- 1 Eylül 2014
- 25.908
- 30.322
- 798
- 35
- Konu Sahibi Marianihal
-
İnsanların lüks anlayışı gerçekten çok farklı. Arkadaşım mesela atletini bile maviden alıyordu. O zaman da mavi maviydi yani baya pahalı kalıyordu. Nasılsa kartla alıyorum diye alırdı. Sonra odeyemezdi kart borcu olurdu..bir yaz çalışsan ödersin diyordum babam izin vermez diyordu. Ben her yaz fabrikada çalıştım işçi olarak.
Instagram'da birini gördüm çocuğun doğumgünü pasta alamıyorum diye. Çocuk için üzüldüm sevinsin diye pasta gönderecektim. Başkası göndermiş bana da kırtasiye alır mısınız dedi. Aslidna o kadar dar zamanimdayim ki. Kocası issizmis vs. Ama.bazen de düşünüyorum aslında arada bir kaç temizliğe bile gitse bir şekilde kazanabilir. Ne olduğunu bilemem tabi ben niyetimi bozmak istemedim çocuk sevindirmek istedim sadece.
Ama çok var işte böyle de. Kocası ıssız ama mesela kadın iş bulabilir kocam izin vermez diyor. Yada evi var imkanı vardı belediyeden kömür yardımı alıyor. Gerçek ihtiyaç sahipleri genelde gurur yapıyor. Benim annem bizi 1. Ve 2. Sınıf çocuklarını 2.5 yaşındaki kardesimize bakıcı bırakıp ise gitmişti. Mecburen. Babam İcki kumara dadanmisti. Çalışmıyordu evde açlık seviyesine gelmisiz..birimiz sabahçı birimiz öğlenci. Kalan vakitte de kardeşimize bakardık. Ben annemden de böyle gördüğüm için hem genelde ne olursa olsun çalışırım. Sağlıkla ilgili sıkıntı olmazsa. Hamileyken bile ek işlere gittim doğum paramı çıkarmak için.
Kimisi için de bana lüks gelen şeyler çok doğal ve olağan. Mesela gecinemiyroim diyen bir arkadasim vardı. Bir ara ayçiçek yağı çok pahalalinca aslidna zeytinyağı alsak daha mantıklı demiştim. Ben hiç ayçiçek kullanmam hep zeytinyağı ve tereuag demişti. O zaman hayret etmiştim mesela. Ben de ona üzülüyordum çok borcu var falan diye.
O kadar çok örnek var ki. Kocası ise servisi olduğu halde arabayla giden, arabası kredisi yüzünden sıkıştıkları halde arabayı düşürmeyen bir arkadaş vardı yine. Kızınin terapi alması gerekiyordu. Ücretli öğretmenlik yapabilirsin dedim ben çocuklarımı birakamam dedi. Evden bisielr yapamya başladı. Özelden arkadaşlar yazdı destek olmak için onun yaptığı şeylerden satın alalım diye..bu arada ben hamile halimle diğer çocuğumu başka bir şehirde bırakıp calismaya gitmiştim. ama öyle bir baskı oldu ki o eşyalardan almazsam ayıp olacak gibi. Oysa o çocuklarınin başında olmayi tercih edebilecek seviyedeydi. Benimki de zorunluluktu.
Neyse işte dağınık yazdım ama gerçek anlamda ihtiyaç sahibi bulmak zor.
Sadece o iyiyi kullanmasın mı diye şunun için diyebilirim..bir boya kalemi alırken cok marka almak yerine bir tık daha kalitelisi alınabilir. Fakir diye en kötüsünü hakediyor onu kullansin demek yerine iyisini almak daha iyi. iki gün sonra çöp olacak eşya almamak lazım.
Ama i phone bana kendim için bile gereksiz gelirken bir ogrencide olmasını ihtiyaç sahibi olarak dusunemem
ı phone 13 mü yok artık.böyle bir gence asla yardım etmezdim ben.20 yaşında anne babasının geliri olmayan bir genç daha aklı başında olmalı.telefonu tabi olacak ama bu telefon değil.ilerde yaşı ilerlediğinde de eşinin sağladığı hayatı beğenmeyecek tiktok da insta da bambaşka hayatlar sunacak insanlara.sonra bir adamın yalanlarına kanıp çocukalrını bırakıp gidecek.çok gördüm duydum böyle olayları.12 yaşındaki çocuğum bile ekonomimizi şartlarımızı biliyor yahuu.o telefonu benden isteyemeceğini biliyor.iyi okul kazanıp anca öyle alabileceğini biliyor .2 sene bir telefona çalışılır mı?o parayı dil eğitimine mi verdi?neden acıyalım böylelerine?azimli aklı başında gence burs vermek daha mantıklıİnsta büyülü bir dünya
Benim yanımda çalışan bir kız öğrenci var
Kirada yaşıyor , ev geçindiriyor annesi babası da zaten yaşlı ve çalışmıyorlar bir gelirleri de yok
kız ıphone 13 aldı iki sene çalıştı telefon için
Gittiği etiketlerim yerler lüks yerler ama etiketliyor sadece gerçekten orada drğil veya gidiyor ama bir su ya da kahve içip kalkıyor.
Ben şahidim
Şu an 2 işte birden çalışıyor.
