bende eskiden fondoten konusunda çok dertliydim, bi açık kalırdı bi koyu, tutturamazdım bir türlü... ama püf nokasının açıklık koyuluktan ziyade renk tonunda olduğunu anladım. bi ara kozmetiktede çalışmıştım 1 yıl, onunda büyük etkisi oldu.... benim tenim sarı tonlu, ve sarı fondoten aldığımda açık koyu yada orta yüzümde abest durmuyor, çünkü tenimin tonları onlar, ama gidip pembe tonlu bi fondoten alsam, tenim açık olmasına karşın yine açık tercih etsem bile olmuyor, yakışmıyor, yapay ve maske gibi duruyor...
ten renginde pembelik olanların pembe tonları tercih etmesi gerek, buyday olanların bej tonları, sarı olanların sarı tonları, esmer olanların bronz..
açıklık koyuluk seçimi öyle kolay olyorki sonrasında.... ten renginize bakın aynada, kumralsanız teniniz buyday gibiyse, fondoten almaya gittiğinizde bej tonlarında fondoten istiyorum diyin...
hatta cildiğiniz yağlıysa, "bej tonlarında mat fondoten istiyorum",
yüzünüz fazla lekeli ve pürüzlüyse, "bej tonlarında yoğun kapatıcı mat fondoten istiyorum" satıcının size vereceği en açık tonu bileğinizin iç kısmına birde orta totonunu deneyip 2 dakikada doğru karar verebilirsiniz.... ama fontoten istiyorum diye girdiğiniz mağazada onlarca fondoten, ton renk ve yapısal işlevinden hangisini seçeneğinize karar veremeyip allasen birini alıp çıkmak "ya tutarsa" diyip riske atmak igibi oluyor
ten renginize göre fondoten alırsanız hafif koyu bile kalsa yapay durmaz, zaten makyajı tamamlarken fırçada kalan fondoteni boynunuzada yüzeysel gezdirmeniz gerek, bu hem bütünlük sağlar hemde %1 farklılık varsada kapatır....