• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çerkesle evlilik

• Konu Sahibi Konu Sahibi ssea
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Benim büyük babaannem cerkezmis, yani cerkez kizini cerkez olmayan biriyle evlendirmisler ;) Cerkezlikle ilgili hicbir sey bilmiyorum ama ben de bir kürtle evliyim. Esimle yurtdisinda yasadigimiz icin etrafimizda akrabalari yok ve rahatiz. Fakat Türkiye'de ailesiyle tanistigimda tam anlamiyla bir kültür soku yasadim. Örnegin gelinler hicbir erkegin yaninda konusmuyorlar yere bakiyorlar (kaynata olsun kücük kayinlari olsun). Sofrayi kurup kenara cekiliyorlar. Kaynata kayana koca görümceler kayinlar (genellikle büyük aile) birlikte oturup yemek yiyor gelin bakiyor. Herkez kalktiktan sonra gelin artanlari yiyor. Izinsiz evden cikamaz, her defasinda izin alamaz... buna benzer seyler gördüm. Benim sana tavsiyem onlarda biraktigin ilk izlenim cok önemli. Ben acik sözlülükle bu adetleri elestirdim. Kaynatamla sofraya da oturdum karsilikli cay icip sohbet de ettim. Bitkac hafta sonra baktim diger gelinler de benle sofraya oturmaya basladilar. Cerkezlerde adetler nasildir bilmiyorum ama en kisa zamanda ailesiyle tanisip gidip gelirsen anlarsin.

Son düzenleme:
Benim büyük babaannem cerkezmis, yani cerkez kizini cerkez olmayan biriyle evlendirmisler ;) Cerkezlikle ilgili hicbir sey bilmiyorum ama ben de bir kürtle evliyim. Esimle yurtdisinda yasadigimiz icin etrafimizda akrabalari yok ve rahatiz. Fakat Türkiye'de ailesiyle tanistigimda tam anlamiyla bir kültür soku yasadim. Örnegin gelinler hicbir erkegin yaninda konusmuyorlar yere bakiyorlar (kaynata olsun kücük kayinlari olsun). Sofrayi kurup kenara cekiliyorlar. Kaynata kayana koca görümceler kayinlar (genellikle büyük aile) birlikte oturup yemek yiyor gelin bakiyor. Herkez kalktiktan sonra gelin artanlari yiyor. Izinsiz evden cikamaz, her defasinda izin alamaz... buna benzer seyler gördüm. Benim sana tavsiyem onlarda biraktigin ilk izlenim cok önemli. Ben acik sözlülükle bu adetleri elestirdim. Kaynatamla sofraya da oturdum karsilikli cay icip sohbet de ettim. Bitkac hafta sonra baktim diger gelinler de benle sofraya oturmaya basladilar. Cerkezlerde adetler nasildir bilmiyorum ama en kisa zamanda ailesiyle tanisip gidip gelirsen anlarsin.

çerkeslerin adetlerine benziyor sanırım.sevgilim demiştiki ben yemek yerken sen beni beklyeceksn sonra sen yiyeceksin demişti bende şakamı yapıyosun olurmu öyle şey dedim adet dedi öyle adetmi olurmş dedim şaka dedi sonra ama varmş böyle birşey otobüs beklerken çerkez gelinyle karşlaşmştm onada sordm nasıl falan diye odemişti ya insanlık anlayş önemli insanları tanmakda çok iyi olur inş ne diyelm

ben 3 gün önce çerkez kültürüne sahip nişanlımdan ayrıldım onlar karslı
nasıl mı kayınpederin yemek yer kayın valden yemek yer kocan yer
gelin ayakta durur onları bekliyor kayınpederle otutup yemek yenmez onlarda çoook ayıp.
yıl 2013 bu devam ediyor ve ben ayrıldım nişanlımdan.
sürekli gelin hizmet et derdi kayınvaldem.

halamda çerkezle evlendi halam bir deri bir kemik kaldı
ve benim halam öğretmen okumuş kadındır.
şimdi ayrılsam nolcak 60 yaşındayım der ama hasta oldu.
resmen kayınvaldesi hizmetçi gibi görürmüş bunu.

en modernide öyle en yakın arkadaşım çerkezle evli
aklım olsa evlenmezdim diyor.
15 senelik evli düşün.

ben 3 gün önce çerkez kültürüne sahip nişanlımdan ayrıldım onlar karslı
nasıl mı kayınpederin yemek yer kayın valden yemek yer kocan yer
gelin ayakta durur onları bekliyor kayınpederle otutup yemek yenmez onlarda çoook ayıp.
yıl 2013 bu devam ediyor ve ben ayrıldım nişanlımdan.
sürekli gelin hizmet et derdi kayınvaldem.

halamda çerkezle evlendi halam bir deri bir kemik kaldı
ve benim halam öğretmen okumuş kadındır.
şimdi ayrılsam nolcak 60 yaşındayım der ama hasta oldu.
resmen kayınvaldesi hizmetçi gibi görürmüş bunu.

en modernide öyle en yakın arkadaşım çerkezle evli
aklım olsa evlenmezdim diyor.
15 senelik evli düşün.

kayınpeder yok kayınvalide gürcü tabiki gelenekleri yine sürdürür ama annem anlayışlı diyor sen hata da etsen sesini çıkartmaz diyor bakalım hayırlısı neyse o olsun ben hep öyle dua ediyorum.cümlemiz içinde

kayınpeder yok kayınvalide gürcü tabiki gelenekleri yine sürdürür ama annem anlayışlı diyor sen hata da etsen sesini çıkartmaz diyor bakalım hayırlısı neyse o olsun ben hep öyle dua ediyorum.cümlemiz içinde

inşallah canım hakkında güzel olsun her şey ...

güncel..........................

g
ü
n
c
e
l
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
..

