Düğün Bulgar göçmenlerinin adetleri nedir? lütfen yardım

sevgili glaze_butterfly paylaşımın gerçekleşmedi galiba hiçbişey göremiyoruz tekrar paylaşırmısın

cnm ben de bulgaristan göçmeniyim ama bizim hiiiç öyle adetlerimiz falan yoktur
normal herkesin uyguladıklarını uygularız düğünlerimizde
sizinkilerden hiçbir farkı yok yani
bulgaristan göçmenleri pek kuralcı gelenekçi değildir booşnaklara göre falan
sen rahat ol yani
hem siz kız tarafısınız
siz kendi adetlerinizi yapacaksınız :kedi:

Merhaba
arkadaşım bende bulgaristan göçmeniyim
eşimde tekirdağlı biz bulgaristanlılarda öle kesin katı kurallar yoktur
aileler konuşur ben bunu yaparım sen ne yaparsın diye herkez yapabildiğini yapar
bu arada sen nerelisin merak ettim

öncelikle '' bulgar göçmeni'' yerine ''BULGARİSTAN GÖÇMENİ'' diyerek başlayabilirsin tatlım. allahım tamamına edirsin inşallah...

benim nişanlımın ailesi de bulgaristan göçmeni, dedesi bulgaristan'dan gelmiş. benim bildiğim tandığım göçmenlere nazaran çok muhafazakarlar. aslında biz de ailecek istanbullu olduğumuz için pek adetimiz, kuralımız yok. ancak farklı düştüğümüz noktalar oldu gene de.. bizde düğün yemekli olur. maddi durum el vermiyorsa düğün yapılmaz, nikahtan sonra yakınlarla beraber yemeğe gidilir. illa 300-500 kişi çağırıp bi düğün yapmaya çalışılmaz. bir de bizde nişanda dahi para takıldığını hiç görmedim, takanlar ya takı ya da çeyrek vs takarlar. nişanımızda nişanlımın amcasıyla şöyle bir diyalog yaşamıştık: (elinde para) "kızım iğnedenlik yok mu?"... ben şaşkın, "o nedir?" :) diğer garipsediğimiz nokta, nişana çekirdek aile olarak gelmek istemeleri olmuştu (sonra kalabalık gelmeye karar verdiler) zaten sözde de akrabaların olmasını yadırgamışlardı.
bunlar haricinde benim aileme göre muhafazakar olmalarından kaynaklanan çeşitli çatışmalar yaşadık ama bu durumları bulgaristan göçmeni olmalarına bağlamak yanlış olur sanırım

bulgar göçmeni dıyemezsin senı siddetle kınıyorum. sonra da ozur dılemekle halletığını dusunuyon nişanlılnın yerıne olsam senın yuzune bıle donup bakmazdım evlenmeden once sen ortalığı karıştırmışın bu işin sonu ıyı gorunmuyo.bu konuları ınternette bu kadar abartılı uzatmana neden gerek duydun ilginç.bir telefon edip yada goruşup bırınden haber gonderıp sorabılırdım sızın adetlerınız nedır onlar sana en ıyı sekılde guzel guzel anlatırdı ve butun kafandakı soruları onyargıları kokunden halledebılırdın.

Ben hem anne hem baba tarafından Balkan göçmeniyim. Babamlar Bulgaristan göçmenidir.
Genelde adetlere çok takılmayız. İsteyen, seven kişiler yapar, istemeyen yapmaz. Katı kurallar yoktur.
Önceki sayfalarda eklenen şalvarlar da Bulgarstan göçmenlerine değil, genel olarak Balkan göçmenlerine özgüdür. Arnavular başka Boşnaklar başka türde şalvar giyerler.
Ama giymek istemeyen de giymez.

Ayrıca o bedava toprak mevzusu da tamamen yanlıştır. Türkiye'ye göç edenlerin çoğu, memleketteki topraklarını satıp yüklü miktarda parayla ülkeye giriş yapmıştır ve aynı şekilde buradan topraklar satın almışlardır. Yani bedava verilen bir şey söz konusu değildir. Nitekim yaşam şartları iki ülke kıyaslandığında, Bulgaristandaki varlık durumu daha yüksektir o zamanlar. Ancak şimdi durum farklı. Türkiyedeki Bulgrastan göçmenleri, topraklarının değelerlenmesiyle iyi durumda oldukları için başka kesimler tarafından saçma yorum ve ithamlara maruz kalmaktadırlar

Kızlar her ülke gibi Bulgaristan'ın da farklı şehirleri var. Benim bildiğim kadarıyla bu yelek şalvar kıyafetlerini Şumen'dekiler giyiyor
Biz Kırcaali şehrindeniz, bizde böyle bir kıyafet yok.
Adetlere gelince, herkesin söylediği gibi bizim öyle bir adetimiz yok.
Aileler oturur konuşur, tabi ne kız tarafı ne erkek tarafı kendini geri çekmez, herkes elini taşın altına koyar.
Ben hep bu şekilde gördüm.
Elbette yapmayanları, kötüleri de vardır; ama genelde hem kız tarafı hem erkek tarafı ev, eşya, takı gibi konularda üstüne düşen her şeyi yapıyor.

