kızlar bende krıll oıl aldım calendula aktardan omega 3 e göre daha etkiliymiş sizinle paylaşmak istedim fiyatı 100 tl ama olsun iyi gelsinde faydalarını okudum paylaşıyım
Karidese benzeyen, krill adlı küçük bir deniz canlısından elde edilen krill yağı, son yıllarda omega 3 kaynağı olarak popülerlik kazanmış durumda. Bu ilginin başlıca nedeni de, krill yağının en faydalı omega 3 yağ asidi diyebileceğimiz “DHA” bakımından zengin olmasıdır. Ayrıca genellikle çiftlik balıklarından elde edilen omega 3’e göre krill yağı daha sağlıklı bir alternatif olarak gösterilmektedir. -
Beyin Fonksiyonları: Omega 3 eksikliği beyin fonksiyonlarının yavaşlamasına ve hafızanın zayıflamasına yol açabilir. Krill yağı yüksek DHA içeriği ile beyni yaşlanmanın olumsuz etkilerine karşı koruyabilir.
Adet Öncesi Sendromu: Yapılan ilk çalışmalar krill yağının adet öncesi sendromu belirtilerini azalttığını ortaya koymaktadır ancak bu konuda henüz yeterince bilimsel araştırma yapılmamıştır.
Artrit (Eklem İltihabı): Sonuçları Journal of the American College of Nutrition’da yayınlanan bir çalışmaya göre, krill yağı eklem iltihabı belirtilerini ve iltihabın kendisini azaltmak için kullanılabilir.
Cilt Kanseri: Krill yağı cildin görünümünü iyileştirip kırışıklıkların azalmasına yardımcı olurken aynı zamanda cilt kanserine karşı koruma sağlayabilir. Krill yağının bu etkisi henüz insanlar üzerinde denenmiş değil ancak Journal of Agricultural and Food Chemistry’de yayınlanan bir makaleye göre hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalardan olumlu sonuçlar elde edilmiş.
Yaşlanma: Yapılan testler sonucunda, krill yağında bulunan antioksidanların diğer antioksidanlara göre hücreleri daha etkili bir biçimde yenilediği belirlenmiş. Bu etkisiyle krill yağı ilerleyen yaşlarda hücrelerin yaşlanmasına bağlı olarak görülen sorunları önlemek, en azından bu sorunları yavaşlatmak için sağlıklı ve etkili bir besin desteği olarak kullanılabilir. Özellikle ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan kırışıklık gibi cilt sorunları için, krill yağı kullanabilirsiniz.
Depresyon: Krill yağının depresyon üzerine etkisi henüz araştırma aşamasında olmasına karşın, omega 3 yağ asitlerinin beyin fonksiyonlarını geliştirerek kişinin moralini düzelttiği ve bu özelliği ile “antidepresan benzeri” bir etki yarattığı bilinmektedir. Antidepresanlara göre krill yağının avantajı ise, ilacın dozuna bağlı olarak yaşanabilen “halsizlik, aşırı yorgunluk” gibi yan etkilerinin bulunmamasıdır. Tabi “krill yağı depresyonu tedavi eder” demek pek doğru değil ancak orta dereceli depresyon tedavisinde, alternatif bir destek olarak doktor kontrolünde denenebilir.
Krill Yağının Diğer Faydaları
Diğer omega 3 kaynakları gibi krill yağı da genel sağlığın iyileştirilmesine ve korunmasına katkıda bulunur. Bilimsel çalışmalar krill yağının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, böbreklerin fonksiyonunu geliştirdiğini, vücudun hormon dengesini sağladığını, kan şekerini dengelediğini, ruh halini olumlu etkilediğini, göz sağlığını koruduğunu ve enerji seviyesini arttırdığını ortaya koymaktadır.
Krill Yağı mı, Balık Yağı mı?
Krill yağında bulunan omega 3 yağ asitleri, balık yağına ve bitkisel omega 3 kaynaklarına oranla daha kolay sindirilebilmektedir. Ayrıca krill yağında bulunan güçlü antioksidan “astaksantin”, hücreleri serbest radikallere karşı korur. Krill yağının, balık yağına göre bir diğer avantajı ise vücut tarafından daha kolay emildiği için, DHA yağ asidinin beyne daha fazla miktarda ulaşmasıdır. Dr. Mehmet Öz’ün altını çizdiği bir diğer nokta ise, genellikle çiftlik balıklarından elde edilen balık yağı belirli oranlarda metal ve bazı toksin maddeler içermesi ancak krill yağında bu maddelerin bulunmamasıdır.
Sonuç olarak krill yağı ve balık yağı genel sağlık için kritik öneme sahip omega 3 yağ asitleri (DHA, EPA) için çok iyi kaynaklardır, ancak krill yağının kolay sindirilmesi ve balık yağına oranla daha güçlü antioksidanlar içermesi bu yağı omega 3 kaynağı olarak bir adım öne taşımaktadır.
Krill yağının dezavantajı ise, balık yağına kıyasla, hakkında çok daha az sayıda bilimsel araştırma yapılmış olmasıdır. Ayrıca balık yağına göre daha pahalıdır.
Krill Yağının Yan Etkileri
Krill yağı genel olarak yetişkinlerin kullanması açısından güvenli kabul edilen bir beslenme desteğidir ancak uzmanlar kullanım süresinin 3 ayla sınırlandırılmasını önermektedir. Bu yağ hakkında yapılan bilimsel araştırma sayısı henüz yetersiz olduğundan yan etkileri hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. Olası yan etkileri arasında ise ağız kokusu, mide yanması, mide bulantısı ve ishal sayılabilir. Gebelik ve emzirme döneminde krill yağı kullanımının yan etkileri konusunda net bir bilgi olmadığı için vücudun hassas olduğu bu dönemlerde kullanılması önerilmemektedir.
Deniz ürünlerine alerjisi bulunanlar krill yağına da alerjik reaksiyon gösterebilir. Krill yağı kanın pıhtılaşmasını yavaşlattığı için herhangi bir cerrahi operasyondan en az 2 hafta önce bırakılmalıdır. Ameliyat sonrası müdahale edilen bölgede bulunan yaralar iyileşene kadar krill yağı kullanılmamalıdır.
üksek Kolesterol: Krill yağının yüksek kolesterolü düşürmedeki etkisi üzerine yapılan araştırmalarda bu yağın LDL (kötü kolesterol olarak bilinir) seviyesini önemli oranda azalttığı ve HDL (iyi kolesterol) seviyesini %40’a varan oranlarda yükselttiği sonucu elde edilmiştir. Krill aynı zamanda trigliserid seviyesinin düşürülmesinde balık yağına göre de daha etkilidir.
Kalp Sağlığı: Kolesterolü düşüren etkisi krill yağını kalp ve damar hastalıklarından korunmak için tüketilmesi önerilen, doğal besin destekleri listesinin ilk sıralarına taşır.