Cahillik

Aslında belki biraz da öyle. Kendi kendine okuma yazma öğrenen insanlar bile var
Kadının kızı okula gidiyormus ogrenmek istese onun yardımıyla en azından yolunu bulacak kadarını öğrenebilirdi belki
Tabi şartlarını bilemiyorum

İstedikten sonra insan herşeyi yapar
Benim annemde okuma yazma bilmezdi yıllarca çalıştı kendini geliştirdi kocam yapsın demedi ha ne oldu çok yıprandı
Bu devirde cahil kalmak çok zor çünkü herşey çok kolay eskisi gibi degil

İstedikten sonra insan herşeyi yapar
Benim annemde okuma yazma bilmezdi yıllarca çalıştı kendini geliştirdi kocam yapsın demedi ha ne oldu çok yıprandı
Bu devirde cahil kalmak çok zor çünkü herşey çok kolay eskisi gibi degil

Evet doğru böyleleri birazda kolaya kaçıyor dediğiniz gibi
Ama insan etkileniyor üzülüyor bu devirde 3 çocuk yetiştirecek bi kadının böylesine cahil oluşuna

Okurken kendi kendime dedim ki keşke konu sahibi götürseymiş yakınmış da, sonuna gelince zaten siz de pişman olduğunuzu yazmışsınız. Gönüllü olarak çalıştığım sivil toplum kuruluşları var ve insan öyle şeylere şahit oluyor ki keşke keşke her kadına ulaşabilsek, okuma yazma öğretebilsek, algılarını açabilsek. "Bön bön bakıyorlar, ya da işlerine geliyor" tarzı yorumlar okudum ancak işin aslı öyle değil işte inanın. Cahil bırakılmanın yanı sıra Üst üste doğumlar, hayatın zorlukları, gelenekler, öğrenilmişlikler, yaşanan depresyonlar.. hastane gibi zorunluluk dışında gidilmeyen yerlere gidince doğal olarak nasıl davranacaklarını bilemiyorlar. Bizlere çok basit görünen şeyler birileri için o kadar zor ki maalesef herkes bizler kadar şanslı değil.

Okurken kendi kendime dedim ki keşke konu sahibi götürseymiş yakınmış da, sonuna gelince zaten siz de pişman olduğunuzu yazmışsınız. Gönüllü olarak çalıştığım sivil toplum kuruluşları var ve insan öyle şeylere şahit oluyor ki keşke keşke her kadına ulaşabilsek, okuma yazma öğretebilsek, algılarını açabilsek. "Bön bön bakıyorlar, ya da işlerine geliyor" tarzı yorumlar okudum ancak işin aslı öyle değil işte inanın. Cahil bırakılmanın yanı sıra Üst üste doğumlar, hayatın zorlukları, gelenekler, öğrenilmişlikler, yaşanan depresyonlar.. hastane gibi zorunluluk dışında gidilmeyen yerlere gidince doğal olarak nasıl davranacaklarını bilemiyorlar. Bizlere çok basit görünen şeyler birileri için o kadar zor ki maalesef herkes bizler kadar şanslı değil.

Ne mutlu size keşke böyle kadınların hepsine ulaşabilseniz. Haklısınız tabii şartlarını bilemiyoruz bellki çocuklarını bırakıp kursa gideceği kimsesi yoktur belkide gerçekten işine böylesi geliyordur bilemeyiz

Ne mutlu size keşke böyle kadınların hepsine ulaşabilseniz. Haklısınız tabii şartlarını bilemiyoruz bellki çocuklarını bırakıp kursa gideceği kimsesi yoktur belkide gerçekten işine böylesi geliyordur bilemeyiz

Çoğu zaman okumuş, imkanlara sahip insanlar olarak bizler bile yeri gelince ufacık bir alışkanlığımızı değiştirmekte zorlanıyorken onların şartlarında onlara yüklenemiyorum. Gerçek şu ki belli bir yaştan sonra birşeyleri öğrenmek o kadar kolay olmuyor, o alışkanlıkları yıkmak İnsanüstü çabalar gerektiriyor, imkanlar gerektiriyor.. Okumuş, kendine yetebilen, mutlu kadınlar görebilmek dileğiyle..

ben inanmadım,nedense.yanlış anlamayın size değil kadına.saat 1 den 18 e kadar,kimse yardım etmemiş olamaz.bir de üstüne alay etmişler.bizim insanımız,böyle durumlarda,yardım etmek için çırpınır.hele ki,2 çocuklu bir kadına yardım etmeyecekler.
bu da bir tür dilenme yöntemi olabilir,direkt para istemiyorlar artık.ya otobüse binecekler,akbilleri yok,basayım diyorsunuz.yok,parasını ver diyorlar.
geçenlerde eşim işten dönerken,bir kadın kesmiş yolunu,abi buraları bilmiyorum,bir işim vardı geldim ama dönemiyorum,bana para verirmisin,yol için,yanlış anlama dilenci değilim demiş.eşim de nereye gideceksen,gel otobüse bindireyim,senin yerine akbil,basarım demiş.durağa doğru yürürken,abi hamileyim,canım çok döner çekti,çokta açım demiş.eşim dönerini ayranını almış.otobüse bindirmiş,göndermiş.

