Bursa Örf ve Adetleri

Gonulbagi

Nirvana
Kayıtlı Üye
4 Ekim 2006
1.828
3.662
bende bursa ya bağlı yenişehir ilçesinde yapılan düğünden bahsetmek istedim.
yenişehirde düğünler 40 gün kırk gece sürer desem yeridir. gerçi şuan sadece köylerinde kaldı bu adetler merkezde pek uygulanmıyor. düğün cuma akşamından hem kız evinde hemde oğlan evinde başlar.

Son düzenleme:
böcüğüm sen Bursa'lı mısın:uhm: Benim baba tarafım Orhangazili hemen hemen size benzer adetlerimiz var,bizde de kız sürekli kıyafet değiştirir,en son geceliğini giyer ve kınası yakılır,damat tarafındaysa damat traş olurken kes kesme vardır,arkadaşları berbere para atıp kes veya kesme der,birde damat damatlığı giyene kadar üstüne giydiği herşeyi arkadaşları yırtar,damadın eline süpürge verip ortalığı süpür derler,bizim düğünlerde bekar erkekler eğer bir kızı sevdiyse ve niyeti ciddiyse kıza oynamaya kalk diye işaret eder ve kız oynarken başından aşağı bozuk para atar,bu demektirki oynayan bu kızı ben seviyorum,niyetim ciddi benden başkası ona göz koymasın,düğün gecesi gelin ve damat evine varınca köyün gençleri kızlı erkekli grup halinde tavuklu pilav ve baklavayı kız evinden alıp davullu zurnalı oynayarak damadın evine gider,kapıya dayanırlar,bahşişimizi isteriz bahşiş vermezsen kapından gitmeyiz derler,damat gençlere bahşişini verip yiyecekleri alır,gençlerde davul zurna eşliğinde geri dönerler

Böcüküm bizim oraların sünnet adetleri de çok güzel dime:1yes2:

evet munecim bursa'nın düğünleri bir başka. ben yenişehirliyim ama eşim iznikli canım çoğu adetlerimiz senin dediğin gibi birbirine benzer. sünnetlerimizde çok güzel olur. kına akşamı sünnet annesinin arkadaşları komedi amaçlı değişik kıyafetler giyerek oynarlar daha sonrada aynı şeyleri sünnet babasının arkadaşları yapar. çok güzel ve eğlenceli olur. ama dediğim gibi şimdi bu adetler sadace köylerde kaldı:KK43:(

bilgi haricinde paylasimlarinizi sohbet alanlarimizdan yapiniz begendikleriniz icin rep ve tesekkur butonunu kullaniniz aksi takdirde mesajlariniz silinecektir

benim annem bursalı..teyzemin düğününde tavuk alma die bi tören yaptılar..gelin ve damadın yakın akrabaları çeşitli kılığa girdi kimisi erkek oldu kimisi kadın kimisi gelin kimisi kaynana sonra önce gelin evine gelip piyes tarzı bişi yaptılar baklava aldılar sonra kız tarafı erkek tarafına gitti bir tepsi pilavlı tavuk aldı..çok ilginçti benim için güzel bir anı oldu

X