Kızlar sağlık eğitiminiz yokken mamografi hakkında yanlış yönlendirme yapmayın derim. Mamografi nedir ne görüntülenir neleri gösterir bilmiyorsunuz? Biliyormusunuz? Hayır.. Bilseniz 29 yaş çok küçük değilki falan demezsiniz. Mamografi kalsifikasyonları ( kanser bulunan memede olur) gösterir. 40 yaşına kadar kadınlarda süt bezleri mamografide beyaz beyaz gözükür. Kalsifikasyon sanılır mamografi çekilirse. Yani çektirebilirsiniz ama anlamsız olur sonuç. Süt bezleri mi? Kanser kireçlemesi mi? E radyasyon almanız cabası. 40 yaştan itibaren süt bezleri azalır ve kaybolur. O zaman mamografinün bir anlamı olur gözlemlenen yapılar hakkında. 40 yaştan önce ilaçlı MR çekilir, ultrason yapılır. MR milimetrik kistleri bile görüntüler. 40 yaşından sonra da MR la devam edilebilir. MR ses dalgasıdır ve en ufak zararı yoktur, daha garantidir sonuç. Masraflı, pahalı ve 20 dk gibi zaman alıcı olduğundan daha ucuz ve hızlı tarama yöntemi mamografi tercih ediliyor. Radyasyon zararı umurunda değil kimsenin. Ablam meme ca ve ben her yıl meme MR ı yaptırıyorum. 40 yaşımı geçince de mamografi yaptırmam. Eşim dr ben hemşire bunu bilmek gibi bir avantajımız var.