Bruksizm (Di gcrdatma)

redcircle

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Aralık 2008
14
0
86
Ankara
Yaşamımızın üçte biri uykuda geçiyor.
Uyku, yorulan ve yıpranan sinir sisteminin bakıma alındığı bir dinlenme dönemi.

Bu süreç boyunca, gün içinde öğrenilenler ayıklanıp depolanıyor ve beyin bir sonraki güne hazırlanıyor. Kaliteli bir uyku uyumadan ertesi güne sağlıklı ve mutlu başlamamız mümkün olamıyor. Gün boyu şehir hayatı veya iş hayatına bağlı yaşanan stres, dengesiz beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik uyku bozukluklarına neden olabiliyor.
Bu uyku bozukluklarından bir tanesi de uykuda diş gıcırdatma olarak bilinen Bruksizm.
Bruksizm genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma ve / veya dişlerin gıcırdatılmasıdır.
Hastaların genellikle diş gıcırdattığının farkında bile olmadığını, ancak eşleri ya da yakınlarının bu durumdan rahatsız oldukları ifade etmektedirler.
Dişlerini gıcırdatan kişiler sabahları çene, diş ve baş ağrısı çektiklerini ifede ederler.
Kızgınlık, stres, kuruntu, dengesiz beslenme, hareketsizliğ in yanı sıra fazla miktarda tüketilen alkol, tütün ve kafein uykuda diş gıcırdatmaya yol açabilir.

Sabahleyin kalktığında yanaklarınız ağrıyor mu?
Ağzınızı rahat açamıyor musunuz?
Ağzınızı açtığınızda ağrı var mı?
Gün içinde ağrı devam ediyor mu?
Kulağa ve başa yayılan ağrılarınız var mı?
Ağız açma kapama sırasında zorluğun dışında klik klak gibi sesler çıkıyor mu?

Uykuda diş gıcırdatma sonucu dişlerde ve ağız dokularında oluşan problemler;

• Dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma
• Dişlerde kırılma
• Dişlerde aşırı hassasiyet
• Diş etinin geriye çekilmesi ve genellikle bununla birlikte oluşan dişin kolesinde diş eti hizasında oluşan çentik şeklindeki aşınmalar.
• Dişlerde sallanma
• Kemik çıkıntıları
• Yanaklarda irritasyon
• Kas ağrısı
• Baş ağrısı
• Çene ekleminde ağrı

Tedavinin amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır.
Uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilen gece koruyucuları kullanılmaktadır.
 
Çeneler sıkılmaksızın dişlerin birbirine sürtmesi mümkün olmayacağı için “Bruksizm”diş sıkmanın bir fonksiyonu olarak tanımlanabilir.

Bu nedenle de bruksizmi tedavi etmek için sıkma şiddetinin kontrol altına alınması gerekir.
 
 
Çene sıkma sırasında eksentrik diş temaslarının sayısı arttıkça kas aktivitesi de artmaktadır.(1)

Sentrik ilişki pozisyonu maksimum diş sıkmada temas eden diş sayısından ziyade hangi dişlerle temas olduğu daha önemlidir.(2)

Anterior splintte istemli diş sıkma ve gıcırdatma sırasında masseter ve temporal kas aktivitesi azalmaktadır.(3,4)

GENEL KABUL EDİLEN GÖRÜŞ:
Posterior diş temasının hafiflemesi çiğneme kas aktivitesinde azalmaya neden olmaktadır.

1: J Prosthet Dent. 1987 Feb;57(2):222-32”.A review of masticatory muscle function.”
2: Cranio. 1988 Jan;6(1):26-33 “Influence of different centric functions on electromyographic activity of elevator muscles.”
3: J Gnathol, 1988 “The effect of different occlusal splints on the electromyographic activity of elevator muscles.”
4: JProsDent,July 1999,Vol.82Effect of a prefabricated anterior bite stop on electromyographic activity of masticatory muscles
 
Posterior diş temasının hafiflemesi çiğneme kas aktivitesinde azalmaya neden olmaktadır.
Amerikalı diş hekimi Dr.Boyd tarafından üretilen Dünyada 35000 den fazla dişhekimi tarafından kullanılmakta olan NTI-tss ülkemizde yeni kullanılmaya başlanmıştır.Diş hekiminiz tarafından tek seansda yaklaşık 20 dakikada konumlandırılan ve uykuda ön dişlere takılan sert akrilikten yapılmış bir gece plağıdır. Çok küçük olması nedeniyle de, tam gece plağına göre kullanımı daha rahattır.
 
