olur mu hiç öyle şey canım, bakın size şöyle açıklayayım basitçe.
vücudumuzda oksijen eritrosit denilen hücrelerde taşınır, eritrositin içinde özelleşmiş taşıyıcı moleküller vardır bunlara hemoblogin denir. hemoglobinin de olmazsa olmaz yapı taşı demirdir. hem demir demektir,hemoglobin adı da buradan gelir zaten.
vücudumuzda oksijen reseptörleri vardır, dokulara giden oksijen azaldığında vücut alarm verir,ve hemen kendini korumaya alır. adrenerjik deşarj dediğimiz olay meydana gelir. bunda da kalp daha hızlı atmaya başlar ki kendine gelen kanı yani kanla taşınan oksijeni daha hızlı bir şekilde dokulara gönderebilsin, akciğer daha hızlı ventilasyon yapmaya başlar ki daha hızlı ve fazla miktarda gaz değişimi yapabilsin.
adrenerjik deşarjın diğer belirtileri ise terleme,karın ağrısı,ağız kuruluğu,baş dönmesi vb dir. yani vücut sanki kan kaybediyormuş da ondan dolayı dokulara oksijen ulaşamıyorçasına kendisini korumaya alır. ve bundan dolayı demir eksikliği anemisi olan insanlarda taşikardi çok ama çok sık görülen bir semptomdur.
şöyle ki sizde demir eksikliği anemisi var (DEA) ,üzerine bir de stres yaptığınızda vücudunuzdaki adrenerjik deşarjın tetiği çekiliyor, ancak var olan DEA yüzünden normal yani anemisi olmayan insanlara göre bu deşarjın yan etkileri çok daha hissedilir ve rahat edici düzeyde oluyor.
şöyle taşikardilerin biraz önce anlattığım gibi vücudu koruyucu özelliği vardır,ancak tabi ki bu süreç uzarsa bu sefer kalpte olumsuz etkiler vuku bulmaya başlar.
genç ve sağlıklı insanlarda kalp hızı kabaca 150 lere kadar tolere edilebilir. ama bu süreç devamlı olmamalıdır. yani ani değişimler sağlıklı insanlarda tolere edilir. ama sürekli taşikardik olursa kalbiniz, bu sefer kalbin dinlenme evresi gittikçe kısalır.
çok tıbbi olmaması için inanın yeterince sadeleştirmeye çalışarak anlatıyorum, anlamadığınız yer olursa bana yazabilirsiniz :)
şöyle ki kalbimiz sistol/kasılma denen evrede kanı vücuda yollar, diyastol/gevşeme evresinde kanla dolarken aynı zamanda dinlenir. kalp hızının artması gereken durumlarda kasılma evresinin süresi kısalmaz, diyastol yani kalbin dinlenme evresinden süre kesilir. dediğim gibi sağlıklı bir kalp bunu bir nebze tolere eder ancak süreç kronikleşirse bu sefer kendisi için gereken oksijen ve besini almakta zorlanır ve dinlenecek vakit bulamamaya başlar.
bundan dolayı taşikardilerin çok uzun soluklu olmasını istemeyiz :)
bakın buraya sistol ve diyastol olayını koyuyorum daha iyi anlaşılsın diye