2-3 gün sonra,aynı civarda kadını tekrar görmüş,bu kez de başka bir adama aynı şeyleri anlatıyormuş.o zaman,kandırıldığını anlamış.

ben inanmadım,nedense.yanlış anlamayın size değil kadına.saat 1 den 18 e kadar,kimse yardım etmemiş olamaz.bir de üstüne alay etmişler.bizim insanımız,böyle durumlarda,yardım etmek için çırpınır.hele ki,2 çocuklu bir kadına yardım etmeyecekler.
bu da bir tür dilenme yöntemi olabilir,direkt para istemiyorlar artık.ya otobüse binecekler,akbilleri yok,basayım diyorsunuz.yok,parasını ver diyorlar.
geçenlerde eşim işten dönerken,bir kadın kesmiş yolunu,abi buraları bilmiyorum,bir işim vardı geldim ama dönemiyorum,bana para verirmisin,yol için,yanlış anlama dilenci değilim demiş.eşim de nereye gideceksen,gel otobüse bindireyim,senin yerine akbil,basarım demiş.durağa doğru yürürken,abi hamileyim,canım çok döner çekti,çokta açım demiş.eşim dönerini ayranını almış.otobüse bindirmiş,göndermiş.

2-3 gün sonra,aynı civarda kadını tekrar görmüş,bu kez de başka bir adama aynı şeyleri anlatıyormuş.o zaman,kandırıldığını anlamış.

Bilemiyorum ki kadın çok saf görünüyordu para yada otobüs için akbil falan bişey istemedi sadece yol tarifi istedi nasıl gidebilirim diye
Bide kadının üstü başı öyle dilenci tipli değildi nasıl desem kücümsemek icin söylemiyorum ama üstündekiler temiz ve yeniydi ama biraz saçma sapan giyinmişti bebek arabası vardı öyle oda adi bişeye benzemiyordu cocugununda kıyafetleri düzgündü para için yaptığı hiç aklıma gelmedi açıkçası bence sadece cahillikti

Böyleleri yüzünden gerçekten kimin ihtiyacı var bilemiyor insan ama gerçek ihtiyaç sahibi isteyemez istemeye utanır. Yani her halinden anlaşılır aslında ben hiç öyle bi duruma düşmedim (Allah düşürmesin) ama bi gün çok zor durumda kalırda birilerinden bişey istemek zorunda kalırsam yüzüm kızarır çok utanırım hatta isteyemem sanırım

Belli ediyorlar azda olsa kendilerini dikkatli olmak lazım insan kendini enayi yerine konmuş gibi hissediyor çok bi para değil otobüs ve döner ayran çok para değil kimse bu parayla zengin olmaz ama sonuçta parada kolay kazanılmıyor

Bu devirde hala okuma yazma bilmeyen insanların olması çok acı verici, artık çok fazla imkanlar var halk eğitimler vs, yani cahil kalmak için uğraşmak lazım, inşallah dünkü sıkıntıyı atlatmış ve bundan sonra böyle olmaması için kendini eğitir o kadıncağız. Çocukları nasıl yetiştirecek, kendini eğitmeden

Bu devirde hala okuma yazma bilmeyen insanların olması çok acı verici, artık çok fazla imkanlar var halk eğitimler vs, yani cahil kalmak için uğraşmak lazım, inşallah dünkü sıkıntıyı atlatmış ve bundan sonra böyle olmaması için kendini eğitir o kadıncağız. Çocukları nasıl yetiştirecek, kendini eğitmeden

İnşallah :cry:

Bön bön bakıyor yorumunu ben yaptım. Ve evet bakıyor. Çok kızıyorum. Benim babannem 90 yaşında okuma yazması yok ama koca şehrin ortasına bırak gideceği yeri bulur, cep teli var hepimizin numarası aklinda, evi çekip çevirir. Benim lafım cahillere değil cahillik işine gelenlere. İş arkadasimin eşi hemsirece, kadin hep ben yapamam ben edemem modunda, kredi kartı kullanamam, fatura odeyemem, araba kullanamam. Böylece bütün sorumluluğu adamın üstüne atmış.

