• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bu cocugun boyu nasil uzarrr

Yeğeniniz zaten prematüre doğmuş. Prematüre doğan bebeklerin ölçümlerini gelişimlerini farklı değerlendiriyorlar. Uzman bir doktora görünmekte fayda var, o size daha net bir cevap verebilir.

Geçen gün tv de bir profesör, çocukların boyunu uzatmak için, haftada 3-4 gün alabalığın kahverengi kısımlarının 2-3 ay kadar düzenli tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca her çocuğun gelişimi bir değil. Kardeş kardeşe bile benzemiyor. 17 aylık kızıma 12-18 ay kıyafetler büyük gelirken 2,5 yaşındaki kızım 4-5 yaş grubu kıyafetleri giyiyor.

Yav anne babanın boyu, vücut yapısı ne ise, çocuk da benzer gider işte. Ağlanacak ne var bunda allasen?
Eh biz de ağlayalım o zaman çocuk ortalamadan uzun gidiyor ya devlik hastalığı varsa diye.
O da normal değil bu kafa ile bakarsan.
Ama anası babası uzun, çocuk uzun, ne olacağdı?

Yaşına göre sporla desteklersiniz, 5 cm fark eder en fazla.
Gen faktörü işte, sağlıklı, aklı başında olduktan sonra kısa-uzun-tombik-zayıf fark etmiyor.

Anne babanın boyu kısaysa çocuğun uzun olmasını beklemeyin. Belki sonradan gelişir.

Iyi beslenmenin gelisime kemik yapisina sagliga etkisi pek tabi var ama boya sanmiyorum ben cok istahsiz bir cocuk sonra ergen sonra genc kiz oldum ama boyum kisa degil.kizimde bebekken kilolu dogmasi ve 2 yasina kadar tombik olmasi disinda simdi iskelet gibi zayif ama boyu cok uzun.
Ben 3 yasinda yuzmeye verdim.yuzme cok uzatiyor aklinizda olsun ve anne baba uzunsa yada kisa ise buda buyuk etki

İlk kez mi gidildi doktora? 1 yaşına kadar ayda 1 kontrole gidiliyor genelde,her ay boy kilo artışı gözlemleniyor. Hatta ilk 2 yıl kan tahlili dahi yaptırdık hep,değerlerine bakıldı.Doktora gidilmediyse bile aile hekimliği bu takibi yapıyor. Kızım 5 yaşında aşıları bitti 1 senedir ama 6 ayda 1 arayıp boy kilo soruyorlar bana hala. Bu zamana kadar az mı uzamış,yoksa 1-2 aydır uzamamışmı gibi takipler standart yapılıyor ,nasıl farkedilmedi anlamadım.
Arkadaşlarında dediği gibi doktora gidip gerekli tahlilleri yaptırın.

genetik durum cok farkli cocuk genetigini anne babadan da bazende kac kusak oncesinden bile alabiliyor boy uzamasi zamanla oluyor zaten kisayken ergemlikten sonra bi anda boy uzaya biliyor.yuzme sporu boy uzatmada en ideal basketboldada daha iyi diyebilirim

doktora sorsaymış ya da doktor çok çok kısa denilen çocuğun nasıl uzatılacağını da söylesemiş.

