- 31 Ocak 2017
- 442
- 428
Kimçi yapmaya üç yıl önce başladım .Her yıl kış sezonunda napa marulunu bulunca büyüklüğüne göre tek ya da iki marul ile kimçimi kuruyorum , kullanmama bağlı olarak altı ay dayanıyor . Tek başına turşu gibi de yeniyor ama ben pilav ve omletle birlikte seviyorum..
Daha çok değişik kullanım şekilleri var ..mantı içine bile girebiliyor .Bizim sucuk ve pastırmamızla da çok uyumlu
içindekiler
iki napa marul
4 havuç - soyulmuş kibrit çöpü gibi kesilmiş
6 taze soğan ince doğranmış
bir daikon turp ya da sulu başka bir turp olabilir ince kibrit biçiminde kesilmiş (ben içi pembe karpuz turbu kullandım)
taze zencefil iki kaşık rende
beyaz soğan bir büyük rende ( acı kuru soğan olmasın onun dışında sulu kapıdağ soğanı da olur)
bir baş sarmısağın tüm dişleri rende
iki bardak su 4 kaşık pirinç unu iki kaşık şekerle pişmiş boza kıvamında kimçi bazı
bir bardak kırmızı renkli pul biber ( bordo ya da kahverengi pul biber değil )
kaba tuz ya da kaya tuzu (iri deniz tuzu olabilir )
yarım bardak soya sos
yapılışı
napa marulları önce boylamasına ortadan ikiye sonra o yarımları tekrar boyuna ikiye keserek 4 uzun parça yapın
her bir parçayı ücer santimlik dilimlere ayırın , yaprakların birleştiği dip kısımları ayırmayın
napa marulları büyük bir legende ya da evyeyi su doldurarak bir kez yıkayın
ilk yıkamadan sonra yarım bardak tuzla tuzlayın
her yarım saatte bir nazikçe alt üst edin zedelemeden eşit biçimde tuzlansınlar
iki saat sonra tuzlanma işlemi tamamlanır , elinize aldığınız napa marul parçası kırılmadan bükülebilmeli ama pörsümemiş olmalı..
bu aşamada tuzu giderecek asıl yıkamayı yapın üç kez yine nazikçe hırpalamadan marulunuzu yıkayın .süzgeçte dursun (ya da bulaşıklıkta ..çok marul oluyor süzgece sığmayabilir)
bulamacı pişirip soğutun içine sırasıyla
acı pul biber
rende soğan
rende zencefil rende sarmısak
soya sos --bu dördünü robotta birlikte çekip bulamaca katabilirsiniz.
acılı soğanlı sarmısaklı sosunuza artık ince kesilmiş sebzelerinizi ekleyin
kibrit çöpü biçiminde kesilmiş turp , havuç , ince kesilmiş taze soğan ile karışan kimçi sosumuz napa marulumuzla kavuşup kavanoza girebilir
Kat kat olan yaprakların arasına sos girmesine dikkat edin..
sosun tüm marula yetmesi gerek ama çok büyük bir hazneniz yoksa kısım kısım marulu alıp üstüne bir kepçe kimçi sosu döküp iyice buladıktan sonra ağzı geniş steril kavanoza ( mayalı turşu olduğu için kavanozumuz yeni yıkanmış steril olmalı ) ya da kelepçeli saklama kabına - bastıra bastıra - doldurun . Marulun ve sosun hepsini kullanıp bitirin kapağını sıkıca kapatın ..
Bir kaç gün içinde kimçi sulanacak..Dışarda bırakırasanız çok hızlı olgunlaşıp ekşir ..bir gün dışarda bırakıp sonra buzdolabında kışın balkonda tutabilirsiniz.yazın asla dışarda durmamalı
Dikkat etmemiz gereken en önemli nokta kimçi suyu her zaman sebzelerin üstünü örtmeli yoksa kimçiniz bozulur , gerekirse tabak kapatarak ya da turşu aletiyle kimçinizin suyun üstüne çıkmamasını sağlayın..kimçi aldıktan sonra kavanozda geri kalanı basarak suyun içine itin..
Kimçiyi hep temiz kaşıkla alın .
