Cinsel hastalıklardan korunmanın yolu ‘uyanık olmak’tan geçiyor
--------------------------------------------------------------------------------
Siğil ve Uçuk da ihmale gelmez
KLAMIDYA: Belirtileri, kadınlarda sarı köpüklü bir akıntı, erkeklerde yanmalı idrara çıkma ve sarı akıntı. Kadınlarda karın içinde yaygın iltihaplanmalara yol açabiliyor. Bu durum da kısırlığa, üreme organlarında apselere neden oluyor. Gebe kadınlarda Klamidya’yla gelen yüksek ateş, düşük ve ölü doğuma yol açabiliyor. Doğum sırasında bebek, annenin doğum kanalından mikrobu alabilir ve akciğerlerinde ya da gözlerinde iltihaplar oluşabilir. Hastalığın tedavisi ise kolay.
GENİTAL SİĞİLLER: Ülkemizde giderek artan sıklıkta görülmeye başlayan bu enfeksiyon, hem kadınların hem de erkeklerin genital bölgelerinde virüse bağlı olarak bulaşıyor. Bu siğiller karnıbahar görünümünde, bazen tek bir bölgede, bazen birkaç bölgede, bazen toplu iğne başı kadar ufak, bazen de 5 santimetre, ender durumlarda 15-20 santimetre çapına erişebilen ağrısız kitleler şeklinde görülüyor. Tedavisi mümkün olan ancak virüs nedeniyle oluştuğu için tamamen riskin ortadan kalkmadığı genital siğiller tedavi edilmezse, kümeler büyüyerek çevre organlara zarar verebilir, doğum yolunu, idrar kanalını, makatı tıkayabilir.
GENİTAL HERPES (UÇUK): Kesin tedavisi olmayan hastalık, Herpes Simpleks Virus (HSV) isimli virüsten kaynaklanıyor. Bu virüs nedeniyle genital bölgelerde kaşıntılı ve ağrılı, uçuk şeklinde sivilceler görülüyor ve bunlar çok ağrılı yaralara dönüşebiliyor. Kendiliğinden iyileşen, ancak pek çok kişide de periyodik olarak tekrarlayan uçuk için ilaçlar sadece ilk atağın şiddetini azaltmaya ve süresini kısaltmaya, daha sonraki atakların ise sıklığını düşürmeye yardımcı oluyor.