çalışan annenin hakları

emelistan

hayatımın erkeki
Kayıtlı Üye
15 Nisan 2009
240
5
Çalışan Annenin Hakları



İş yasamız anne adaylarının ve bebeklerinin sağlıklarının korunabilmesi amacıyla işverene anne adaylarının korunması için uyulması zorunlu bazı yükümlülükler getirmiştir.

* Anne adayının sigarasız ve dumansız bir ortamda gerekli aralıklarla oturarak veya rahatça uzanacak şekilde uygun şartlarda çalışmasının sağlanması,


* Anne adayının mümkün olduğunca oturarak çalışmasının sağlanması, bu mümkün olmuyorsa ara dinlenmeleri ihtiyacına göre daha sık düzenlenmesi,


* Uzun süreli çalışmalar ve ekip çalışmalarının anne adayının sık tuvalete gitme ihtiyacına göre düzenlenmesi,


* Enfeksiyon riskine karşı işyerinde gerekli tedbirlerin alınmış olması,


* Anne adayının, ani darbelere, sarsıntıya, uzun süreli titreşime maruz kalacağı işlerde çalıştırılmaması biçimindedir.


* Anne adayının gece çalıştırılması yasaktır. Anne adayları, yeni doğum yapmışlar ve emziren anneler günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamazlar. Mesai kavramını bu 7,5 saatlik çalışma içinde değerlendirirsek anne adayının günde 7,5 saatten fazla çalışma zorunluluğu yoktur.


* Hamilelik dönemindeki rutin kontroller ve tahliller için işveren gerekli izinleri vermek mecburiyetindedir. Bu izinler gün içinde sadece gerekli kontrolleri yaptırmayı sağlayacak nitelikte ve sürededir. Bu izinler nedeniyle bir ücret kesintisi yapmak veya yıllık ücretli izin ya da diğer neviden izinleri kesintiye uğratmak söz konusu olamaz.


* Analık halinde çalışma ve süt izni İş Yasasının 74.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre çalışan annelerin ve anne adaylarının doğumdan önceki SEKİZ ve doğumdan sonraki SEKİZ hafta olmak üzere toplam ONALTI HAFTA süre için çalıştırılmaması esastır. Kişiye özel durumlar çoğul gebelik ve düşük riski ihtimalinde karşımıza çıkabilir. Anne adayı birden fazla bebek bekliyorsa bu durumda doğumdan önce çalıştırılamayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Eğer bir düşük riski söz konusu ise bu sürelerin doktor raporu ile uzatılması mümkündür.


* Sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile anne adayı isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar çalışabilir. Bu durumda çalışılan süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Bu durumda anne doğum sonrası 15 haftalık bir izne sahip olacaktır.


* Doğum izninin kullanılmasının ardından, çalışan anne arzu ederse 6 ay ücretsiz izin hakkını kullanabilir.


* Çalışan annelerine 1 yaşına kadar olan çocuğunu emzirebilmek için günde 1.5 saat süt izni verilir. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır. Süt izni bebeğin sağlığı düşünülerek verilmiş bir izindir. Süt izninin günlük olarak kullanılması şarttır. Ancak uygulamada görüleceği üzere süt izinleri amacına uygun olarak kullanılamamaktadır. Genelde çalışanlar bu izinleri haftalık veya aylık olarak kullanmaktadırlar.
calisananne1.jpg
 
X