Boşnak Örf ve Adetleri

canım geç farkettim pardon.. isteme akşamından başlayım... o akşam kayınpederin ve damat tarafından gelen erkekler içtikleri kahve fincanına para bırakıcaklar.. bizde adettir... sizde gömlek ve havludan oluşan ufak bohçalar vericeksiniz herbirine.. tabi damatada... havluyu almak kızın verildiği anlamındadır.. nişan bohçanda mutlaka kayınvalide boşnak yeleği ve boşnak çorabı dediğimiz elişlerinden koyarlar sana... sende kayınvalide bohçasına koyarsın yelek.. ben pek sevmem ama adettir diye yapılır... kına gecesinde pirstenski dever dediğimiz bir adetitimiz vardır... normal düğünlerdeki sadıça bizde dever denir... bu dever kına gecesinde sana bir yüzük hediye eder.. deverle birlikte gelen kadınlar odaya bir kumaş serer sen bu kumaşı katlaya katlaya yavaş yavaş toplarsın ve yanındaki bekar bir kıza verirsin.. daha sonrada şerbetleri içer kına yerine geçilir... kınada kayınvalidenin aldığı şalvarlar giyilir... genelde bizde kız tarafıda bir iki şalvar diktirir.. tabi bu bütçeye bağlı.. düğünden sonrada aile büyüklerine el öpmeye gidilir.. orda ikramları servisleride gelin yapar.. baya uzun yazdım ama aklıma gelenler bunlar... merak ettiğin başka şeyler varsa cvplarım

talya canım benım cok saollllll vallaa bunları not alıom cünkü lasım olucak hemde cokk hatta bosnakca bi iki kelime bile ögrenmeye basladım kendi cabalarımla artık içlerine girdigimde devvamı gelir die düşünüom haniiii bohca yapılıo yaaa bis onu sadece ev içindekilere die dşündük sizdede ölemi bu arada devamlı konusabilecegimiz bi yol yokmu yaaa cnküüüü bi boşnak daha ii kimse bana yardım edemes buraya sırf bu yüzden üye oldum bilgilenmek için veeeeeeeee uzun yazman daha ii benım için tekradan cok tesekkürrr a.s.

seker_89 ne oldu tatlım isteme olayı.. geldimi bizim koca boşnaklar kahvenizi istemeye:):):)

Boşnak güzellerim bana düğünde ve nişandaki takıları söyler misiniz?genelde ne takılır?annem geçenlerde söyledi bana çok geldi takılar birde kağıda yazıp verecekmişiz hangi takıları istiyorsak bu doğru mu?ne takılır biri el atsın :)

canım takı vs olayı isteme akşamı konuşuluyorr genelde... kağıda vs yazıp verme olayı eskidendi... şimdi genelde söz akşamı erkek tarafı takabileceği kadarını söylüyor kız tarafıda oke derse nişanda bi kısmını düğünde bi kısmını takıyorlarr... ama çoğu yöreye göre daha fazladır takıya düşkünlüğümüz:):) yani şanslısın eğer boşnak gelini olucaksan:):)

Annem bayağı eskide kalmış anlaşılan kağıda yazacağız falan dedi,geçen yıl bi akrabamız evlendi 15 çift burgulu bilezik,1trabzon seti takmış bizimkiler geline nişanda 5 b,lezik geri kalanını da düğünde takmışlar ,evleneceğim kişi de trabzon kökenli ailesi almayız derse ne diyeceğiz yav ,annem şimdiden diyor boşnaklardan kız almak kolay değildir diye :) sizde genelde ne takılır ortalama ?

canım bizimde dayımın gelini evlendii... onlar biraz abarttılar takı olayını iki takı seti alındı biri gündelik biride daha ağır düğün vs gibi özel ortamlarda takılmak üzere... bileziklerde yine öylee... 5 tane günlük burmalı alındı...7 tanede bu yeni model geniş bileziklerden..kelepçeler yüzükler vssde vardı..boşnaklardan kız almak zor ama... çokta fazla şu bu olsun diye zorlamamak lazım..

yani...bakalım hayırlısı canım bu yazdıklarını anneme okutacağım da istemesin o kadar ayıp ayıp :)

:):)valla canım hayırlısı olsun tabi en başta.gerisi konuşup halledilcek şeyler... ama zıtlaşmadan güzellikle söylemek gerekir...

Selam kızlar bende boşnağım opuyorumnanaktan ben çok az boşnakça biliyorum bilenler varmı?

canım mrb .. ben herşeyi anlıyorum ama konuşmaya geldiğinde çok komik oluyor.. türkçe boşnakça kendimce karıştırıp konuşuyorum:kedi:

para koyma nedeni aslında şuyumuş
kız kahveleri büyüklere ikram edip içeri girermiş
kızda tabi konuşulanları duymuyor
biten kahvelerin yanında bir tanesinde para varsa
kızı aldık verildi anlamına gelirmiş
kız burdan anlarmış gelin olacağını :sinifsinif:turkbayragi

kızlar bende doğuluyum kısmetse boşnaklara gelin gidicem sorun olmasından benimsememelerinden korkuyorum.eyvahedigeldismile

Ben de Bosnagim. Yani baba tarafim tamamen Bosnak, anne tarafim degil. Bizim evde Bosnakca konusulmadi, Bosnak yemeklerine, gelenek ve adetlerine fazla yer verilmedigi icin bunlari pek bilmem. Akrabalarimda uygulanir adetler ama bizim evde degil. Ama bilmeyi ve gelenek goreneklerimiz ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmayi cok isterdim. bayilirim boyle seylere de :)
Bosnak bir aileye gelin olmak isterdim.

sabah sabah kahvelere gitmeler:) simdiki gelinler cok haklı olarak sikayetci bundan

ben de boşnak geliniyim.. düğünümde şalvar giymedim.. ama şimdi başka bi düğünde giyiccem.. nerden ve nasıl alıcam bilmiyorum.. eşimin ailesi hiç yardımcı olmuyor..

arnavut gelinlerinin kına gecelerinde 7 ayrı kıyafet giydiğini duymuştum ama sizin gezmede ve kınada durmadan şalvar değiştirme adetinizi ilk kez duyuyorum. Rumeli'ye özgü birşey sanırım. aslında bu gibi şeyler kültürel çeşitliliğimizin önemli bir parçası. biz gençlerin bunlara burun kıvırmaması gerekiyor bence.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba kizceleeer :)

Sorum vardi da

Simdi benim kocam bosnak, esimin yegeninin sünnet dügününü planliyoruz 3 haftaya. SImdi farkli adetler var midir acaba bu konuda?
Bosnaklarin sünnet dügünü nasil olur? Yoksa sadece mevlit mi yapilir?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…