Fakat Stabilizasyon Splinti (SS) ideal bir diş sıkma yüzeyi sağlayarak sıkmanın şiddetlenmesine izin verebilir,dolayısıyla NTI-tss splinti ise sıkma şiddeti için gerekli olan kanin ve posterior teması önleyerek yeni bir tedavi şeklidir.(Eksentrik diş temasları artdıkça kas aktivitesi artar.)

NTI-tss sadece anterior iki dişi kaplayan ve alt anterior dişlerle nokta temasına sahip anterior splintdir.(kanin ve posterior teması önler)
İki splint arasındaki en önemli fark SS sentrik ilişkide kanin ve posterior bölgede temas varken NTI Splintinde bu temasların olmamasıdır.
 
H.Ü.Diş Hekimliği Fakültesinin çalışmasında;Heriki splint de (NTI ve SS)istemli maksimum temporal ve massester kas kontraksiyonunu değiştirmesine rağmen

“NTI-tss” splintinin uyku bruksizminin şiddetini azaltdığı tespit edilmiştir.
 
Üretici firma web;
NTI-TSS.com - The most effective FDA-approved method of migraine prevention - Home
Türkçe broşür ve uygulama videosu
NTI-tss
Hertürlü sorulaınızı bana sorabilirsiniz.
Hem NTI-tss kullanıcısı hem de NTI-tss ürün sorumlusu olarak yanıtlarım.
 
bnm 3 buçuk yaşında ki kızım gece aşırı derecede diş gıcırdatıyor neden acabaa
bn gece uykumda bile duyyoruum
ne yapmam lazım nedendir
bilgisi olan ne olur cvplasıın
 
*Nedenleri
Çenenin gelişim süresinde olması,ağız yapısındaki sağlıksızlık stress, agresif, takıntı veya sıkılgan kişilik yapıları, anne-babası diş gıcırdatan çocuklar bu alışkanlığa daha eğilimlidir.

*Belirtileri
Dişlerde aşınma, uyurken çıkartılan gıcırdatma sesleri, yüz kaslarında ağrı, çene ekleminde problemler, baş ağrısı, dişlerde sallanma ve hassasiyet.

*Tedavisi
Öncelikle psikolojik açıdan diş gıcırdatmaya yol açan faktörler ortadan kaldırılmaya çalışılır.
Bu başarılamaz, hastaya takıp çıkartılabilien bir gece plağı yapılır.

NOT:NTI-tss erişkinler (18 yaş ve üzeri) içindir.

LÜTFEN en kısa sürede diş hekiminize gidiniz.
Geçmiş olsun.
 
peki bu aparat (uyurken ağıza takılan) eczanelerden reçetesiz olarak alabileceğimiz bir ürün mü?
veya herkesin ağız yapısına göre doktor tarafından uygun ölçüler alınarak elde edilecek bir aparat mı?
 
Son düzenleme:
NTI-tss apereyi diş hekimi tarafından max 30 dakikada ağız yapınıza göre konumlandırılmakta ve gece uyku sırasında kullanılmaktadır.
 
Ben o kadar sesli yapıyorum ki bu işi.. kendim bile uyanıyorum sesten ağrı filan yok ama.. gerçi bu aralar fark etmiyorum çok şükür
 
benimde bu sorunum annemin anlattığına göre bebekliğimden kalmaymış.şu yaşlarımda dahii devam ediyor.ama artık dişlerim çatlaya çatlaya kırıldı ve çürükler oluşmaya başladı.dişlerim çok hassaa.doktorumla konuşuyoruz o da biliyor gıcırdatmaktan dolayı aşınan yerleri bena gösterdi.fakat durumun psikolojik kaynaklı olup gece uyumadan önce birkaç esneme egzersizi ile bunu çözebileceğimi belirtti.ağızlık yapmaktan yana değil.çünkü bu kezde onu ısıracaksın diyor.ne yapmalıyım.genede o ağızlıktan illaki yaptırmalımıyım????
 
Benimde esimm cok gicirdatiyo yaninda uyumak ne mumkun keske horlasa diyorum artik sinirlerim yiprandi uyuyamiyorum ve bunu bi caresi yok sanmistim onu dis hemine gidip o agza konan seyden yaptirmaya ikna etmeliyim yanliz esim bazen gicirtatmiyoo bazende hic susmak bilmiyo neden acabaa gicirdatmadigi gunun gicirdattigi gunden farki ne acaba
 
kendimden bildiğim kadarıyla gergin geçen günün gecesinde diş gıcırdatıyorum. sakin geçen günlerde ise tık yok. doktora gittim ve bana eğer koruyucu takmazsam sürtünmeyle zamanla ağzımda yemek yemeye diş kalmayacağını söyledi.ölçüyü aldı 2 gün sonra gidip aldım ve geceleri takmaya başladım. fiyatı da çok uygun...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…