Ortopedi Boyun fıtıkları ve servikal radikulopati

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.016
30.372
60
Bir yeriniz ağrıdığı zaman ağrının kaynağını bulmak çok zor değildir.Ancak eğer boyun bölgesinde ki vertebralarınızda(omurlarınızda) bir sorun varsa bu çok şaşırtıcı bir şekilde omzunuza ,kolunuza,dirseğinize yada elinizde şikayetlere yol açabilir.Bunun sebebi boyundan kök alan bir sinirinizin tüm kol boyunca ilerleyerek elde sonlanıyor olmasıdır.ışte boyun kaynaklı bir problemden dolayı boyun dışında başka bir bölümde oluşan tüm ağrılara servikal radikulopati diyoruz.

Sinir köklerine bası yapabilecek olan birçok sebeb vardır:


Boyun fıtığı:
Burada diskler arasında bulunan jöle kıvamında ki materyalin(nucleus ki göreve yük dağılımını sağlamaktır)diskin dış yüzeyindeki tabakadan(annulus) dışarı doğru kaçışı mevcuttur.Dışarı kaçan bu jöle buradan geçmekte olan sinir uçlarına baskı yaparak şikayetlere neden olur.
Spinal stenoz: Bazen omurlar arasındaki mesafe daralarak aralarından geçen sinirlerin sıkışmasına neden olur.
Dejeneratif disk hastalığı: Yaşlanma ile beraber vücudun su içeriğinde ki azalma ve buna bağlı olarak gelişen kimyasal değişiklikler omurların yapısında bozulma ile karşımıza çıkabilir.Bu bozulma sinirlerin üzerinde baskı oluşmasına neden olur.
Doktorunuz size boyun hareketleri ve çeşitli boyun manevraları yaptırarak,şikayetleriniz ile detaylı bilgi alarak muayene edecektir.Omurganızı detaylı incelemek üzere röntgenler,bilgisayarlı tomografi,manyetik rezonans görüntüleme tetkikleri istenebilir.

Tedavi
Başlangıç tedavisi boynunuzda ki şikayetleri azaltmatya yönelik olarak 3 kademeden oluşacaktır.


Dinlenme: Boynunuzun dinlenmesini sağlamak üzere birkaç gün boyunluk takılabilir. Ancak uzun süreli boyunluk kullanılması boyun problemlerinin temel tedavi prensiplerinden adele güçlendirme prensibine tam ters olduğu ve adeleleri zayıflattığı için uzun kullanılmamalıdır.
ılaç tedavisi: Ağrı kesici ve bölgesel ödemi geri çekecek ilaç kullanımı sıktır. Sinir basısı fazla ise kortizon kullanımı hızlı bir iyileşme sağlar. Ancak kortizon kullanımına ve şekline doktorunuzun karar vermesi önemlidir.
Fizik tedavi: ısometrik ve germe egzersizleri,sıcak soğuk uygulamaları,elektrik stimulasyon tedavileri uygulanır. Uzun süreli iyi sonuçlar için uygun hareketlerle boyunu güçlendirmek hayati öneme sahiptir.
Eğer 6-12 haftalık bir sürecin sonrasında şikayetler gerilemiyor ise altta yatan sebeb bağlı olarak cerrahi tedavi seçenekleri düşünülmelidir
 
Bilgilendirme için çok teşekkürler. Benimde omurlarım arasında daralma var, ama bir türlü tedavisini bulamadık. Senelerdir ne yaptıysak geçmedi bir türlü...
 
X