Hem normal örgün okuyor Hem de AÖF okuyor.
O yaşta öyle havalı paylaşımlar yapıyorlar ancak gerçeği yansıtmıyor.
Genç 20 yasında insan tabi ki havalı görünmeye çalışıyor
Fakirliği paylaşacak hali yok ya instada
Yani görünüşe bakmayın siz
Vicdanınız rahat edecekse verin
Etmeyecekse vermeyin.
Size kalmış bir şey
doğruya 13 ün modası geçiyor.diğerini alabilmeli ne de olsa genç özeniyordur.Arkadasınız haklı, madem burs vermiyorsunuz o kadar sayfasına girmişsiniz bari bi like falan atsaydınız iphone 14 alabilsin diye.
Kuzum kız yabancı uyruklu zatenı phone 13 mü yok artık.böyle bir gence asla yardım etmezdim ben.20 yaşında anne babasının geliri olmayan bir genç daha aklı başında olmalı.telefonu tabi olacak ama bu telefon değil.ilerde yaşı ilerlediğinde de eşinin sağladığı hayatı beğenmeyecek tiktok da insta da bambaşka hayatlar sunacak insanlara.sonra bir adamın yalanlarına kanıp çocukalrını bırakıp gidecek.çok gördüm duydum böyle olayları.12 yaşındaki çocuğum bile ekonomimizi şartlarımızı biliyor yahuu.o telefonu benden isteyemeceğini biliyor.iyi okul kazanıp anca öyle alabileceğini biliyor .2 sene bir telefona çalışılır mı?o parayı dil eğitimine mi verdi?neden acıyalım böylelerine?azimli aklı başında gence burs vermek daha mantıklı
Gene iyi insan değil. Anne babama vitamin alırdım ben güzel yiyecekler alırdım telefonu da işimi görür bir şey alırdım. Bu tip kızları sevmiyorum üzgünüm. Ne demiş Mevlana: ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol.Kuzum kız yabancı uyruklu zaten
4 tane dil biliyor
Hem Ünv okuyor hem de aöf okuyor
O yüzden zaten kolay iş bulabildi
2 sene telefon parasına çalışmış ,
1 sene de bilgisayar parasına çalışmış ondan önce
Yemiyor içmiyor böyle şeyler alıyor.
Kirada yaşıyor
Anne babası çalışmıyor
Anne babasının emekli maaşı da yok
Ama işte yaş 19-20
O yaşlarda ıphone olmaması , bilgisayarının düşük model olması onlar için yemeden içmeden daha önemli geliyor
İşte ergenlikGene iyi insan değil. Anne babama vitamin alırdım ben güzel yiyecekler alırdım telefonu da işimi görür bir şey alırdım. Bu tip kızları sevmiyorum üzgünüm. Ne demiş Mevlana: ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol.
Öyleİşte ergenlik
Yok artık. Ne var bunda diyen arkadaş bana çok tuhaf geldi. O derece lüks yaşayam birine hala burrs verilmesni istiyorsa valla aklma hertürlü düşünce gelirdi. Ve asla vermezdim. Çok yardım severimdir,, çok yardım yaparım ama sömürülmeye, aptal yerine konulmaya da izin vermem. Bence vermemekle ve araştırmakla iyi yaomışsınız. Sonsuz miktar yardım yapma şansımız yok, oşano da doğru kişilere gerşekten ihtiyacı olanlara vermeliyiz.Selamlar. Bir arkadaşım WhatsApp grubunda yardıma muhtaç bir öğrenciden bahsetmiş. Ben normalde seve seve yardımcı olurum bu tarz öğrencilere. Çocuk çok iyi bir üniversitede çok iyi bir bölümde okuyor. Dolayısı ile hepimiz her ay bir şeyler kenara ayırıp birlestirip çocuğa yollamayi düşündük. Arkadaşıma da güvendiğim için pek arkasını sorgulamadim.
Çocuğun öğrenci belgesini gösterdi bize. Adı soyadı aklımda kalmış ben de hafif işsiz bir karakter olduğum için stalklamak istedim. Çocuğun hesabı herkese açık bir baktım 20 bin takipci( bot takipçi tabii çoğu para ile alınan sahte takipçiler ) gittiği yerler falan inanılmaz lüks. Bebenin elinde iPhone 12 var. Benim telefon 3 binkıyafetler ayakkabılar hep marka. Yazın teknede fotoğraflar videolar atmış. Kısaca hiç de ihtiyac sahibi gibi durmuyor. Ben bunu WhatsApp grubundaki bir arksdasa söyledim o da fark etmiş ama söylemeye cekinmis. Ailesinin durumu iyi değil falan demislerdi ama durumu iyi olmayan aile çocuğuna 20 bine telefon alamaz. Öyle tatillere gitmek falsn da kolay değil.
Bunu arkadaşıma söyledim dedi ki "ne var bunda çocuğun bunlara hakkı yok mu" . E var tabi de bu durumda ihtiyaç sahibi kontenjanından bir şekilde çıkması lazım o çocuk bize burs versin asıl dedim. Yani normalde aylık 300 TL gönderecektim diğer 5 kişi de aynı şekilde ama göndermekten vazgeçtim. 300 TL para değil ama enayi yerine konmak da istemem. Siz olsanız ne yapardınız?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?