BÜTÇENİZİ NASIL YAPIYORSUNUZ

İşte cok guzel bı konuya degınılmıs burada. Kız cocuklarına hayatındakı erkek figürü önce baba abi erkek kardeş sonra eş sonra da evlat hayatından bir şekilde gittikten sonra hayatını nasıl idame ettirebilirsin'i teorikte değil pratikte bir şekilde aşılamalıyız. Herkes birgün gidecek o baki. Ama ya sonrası... Aklıma bir tanıdıgımız geldı. Karı koca ogretmenler adam kalp krızınden anıden öldü. Ve kadın kocasının cenazesınde ben sımdı napıcam ev nasıl gecındırılır ekmek yemek nerden alınır cocugumla kalakaldım dıye agladı. Baktıgınızda öğretmen. Eğitimli karıyerlı dıyorsun ama hayatında kocasının ekmegı nerden aldıgını bılmeyecek bır fatura nerden ödenır ya bu pantolon benı bır sure daha ıdare eder once dolabı doldurayım o lüx degıl ıhtıyac kuralını benımseteceksın yoksa boyle sudan cıkmıs balık gıbı kalıyosun. Sozum sıze degıl ben ornekledım sadece alınmayın. Tek basına dımdık ayakta nasıl kalınır bunu ozumsetecek kadsr sorumluluk verılmelı hayat bu ınsan basıns hersey gelıyor. Sımdı sıze gelelım oncelıkle cocugunuzla yenı bır hayat sızı beklıyor ama aılenızın evınde ama kendı tutacagınız evde. Oncelıklı ıhtıyacları oturup hesaplayın fatura market okul gıderı kıra. Bunları dustukten sonra kalan paranın her ay atıyorum 100lırasını kendınıze ayırın. Cunku bola sala harcayacak bı para kalmayacak elınıze bellı. Kalırsa da kenara atın en acıl ve lüx tuketım olmayan seylerı alın dıbını gormedıgınız suya dalmayın. Bu maasla ve cocugunuz varken de yokkende her ay kredı kartından 2000_2500tl harcama luksunuz zaten kalmazda kalsa da harcamayın gunun gunu gelır aldıgınız esyanın bır faydası olmaz ama para hep gecerlı. Insallah esınız de gereken sorumlulugu yerıne getırır. Uzun oldu kusura bakmayın
bir maddi planım olmalı...en çok genel olarak dışarıya çıkmak, dışarda yemek alışverişe gidiyor para.ve artık dışarda yemicem

ben ilkbahar olarak var olmak istiyorum bu hayatta...bu da hani bir ev bir de araba almak demek sanki.kuzenim aldı başkaları da aldı ev.tabi aile desteği ile aldılar.erkek kuzenim ailesinin yanına taşındı, karısı da işe girdi, ev peşinatını da babası verdi ama onun evi arabası var.benim hiçbişiyim yok.hayat karşı güvensizim

bir maddi planım olmalı...en çok genel olarak dışarıya çıkmak, dışarda yemek alışverişe gidiyor para.ve artık dışarda yemicem
Sımdı boyle hıssetmenız gayet normal. Sorun yasamadıgınız surece bence aılenızle kalmaya devam edın baktınız kı dayanılmayacak duruma geldınız baska eve gecersınız ama bu durumda son carenız bu olsun annenızle babanızla ufak bı agız dalasına gıdıp gemılerı de yakmayın yanı. Sadece maddı olarak degıl manevı olarakta korunup kollanmaya sevkate sevılmeye ıhtıyacınız oldugunuzu dusunuyorum. Hem cocugunuzda aıle ortamında olur surecı kolay atlatır hemde sızın omzunuzdakı yuk bıraz daha azalmıs olur. Aılemle kaldıgım ıcın para harcamıyorum eve demıssınız. Öte git diyen yoksa aile candır sarıp sarmalar. Sızde o arada bekar ve cocukla hayat ıcın butce planlaması bırıkım yaparsınız. Nacizane tavsıyem :)

gerçekten durumunuza çok üzüldüm.

durumunuza derken, çok şükür çalışabilecek gücünüz var da çalışıyorsunuz, ama ben bu psikolojiyi biliyorum.

hayatta bazen hiçbir şey başaramamış olma hissi oluyor ara ara bende. Istediğim yerde değilim, hak etmeyenler çok daha iyi yerlerde diye bakıyorum bazen ve kendi kendimi depresyona sokuyorum diyebilirim.

ama düşününce bu da imtihan. Herkes aynı şartlarda gelmiyor dünyaya. Hele ki mal, bir günde var da olur, yok da olur. Bunu gördüm.

mesela babamın yaklaşık 2.5milyon gayrimenkulü bi iş için birine kefil olduğundan yok oldu.

bu olayı yaşadıktan sonra hiçbir şeye bel baglamamayi öğreniyor insan.

sağlığı yerindeyse, sevdikleri yanındaysa mutlu olmali asıl insan.