Valla macır bulursanız kaçırmayın

Konuya belki hala ihtiyacı vardır diye son gözlemlerimi yazıyorum
Şöyle kabaca bakarsak genelde karşılıklı hazırlanan nişan bohçası oluyor. Onun dışında kaynana kıza kendi ördüğü yelek, dantel vb şeyler, battaniye pike gibi şeyler de getiriyormuş.

Nişanda takı töreni oluyor ve sadece kız tarafı değil, erkek tarafı da takı takıyor.

Nişanlıyken kurban bayramında kıza koç geliyor. Bu adet bir moda oluyor, bir unutuluyor, ama geçen kurban bayramında bizim mahelleye gelin gelecek kızlara alınan boynuzlarında bilezik asılı koçlar oldukça revaçtaydı:)

Bir de bayramda kız el öpmeye gidince kaynana hediye olarak bilezik takarmış, kız da çeyizinden yelek, tülbent gibi hediyeler götürüyor herhalde...

Adapazarında gördüğüm kadarıyla kız tarafı mutfak eşyalarını, tabak takımı, tencere gibi şeyleri ve bütün beyaz eşyaları alıyor, bir de nevresim, pike yorgan gibi şeyleri...

Erkek tarafının genelde evi oluyor ve eğer çok masraf yapıldıysa evin içine kız tarafı yatak odasını da alıyor, ama gittiğim son birkaç düğünde kız tarafı sadece mutfak eşyalarını almıştı.

Kınada mekan tutulacaksa nişandaki gibi kız tarafı tutuyor, kıyafet, kınayı, ikramları erkek tarafı alıyor...
Düğünde gelinliği erkek tarafı damatlığı kız tarafı alıyor, düğün salonunu, fotoğrafçıyı, kuaför ücretini erkek tarafı hallediyor.

Gelelim takılara....

Yine çevremde gördüklerimde durumu kötü olanlar bile borç harç 4000-5000 civarı kalın bir set alıyorlar, bir de şu 22 ayar bileziklerin 20 gram civarı olanlarından en az 4 tane alıyorlar.

Şimdilik bu kadar, umarım faydalı olabilmişimdir

canım ben de bulgaristan göçmeniyim... baba tarafından..
ama bizim hiç öyle sıradışı adetlerimiz yok yani...
normal adetler neyse bizim de o... :26:

Son düzenleme:
kıyafetlere bayılıyorum bu hafta yegenimin düğünü var en az 10 kişi böyle şalvarla yelek giyinecegz..ayy çok güzel.....

benimde kına gecemde kardeşlerim ve yeğenlerim bir örnej giyinmek istiyor ama bu masrafı kim karşılıyor? kız tarafı mı, erkek tarafı mı?

Bulgaristanı özlemekte ne gibi bir gariplik var?
Benim annem selanik göcmeni Pomak ve oraları hic bilmez hep der keske gidip görebilsem!
Dedem bulgaristandan gelmis biz biraz daha eskiyiz ve bulundugumuz semtte bulgaristan göcmeni cok var. Sokagımızda en az 5 aile var.
Cok calıskan, cok temiz insanlardır kendimi övmüyorum olan bu..
Karsımızda ki nigar teyzenin benle yasıt torunları var ama o hala calısıyor..
Dedem bulgaristandan geldiginde, ahır da yatmıslar orda ayrı, burda ayrı zorluk cekmisler..
Böyle düsünen insanları anlayamıyorum!
Konuya döneyim belirli bir adet yoktur gercekten de hersey anlasmaya baglı.

Ya mrb ben antepliyim sevgilim Bulgar göçmeni istemeyerek nişanlanmış ben 6 ay sonra ögrendim nişanlı oldugunu bulgar aşireti diye birşey mi varmış ne cok kötü bişey olmadıgı sürece dönmek olmazmış dogrumu lütfen yardım edin...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…