merhaba bayanlar sevgilimle tanışalı 3 ay oldu kendisi çerkes geçenlerde evlilikden konu açtı bana isimimle hitap etmeyeceksin evlenince diyor lakap bul neden dedim bizde adet böyle diyor. dedim başka adetleriniz varmı var ama zamanla öğrenirsin dedi.şimdi merak ediyorum bu adetler neler ben yapabilirmiyim eşi çerkes olan varmı yada kendisi çerkes olup adetleri bilen biri bana yardımcı olsun lütfen
gözünüzü korkutmak değil amacım genelleme yapmak doğru olmaz benimki iyi değil diye tüm çerkesler iyi olmayacak anlamı çıkartılmasın lütfen
Ben yarı-çerkesim ve bir çerkesle evlenmeyi düşünmüyorum desemBu tip kurallarına hala takılanları çok sinir bozucu oluyor. Sırf bu yüzden can sıkabiliyorlar.
neden düşünmüyorsunuz biraz açarmısınız konuyu?
merhaba bayanlar sevgilimle tanışalı 3 ay oldu kendisi çerkes geçenlerde evlilikden konu açtı bana isimimle hitap etmeyeceksin evlenince diyor lakap bul neden dedim bizde adet böyle diyor. dedim başka adetleriniz varmı var ama zamanla öğrenirsin dedi.şimdi merak ediyorum bu adetler neler ben yapabilirmiyim eşi çerkes olan varmı yada kendisi çerkes olup adetleri bilen biri bana yardımcı olsun lütfen
kayınpeder rahmetli olmuş annesi gürcü eskidenmiş o adetler amcam yengeme hayt huyt lan diye çağırırmış dedi.bende dedimki nerde çerkelerin asaleti kibarlığı oda şimdi böyle birşey yok isimlede çağıranlar var ama ben yinede başka isim bulmanı isterim dedi.evlilikden açıldı konu gelin almaya ben gelmeyeceğim dedi.neden dedim bizde ayıp adetler öyle dedi bu konuda ciddimisin dedim evet dedi ben seni düğün salonunda bekleyeceğim.bende sen gelmezsen bende gelmem dedim.ama kafama takıldı işte saygı önemlidir bende dikkat ederim büyüklerin yanında genelde kalkılır zaten bizim gelin annemin yanında ayakların uzatıyor çok aayıp bence saygı olması güzelde aşırısı kötü konuşarak haledebiliriz diyorum mesela üniverste mezunu işi yok şuan kpss çalışalım dedim kitap verdim onada tamam falan dedi 2 ay oldu halen kitapları okumamş buda basit gibi görünsede düşündürüyorbeni sanki birazda tembellik var gibi o ticaretle uğraşmak istiyor ben memurluk istiyrum bakalım hayırlısı olur inş
Mesela ırkçılık yapmak istemem ama şunu söyleyeyim benim sınıfımda bir çerkez var o kadar adetlerine bağlı ki,sevgilisi bile çerkez başkası olmaz diyor,bizim aile karşı çıkar kız çerkeze gitmeli diyor.Şimdi kürt sorunu var ama mesela kürt arkadaşım ben türküm sonra kürdüm diyor ama bu kız hayır ben çerkezim diyor direk.....Türkiye de ama çerkezim türk değilim diyor böylede bişiyler işte....allah yardımcın olsun
Ben yarı-çerkesim ve bir çerkesle evlenmeyi düşünmüyorum desemBu tip kurallarına hala takılanları çok sinir bozucu oluyor. Sırf bu yüzden can sıkabiliyorlar.
canım ben yarı çerkesim. babam çerkes üstelik fakat bizimkiler geleneklere göre yaşamıyorlar rahatım yani ben. geleneklerine göre yaşıyorlarsa işin gerçekten zor. çünkü çerkes kızları bile zor katlanıyor hiç bilmeyen içine girmemiş biri ve rahat büyümüş biri çok zorlanabilir, genelde çerkes olmayan gelinler ve damatlar da istenmez zaten. amacım gözünü korkutmak değil fakat aklıma gelen birkaç geleneği yazayım;
gelinler kayınpederle direk konuşmaz, her ailede kalmadı fakat hala yapanlar var
kayınpeder veya kayınvalidenin yanında çocuklarını sevemezsin
içeri büyük girince ayağa kalkman gerek, bu yine basit ve alışılabilir birşey :)
tatillerde genelde ailecek bir araya gelirler pek ayrı tatil yapmazlar
şimdilik bu kadar :))
Yüzyılı aşkın süredir Türkiye de yaşıyor Çerkezler..Maalesef büyük ve acı bir sürgün sonucu vatanlarından koparılarak gelmiş buralara atalarımız..Bu nedenle bir çoğumuz kendimizi Türk olarak da tanımlayabiliriz..
Ama bir gerçek var ki sınıf arkadaşın aslında bilimsel olarak doğrusunu söylüyor..
Çünkü Çerkez ırkı bir Kafkas halkıdır..Türkler ise bilindiği gibi Orta Asyadan gelmiştir Anadoluya..
Bu nedenle böyle basit bir mantıkla bile bakacak olursak Çerkez köken olarak Çerkezdir Türk değildir.
İnan bu da ırkçılık değildir sadece aslını inkar etmemektir...Yoksa bir ırkın diğerinden üstünlüğü değilki dediğimiz :)
Neyse çerkezle evliliğe gelince bizim oralarda bi laf vardır eskiden "çerkeze kız ol gelin olma" derlermiş...Çünkü adetlerimiz gerçekten ağırdır...Allaha şükür benim ailem gelenekleri oldukça yumuşatarak yaşamış..Benim eşim de Çerkez değil ama bunu annem babam hiç dert etmedi :)
Bence nişanlına açıkça konuş senden tam olarak neler beklediklerini öğren ve ona göre sen de tavrını koy..Neticede artık devir değişti..Saygı kuralları çerçevesinde bir çok adet ve gelenek yumuşatılabilinir bir orta yol bulunulabilinir diye düşünüyorum..
Üstelik benim ailemi geçtim sülalemde bile böyle şeyler uygulanmıyor..Düğünümüzde akardion çalmak tek gelenek olarak kaldı neredeyse...
Üstelik evlilik öncesinde de iş gibi konuları netleştir mutlaka..
Umarım herşeyi halleder ve çok mutlu olursunuz :)
bende çerkezim.adetler çerkez olmayan birine ağır gelebilir.bize normal geliyor ancak..sormak istediğin şeyler varsa sorabilirsin
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?