Çerkesle evlilik

• Konu Sahibi Konu Sahibi ssea
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

ssea

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
25 Ocak 2011
101
8
46
merhaba bayanlar sevgilimle tanışalı 3 ay oldu kendisi çerkes geçenlerde evlilikden konu açtı bana isimimle hitap etmeyeceksin evlenince diyor lakap bul neden dedim bizde adet böyle diyor. dedim başka adetleriniz varmı var ama zamanla öğrenirsin dedi.şimdi merak ediyorum bu adetler neler ben yapabilirmiyim eşi çerkes olan varmı yada kendisi çerkes olup adetleri bilen biri bana yardımcı olsun lütfen

Son düzenleme:

ben 16 yıldır bir çerkesle evliyim geleneklerine çok bağlıdırlar çok zorluklar çektim halada çekiyorum bu benim düşüncem eşimle hiç anlaşamıyoruz

gözünüzü korkutmak değil amacım genelleme yapmak doğru olmaz benimki iyi değil diye tüm çerkesler iyi olmayacak anlamı çıkartılmasın lütfen

Ben yarı-çerkesim ve bir çerkesle evlenmeyi düşünmüyorum desem Bu tip kurallarına hala takılanları çok sinir bozucu oluyor. Sırf bu yüzden can sıkabiliyorlar.

ilk defa çerkezler hakkında böyle bısey duyuyorum ve merak ettım acıkcası adetlerını

gözünüzü korkutmak değil amacım genelleme yapmak doğru olmaz benimki iyi değil diye tüm çerkesler iyi olmayacak anlamı çıkartılmasın lütfen

diyorki eskidenmiş o adetler ama benimde devam ettirmek istediklerim var diyor.ve bende çok korkuyorum etrafdan çerkes,abaza Allah muhafaza gibi sözler duyunca korkum artıyor ama sonçta insanız konuşarak anlaşırız diye düşünüyorum,annem yapamazsın demişti kafam çok karışık sizin anlaşamadığınız konular nedir özel değilse bana yardımcı olursanız çok sevinirim belki halledilebilir şeyler olur diyorum yol yakınken halledemezsem düşünürüm

Ben yarı-çerkesim ve bir çerkesle evlenmeyi düşünmüyorum desem Bu tip kurallarına hala takılanları çok sinir bozucu oluyor. Sırf bu yüzden can sıkabiliyorlar.

neden düşünmüyorsunuz biraz açarmısınız konuyu?

neden düşünmüyorsunuz biraz açarmısınız konuyu?

Sizce de çok sıkıcı değil mi sürekli her şeyde bir gelenek, kural uygulamaları. Lakap takmasanız ne olur yani? Çerkes kanı mı bozulur. Çok saçma buluyorum böyle şeyleri ben. Tabii saygım var ama odaya büyük girdiğinde ayağa kalkmalısın, gelinsen kayınvaliden izin vermeden oturamazsın vs vs çok sıkıcı böyle şeyleri günümüzde uygulamalarını fazla gereksiz buluyorum ben. Tabi boyuna göre değişir. Biz uygulamıyoruz ama halen yapanlar vardı çerkes kızından başkasıyla olmam diyen de vardı ama siz seviyorsanız bırakmayın, ciddiymişsiniz. Sizinki kimlerden? (yani şunu kastediyorum çerkes aslında ayrı bir ırk ama kafkasyadan göçen herkese çerkes demişiz biz. kafkasyada çok fazla ırk var avarlar, şapsığler, adigeler gibi...)

Son düzenleme:

canım ben yarı çerkesim. babam çerkes üstelik fakat bizimkiler geleneklere göre yaşamıyorlar rahatım yani ben. geleneklerine göre yaşıyorlarsa işin gerçekten zor. çünkü çerkes kızları bile zor katlanıyor hiç bilmeyen içine girmemiş biri ve rahat büyümüş biri çok zorlanabilir, genelde çerkes olmayan gelinler ve damatlar da istenmez zaten. amacım gözünü korkutmak değil fakat aklıma gelen birkaç geleneği yazayım;
gelinler kayınpederle direk konuşmaz, her ailede kalmadı fakat hala yapanlar var
kayınpeder veya kayınvalidenin yanında çocuklarını sevemezsin
içeri büyük girince ayağa kalkman gerek, bu yine basit ve alışılabilir birşey :)
tatillerde genelde ailecek bir araya gelirler pek ayrı tatil yapmazlar
şimdilik bu kadar :))

ben izmirliyim onlar tokatta yaşıyorlar bana adetlerini uygulatmaya çalıştılar ben ayak uyduramadım bence iyi düşün hala eski adetleri yaşatıyolarsa işin zor

