Merhabalar yegenim var 1.5 yasinda ve 70 cm boyunda doktirlar ablama boyu cok cok kisa demis sasrmislar baya ablam da agliyor sabahtan beri nolur biseyler soleyin nasil uzar boyu ne yapmamiz lazim gerrkli kalsiyum aliyor gun icinde sut peynir yogurt kefir bunlari tuketiyor.
Daha önce soranlar olmuş ama cevabınızı göremedim. Çocuğun aşıları yapılırken sağlık ocağında bile ölçümler yapılıyor, çocuğun boy, kilo ve baş çevresine daha önce bakılmadı mı? Eğer uzman doktora gidecekseniz mutlaka bu değerleri isteyin. Benim çocuğum da yaşıtlarına göre küçük ve endokrin takibinde o yüzden yazmak istedim.
İlk olarak standart altında bir büyüme varsa sadece büyüme hormonuna bakılmıyor. Tiroid, kan değerleri ve besin alerjisi (çölyak hastalığı da) gibi konularda inceleme yapılıyor. Hatta yaşı küçük olduğu için ilk olarak bunlar inceleniyor diyebilirim. Büyüme hormonu detaylı incelemesi hormon düzeyi çok çok düşük çıkarsa yapılıyor.
El-bilek grafisi çekilerek kemik yaşı tespit ediliyor. Kemik yaşı gerideyse bu doktorlar için olumlu bir gösterge tedaviye bu şekilde yön veriliyor.
Çocuk daha çok küçük büyüme hormonu hiç yoksa (az da olsa büyüdüğüne göre var gibi duruyor) veya azsa hormon takviyesi ile bu çocuklar kısa sürede toparlıyormuş. Yani öyle karalar bağlayacak bir durum yok doktor bize hormon az olsa bile 4 yaşından sonra hormon tedavisi ile yaşıtlarını yakalar dedi tabi boy kısalığı tamamen büyüme hormonuna bağlı ise.
Anne-baba boyu, ergenlik yaşı, genetik rahatsızlıklar bu çocukların değerlendirilmesinde çok önemli. Anne baba kısa diye çocuk kısa olacak diye birşey yok ama genetik yatkınlık sonucu kısa olma ihtimali yüksek. Eğer böyleyse yapacak çok birşey yok anne-baba bu durumu kabul edip çocuğu sağlıklı yetiştirmeye çalışacak.
Mutlaka bir çocuk endokrin uzmanı ile görüşün. Genetik kısalık olup olmadığı zaten 1 yaşından sonra incelemeye alınıyor, doktor düzenli takipler ile bir değerlendirme yapar.