Daha çok değişik kullanım şekilleri var ..mantı içine bile girebiliyor .Bizim sucuk ve pastırmamızla da çok uyumlu
içindekiler
iki napa marul
4 havuç - soyulmuş kibrit çöpü gibi kesilmiş
6 taze soğan ince doğranmış
bir daikon turp ya da sulu başka bir turp olabilir ince kibrit biçiminde kesilmiş (ben içi pembe karpuz turbu kullandım)
taze zencefil iki kaşık rende
beyaz soğan bir büyük rende ( acı kuru soğan olmasın onun dışında sulu kapıdağ soğanı da olur)
bir baş sarmısağın tüm dişleri rende
iki bardak su 4 kaşık pirinç unu iki kaşık şekerle pişmiş boza kıvamında kimçi bazı
bir bardak kırmızı renkli pul biber ( bordo ya da kahverengi pul biber değil )
kaba tuz ya da kaya tuzu (iri deniz tuzu olabilir )
yarım bardak soya sos
yapılışı
napa marulları önce boylamasına ortadan ikiye sonra o yarımları tekrar boyuna ikiye keserek 4 uzun parça yapın
her bir parçayı ücer santimlik dilimlere ayırın , yaprakların birleştiği dip kısımları ayırmayın
napa marulları büyük bir legende ya da evyeyi su doldurarak bir kez yıkayın
ilk yıkamadan sonra yarım bardak tuzla tuzlayın
her yarım saatte bir nazikçe alt üst edin zedelemeden eşit biçimde tuzlansınlar
iki saat sonra tuzlanma işlemi tamamlanır , elinize aldığınız napa marul parçası kırılmadan bükülebilmeli ama pörsümemiş olmalı..
bu aşamada tuzu giderecek asıl yıkamayı yapın üç kez yine nazikçe hırpalamadan marulunuzu yıkayın .süzgeçte dursun (ya da bulaşıklıkta ..çok marul oluyor süzgece sığmayabilir)
bulamacı pişirip soğutun içine sırasıyla
acı pul biber
rende soğan
rende zencefil rende sarmısak
soya sos --bu dördünü robotta birlikte çekip bulamaca katabilirsiniz.
acılı soğanlı sarmısaklı sosunuza artık ince kesilmiş sebzelerinizi ekleyin
kibrit çöpü biçiminde kesilmiş turp , havuç , ince kesilmiş taze soğan ile karışan kimçi sosumuz napa marulumuzla kavuşup kavanoza girebilir
Kat kat olan yaprakların arasına sos girmesine dikkat edin..
sosun tüm marula yetmesi gerek ama çok büyük bir hazneniz yoksa kısım kısım marulu alıp üstüne bir kepçe kimçi sosu döküp iyice buladıktan sonra ağzı geniş steril kavanoza ( mayalı turşu olduğu için kavanozumuz yeni yıkanmış steril olmalı ) ya da kelepçeli saklama kabına - bastıra bastıra - doldurun . Marulun ve sosun hepsini kullanıp bitirin kapağını sıkıca kapatın ..
Bir kaç gün içinde kimçi sulanacak..Dışarda bırakırasanız çok hızlı olgunlaşıp ekşir ..bir gün dışarda bırakıp sonra buzdolabında kışın balkonda tutabilirsiniz.yazın asla dışarda durmamalı
Dikkat etmemiz gereken en önemli nokta kimçi suyu her zaman sebzelerin üstünü örtmeli yoksa kimçiniz bozulur , gerekirse tabak kapatarak ya da turşu aletiyle kimçinizin suyun üstüne çıkmamasını sağlayın..kimçi aldıktan sonra kavanozda geri kalanı basarak suyun içine itin..
Kimçiyi hep temiz kaşıkla alın .
Eklentiler
- 2.jpg51,5 KB · Görüntüleme: 136
- 3.jpg48,2 KB · Görüntüleme: 121
- 4.jpg48,7 KB · Görüntüleme: 125
- 5.jpg49,5 KB · Görüntüleme: 121
- 6.jpg68 KB · Görüntüleme: 120
- 7.jpg76 KB · Görüntüleme: 133
- 8.jpg73,7 KB · Görüntüleme: 129
- 9.jpg84,3 KB · Görüntüleme: 127
- 10.jpg87,7 KB · Görüntüleme: 127
- 11.jpg76,6 KB · Görüntüleme: 125