kayınpeder rahmetli olmuş annesi gürcü eskidenmiş o adetler amcam yengeme hayt huyt lan diye çağırırmış dedi.bende dedimki nerde çerkelerin asaleti kibarlığı oda şimdi böyle birşey yok isimlede çağıranlar var ama ben yinede başka isim bulmanı isterim dedi.evlilikden açıldı konu gelin almaya ben gelmeyeceğim dedi.neden dedim bizde ayıp adetler öyle dedi bu konuda ciddimisin dedim evet dedi ben seni düğün salonunda bekleyeceğim.bende sen gelmezsen bende gelmem dedim.ama kafama takıldı işte saygı önemlidir bende dikkat ederim büyüklerin yanında genelde kalkılır zaten bizim gelin annemin yanında ayakların uzatıyor çok aayıp bence saygı olması güzelde aşırısı kötü konuşarak haledebiliriz diyorum mesela üniverste mezunu işi yok şuan kpss çalışalım dedim kitap verdim onada tamam falan dedi 2 ay oldu halen kitapları okumamş buda basit gibi görünsede düşündürüyorbeni sanki birazda tembellik var gibi o ticaretle uğraşmak istiyor ben memurluk istiyrum bakalım hayırlısı olur inş

hayırlısı olsun canım, bana pek geleneklerine göre yaşamıyorlar ama senin sevgilinin yaşatmak istediği birşeyler var gibi geldi. :)
bunu da birlikte halledebilirsiniz yani herkesin ailesinde gördüğü kendi hayatında devam ettirdiği şeyler vardır. seni zorlamaya başlarsa konuşursun, zaten iş bulmadan da evlenmeyin derim.
tembelliğini bilemicem o karakteristik birşey sonuçta, en iyi sen tanırsın. :))

bende çerkezim.adetler çerkez olmayan birine ağır gelebilir.bize normal geliyor ancak..sormak istediğin şeyler varsa sorabilirsin

Mesela ırkçılık yapmak istemem ama şunu söyleyeyim benim sınıfımda bir çerkez var o kadar adetlerine bağlı ki,sevgilisi bile çerkez başkası olmaz diyor,bizim aile karşı çıkar kız çerkeze gitmeli diyor.Şimdi kürt sorunu var ama mesela kürt arkadaşım ben türküm sonra kürdüm diyor ama bu kız hayır ben çerkezim diyor direk.....Türkiye de ama çerkezim türk değilim diyor böylede bişiyler işte....allah yardımcın olsun

Yüzyılı aşkın süredir Türkiye de yaşıyor Çerkezler..Maalesef büyük ve acı bir sürgün sonucu vatanlarından koparılarak gelmiş buralara atalarımız..Bu nedenle bir çoğumuz kendimizi Türk olarak da tanımlayabiliriz..
Ama bir gerçek var ki sınıf arkadaşın aslında bilimsel olarak doğrusunu söylüyor..
Çünkü Çerkez ırkı bir Kafkas halkıdır..Türkler ise bilindiği gibi Orta Asyadan gelmiştir Anadoluya..
Bu nedenle böyle basit bir mantıkla bile bakacak olursak Çerkez köken olarak Çerkezdir Türk değildir.
İnan bu da ırkçılık değildir sadece aslını inkar etmemektir...Yoksa bir ırkın diğerinden üstünlüğü değilki dediğimiz :)

Neyse çerkezle evliliğe gelince bizim oralarda bi laf vardır eskiden "çerkeze kız ol gelin olma" derlermiş...Çünkü adetlerimiz gerçekten ağırdır...Allaha şükür benim ailem gelenekleri oldukça yumuşatarak yaşamış..Benim eşim de Çerkez değil ama bunu annem babam hiç dert etmedi :)

Bence nişanlına açıkça konuş senden tam olarak neler beklediklerini öğren ve ona göre sen de tavrını koy..Neticede artık devir değişti..Saygı kuralları çerçevesinde bir çok adet ve gelenek yumuşatılabilinir bir orta yol bulunulabilinir diye düşünüyorum..
Üstelik benim ailemi geçtim sülalemde bile böyle şeyler uygulanmıyor..Düğünümüzde akardion çalmak tek gelenek olarak kaldı neredeyse...

Üstelik evlilik öncesinde de iş gibi konuları netleştir mutlaka..

Umarım herşeyi halleder ve çok mutlu olursunuz :)

Eeeen baştan başlayayım

Ben de safkan gürcüyüm :)
Asla ama asla gürcüyle evlenmem, yaşadığım şehirden biriyle bile evlenmem derdim..
Ama gel gör ki safkan gürcü bir kocam var
Bu arada Gürcistan göçmeni olabiliriz ama Türküm, gurur duyuyorum, söylemeden edemeyeceğim
Şimdi şükrediyorum iyi ki adeti geleneği bir olan birini seçmişim diye..
Herkes için geçerli midir bilemem gerçi :))
Bizim avantajımız, ufak tefek adetlerin sürmesi..
Çerkesler gibi inanılmaz ağır adetleri varmış bizim büyüklerin de..
Ama şimdi sadece güzel olanlar anı mahiyetinde sürdürülüyor :)
Bunun avantajını yaşıyor da olabiliriz...

