• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

16 Ağustos 2010
294.693
607.041
1.098
43
Malatya
buzdolabi-duzenlemesi-nasil-olmali.jpg


Buzdolabının öneminden bahsetmeye gerek var mı bilmiyorum. Buzdolaplarının içinde hemen her tür besini saklamak mümkün. Hal böyle olunca buzdolabı temizliği ve buzdolabı içi düzeni, eviniz kadar önemlidir. Yazı içerisinde buzdolabı içi nasıl yerleştirilir, buzdolabı içi nasıl temizlenir gibi ipuçlarına ulaşabileceksiniz.

Mutfak evin kalbidir. Mutfağın dağınık ve kirli olması hijyen açısından kabul edilebilir bir durum değil. Mutfakta yer alan en önemli beyaz eşyalardan biri de yiyecek ve içecekleri uygun koşullarda saklamamızı sağlayan buzdolabıdır kuşkusuz. Satın alınan sebzeler, meyveler, kahvaltılıklar, içecekler, yemek tencereleri derken buzdolabı içinde bazen yer bulma gerçekten büyük sorun olabiliyor. Halbuki buzdolabı içi yerleştirirken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Bu sadece dolap düzeni sayesinde yer kazanmak için değil, hijyen için de oldukça önemlidir

buzdolabı-içi-düzenleme-önerileri-slider.jpg

1. Buzdolabı kapağınızda şişeleri düzenli tutmak için karton şişe taşıyıcıları kullanın.

2. Bakliyatlarınızı ve kuruyemişlerinizi içi görünen kavanozlara ve kaplara koyun.

3. Her şeyi etiketleyin.

4. Bıçaklarınızı bir çekmecede tahta bir blok içinde düzenli şekilde saklayın.

5. Mandalları iki tarafı yapışkan bantla duvara yapıştırıp havlu asmak için kullanabilirsiniz.


6. Saklama kaplarının kapaklarını bulaşık kurutma düzeneğinde düzenli şekilde tutun.

7. Kapları yatay olarak saklayın ki birini kullanacağınız zaman hepsini çıkarmanız gerekmesin.

8. Dolaplarınızın içine ekstra yer için ek raflar ekleyin.

9. Bazı şeyleri kapıların arkasına asarak yerden kazanç sağlayabilirsiniz.

10. Baharatlarınızı mıknatıslı baharatlıklarda saklayıp buzdolabınızın kapağına koyabilirsiniz.

11. Lavabonun altındaki dolaba bir çekmece ekleyin ve temizlik ürünlerini bu çekmecede düzenli şekilde tutun.

12. Çekmeclerinizde yer boşaltmak için mutfak aletlerinin bazılarını mutfak duvarınıza asın

13. Baharatlarınızı dönen bir tepsi üzerine koyarsanız arkada kalanlara tepsiyi döndürerek kolayca ulaşabilirsiniz.

14. Aynı yöntem buzdolabındaki kavanozlarınızda da işe yarar.

15. Kap kacak için yeterli dolabınız yoksa, delikli bir tahta oldukça işinize yarayacaktır.

16. Buzdolabınızın içinin düzenli durması için sepetler kullanın.

17. Buzluğunuzu düzenli tutmak için de yine içeriğine göre etiketlenmiş sepetler kullanabilirsiniz.

18. Birkaç tahta parçası ve çivi ile şaraplık yapın.

19. Kek standını tezgah alanınızdan maksimum yararlanmak için de kullanabilirsiniz.

20. Buzdolabı poşeti kutularını düzenli tutmak için bir dergilik kullanabilirsiniz.

21. Artan yemekleri buzdolabına koyarken kapların üzerine o tarihi yazan etiketler yapıştırın ki bozulma vakti geldiğinde bilesiniz.

1x1a.gif

22. Dolap içi ayakkabı/çorap düzenleyiciyi abur cuburlarınızı düzenli tutmak için de kullanabilirsiniz.

23. Buzdolabı poşeti vb kutuları kolay erişim için duvara asın..


Buzdolabı-Düzeni.jpg


Buzdolabı içi Düzenleme İçin Diğer Önerileri
1- Buzdolabı içi nasıl temizlenir? : Ne kadar temiz tutmaya çalışsak dahi buzdolabımızda beklenmedik şekilde kirlenebilir. Yemek kokularının birbirine karışması veya unutulmasından dolayı çürümeye başlayan sebzeler oldukça kötü kokulara sebep olur.

1- Buzdolabı içinin temizliğine başlamadan önce fişi çekin.

2- Ardından ilk iş olarak tarihi geçmiş, bozulmaya yüz tutmuş yiyecekleri çöpe atın.

3- Buzdolabı içini boşalttıktan sonra çıkarılabilir parçaları ayrı ayrı yıkamak için çıkarın.

