Bahçe Bakımı ve Çiçekler Cam kavonozlarda bitki olur mu?? Olur..Olur..

UzmaN

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
19 Şubat 2007
5.078
11
Cam kavanozda bitkiler..
Bahçeniz olmayabilir ama yine de bitki yetiştirmek, onları izlemek isteyebilirsiniz. Eğer onları bir kavanoz içinde yetiştirirseniz, daha yakından gözleyebilirsiniz.

Nelere ihtiyacınız var?

Bir adet şeffaf, büyük; cam kavanoz (Kapaklı olmasına özen gösterin. Ayrıca ağzı geniş bir kavanozla çalışmak da size kolaylık sağlayacaktır).
Birkaç küçük yeşil bitki (yavaş büyüyen ve küçük kalabilen bitkilere ihtiyacınız var.
Biraz çakıl
Kömür briketleri
Bir plastik çanta
Bir çekiç
Süzgeç
Saksı toprağı
Bir parça katı kağıt
Gazete

Ne yapacaksınız?
Kavanozu dikkatlice yıkayın. Su ve deterjan kullanın. İyice duruladıktan sonra, kurumaya alın. Çalışacağınız mekanı temiz tutmak için gazete yayın. Çakıllarınızı yıkayın. İki kat çakıl taşını şişenizin dibine yayın (2-3 cm kalınlığında). Kömürü ufak parçalara bölün.

İşte ortalığı kirletmeyecek bir yol: Kömürleri plastik torbaya koyup çekiçle vurun. Bu işi bir büyükten rica edin. Daha sonra bu ufalanmış parçaları süzgeçe koyup, musluğun altında iyice yıkayın. Çakıl taşı katmanının üstüne ufalanmış kömür parçacıklarını koyun. Kömür katmanınız da aşağı yukarı 1.5 cm kalınlığında olmalı. Bir parça kağıdı yuvarlayıp, huni haline getirin. Huniyi şişenin tepesine yerleştirin. Saksı toprağını yavaşça boşaltın. Bu, şişenizin kenarlarını kirlenmekten kurtaracaktır. Derinliği 5 cm olmalıdır.

Şimdi sıra bahçenizi planlamaya geldi. Bir parça kağıda, bahçenizle eş büyüklükte olan bir daire çizin. Bitkileri kağıt üzerinde belirleyin. Planınızı tamamladıktan sonra bunu şişenizin içinde uygulayın. Bahçenizi kalabalıklaştırmayın. Unutmayın ki, bitkiler yavaşça büyüyüp, boşlukları dolduracaktır. Bitkileriniz için toprakta çukurlar açın. Nazik bir şekilde bitkileri kavanoz içinde boşluklara yerleştirin.

Eğer isterseniz bitkilerin arasına ufak dekorasyonlar ekleyebilirsiniz. Bir deniz kabuğu mesela. Bahçeyi sulayın. Islak değil fakat nemli olmalıdır. Kavanozun kapağını kapalı tuttuğunuz müddetçe, bahçeniz her hafta sadece birkaç damla su isteyecektir. Bahçenizi, toprak kuru göründüğünde, hafıfçe sulayın. Şişe çokça buğulanırsa bu, fazla su verdiğinizi belirtir. Kuruması için kapağını birkaç gün açık bırakın. Kavanoz bahçenizi ışık alan bir yere koyun. Ancak direkt güneş altında bırakmayın.
(Alıntıdır)

Çiçeklri çok seviyorum.Ama anlamadım hani kavonaza koyuyorduk, bahçe nerden çıktı ben anlamadım galiba pardon.:eek:

BerŞule teşekkür ederim, menekşe falan olmazmı acaba bu kavanozlarda, bu fikir güzel çünki, hem görünüş açısından çok hoş durur (gözüm de şööle bi canlandırdım) hem de saksıdan sıkılanlara iyi bir değişiklik bence çooook tşk. sevgilerrr, saygılar :))

Çiçeklri çok seviyorum.Ama anlamadım hani kavonaza koyuyorduk, bahçe nerden çıktı ben anlamadım galiba pardon.:eek:

Cam kavonaza bahçe yakıştırması yapmışlar canım..Yani bahçemiz cam kavanoz:))

Camdan bahçe yane.

BerŞule teşekkür ederim, menekşe falan olmazmı acaba bu kavanozlarda, bu fikir güzel çünki, hem görünüş açısından çok hoş durur (gözüm de şööle bi canlandırdım) hem de saksıdan sıkılanlara iyi bir değişiklik bence çooook tşk. sevgilerrr, saygılar :))

Teşekkürler canım,menekşe olur mu bilmem ama yine4 de araştırayım bakalım belki bişeyler buluruz..

Kasım ayında büyük marketlerin bahçe reyonlarında,çiçek pazalarında, internetteki çiçekçilik web sitelerinde soğanlı bitkilerin satışı başlar. İşte bu dönemde size uyan bir yerden dilediğiniz sayıda sağlıklı, yarası , üzerinde küfü olmayan, elinize aldığınızda hafif bastırdığınızda sıkı, sert soğanlardan seçin. Tercihen birkaç değişik renk almaya çalışın.