bu tür konularda bizim insanimiz alay etmez.kac sefer bende iki cocukla bilmedigim yere gittim.kac insana sorduysam duzgunce yardimci oldu.en fazla bilmiyorum der.şoförler bile bu konularda yardimci oluyorlar.
bilmiyorum belki acimasiz gelebilir yorumum ama.birazda kadınların yüzünden oluyor böyle.hayati cocuk dogurup büyütmemek ten ibaret saymak.dört duvar arasinda yasayip herseyi kocam bilir o yapar demek sonra, sokaga çıktığında sudan çıkmış balığa dönmek..
kadınlara kendine güven dersi felan verseler keske.habire cocuk dogurmak yerine kendilerinede zaman ayirmak yetistirmek gerektigi ogretilse..
kv dem 50 küsur yaşında ben ani dogum yapinca tek basina başka sehire geldi.kac arac degistirerek.görsen köylü kadin dersin.ama kendine güveni var..

İnanması çok zor ama malesef var böyleleri, kocası biliyordur aslında keşke o tek göndermeseymiş,sen kendini kötü hissetme gitmiştir illaki evine

Bilemiyorum ki kadın çok saf görünüyordu para yada otobüs için akbil falan bişey istemedi sadece yol tarifi istedi nasıl gidebilirim diye
Bide kadının üstü başı öyle dilenci tipli değildi nasıl desem kücümsemek icin söylemiyorum ama üstündekiler temiz ve yeniydi ama biraz saçma sapan giyinmişti bebek arabası vardı öyle oda adi bişeye benzemiyordu cocugununda kıyafetleri düzgündü para için yaptığı hiç aklıma gelmedi açıkçası bence sadece cahillikti

bilemiyorum,kimsenin günahını almam.ama o kadar uzun süre,oralarda gezmesi ve bir allahın kulunun yardım etmemesine inanamadım.sadece adres sorsaydı,otobüs şöförleri bile yardımcı olurdu.kaldı ki,bizim insanımız adres sorana yardım etmeyi pek bir severler,bilse de bilmese de tarif etmeye çalışır.
nasıl bu kadıncağıza,metrobüsü ya da otobüsü tarif eden çıkmamış,o kadar saat.

Çok üzüldüm. Bu tarz kadınlar erkek baskısıbdan bu hale geliyolar. Baksana okuma yazma öğrenecek kadar bile eğitim fırsatı olmamış. Emin ol yanında bir erkek olmadan da öyle normalde dışarda gezebilen biri değildir. Yalnız ve iki çocukla dışarda şaşkına dönmesi normal. Kadının özgüvenini sömürmüşler . Umarım durumunun farkındadır da çocuklarının kendisi gibi olnaması için biraz mücadele eder.

Dün işten çıktım saat 18:00 gibiydi. Şehrin en işlek yerlerinden birinde bi durakta otobüsümü bekliyorum. İştende 1 saat kadar geç çıktım bir an önce eve gitme derdindeyim. Bi kadın sanırım 20li yaşlarının sonunda yada 30lu yaşların başında diye tahmin ediyorum. Bebek arabasında bir bebek sanırım 2-3 aylıktır . 3 yaşlarında birde oğlu var. Elinde kargo var kadının onu almaya gelmiş böyle şehrin göbeğine.

Bana sordu burdan ....' a nasıl gidebilirim. Sorduğu yere ordan 15 dk da otobüs var az ilerde metro var baktığımız duraktan gözüküyor metroyla da gidilebilecek bi yer. Tarif ediyorum şu gider şu gider olmazsa ilerden metroya binebilirsiniz o daha kolay. Yok kadın anlamıyor. Okumam yazmam yok diyor. Sonra koşa koşa bi kağıt kalem getirdi bana bi dükkandan isteyip bana gideceğim yeri yazar mısın Allah senden razı olsun diye. Ben okuma yazma bilmiyorum anlamıyorum diyor.
Gerçekten anlaşılmayacak bi yol yada tarif değil çok basit. Bide kızı varmış okuldan çıkacakmış eve gitmesi gerekiyormuş saat 1'den beri burdayım kime sorsam alay etti dalga geçti benimle diyor bebek arabasında ki kızı açlıktan ağlıyomuş artık 1'den 6'ya kadar dayanır mı çocuk. Sanırım köyden gelmişti küçümsemek için kesinlikle söylemiyorum dilenci falan da değildi kıyafetinden konuşmasından öyle anladım

Ve o an benim otobüsüm geldi binip gittim ama akşamdan beri aklımdan çıkmıyo sanırım o an idrak edemedim niye o otobüse bindim onu gideceği yere bırakmadım diye :KK43:

Cahillik çok zor çok etkilendim ve üzüldüm :KK43:
Ülkemizin geldiği noktadan belli değil mi, bu tarz insanlardan sokakta dolu.
Üzülmeyin siz elinizden gelenı yapmıssınız

Back