Merhabalar yegenim var 1.5 yasinda ve 70 cm boyunda doktirlar ablama boyu cok cok kisa demis sasrmislar baya ablam da agliyor sabahtan beri nolur biseyler soleyin nasil uzar boyu ne yapmamiz lazim gerrkli kalsiyum aliyor gun icinde sut peynir yogurt kefir bunlari tuketiyor.
Daha önce soranlar olmuş ama cevabınızı göremedim. Çocuğun aşıları yapılırken sağlık ocağında bile ölçümler yapılıyor, çocuğun boy, kilo ve baş çevresine daha önce bakılmadı mı? Eğer uzman doktora gidecekseniz mutlaka bu değerleri isteyin. Benim çocuğum da yaşıtlarına göre küçük ve endokrin takibinde o yüzden yazmak istedim.
İlk olarak standart altında bir büyüme varsa sadece büyüme hormonuna bakılmıyor. Tiroid, kan değerleri ve besin alerjisi (çölyak hastalığı da) gibi konularda inceleme yapılıyor. Hatta yaşı küçük olduğu için ilk olarak bunlar inceleniyor diyebilirim. Büyüme hormonu detaylı incelemesi hormon düzeyi çok çok düşük çıkarsa yapılıyor.
El-bilek grafisi çekilerek kemik yaşı tespit ediliyor. Kemik yaşı gerideyse bu doktorlar için olumlu bir gösterge tedaviye bu şekilde yön veriliyor.
Çocuk daha çok küçük büyüme hormonu hiç yoksa (az da olsa büyüdüğüne göre var gibi duruyor) veya azsa hormon takviyesi ile bu çocuklar kısa sürede toparlıyormuş. Yani öyle karalar bağlayacak bir durum yok doktor bize hormon az olsa bile 4 yaşından sonra hormon tedavisi ile yaşıtlarını yakalar dedi tabi boy kısalığı tamamen büyüme hormonuna bağlı ise.
Anne-baba boyu, ergenlik yaşı, genetik rahatsızlıklar bu çocukların değerlendirilmesinde çok önemli. Anne baba kısa diye çocuk kısa olacak diye birşey yok ama genetik yatkınlık sonucu kısa olma ihtimali yüksek. Eğer böyleyse yapacak çok birşey yok anne-baba bu durumu kabul edip çocuğu sağlıklı yetiştirmeye çalışacak.
Mutlaka bir çocuk endokrin uzmanı ile görüşün. Genetik kısalık olup olmadığı zaten 1 yaşından sonra incelemeye alınıyor, doktor düzenli takipler ile bir değerlendirme yapar.

7 yaşındaki yeğenlerim 4 yaşında gibi görülüyordu
ben genetikle de alakalı ve boy çok da zeka ile orantılı neyine ağlıyor

kızımda tamda bu yaşlarda 10 persentilde idi.el bilek röntgeninde 9 aylık çıkmıştı 1,5 yaşında olmasına rağmen.bir sürü tahlil tetkik bişi çıkmadı.şimdi 11 yaşında maşallah subhanallah en arka sraya koymuş öğretmen boyun çok uzun senin arkadaşların tahtayı göremez demiş.(bu duruma üzüldüm tabi arkaya atılmasına ama konuya göre yazdım)

diyeceğim oki dert etmeyin yarın bir buyur uzulduğunuzle kalırsınız.

Benim oğlumun boyu da sınırın altındaydı 1-1,5 yaşında sonra uzadı ayrıca onu diyen doktor Doğum boyu ile mi hesapladı mesela oğlum ufak doğdu 47 cm, doktor ona göre değerlendirdi hep ve normal dedi ben stres yapardım ama uzadı şimdi meyveli süt falan içiriyorum işe de yaradı sanırım seviyorda

Daha yeni mi söylemişler bunu şimdiye kadar gitmemiş mi doktora?
Doğduğunda kaç cm idi?
Baya kısaymış gerçekten. Daha kapsamlı araştırsınlar hormon testleriyle..
Anne baba kısaysa genetiğin de etkisi vardır.

Merhabalar yegenim var 1.5 yasinda ve 70 cm boyunda doktirlar ablama boyu cok cok kisa demis sasrmislar baya ablam da agliyor sabahtan beri nolur biseyler soleyin nasil uzar boyu ne yapmamiz lazim gerrkli kalsiyum aliyor gun icinde sut peynir yogurt kefir bunlari tuketiyor.
5-6 yaşına gelince baskete başlatın. benm kardeşimde kısaydı ta ki ergenliğe girene kadar ergenlikte uzadı şimdi benden uzun benden 8.5 yaş küçük çocuk

Back
X