Merhaba Kızlar ben de tecrübelerimi paylaşayım burada, belki birilerine bi yardımı dokunur. Hem de içimi dökmüş olurum. 4,5 yıllık evliyim. Geçen yıl Ocak ayında çikolata kisti teşhisi kondu bana, 2 cm falandı o zaman galiba. Doktor, bu gebe kalmanı zorlaştırabilir, birkaç ay gebe kalmayı dene olmazsa değerlendiririz yeniden dedi. O zamana kadar ilaçsız, kendimiz korunmuştuk. Boşu boşuna.. Dahası, ben bu doktorun söylediklerinin de ciddiyetini farkedemedim, araştırmadım da, hazirana kadar yine korundum. O ay mide bulantısı adet gecikmesi derken, birden kendimi hamilelik fikrine alıştırdım, mutluluk falan, test sonucu negatif.. Kocaman bi hayal kırıklığı.. Anne olmak istiyorum dedim o ay, bu olayla anladım bunu.. Sonra her ay denemeler.. Yok..yok.. 4-5 ay olmadı.
Durumun ciddiyetini kavrayıp bi prof.a gittim. Testler, hsg, amh,fsh... eşimde de sperm 8 milyon çıktı. Benim kist 3.5 cm. Önce laparoskopi, ardından hemen tüp bebek dedi doktor.Ameliyata kadarda kisti baskılamak için desolet verdi.
Bu fikre kendimizi alıştırmaya çalışırken, ameliyat tarihim de yaklaşırken birden fikrimi değiştirdim. Araştırdım ve başka bir prof.a gittim. Tamamen farklı şeyler söyledi. Laparoskopi yumurtalık rezervine zarar verir, artık bu en son çare olarak değerlendiriliyor dedi. Ayrıca siz daha yeterince denememişsiniz doğal yolla, 3 ay daha kendiliğinden şans verelim dedi. Üstelik hsg de çekilmişsin, bu arada hamile kalabilirsin, tüplerin iyi gibi dedi. Hsg den sonra keşke sana doğum kontrol hapı vermeseymiş eski doktorun dedi. Dedi de dedi.. :) Veee yeni bir sperm testi yaptık 12 milyon a yükselmiş sperm sayısı, çok sevindik.
Sonuç: 3 ay doğal yoldan deneyeceğiz, bu ay yumurtalık takibine başladı doktor. olmazsa aşılama ya da tüp bebeğe geçebiliriz. İnşallahhh yaza hamiş girerim :)) İsteyen herkese versin Allahım.AMinnn...(gelişmeleri buraya yazacağım, ikilemdeki insanlara yararı olur inşallah, ben çok faydalandım çünkü burdan)
Yumurtalık takibinin detaylarını bilen varsa, paylaşırsa sevinirim..
merhaba kızlar uzun aradaan sonra yine bu sayfaya geri döndüm
sadece çikolatakisti ile mücadele edeceğimi düşünürken başıma okadar çok şey geldiki tüplerim kapandı yapışıklıklar ortaya çıktı tüp bebek denedim başarızlıkla sonuçlandı ameliyat oldum tek tüpüm kapatıldı ama hala çikolata kisti var ve hiç bir müdahele yapılmıyor büyümediğini söylüyorlar
ve hem tek tüple ve çikolata kisti ile birlikte hamile kalmaya çalışıyorum nasıl olacağını bilmiyorum Allahtan ümit kesilmez ya bende birtek Allaha güveniyorum yapacak bişey yok.
Rabbim yardımcın olsun, ameliyat sırasında kisti neden almadılar? ve ne ameliyatı oldun?...
sağol ALLAH razı olsun. Laparoskopi ve histeroskopi ameliyatı oldum kist 2 cm olduğu için müdahele edilemiyormuş ben tüplerle alakalı ameliyat geçirmiş oldum yumurtalıklarıma dokunmadılar tek tüpüm bağlandı bir diğeri ise açık bakalım.
umut var o zaman sıkıntı yok. tek tüp açık ve kistin küçük sayılır. inşallah en kısa zamanda müjdeni verirsin.
