- 12 Temmuz 2006
- 35.051
- 30.484
- 61
Bronşit ve bronşite bağlı nefes darlığı şikayetlerinde yulaf samanının gücü tabiat ananın insana bir lütfudur diyebilirim. Çoğu zaman yulaf samanını bulmak zor olmaktadır. Bundan dolayı buğday veya arpa samanı ile aynı sonucu almak mümkün mü diye sorular sorulmaktadır. Neyazık ki, yulaf samanının yerini bilinen hiçbir saman dolduramaz. Bu nedenle aynı amaç için diğer saman türlerini kullanmayınız. Yulaf samanında bulunan scopoletin en önemli etkin maddelerden bir tanesidir. Scopoletin aynı zamanda antibacterial (bakteri yok edici), antiinflammatory (inflamasyona karşı), antiseptic (antiseptik), bronchorelaxant (bronş rahatlatıcı), antiasthmatic (astıma karşı), antibronchoconstrictor (bronş açıcı, bronş gevşetici), cancer preventive (kanser önleyici) özelliklerede sahiptir. Scopoletin’in bütün bu özelliklerini destekleyen, işlevini artıran enaz beş tane yardımcı etkin madde daha vardır. Örneğin, yine yulafın içerdiği proline ve pyridoxine maddeleri de antiasthmatic (astıma karşı) özelliği olan maddelerdir. Scopoletin hem havuçta hem dolmalık biberde hem de kerevizde yeterli miktarda bulunmaktadır. Ancak, yulaf samanındaki kadar fonksiyonel ve de etkin değildirler. Bunun sebebi ise yulaf samanında bulunan işlev artırıcı maddelerin (functional mediator group) ne havuçta ne kerevizde ne de yeşil dolmalık biberde bulunmamasıdır. Yulaf samanının bronşit ve bronşite bağlı nefes darlığı şikayetlerinde nasıl kullanılacağı aşağıda izah edilmiştir. Yulaf samanında bulunan diğer bazı önemli etkin maddeleri aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.
Tablo: Yulaf samanında bulunan bazı önemli aktif maddeler:
Etkin maddeler
Etkin maddeler
acotinik asit
malonik asit
aegilopsin
pantothenik asit (3.5 – 45.3 ppm)
avenalumin-I
putrescine
avenarin
quercetin
beta-sitosterol
secalose
choline
spermidine
isoorientin
tricine
isovitexin
vanillik asit
malik asit
vitexin-O-glucosid
Kür 2: Bronşit ve bronşite bağlı nefes darlığı
Bir tutam (yaklaşık 5 gram) yulaf samanını kaynamakta olan bir litre suya atınız. Ağzı kapalı olarak hafif ateşte beş dakika kaynatınız. Soğuduktan sonra süzülür. Üç hafta boyunca haftada iki çay bardağı içilir. Üç haftadan sonra şikâyetin seyrine göre devam edilir. Her içim için yulaf samanı suyunu taze hazırlamak şarttır. Kesinlikle on saatten fazla beklemiş yulaf samanı suyunu haricen veya dahilen kullanmayınız.
Not: Hekiminizin verdiği ilaçlar var ise mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Bilmeniz gereken nokta kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikayetiniz ne olursa olsun, bu kitaptaki bilgiler ile kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayınız. Bu kitabın içindeki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.