Jabaghi bej cerkesler kitabini tavsiye ederim konu hala guncel ise.
Cerkes kiziyim ( bi de rica edecegim cerkez yazmayin ) kurallarini da bilirim cunku oyle buyuruz.
Oyle yok gelin kole olurmus yok ayakta beklermis kisimlarini gecin lutfen yok oyle birsey. Ben sana su an aklima gelen bikac tanesini soyleyeyim arkadasim...
Cerkeslerin kizlarinda ogullarinda ve gelinlerinde olmasi gereken tek sey asalettir. Asla ama asla asaletini bozamazsin.
Evledikten sonra el opme falan yoktur bikac ay gecince kayinvaliden evine gelir gelin cikarma yapar, gayet de senlik olur.
Dogru kv kp yaninda pek konusmaz bazi ailelerde gelinler. Bizde yoktur mesela bu adet. Eslere lakap takmayiz ama kv kp yaninda da aşkitooom demeyiz :)
ayakta duran gelinden bahsetmis bir arkadas, bahsettigi sey cerkes kizlarinin herkesin yaninda oturmadigidir. Hatta halk arasinda da ayakta duran birini gorseler cerkes kizi misin diye sorarlar...Kimsenin yaninda oturmak zorunda degiliz sadece misafir vb varsa kapida durur bi goz atariz odaya ihtiyac var mi diye ve cikariz (bu adeti cok severim, istemedigin kisilerle oturmak zorunda kalmazsin heheh) e tabi ki huna mecbur degiliz. Icerde oturup muhabbetin dibine vurabiliriz
Eslerimiz onlarin anne ve babalari her zaman saygi duyarlar bize. Yani o bahsedilen saygi karsilillidir. Benim annem odaya girdiginde dedem de babaannem de ayaga kalkar ve beraber otururlar...
cocuk yetistirmeye cok dikkat ederler. Ozellikle kiz cocuklarinin egitimleri cok iyi olur. Erkek cocuk okumazsa tamirhaneye gonderilir ama kiz isen en az lise mezunu olmak zorundasin ve universiteyi zorlaman icin sikistirir durur ailen... egitim cok onemlidir...

su an cepten bu kadar yazabiliyorum ama pc ye gectigimde eklemeler yapabilirim..
son notum ise her kafkas irki cerkes degildir. Mesela ben gurculeri ve abhazalari hic sevmem.. bi garip adetleri var onlarin. Saygi yok mesela. Ben kv kp ye saygi duyacaksam onlar da bana saygi duyacak. Esime saygi duyacaksam o da bana duyacak. Mecbur, saygi duymama hakki yok. Ama bazi insanlar islerine geldigi gibi degistiriyor bunlari...

Ama issizlik meselesi su an cerkes olmasindan daha onemli olmali senin icin... cunku eger dedigin gibi tembellik varsa sen ona hiiic bulasma arkadasim...

Bir de kimin yazdigini hatirlamiyorum ama 'amcsm yengeme hart zurt ederdi' gibi bi cumle okudum. Ne gelenegi ya boyle gelenek mi olur??? Benim babam anneme boyle davransa dedem, amcamlar ya da halamlar babami paralar resmen...

Çerkezmiş,lazmış,kürtümüş,adetmiş,gelenekmiş,töreymiş.... bu yüzyılda bunlar artık aşılması gereken konular.En büyük görevde gençlere düşüyor.Gelenklerler adetlerle evlenmiyorsunuz.Evliliğinizi de gelenek görenek ayakta tutmuyor.Bir kültürde büyüyen insana,büyüklerin yanında çocuk sevmek yanlış gelir,başka kültürdekine de çocuğu sevmemek,ilgi göstermemek yanlış gelir.İnsanlar yıllar öncesinin şartlarına göre,o an ki durumlarına kafa yapılarına göre birşeyler belirlemişler,nesilden nesile dayatmaya çalışıyorlar.Kimse bir insana evlendi yuva kurdu diye,bilmediği bir kültürü dayatmaya hakkı yok ki.Gelenkelerin güzel ve zararsız olanları yaşatılabilir.Senin eşine,sevdiğin adama içinden geldiği gibi seslenmek senin hakkın.Adet diye başka lakp takmaya zorlanmak ne.Senin oğlun olsa,sana en güzel ismi koysan ona,ilerde lakapla anılması hoş olur mu?

Önemli olan saygıdır.Saygı da kölelik,hizmetçilik değildir.Yok onu görünce ayağa,kalk,yok yanında çocuğu sevme,yok ismiyle hitap etme...bunlar saygı emaresi değildir.Geçinememeye başladığınızda,mutsuzluk arttığında,ne töre görür gözünüz,ne adet.

En büyük adet,gelenek Allah'ın emirleridir.Sırf insanları mutlu edceğim diye istemedğin şeyleri yapma.Bir tanesine evet dedin mi,insanoğlu hep beklenti içine girer.

Back