Osmanlı döneminde bu tip yetiştiricilik için “sümbül vazoları” satılırmış . Ama şimdi bu isimle sordunuz mu zücaciyecide size öyle bakıp, “o da ne” derler….Bu nedenle siz altta görülenlere benzer alt kısmı şişkince, boğazı dar vazolar bulmaya çalışın. En kolayı Paşabahçe mağazalarında “şarap sürahisi” diye satılan 0.5, 1 litrelik sürahilerden alabilirsin, son derece ucuz ve kullanışlılar.

aysemelikesumbul1qs8.jpg

Vazonuzu ve soğanlarınızı aldıktan sonra vazonuzun içine temiz, içme suyunuzdan doldurun. Vazonun boğazına kadar doldurduğunuz suyun vazo üst bölmesine yerleştirdiğiniz sümbül soğanının alt kısmına değmemesine ama arada da çok fazla mesafe kalmamasına dikkat edin. En ideali su ile soğanın alt kısmı arasında 3 mm (çok küçük bir mesafe olduğuna dikkatinizi çekmek isterim) boşluk bırakmaktır. Soğanı oturturken elinizle hafif bastırın ki oturduğu yerin etrafında fazla boşluk kalmasın ve kolayca yerinden oynamasın.

aysemelikesumbul2kq3.jpg

Şimdi vazonuzu karanlık, serin bir yere bırakın. Arada kontrol ederek 6-8 hafta bekletin. Bu süre koyduğunuz yerin karanlık oranı ve sıcaklığına bağlı olarak değişebilir, ama kontrol kriterleriniz köklerin oluşması, soğanın beyaz, güçlü bir filiz vermeye başlamasıdır. Filiz boyu 3-4 cm olduğunda sümbülünüzü ışıklı bir pencere önüne terfi ettirin.
(Alıntıdır)​

ftmdgn,canım menekşe yoktu onun yerine sümbül olmaz mı??
Bunu kesinlikle ben de deneyeceğim:))

aysemelikesumbul2kq3.jpg

bU SOĞAN MI ;? YANLIŞ MI GÖRÜYORUM ....EĞER YİYECEĞİMİZ SOĞANLARI TEK TEK VAZODA YETİŞTİRECEK OLSAK VAY HALİMİZE :))) ELİNE SAĞLIK ŞULECİM

kızlar afrika menekşesi oluyor kavanozda şimdik size eklicemm

Iki seceneginiz var: 1: Afrika meneksesi veya egrelti otu kullanarak tropikal bir orman yapabilirsiniz. Bu secenekte kavanozun agzini kapatin, boylece minyatur bir yagmur ormaniniz olur. Ancak pencereye cok yakina koymayin ki fazla gunesten asiri isinmasin. Kavanozun kenarlarinda asiri nem olusursa kapagi birkac saatligine acin. 2: Kaktuslerle col ortami olusturabilirsiniz. Bu secenekte kapagi kapatmaniza gerek yok.

Her ikisinde de fazla sulamamaya ozen gosterin. Birinci secenekte eger kenarlar kuru ve icerde hic nem belirtisi yoksa ihtiyatli bicimde sulayin.

alıntı

peki ya cam kavanozda yetiştirdiğimiz çiçekleri evimizin içinde kullanabiliyor muyuz? bi arkadaşın gönderdiği videoda izledim kadın çiçeği suladı peki o su nereye gidiyo? bide menekşeyle hangi bitkiyi dikti cam kavanoza çok beğendim bende yapmak isterim yapan arkadaşların bilgilendirmesini bekliyoruz

peki ya cam kavanozda yetiştirdiğimiz çiçekleri evimizin içinde kullanabiliyor muyuz? bi arkadaşın gönderdiği videoda izledim kadın çiçeği suladı peki o su nereye gidiyo? bide menekşeyle hangi bitkiyi dikti cam kavanoza çok beğendim bende yapmak isterim yapan arkadaşların bilgilendirmesini bekliyoruz

birde o menekşe gerçek menekşemiydi yoksa minyatur flan filan öyle bir özelliği varmıydı :eek:

güzelmis valla bende denicem,
ama cicek soganlari kök salinca onlari saksiya almak filaan gerekiyomu?

sümbül mevsimlik çiçek gibidir, yeşillenir açar ve sonra solar gider :) o yüzden suyla idare edilecek sanırım, biz genelde soğanı saksıya ekerdik toprakta büyürdüde burada büyümesini suda yapıyo..

kavanozlarda çiçeklerden birkaç örnek buldumda çok hoşuma gitti ekleyeyim dedim a.s.

6a00d83451e9a369e2010535fc564c970c-pi

6a00d83451e9a369e2010535fc565f970c-pi

X