bende 15 ay once evlendim ilk aydan itibaren cocuk istiyoruz 4bucuk ay sora agrili iliski ve basarisiz denemelerden dolayi doktora gittim 4.5 cm bi kistim vardi ne ilac nede baska bisey vermedi bir sene cocugun olmaza infertiliteye gidersin dedi doktor bir seneyi doldurdugumda kistim 6.5 cm olmustu bir bucuk ayboncr laparokopik ameliyatla aldirdim doktorum kistimin dorduncu dereceden bi kist oldugunu icerde yapisiklik yaptigini soyledi 6 ay normal yoldan olmazsa tedavi ve sonra tup bebek yapicaz dedi bakalim ins gerek kalmaz
bende 15 ay once evlendim ilk aydan itibaren cocuk istiyoruz 4bucuk ay sora agrili iliski ve basarisiz denemelerden dolayi doktora gittim 4.5 cm bi kistim vardi ne ilac nede baska bisey vermedi bir sene cocugun olmaza infertiliteye gidersin dedi doktor bir seneyi doldurdugumda kistim 6.5 cm olmustu bir bucuk ayboncr laparokopik ameliyatla aldirdim doktorum kistimin dorduncu dereceden bi kist oldugunu icerde yapisiklik yaptigini soyledi 6 ay normal yoldan olmazsa tedavi ve sonra tup bebek yapicaz dedi bakalim ins gerek kalmaz
selam bayanlar. öncelikle Allah hepimizin yardımcısı olsun,gerçekten çok zor. bende 3 senelik evliyim ilk iki sene bana endometriozis teşhisi koyamadılar. sürekli küçük kist var ama önemli değil dediler. 2 kez hapla gebelik denedik,bir kez aşılama yaptırdık. ve bu yaz hastalığımın teşhisi özel bi merkezde laparoskopi ile konuldu,yapışıklıklar ilerlemiş sol yumurtalık rahim arkasına yapışmış. fakat bunlar ultrasonda gözükmüyor. kist 3 cm civarı küçük diye almadılar yapışıklıklarıda temizlemediler,yumurtalık rezervi zarar görebilir biz sana direk tüp bebek öneriyoruz dediler. ve tüp bebek denedik maalesef o da başarısız oldu. pes ettim artık uğraşmıyorum. üni hastanesine rapor için gittik şimdi dediler 2 aşılama yapmalıyız ancak o zaman rapor verebiliriz. durumumu bile bile ki elimde belgelerle gittim hastalığımı görüyorlar,aşılamanın çok gereksiz olduğunuda biliyorlar ama sırf yönetmelikte yazıyor diye aşılama yapmadan rapor vermiyorlar. sağlık sektörü kesinlikle insan bedeniyle oynuyor,hiç düşünmüyorlar bu insan gereksiz yere hormon yemesin diye. maalesef böyle bi ülkede de yaşıyoruz zaten çaresiziz ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız artık ne söylerlerse yapıyoruz deneme tahtasına döndük resmen. inşallah tez zamanda isteyen herkesin ve benimde bebeğimiz olur.
merhaba arkadaşım, öncelikle Rabbim yardımcın olsun.
hsg sonrası doğum kontrol hapı verilmesine çok şaşırdım, hsg de tüplerin açık olmasına bakıldığı kadar hamile kalmayı kolaylaştırdığı için de tercih ediliyor. çünkü bir nevi tüpler temizleniyor, küçük yapışıklıklar gidiyor vs... bu dönemde neden hamile kalmak baskılanır ki anlamadım ya...
ameliyat artık hemen tercih edilmiyor, belli başlı durumlar var tabi. mesela yapışıklık çoksa, kist 5-6 cm den büyükse, hormonlarda sorun varsa falan hemen ameliyat arkasından tüp bebek macerası başlatılıyor genelde. bu durumlarda bile bazı dr.lar direk ameliyattan yana değil. hele ki bebek düşüncesi varsa... rezervlere çok zarar veriyor çünkü.
gelelim takibe, ben de takip ile hamile kaldım bu arada :) kistlerim 2,5- 3 cm civarıydı.
ilk olarak ilaçsız takip yapılıyor, adetinin 2 ya da 3.günü gidiyorsun yumurtlamana bakıyorlar yani kaç adet ve büyüklükleri nasıl gibi. sonra 2 gün sonra tekrar bakıyorlar gelişiyor mu diye, sonra tekrar bakıyorlar çatladı mı diye, yani bu dönemde 1 hafta içinde yaklaşık 3-4 kez dr.a gidiyorsun. her şey normal gidip çatlamada da olduktan sonra hamile kalman bekleniyor gün aşırı ilişki isteniyor, ay sonunda kısmet artık :)
eğer yolunda gitmeyen bişeyler varsa, mesela yumurtlamazsan ya da yeterli büyümezse ya da çatlamazsa bunu halletmeye yani sorunu tespite çalışıyorlar. her şey yolunda da olsa sonraki ay yumurta büyütücü ilaç ve yeterli olgunluğa geldiğinde çatlaması için iğne veriyorlar. bu dönemde ilaçlı takip oluyor işte.
