Benim de asıl mesleğim ingilizce çevirmenlik. O kadar istedim o kadar kastım ki Türkiye derecesi yaparak girdim ama girdikten sonra pişman oldum. Yanlış anlamayın çeviri yapmayı çok seviyorum, bitirme tezimi şiir çevirisi üzerine yaptım. O derece :))) Ama mezun olduktan sonra anladım ki piyasa çok fena. Günde 17-18 saat çalıştığımı bilirim. Gözlerim bozuldu, gözlük takar oldum 2 senede. Ama karşılığı yok. Ne maddi anlamda, ne de manevi olarak... Bürolara bağlı çalışıyorsunuz, sigortanız yok, hakkınız yok hukukunuz yok. Çok düzensiz ve yıpratıcı. Ben freelance çalışıyordum, arada büroya gidiyordum. Evde sabah kalkıyorsunuz pijamanızla bilgisayarın başına geçiyorsunuz, gece oluyor aynen pijamayla yatağa atlıyosunuz. Günler böyle geçiyor. Tam evden çıkayım bugün bi hava alayım diyorsunuz çat diye bir telefon geliyor 65.000 karakterlik bir hukuk metni ellerinizden öper diyorlar, reddedemiyorsunuz ve 3-5 gün daha evdesiniz( Ben aynı zamanda redaksiyon ve edit işlemlerini de alıyordum. Bir dakika boş bırakmıyorlardı, beynim durmuştu artık iyice.. El bileklerimin deli gibi ağrıdığını bilirim klavyeyle yazmaktan. Çok entellektüel bir meslek, çok dolu bir meslek. Ama Türkiye'de meslekten bile sayılmıyor. Halbuki bütün o BMW'lerin, Ariston'ların, Chicco'ların, Ülker'in ve daha nice büyük markanın basın tanıtımları, sözleşmeleri, kullanım klavuzları, reklamları hepsi bizim elimizden geçiyor. Biz olmasak kimin neyden haberi olacak. Ama beş para etmiyoruz kimsenin gözünde Ne yapıyorsunuz ki diyor insanlar: dil biliyorsunuz işte oku-yaz, oku-yaz ne var bunda bu kadar şikayet edecek diyorlar.. Diyemiyorsunuz ki yeri geliyor bi kelime çıkıyor karşınıza saatlerce araştırmanız gerekiyor. Diyemiyorsunuz ki bi kelimelik bi dikkatsizliğimiz iki şirketi birbirine düşürebilir. Diyemiyorsunuz ki beynim sulanıyor ekrana bakmaktan, cümleleri ilmik ilmik işlemekten... Bir çevirmeni ancak başka bir çevirmen anlar
Şimdi ne mi yapıyorum? Hostesim.. Çeviriye hala aşığım ama kader utansın. Şimdi oh kafam rahat.
Beynim para etmedi; beden gücümle kazanıyorum.
Görkemcim çok teşekkür ederim ama benim sorunum şu ben uni. 3. sınıftan terkim . Frans. Dil ve edb.
Tömerin Ank üni onaylı Diploma sınavı varmış. acaba onunla yeminlilik alınırmı?
Verilen belgeler TÖmer ank uni diploması ve denkliği deniyor bilmiyorumkismile
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?