Çocuğum Kıyafet Giymeyi Sevmiyor

Bir arkadaşım var, kızı böyleydi 3 yaşında. Pedagoga gittiler, doktora gittiler,yok kız illa donla gezecek. Parkta bir an üstünü çıkarıp koşuyor falan neler neler. Kış geldi, aynı. Evde sürekli savaş. Anne kombiyi köklemiş ama çocuk yinede hasta oldu. Faranjite çevirdi, hastanede yattılar 3-4 gün. Eve geldiklerinde anne mutfakta yemek yaparken bu yine soyunmuş. Anne görünce sinir krizi geçirip çocuğa vurmaya başlamış. Arkadaşım odadan yetişene kadar baya dövmüş çocuğu. Sonra çığlık atarak pijamayla çıkmış gitmiş kapıdan. Adam şok. Gel seni giydirelim demiş arkadaşım , o son oldu ,bir daha çıkarmadı üstünü diyor. Resmen travma yaşadı çocuk. Annede 2.5 saat sonra gelmiş ,gitmiş parkta oturmuş o da. Üstüne hasta oldu tabi ama bu şekilde çözdüler. Asla tavsiye etmiyorum tabi metodu 🤣 Örnek vermek için anlattım.
Ne kadan yanlış. Ben çözümü bir önceki mesajımda yazmıştım

Konuyla alakalı pek fikrim yok ama öyle anlamışsınız ki gülerek okudum.. Yerim ben onuuuuu yaaa çok tatlı 🥰
Konuyu yazarken yaşadığım buhranı tam yansıtamamışım demek ki.
Bir de ben fark etmeyeyim diye mutfağın kapısını kapayışını annecim ben odamda oynuyorum sen yemek yap gelme diyişini görünce hiç kıyamıyorum ama giydir çıkar rutinimiz o kadar sık ki yeter aa diyorum sonra

Kıyafetimizi neden giydiğimizi onun anlayacağı şekilde anlattım. Kıyafetlerimizi banyo yaparken ve tuvalet yaparken tamamen çıkardığımızı ama başka zamanlar üstümüzde kalmalı diye anlattım. Kendimizi örnek gösteriyorum anne ve baba olarak. Hep kıyafetimiz giyip çıkarmadığımızı anlatıyorum genelde ama çok üstüne gitmeye de korkuyorum yanlış bir ifade kullanmayalım diye özen gösteriyorum

Konuyu yazarken yaşadığım buhranı tam yansıtamamışım demek ki.
Bir de ben fark etmeyeyim diye mutfağın kapısını kapayışını annecim ben odamda oynuyorum sen yemek yap gelme diyişini görünce hiç kıyamıyorum ama giydir çıkar rutinimiz o kadar sık ki yeter aa diyorum sonra
Tabi çeken sizsiniz 😂 ama çok tatlı geldi bana yaaa.. Allah yardımcınız olsun ne diyeyim

4 yaşında erkek çocuğum var. Kıyafetsiz kalmak istiyor çamaşırlarını tamamen soyup evde dolaşmak istiyor. Bir an yanımdan ayrılsa soyunmuş buluyorum. Günde en az 10 defa tekrar tekrar kıyafetini giydiriyorum.
Hep böyleydi daha küçükken kıyafet giydirdiğimde ağlar kaçardı sonra soyunmaya başarınca çıkarıp atmaya başladı.
Başkasının yanında yapmaz sadece evdeyken yapar.
Kırmadan korkutmadan anlatıyorum ama yok tekrar tekrar saklanarak yapıyor bunalıyorum bu sefer de kaşlarım çatık emir ederek yaptırıyorum üzülüyor.Bu durumu yaşayan oldu mu geçici diyordum ama geçmiyor
Ben de kizimi gece uyaninca ciplak bulurdum.Sessizzzce soyunurken yakalardim hemde 1 bucuk yasinda.hala da cok sevmez giyinmeyi.Ama ben kizmiyorum.Kizdikca cazip gelir ustune gitmeyin.

Merhaba. Sadece ilk sayfadaki mesajlarınızı okuduğumda doğum travması olabileceği geliyor aklıma. Doğumunuz uzun ya da zor muydu? İlk ten tene temasınız geç mi oldu? Doğumdan sonra bir makineye bağlı kalması, bir şekilde bedeninin kısıtlanması gerekti mı? Yenidoğan döneminde sıkı kundak yapıldı mı? Ya da ne bileyim kazara battaniyeyi üstüne tamamen örtülü bulduğunuz oldu mu hiç? Benim aklıma gelmediği için yazmadığım başka örnekler de olabilir ama zannediyorum anladınız neyden bahsettiğimi. Çocuk, bedeninin kontrolünü tamamen kaybettiğini hissettiği travmatik bir an yasadiysa kıyafet giymek travmatik anılarını hatırlatıyor olabilir. Bunu bilinç düzeyinde bilmesi ve ifade etmesi mümkün değil ama bilinçaltı düzeyde davranışları bu travmaya göre şekilleniyor olabilir.

Sezaryen doğum yaptım ten teması olmadı evet bir iki saat sonra ameliyattan çıkınca emzirmek için temas sağladık. Bunun dışında yeni doğanken çok ama çok sıcak bir ortam oluşturdum fazla bunalttım hasta olacak diye korkuyordum hata yaptığımı geç anladım. Şimdi sıcağı hiç sevmiyor sebebi bu olabilir belki

Sezaryen doğum yaptım ten teması olmadı evet bir iki saat sonra ameliyattan çıkınca emzirmek için temas sağladık. Bunun dışında yeni doğanken çok ama çok sıcak bir ortam oluşturdum fazla bunalttım hasta olacak diye korkuyordum hata yaptığımı geç anladım. Şimdi sıcağı hiç sevmiyor sebebi bu olabilir belki
Tam kaç aylık, belki sadece oyunla travmasını atlatmasina yardımcı olabilirsiniz.

47 aylık 4 yaş olmak üzere. Oyun etkili olur sanıyorum.
Travmayı canlandıran oyunlar oynamanız gerek. Aletha Solter - Oyun Oynama Sanatı adlı kitabı, özellikle doğum travması bölümünü okumanızı öneririm. Kısa bir bölüm. Ben size oyun önerebilirdim ama çocuğun oyun tercihlerini, aranızdaki ikili iliskinin boyutunu öğrenmeden oyun önermek yanlış olur. Yazar 4 yaşa kadar doğum travmasının oyunla iyilestirebilecegini ifade ediyor. Gec kalmadan kendiniz okuyup uygulayabileceğiniz kadar kolay oyun tavsiyeleri var. Sadece kıyafet giyme sorununun çözümü için değil, varsa bir travma çocuğun hayatına etki eden farkedemediginiz bütün yönleriyle travmanın iyileştirilmesi çok önemli.

Oyun işe yaramazsa ikinci bir yol uyuduktan sonra travma olduğunu düşündüğünüz yaşantıyı çocuğa basitçe ve dürüstçe anlatarak güvenli bir ortamda yeniden yaşamasını sağlamaktır. Bilinçaltını olumsuz etkileyecek bir sey yapmış olmamak için bunu dogum travması konusunda bilgili bir psikologla halletmeniz gerekir yalnız. Ayrıntısı çok olan bir konu. Konuşmanızı psikolog gözetiminde hazırlayip yapabilirsiniz.

Back