3- Sonrasında da buzdolabı içi temizliğini sirke ve karbonatı karıştırarak hazırladığınız ( 2’ye 1 oranında) karışımla yapabilirsiniz.

Bakteriler, mikroplarla mücadeledeki en büyük yardımcılarımız kuşkusuz temizlik malzemeleri. Ancak kimyasal içeriklerinden emin olamadığımız temizlik malzemeleri aslında sağlığımız için ciddi bir tehdit oluşturabilmektedir.

duzenli-buzdolabi-ici.jpg



Buzdolabı İçi Düzenleme Önerileri
2- Buzdolabı içi kokuları : Buzdolabı içi temizliği sonrasında imkan varsa bir süre kapağını açık tutup havalanmasına izin verin. Bu işlem sonrası olası kötü kokuların pek çoğu gidecektir. Peki kötü kokular tam olarak çıkmadıysa? Bunun için önerilen ipuçlarından biri yeni çekilmiş kahveyi dolabın bir köşesine koymaktır. Böylelikle buzdolabı içindeki kötü kokuyu hapsetmiş aynı zamanda da güzel kokmasını sağlayabilirsiniz.

3- Buzdolabı içi nasıl yerleştirilir? : Buzluk bölümüne yakın raflar daha soğuk olacaktır. Bu yüzden kıyasla daha soğuk tutulması gereken gıdaları bu raflara koyabilirsiniz. Raflara yerleştirirken kullanım sıklığınızı dikkate alabileceğiniz gibi, son tüketim tarihlerini de göz ardı etmemenizi öneririm. Sizler de iyi biliyorsunuz ki buzdolabı içindeki alt kısımlarda sebzelik ve meyvelikler yer alır. Yeni buzdolabı modellerinde kahvaltılıklara özel bölmeler de yer almaktadır.

Buzdolabı İçi Düzenleme Önerileri
3.1 : Sebzelikler kullanılırken yapılan hatalardan biri dolaba poşetler ile birlikte sebzeleri yerleştirmektir. Sebze ve meyvelerin uzun süre dayanması için ıslak olmadıklarından emin olmak gereklidir. Bu yüzden satın aldıklarınızı önce iyice yıkayıp, kuruladıktan sonra dolaba koymak çabuk çürümelerine engel olacaktır. Diğer yandan sebzeliklerin daha düzenli olması için özel vakumlu kaplardan satın alıp bazı besinleri bu kaplar içerisinde saklayabilirsiniz.

3.2 : Buzdolabı içi yerleştirirken hata yaptığımız konulardan biri de yumurtalardır. Malumunuz buzdolabında yumurtalar için özel bölmeler vardır ve yumurtaları kutularından çıkardıktan sonra buraya yerleştiririz. Bu noktada ciddi bir uyarıda bulunmak gerek. Yumurta kabuğunda bulunan epey fazla sayıdaki bakterilerin, aynı rafa koyduğunuz örneğin yarım limona kolayca bulaşabilir. Bu yüzden yumurtaların kutularının içinde saklanması daha iyi olacaktır.

Buzdolabı İçi Düzenleme Önerileri
3.3 : Buzdolabı içi yerleştirirken bazı gıdaları veya yarım kalan yemekleri saklamak için kaplar kullanmanız yerden tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Bu noktada önerilen plastik kaplar yerine cam kaplar veya cam kavanozlardır. Camın daha sağlıklı olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Ancak bazı besinler vardır ki kendi kutularında bırakmak daha iyi bir seçenek olabilir. Örneğin, az önce bahsettiğim gibi yumurta veya sütler…

3.4 : Buzdolabı içi yerleştirirken dikkatli olmanız gereken diğer besinler et, tavuk gibi hayvansal ürünlerdir. Öncelikle temel kural, pişmiş ve pişmemiş et ürünlerini birbirinden ayırmanızdır. Satın aldığınız fazla etleri parçalara ayırıp, buzluğa atabilirsiniz. Böylelikle ihtiyacınız olan kadarını buzluktan çıkarıp, kullanabilirsiniz. Çiğ et ve tavul ürünlerini diğer besinler ile temas ettirmemeye de çok özen gösterin.


3.5 : Yemekleri buzdolabına yerleştirirken iyice soğumuş olmalarına özen gösterin. Bunu özellikle belirtmemdeki amaç buzdolabının elektrik tüketimini azaltabilmektir. Çünkü tencereyi sıcak olarak buzdolabına koyduğunuzda buzdolabı iç sıcaklığı yükselecektir. Bu durumda buzdolabı daha çok enerji harcayarak tekrar buzdolabı içini soğutmaya çalışacaktır. Diğer yandan nemli ortamın bakteri üreteceğini de unutmamak gerek.
 
Back