- 19 Ağustos 2013
- 471
- 238
-
- Konu Sahibi gurbaaprenses93
Kızlar erkek arkadaşım çerkes. adetlerini,geleneklerini merak ediyorum .Kendi de anlattı bıraz ama çerkes arkadaşar yada bılen arkadaslar varsa öğrenmek istiyorumYardımcı olursanız sevınırım
evet o da dedı cerkesten baska kımseyle evlenmedıklerını ama yıkılıyo yavas yavas.kuzenlerım de hep cerkes olmayanlarla evlendı dedı
Canım mesela neler ayıplanır :) bana dedı kı ılerde evlenınce babam sana lakap takcak oyle hıtap etcekBen çerkesim yardımcı olabilirim sanırım.
Çerkeslerde tutuculuk vardır evet ama illaki çerkes olacak diye isteyen çerkes etrafımda görmedim hiç. Genelde illa çerkes olsun düşüncesi değil çerkes olsa iyi olur düşüncesi vardır.
Zorlanabilirsin ailesinin arasına girdiğinde çünkü senin için çok normal olan bir şeyi onun ailesi ayıplayabilecektir. Kültür farklılığı illaki var. Ama zamanla alışır öğrenirsin, böyle şeyler sorun olmaz diye düşünüyorum :)
Canım mesela neler ayıplanır :) bana dedı kı ılerde evlenınce babam sana lakap takcak oyle hıtap etcekbunun gıbı daha neler var .
Çok tsk ederım
Haha doğru evet geline lakap takma vardır :)
Ben de çerkesim kimlerdenmiş ki seninki adige falan mı merak ettim bir sorsana?
Mesela kaynananın kaynatanın yanında ayakta durup hizmet etmen gerek, oturamazsın sofraya onlar otur demeden. Kız istemeye de erkek gelmez babayla karşı karşıya oturması münasip olmazmış kız istemede. Kadın yolda önden yürür erkek önüne geçemez. Çerkes kadınları çok dominanttır annemden ananemden biliyorum ah anca çerkes erkeği anlardı beni ama işte... :)
sende mi çerkessinmemnun oldum kii
Kızlar erkek arkadaşım çerkes. adetlerini,geleneklerini merak ediyorum .Kendi de anlattı bıraz ama çerkes arkadaşar yada bılen arkadaslar varsa öğrenmek istiyorumYardımcı olursanız sevınırım
O değil de önceden kendı aralarında evlılık yaparlardı şimdi özellikle balıkesırde çerkes erkekleri Türk hatunlarına hasta oluyor. Çok damat cerkes gelin Türk evlılıkleri gördüm hatta birinin düğününe bıle gıtmıstım. Öyle farklı bir geleneklerı adetleri yok
aslında soyle acıklayabilirm kendimden ornek veriyim dedemle 20 yıldır aynı evde yaşıyoruz rahmetli babam sagken daha bir kere bile dedemin yanınnda babamla konusmadım o da benimle annemle babamda konusmadı bizlerde evlendiğinde gelinle damat buyuklern yanına birlikte girmez aynı yerde bulunmazlar buyukler bi sure sonra izin verırır ondan sonra aynı sofarada oturmaya falan baslarsın ablam evlendiğindede yemegı mutfakta yedi valla eniştem bizle oturdu biz geleneklermizi surduruyorz erkkek arkadasını ailesini bilemem bizim gibi pek surdurmeyenler de var.Babalar cocuklarını buyuklerın yanında sevmezler .İstemeye damat gelmez kız istemede kahve dagıtmaz sadece yuzuk takmak için buyuklern yanına girerler o sure zarfıında erkek baska evde bekletilir.Sadece yuzuk takılırken glir eger koy dugunu yapılcaksa kız ve erkek ayrı koy evlerinde olur misafirler gelinle damadı gormek için gelirler aslında düğünden gelinle damat hiçbirşey anlamaz düğünü gelen misafirler yaparama bu koy dugunlerinde sadece artık salon ve kır duugunlernınde yapılmıyor .Diyelim bir buyugune su verdin bir adım geri cıkacaksın o suyu bitirene kadar ayakata bekliceksin bitince alıp geri geri cıkacaksın (biz hala surduryoruz ciddi anlamda ) .Gelinler misafir geldiğinde kapıya en yakın yerde ayakta dururlar ve ya bir sandalye cekip otururlar asla koltukta oturmazlar bunlar şimdilik aklıma gelenler kolay gelsin Ben oyle yetiştirildim abhazım kaşenimde - (erkek arkadasım) cerkes o yuzden sıknıtı yok ama dısardan zor oluyor yahu o yuzden de kendi kulturumzden insanları daha cok tercih ederiz sebebi bu dur