ilaçlı takip genelde maksimum 6 ay yapılıyor. eğer kistlerde büyüme fazla oluyorsa bu süre kısalıyor tabi.
her şeyden önemlisi en iyi ilaç, moral ve huzurlu olmaya çalışmak. inan bana, bunlar gereksiz cümleler değil. zaten bu sürece girdiysen bunu anlaman uzun sürmeyecektir :) biz de her ay bekledik, olmayınca üzüldük, ağladık, bazen isyana bağladık, zaman geçti gitti kendimizi üzdüğümüzle ve süreci ertelemekle kaldık. ne zaman rahatlıyorsun, olacak elbet ama biraz zaman var herhalde diyorsun, o zaman geliyor bebek. tecrübe ile sabit burada da çooookkk okuduk :)
hadi bakalım inşallah en kısa zamanda allta hamilelik takvimini görürüz :)
Canım epeydir işlerden dolayı cevap yazamadım, giremedim falan. Ne kadarda güzel açıklamışsın. Çok sağol. Yaa inşallah o takvimi görmem uzun sürmez, bende şu aralar en büyük takıntı bebekler ve küçük çocuklara olan aşırı hassasiyetim, hiç boyle degıldım. Alıp bakıp buyutesim gelıyor butun cocukları :)
Umarım hamileliğin sorunsuz ve mutlu geçiyordur. Benim de yeni doktorum bu ay yumurta takibi yaptı ilaçsız. Normalde 28-30 dur benim regl olma surem, hep yumurtlamam 14-15. gun sanırdım, meger gec yumurtluyomusum. yaklasık 23. gunde falan yumurtluyomusum. Son 1 haftadır falan hummalı bir şekilde gebelik çalışmaları yaptık, inşallahhhhh olur :) bat:12-14 şubat
Bu arada sen yumurtalık takibine başladıktan kaç ay sonra gebelik oluştu, sen laparoskopi de olmamıştın dimi?
1 ay yarım doz klomen+iğne, 2-3 ay boş geçti, 1 ay sadece iğne, 1 ay tam doz klomen+iğne. bu son takipte yumurtam çatlamamıştı, ben de boş vermiştim, çatlamamasından sonra 1 hafta geçti, tek ilişki oldu ve hamileyim :) demek ki geç çatlamış sevgili yumurtam :) ben operasyon geçirmedim, gebelik sağladığımız dr.da önermedi zaten, hatta şimdi hamileyken kistlerim büyüdü büyüdü, doğumda alırız diye düşündüm onu bile önermedi, en son gittiğimde de kistlerim gitmişti :)
sana şu aşamada önerim, eşine ve kendine bunu ödev haline getirme, iğne zamanı mecburen gün belirleniyor ama onun haricinde en doğru zaman canın istediği zaman :)
bu ay yumurtalık takibiyle yumurtalık çatlamasında sık ilişki oldu.doktor yumurtan çatlamış dedi, çok şükür geç olsa da çatlıyo, sevindim. Progesteron testi yaptırdım bide, 9.6 çıktı, o da iyi dedi doktor. Reglim de 3 gün gecikti, ya bu adet gecikmesi insanı çok geriyo, acaba mı diyee beklemekAma adet olacakmışım gibi hissediyorum, hani biz endolularda regl öncesi mide ve kasık bölgesinde sinir bozucu bi hassasiyet oluyo ya, aynen var. Senin de hamile olduğun ay regl olucakmışsın gibi belirtilerin oldu mu? Gerçi dillenme olsa doktor ultrasonda görür müydü acaba çatlamadan sonra. AY delircem :)
Bide doktora sordum, ilaçlı takip yapıcak mısınız diye, kisti büyütebilir dedi, hazirana kadar kendi halimize deneyeceğiz. olmazsa haziranda aşılama.
Bu soğan kürünü okuyorum saatlerdir, hiç niyetim yoktu ama bir anda fikrim değişti. Bu ay ben de deneyeceğim karar verdim. Deryaf sen bir ay (15 gun) mü kullandın sadece soğan kürünü? Sence faydası oldu mu sana?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?