Merhaba.Ben 13 yıllık sınıf öğretmeniyim.Yazdıklarınızı en başından en son sayfaya kadar ilgiyle okudum.Bazı yazılara da geröçekten üzüldüm.Ancak burada olabildiği kadar size yardımcı olmak istiyorum.Öncelikle sabahçı öğlenci durumu ile ilgili karışıklık var gördüğüm kadarıyla.Tüm Türkiye de bu konuda3 farklı sistemm uygulanıyor.Kalabalık olmayan oullarda tam gün yani tekli öğretim 9-15 sistemi.Kalabalık okullarda ikili öğretim,sabahçı öülenci sistemi.Bazı okullar ikili eğitimi şu şekilde uyguluyor 1den 4. sınıfa kadar olanlar sürekli öğlenci,5 ten 8 .sınıfa kadar olanlar sürekli sabahçı.Bu okulun seçimine bağlıdır.Diğeri de eskiden olduğu gibi bir yıl sabahçı olan gelecek yıl öğlenci olur.Bizde bu sistem uygulanıyor.Diğer sistemi üç yıl uyguladık fakat kimse beğenmedi.4 yıl üstüste öğlenci olmak adaletli olmuyor.Bu yüzden bir yıl öğlenci bir yıl sabahçı sistemine geri döndük ortak kararlar.
Öncelikle 1. sınıf annelerinin çocuklara yaklaşımı çok önemli.Aşırı koruyucu olursanız çocuğunuz başarılı olamaz.Kendine güveni gelişemez.Sürekli sizden destek bekler.Aşırı ilgisiz anneler için de bu geçerli.Tabii burada bu grup anne olmadığını biliyorum.Bazı anneler çocuğunu okula gönderiyor.Aylarca defter kalem bile koymuyorlar çantalarına.Meslek hayatım boyunca nelere şaht oldum anlatsam sayfalar yetmez.Çocuk kalemsiz geliyor her gün,en sonunda sordum "oğlum niye kalem silgi getirmiyorsun ?" diye.Dedi ki. "annem koymuyo nasıl olsa öğretmenin verir iste ondan,ben alamam diyor." dedi Bunun gibi neler var.Önemli olan ikisinin ortasını yani dengeyi sağlamak.Çocuğunuzla ilgilenirken onuhn yerine herşeyi siz yapmayın.Okula başlarken okulda kuralların olduğunu,bu kurallara uyması gerektiğini uygun şekilde anlatın.Çocuk evde anneden birebir ilgi görüyor ancak bu ilgiyi okulda 30 kişi ile paylaşmak zorunda. Çocuğunuza mutlaka sorumluluk verin.Sorumluluk aldıkça kişilik gelişimi de sağlıklı olur.Kesinlikle programlı bir çalışma uygulayın evde.Dinlenme saati,oyun saati,ödev saati bunları belirleyin.Ödevleri çok geç saatlere bırakmayın.1. sınıfta çok çabuk yoruluop çabuk sıkılacaklardır.Buyüzden ödev yaparken sattlerce bitirmeleri için uğraşmayın.Ödevlere başlayıp,kısa aralar verin.Dinlenmelerine zaman ayırın.Ödevlerden sıkıldıklarında en önemli şey sizin göstereceğiniz sabırdır.Bağırmaya ,baskı yapmaya başlarsanız daha baştan kaybetmesine neden olursunuz.Okuldan,ödevden nefret etmeye başlar .Bu yaşta el kaslarının gelişimini henüz tamamlanmadığını ve çok çabuk yorulacaklarını unutmayın.Kesinlikle arkadaşlarınınızı çocukları ile kıyaslamayın.her çocuğun gelişimi farklıdır.yapabildikleri ile onu övün.Yapamadıklarını ön plana çıkarmayın.Beş sıra yazdığında 4 ünü çok yanlışbirini doğru yazdı diyelim.Doğru olanı takdir edin.
