• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bu konuda bilgisi olan var mı ?

Madamgonca

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Mayıs 2017
3.476
1.496
63
41
Merhaba herkese hayırlı cumalar .

Benim bundan yaklaşık 8 sene önce falan babam vefat etti . Kendisi serbest çalışıyordu . Küçük bir işyeri vardı . O öldükten sonra kapandı . Beni SGK dan aradılar . Eskiden çalışanlardan biri şikayet etmiş benim sigortamı eksik ödediler çalıştırdılar vs diye ama o zamanlarda babam işletiyordu ne şikayet eden Kişiyi tanırım ne de babamın sigortayı nasıl ödediğini . Şu anda zaten bizim üstümüze de değil . Ama mirasçı olarak bizden inceleme için sigorta evrakları istiyorlar . Yıllar Öncesinde gerçekleşen bir olay doğru mu değil mi onu da bilmiyoruz . Kişiyi de tanımıyoruz. Bu durumda ne yapmamız gerekir ?

10 sene saklanması gerek. Ozaman ki mali müşavirde vardır evraklar. Yoksa da ulaşamıyorsanız bir mali müşavire danışın bu konuda ne yapabiliriz diye.
Babanızın öldüğünü bilip artniyetlede yapılmış olabilir bu durum tabi.

10 sene saklanması gerek. Ozaman ki mali müşavirde vardır evraklar. Yoksa da ulaşamıyorsanız bir mali müşavire danışın bu konuda ne yapabiliriz diye.
Babanızın öldüğünü bilip artniyetlede yapılmış olabilir bu durum tabi.
Ne desem bilemiyorum . Işin içinde de olmadığım işin o zamanlar ne yapıldı doğru mu yanlış mı onu da bilmiyorum .

ONUÇ

Yazının uzun olduğunun farkındayım. Ancak böyle önemli bir konuyu anlatmak için yukarıdaki örneklere yer vermem şarttı. Kısaca özetlemem gerekirse şunları söyleyebilirim.

İşyerinde sigorta girişiniz hiç yapılmamışsa, yani tamamen kayıt dışı çalışmışsanız işiniz zor. Bu durumda; işten ayrıldığınız yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde hizmet tespiti için dava açmanız gerekiyor. Bu süreden sonra ne yazık ki dava açamazsınız.

Ama işyerinde bir gün bile olsa sigortanız yatmışsa ya da işe giriş bildirgeniz SGK’ya verilmişse o zaman işiniz kolaylaşıyor. Böyle bir durumda artık 5 yıllık hak düşürücü süre söz konusu değil. İsterse 1979 yılında sigortasız çalışmış olun; eğer yukarıdaki şartı sağlıyorsanız, dilediğiniz zaman dava açabilir ve sigortanızı saydırabilirsiniz.

ONUÇ

Yazının uzun olduğunun farkındayım. Ancak böyle önemli bir konuyu anlatmak için yukarıdaki örneklere yer vermem şarttı. Kısaca özetlemem gerekirse şunları söyleyebilirim.

İşyerinde sigorta girişiniz hiç yapılmamışsa, yani tamamen kayıt dışı çalışmışsanız işiniz zor. Bu durumda; işten ayrıldığınız yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde hizmet tespiti için dava açmanız gerekiyor. Bu süreden sonra ne yazık ki dava açamazsınız.

Ama işyerinde bir gün bile olsa sigortanız yatmışsa ya da işe giriş bildirgeniz SGK’ya verilmişse o zaman işiniz kolaylaşıyor. Böyle bir durumda artık 5 yıllık hak düşürücü süre söz konusu değil. İsterse 1979 yılında sigortasız çalışmış olun; eğer yukarıdaki şartı sağlıyorsanız, dilediğiniz zaman dava açabilir ve sigortanızı saydırabilirsiniz.
Ben değil .
İşceren babamdı . Babamın yanında biri SGK sız çalıştım ya da eksik yattı Demiş . Bizde mirasçı olduğumuz için bize inceleme geldi geriye dönük .

Babadan mal mülk yoksa ailenize kalan reddi-miras yapın. hiç bir borçtan sorumlu olmazsınız. İşveren babanız bunu biliyorum. Yazıyı iyi okursanız diyorki, çalışan sgk ya girişi yapılmış, ama primi ödenmemişse 5 yıllık zaman aşımına uğramaz diyor. Ama hiç ssk girişi gösterilmemişse 5 yıllık zaman aşımı olur ve hiç hak iddaa edemez, diyor.

Babadan mal mülk yoksa ailenize kalan reddi-miras yapın. hiç bir borçtan sorumlu olmazsınız. İşveren babanız bunu biliyorum. Yazıyı iyi okursanız diyorki, çalışan sgk ya girişi yapılmış, ama primi ödenmemişse 5 yıllık zaman aşımına uğramaz diyor. Ama hiç ssk girişi gösterilmemişse 5 yıllık zaman aşımı olur ve hiç hak iddaa edemez, diyor.
Anladım ...

Reddi miras yapamayız çünkü üstünden 8 sene gecti babsm öleli

Back
X