çocuğuna nafaka vermeyeceğini düşündüğünüz biriyle boşanma kararınız da, sanıyorum ki sizin tercihiniz. Umuyorum en az zararla atlatirsiniz. Gayet rahat bir hayat surdugunuzu yazmissiniz, yok mu ortak bir mal varligi? Onu peşinat yapıp 1+1 bile olsa bir ev almaya kalkışabilirsiniz.

ve kardeşinizin sorumluluğu sizde mi olacak? Anne baba hayatta mi? Hayatta ise zaten onun bakımı şimdiye kadar nasil yapılıyorsa öyle yapılacak. Değilse de zaten varolan evde yaşayıp birikim yapmanızı önerebiliyorum sadece.

bir-kac hafta tüm harcamalarınızı yazıp nereye ne kadar harcadiginizi görürsünüz. Kısabileceğiniz yerler varsa bu sayede görürsünüz. Yaşadığınız yeri bilmiyorum, kira nedir bilmiyorum. Çocuğunuzun yasi ve masrafını bilmiyorum. Ama bu zamanda hala asgari ücretle bile aileler kirada geçinebiliyor. Maaasiniz da 1.5 katından fazla. Lütfen fazla karamsar olmayın. Allah yardımcınız olsun.

babamın 6 tane evi var.ama onlar babamın.benim bişiyim yok.ben ilkbahar olarak hiçbişi yapmadım şu hayatta

O zaman sizin yaşadığınız gelecek kaygısı değil. Kalıcı bir iz bırakma arzusu hani dikili ağacım olsun gibisinden. Bu devirde özellikle büyük şehirlerden ev almak çok zor. Babam mesela evlerini önceden bölüştürdü isteyenlere satıp direk parasını verdi anca o paraları teminat yapıp ev alabildi kardeşlerim ki karı koca aylık gelirleri 20.000 civarında.

Birikim yapmak elbette iyi ama çok zorlamayın kendinizi. Bir tane çocuğunuz var gelecekte ona birşeyler bırakayım derken şimdi geçireceğiniz güzel anlarından, heveslerinden çalmayın.

Tam olarak ne istediğinizi keşfedip ona göre yatırım yapmak daha faydalı olabilir size. Mesela belki kariyerinize yatırım yapabilirsiniz. İşinizde ilerlemek ya da daha iyi kazanmak için çeşitli eğitimler vs. Alabilirsiniz.

Sımdı boyle hıssetmenız gayet normal. Sorun yasamadıgınız surece bence aılenızle kalmaya devam edın baktınız kı dayanılmayacak duruma geldınız baska eve gecersınız ama bu durumda son carenız bu olsun annenızle babanızla ufak bı agız dalasına gıdıp gemılerı de yakmayın yanı. Sadece maddı olarak degıl manevı olarakta korunup kollanmaya sevkate sevılmeye ıhtıyacınız oldugunuzu dusunuyorum. Hem cocugunuzda aıle ortamında olur surecı kolay atlatır hemde sızın omzunuzdakı yuk bıraz daha azalmıs olur. Aılemle kaldıgım ıcın para harcamıyorum eve demıssınız. Öte git diyen yoksa aile candır sarıp sarmalar. Sızde o arada bekar ve cocukla hayat ıcın butce planlaması bırıkım yaparsınız. Nacizane tavsıyem :)
pireye kızıp yorgan yakmak istemiyorum.sonuçta o benim babam, evet aksidir, huysuzdur, beni de pek sevmez ama babbam.şu an ev tutamam.apartlar olsa 800 e all in güzel olur.ev kurmak demek 1200 lira vermek demek.tutun ki zaten çalışıyorum.mantıksız.ailem istanbuldaki evlerini kiraya verdi.burada ev tuttular.yani bir bakıma ailemin evindeyim.bu süper bir şans aslında.
en çok da sağlık harcamaları korkutuyor beni, son iki ayda sadece dişlerim için1200 lira verdim özelde yaptırdım dişlerimi.bir diş çekimi için 580 lira para verdim özele, bir dolgu 200, bir kanal 400 lira.baktım acayip paralar gidiyor şimdi fakültede çok uygun fiyatlara yaptırıyorum...sadece bir diş için bu paraları harcadım ben ya, öenmli bir hastalık olsa nağarım dedim içimden