Yazarken çok zorlanırsa el kaslarını geliştirmek için bol bol oyun hamuru oynatın.Makasla kağıt kestirin.Fasulye ,mercimek vb şeyleri küçük kaplara aktartın.Kumla oynatın.Boş kağıtlara karalama yaptırın.Ancak kesinlikle harf vb şeyler yaptırmayın.El yazısı yazacakları için boş kağıtlara kuş yuvası dediğimiz yuvarlak karalamaları yaptırın.
Ben velilerin 5 tenefüs boyunca haftalarca okulun bahçesinde oturduğunu görüyorum.ılk günler dışında okulda beklemeniz doğru değil.Çocuğunuz kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmeli.ınanın ki okulda herşeyi o kadar çabuk öğreniyor lar ki ( tuvalet,kantin,beslenme vb.) yeter ki siz onlara bunları öğrenmeleri için fırsat verin.Herşeyi bir başkası tarafından yapılna çocuk,ilerki süreçlerde kedni başına hiç birşey yapamaz.Kişiliği sağlıksız gelişir,asosyal , bağımlı bir birey olur. Benim oğlum 1. sınıfa başladığında(kendi okulumda değildi) taksiyle onu okuluna götürdüm,taksiyi beklettim,oğlumu okulun bahçesine soktum,sınıfının sırasını buldum,sıraya bıraktım ,öptüm,iyi dersler deyip çıktım.Akşam da servisle eve geldi.
Çocuğunuzun özel durumlarını,aile sorunlarınızı mutlaka öğretmenine anlatın.
Ayrıca bazı arkadaşlar demiş ki bize bir sürü şey aldıracaklar.Bu beni çok üzdü.Devlet sers kitaplarını veriyor.Kullanıyoruz ancak her yıl bu kitaplarla ilgili o kadar çok olumsuz eleştiri yazılıp gönderiliyor ki ancak bişey değişmiyor.Kaynak kitaplar mutlaka gerekli demiyorum ancak çok büyük faydası var.Okullar tek başına yeterli değil mi? Evet yeteli mutlaka ama öyle bir sınav sistemi var ki,6. sınıftabn itibren 3 yıl SBS,sonra ÖSs .Bu yüzden 6. sınıfta benim oğlum dersaneye başladı.Haatta geçen yıl 5 de bbile gitti.Bu bakımdan kaynak kitap kullanımı çok çeşitlilik,farklı tipte soruları çözebilme,ders kitaplarındaki açıkları kapatma anlamında önemlidir.Bunun dışında zaten alınan bir şey yok.Defter,boya vb.Bunları zaten biz çocukken de kullanıyorduk.Biz okual gelen kitapçılarla kıran kırana pazarlık yyapıyoruz indirim yapsınlar diye.Yoksa kitabın adını yazıp ,şunu alın diyebiliriz.Bir kitabı geçen yıl kırtasiyeden 20 liraya almıştı bir arkadaş.Aynı kaynak kitabı biz geçen yıl kitapçıdan kavga dövüş 12500 e indirttik.Sınıf öyle aldı.Amaç velilere yük olmamak.Ne kadar indirim yaptırabilirsek o kadar iyi.Ayrıca kitapçıyla yaptığımız pazarlıkta 3 tane fakir öğrenciye de ücretsiz kitap vereceksin diyoruz.Ben kendi adıma ,veliyi ve öğrenciyi düşünmesem verir kitabın adını giidin alın derim.Ama ben de veliyim,ülkenin ekonomik durumu belli.Bu yüzden günlerce uğrşıyoruz kitapçılarla indirim yaptırabilmek için.Maalesef dışardan bakınca ,çok farklı yorumlar geliyor.Çok üzülüyorum.Bir çok öğrencinin beslenmesini,defterini,boyasını vb .hep kendimi alıyorum senelerdir.ınanın öğretmenler sizi yeri geldiğinde sizden daha çok düşünüyor.ıstisnalar vardır mutlaka her alanda olduğu gibi ama,yanlış anlaşılmalar bizleri çok üzüyor.
Oldukça uzun bir yazı oldu.Hepinize üstün moral gücü,yavrularımıza da başarılı,mutlu eğitim hayatı diliyorum.Her konuda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.Sevgiler.