bebeklik döneminde başlayan ortak oyun kurma, taklit etme, sembolik oyun (ör: tencere kapağını direksiyon yapma) becerilerinde yetersizlik gibi. Otizme genelde dikkat ve öğrenme problemleri de eşlik edebilir. Oğlunuzun durumunu bu noktalarda değerlendirmek gerekir. Oğlunuzda bebeksi bir konuşma olduğunu belirtmişsiniz. Bunun neden veya nedenlerini değerlendirmek anlamak gerekir. Olası nedenler arasında dil gelişiminde gecikme, konuşma gecikmesi olabilir veya tamamen duygusal veya psikolojik olarak bebeksi davranma ihtiyacından kaynaklanabilir ki durum böyleyse muhakkak duygusal veya psikolojik bir neden bu durumu tetikliyordur. Sonrasında çocuğunuzun arkadaşlarıyla olan iletişim ve ilişki sıkıntısı okul öğretmenleri tarafından dikkat çekiyor anladığım kadarıyla. Bu durum çocuğunuzun sosyal gelişim alanında gelişim gecikmesi yaşıyor olabileceğinin bir göstergesi de olabilir ve her sosyal gelişim problemi tabii ki otizm değildir. Ayrıca bazı hususlarda inatçı ve ısrarcı olması da okul tarafından size aktarılmış. Yine bu durumda farklı sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Örneğin obsesif kişilik özelliği olan çocuklarda, yaptığı her işte mükemmelliyetçilik, kendi duygu ve görüşlerinde aşırı ısrar, davranış ve uyum konularında katılık görülebilir. Yani özetlemek gerekirse çocuğunuzun tutum ve davranışları 1. Gelişimsel problemlerden (dil gelişimi, sosyal gelişim), 2. duygusal ve psikolojik kökenli nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Her halükarda da bir çocuk psikolojisi uzmanında danışmanlık almak yerinde olacaktır. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Saygılarımla

Semra KESKİN
Uzman Pedagog

cok tesekkur ederim cvp verdiginiz icin en yakin zamanda bir cocuk pisikatrisine goturucem iyi gunler

(İZLEYİN LÜTFEN ) otizm allah yardımcın olsun denilcek bişi degildir . otistik ewlatlarınız tanıdıklarınız aslından bizden kat kat akıllılardır tek fark bizden daha hassaslardır keske bizde onlar gibi olabilsek onlar gibi düşünebilsek keske bizim umursamadgımz seyler onlar için önemlidir . klawye sesi kus sesi ayak sesi bunlardan hoslanmıo olabilrler onlara yardım etmek için tek yapılması gereken SADECE AMA SADECE BİRAZ DAHA DÜŞÜNCELİ VE DAHA İNCE DÜŞÜNMEKK ...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…