pireye kızıp yorgan yakmak istemiyorum.sonuçta o benim babam, evet aksidir, huysuzdur, beni de pek sevmez ama babbam.şu an ev tutamam.apartlar olsa 800 e all in güzel olur.ev kurmak demek 1200 lira vermek demek.tutun ki zaten çalışıyorum.mantıksız.ailem istanbuldaki evlerini kiraya verdi.burada ev tuttular.yani bir bakıma ailemin evindeyim.bu süper bir şans aslında.
en çok da sağlık harcamaları korkutuyor beni, son iki ayda sadece dişlerim için1200 lira verdim özelde yaptırdım dişlerimi.bir diş çekimi için 580 lira para verdim özele, bir dolgu 200, bir kanal 400 lira.baktım acayip paralar gidiyor şimdi fakültede çok uygun fiyatlara yaptırıyorum...sadece bir diş için bu paraları harcadım ben ya, öenmli bir hastalık olsa nağarım dedim içimden
Bu kadar endıselı olmanızda ıyı degıl bakın fakultede de yaptırabılıyosunuz. Devlete para odemeden hızmet alabılıyosunuz kaldı kı allah korusun cıddı bısey olsa aılenız kosar zaten bunlara kafa yormayın cocugunuza yenı hayatınıza odaklanın. Onceden kartınızdan 2000-2500ü sadece alısverıse harcıyordunuz sımdı 1200lıra dısınıze vermıssınız cokmu yanı helali hoş olsun deyin geçin

Bu kadar endıselı olmanızda ıyı degıl bakın fakultede de yaptırabılıyosunuz. Devlete para odemeden hızmet alabılıyosunuz kaldı kı allah korusun cıddı bısey olsa aılenız kosar zaten bunlara kafa yormayın cocugunuza yenı hayatınıza odaklanın. Onceden kartınızdan 2000-2500ü sadece alısverıse harcıyordunuz sımdı 1200lıra dısınıze vermıssınız cokmu yanı helali hoş olsun deyin geçin
benim demek istediğim şey sağlık harcamarı ansızın ve yüksek miktarda gelebiliyor diyorum...dediğim bu...ve bu sadece bir diş, yarın daha önemli bişi de olabilir diyorum...

benim demek istediğim şey sağlık harcamarı ansızın ve yüksek miktarda gelebiliyor diyorum...dediğim bu...ve bu sadece bir diş, yarın daha önemli bişi de olabilir diyorum...
Evet olursa da ımkan dahılınde gucunuzun yettıgı yere gıder tedavı olursunuz. Hersey ozel olacak dıye bı kaıde yok. Zaten sızın yetmedıgınız yerde aılenız o acıgı kapatır merak etmeyın. Herkes dusunur ılerde basıma bırsey gelırse kenarımsa bısey olsun dıye bızde dusunuyoruz ama bu dusuncenın gundelık hayatımızı ele gecırmesıne ızın vermıyoruz. Yanı anlattıklarınızın %80i gelecek kaygısı kalan %20sıde cocuk aıle ev maaş vs. Bunu bu kadar hayatınızın merkezıne koymayın psıkolojık olarak ıyı degıl

Tüm endişelerinde haklısın
41 yaşındayım ve 24 yıldır çalışıyorum, kimsenin desteği olmadan evimi de arabamı da aldım, hayatımı da idame ettirdim, öncelikle umutsuz olma. Şu an ev almak için hiç uygun bir zaman değil ama gücün yettiğince biriktir. Maaşının bir kısmını altın hesabına at, bir de bireysel emeklilik yaptır. 3.500 değilde 2.500 alıyormuş farz et. Bir müddet daha ailenin yanında kal ve toparlan derim. Biraz birikim yapınca elbet onlarda destek verir sana amacın olduktan sonra. Bu işler gençken yapılıyor, yeri geldi ek iş bile yaptım evimi ödemek için, minibüs parası vermemek için çok yürümüşlüğüm vardır o kadar çok hesap yaptım, hayat kolay değil ama hiç bir şey imkansızda değil.