Hemen hemen aynıları bizde de varmış, artık kalmadı, kimse uygulamıyor ve de büyükler istemiyor, gereksiz görüyorlar...
Hatta arnavutlarda da her banyodan sonra evdeki tüm erkeklerin -3 yaşında bile olsa- ellerini öptüklerini anlatan büyüklerimiz vardı...
Gelenekler iyaşatmak güzel ama can sıkmadan, adet yerini bulsun diye, jest gibi mi desem..
Güzel şeyleri sürdürmeli yaa, robot değiliz ya di mi ama...

Akordeon bizde de var hala :))
Düğünlerde bazen erkek eğlencesi yapılır, orda abilerimizi kardeşlerimizi seyrederiz, bayılırız :))
Böyle şeyler devam etsin, saçma ağır adetler değil...

Konu sahibi, üç aylık bir ilişkide dayatmalar başlamış sanırım..
Söyleyebileceğim tek şey, Rabbim hakkında hayırlısını versin demek olacak..
Bilemezsin nasıl olur ne olur... Ama herkesin dediği gibi güzelce netleştirmek lazım..
Üstelik elinin de ekmek tutması lazım, bu kadar ağırdan almamalı..
Tek dert adetler gelenekler olmamalı, gibi düşünceler sardı beni nedense..

Neyse yeterince uzattım kusura bakma, örneklemek istedim...
Hakkında hayırlısı neyse, Rabbim gönlüne göre onu nasip eder inşallah canım :))

Çerkes tanıdığım yok. konuya hiç hakim değilim ama bir arkadaşım eşinin çerkes olduğunu söylemişti, kendi düğünlerinde açılışta bi dans ederlermiş o dans bitince bi daha gelin va damat oynamaz tüm gece otururmuş. bekarlar oynarmış . adetmiş bu. bi tek bu geldi aklıma....

biz karı koca düğünde döktürdük, eşim oturalım dese kurtlanırdım vallahi bence bu zor bir adet mesela...

bende çerkezim.adetler çerkez olmayan birine ağır gelebilir.bize normal geliyor ancak..sormak istediğin şeyler varsa sorabilirsin

sizinde yorumlarınızı alabiliriz adetleriniz neler evde gelin kaynana nasıl olmalı gibi..

kızlar cevapladığınız için teşekkür ederim..bugün tartıştık sevdiceğimle ((

mrb canım bende bir çerkesle evliyim eşimin evde çerkes adetleri yok ama çerkesler olarak birbirlerine çok baglılar etrafta tanımadığın bi çerkes görseler hemen atlayıp tanışmak isterler soy sop meselelelerine girerler kayınvalidem teyzesi vs büyükler sürekli eskiden şöyle adetler vardı eskiden böyleydi eskiden olsaydı bunu yapman gerekirdi eskiden gelinler böylemi yapardı vss sürekli eskiden eskiden eskiden bu kelimeyi gerçekten çok duyacaksın ne kadarda eskiden deseler hala aile içinde devam ettirdikleri şeyler oluyo ve sana ne kadar saçma gelsede senden de bekliyolar sen bu adetlere fazla takılma ben macırım(muhacir) bizde bu adetler yoktur deyip geçiveriyorum yada dediğiniz gibi onlarrrr oooo eskidenmiş diyorum sende bu şekilde baştan tavrını koy.eşinin dediklerini yada onların adetlerini yapmak zorunda değilsin bu baskılara sakın kulak asma şimdiden he dersen yarın öbür gün binerler tepene sakın alttan alma hiç bi konuda çerkesler her konuda haklı olmak isterler biz gururluyuz saygı bekleriz vs derler ama kendileri öyle değiller yani benim muhatap oldugum aile öle değil diğerlerini bilemem dediğim gibi korkulacak bişey yok ben sizin adetlerinizle değil seninle evleniyorum yapamam de geç

bana anlatılanlara göre büyüklerin yanında çocuğunu asla sevemezsin damat eve kapıdan değil müstakil evden bahsediyorum arka pencereden falan girermiş kayınpeder rahatsız olmasın diye gelin sürekli ayakta durması gerekirmiş gelin resmen bi hizmetçi gibi evin tüm işini görüp herkesden sonra yatıp herkesden önce kalkıp işleri bitirmesi gerekirmiş vss

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…