Bu devirde ev almak çok zor.. Kredi çekmek istesen, peşinat çok büyük para... Bir de ben şuna inanıyorum. Ne kadar gelirse o kadar harcanıyor arkadaş.. Eğer birikim de yapılacaksa maaş hesaba yatar yatmaz kenara atılmalı yoksa gitti giden.. Ben de 29 yaşındayım, bekarken araba almadığım için o kadar pişmanım ki... Yıllarca çalıştığım parayı aileme teslim ettim.. Evet aileye katkı güzel bir şey ama bir arabam olsaydı, yıllarca çalışıp bunu elde ettim başardım desem kötü mü olurdu.. Buradan bekar kızlarımıza özellikle şunu söylemek istiyorum. Kendinize ait bir birikiminiz mutlaka olsun. Bu bir miktar para olur, altın olur, araba olur.. Kendi üstünüze bir varlığınız olsun...

Hazır ailenizin evindeyken mutfak masrafı karsilayarak birikim yapabilirsiniz kalanı krediyle bi ev alma imkaniniz varsa alıp kiraya verip borcunu onla odeyebilirsiniz gerçi nerde yasiyorsuniz bilmiyorum ama ev fiyatları heryerde aynı degil

Merhaba ben de para kenara koyamayanlardandım.Geçen yıl burda Altın biriktirmeye başlıyoruz forumunda gaza gelip biriktirmeye başladım.Ben de senin kadar maaş alıyorum vergiler hariç,bireysel emeklilikte bekleyen 5500 tl yi çektim ve onu altın hesabınba attım böylelikle gr gr bir yılda epey yol kat ettim sen de bir altın hesabı açıp sanki güne katılıyormuşsun gibi her ay 2 gr 3 neyse atarsan görüceksin elindekini gereksiz yere harcamamayı öğreneceksin.

babamın 6 tane evi var.ama onlar babamın.benim bişiyim yok.ben ilkbahar olarak hiçbişi yapmadım şu hayatta
şu mesajı okuyana kadar çözüm düşünüyordum aniden vazgeçtim.6 tane evi varmış burda neden sızlanıyorsunuz evim yok diye.babanızın evleri sizin de sayılır neden sayılmasın.ben 40 yaşında 71 yaşında ki annemden harçlık alıyorum maddiyatım da iyi olduğu halde.ailemden kalacak mal varlıklarını da benim diye düşünürüm hep.benimki de evladımındır

Nerede, nasıl yaşadığınıza baglı. 3500 lıra maas ıle kırada zaten zor gecınırsınız. Hayat cok pahalı faturası, marketi gezmeye etmeye para kalırsa ne ala dıyorum İstanbul kosullarında konusuyorum. Cocugunuz ufak mı, okullu mu bunlarda cok baglayıcı. Kız kardesınızdem oturu engellı bakacagınız ıcın maas baglanma durumu olmuyor mu, veya kız kardesınız neden aılenızle yasamıyor, sız yokken ona kım bakacak?

Hey Allahım ya bu da dert mi şimdi.3400 maaş birde 6 eviniz var ne olacam ben diye sizlaniyorsunuz.Ben suan neden uyuyamıyorum biliyo musunuz gercekten bir derdim olduğu için.minik bir kızım var eşim asgari ücret çalışıyor az bir miktarı borca kesiliyor ben is bulamıyorum ne evim ne arabam var hiç birseyim yok anlıyor musun? Ve ben suan 32 yaşındayım eşimle kavga etmekten yoruldum hep maddi sıkintlardan oysa normalde çok iyi anlaşan bir ciftiz.Şimdi sen kendine sor seninki mi dert yoksa benim ki mi?

• Beğen
Reactions: 000
Maasinizla ev almaniz imkansiz. Evi alsaniz gecinemezsiniz,siz kendinizi gecindirseniz cocugunuz var. Mumkun degil yani. Ben sizin yerinizde olsam araba alirim sadece,ailemle oturmaya devam eder parami cocuguma harcarim.

Biz de ev aldik ama esim esnaf oldugu icin bir sure kriz donemimiz oldu,o zaman anneme borclandik kredi icin. Sonrasinda geri odedik ama yipratici bir surecti. Ben anladim ki maasli eleman olsak bu evi de alamazdik. Ben de aynen sizin gibi el bebek gul bebek buyutuldum,maasimla hic ev gecindirmedim,evlenince de maasim kendi ozel harcamalarima giderdi. Su anda calismiyorum,esim yeniden kurduguisinde 1,5 yildir devam ediyor,geliri yuksek ama giderimiz de cok. Gecinmek cok zor maalesef.

Yasiniz genc,simdiden sonra bir seyler yapabilirsiniz bence. Siz mezun olali neredeyse 13 sene gecmis,yasitlarinizin mudur olmasi normal, sizin eleman olarak kalmaniz anormal. İnsallah bugunden sonra istediginiz konuma gelebilirsiniz.

Back