• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yöresel Tarif Bolu Mutfağı

Yöresel Yemekler
16 Ağustos 2010
295.185
608.167
1.098
43
Malatya
$indir.jpg $8712.jpg $indir (1).jpg $mengen-pilavi-360x240.jpg $63654304.jpg $bolukoftesi.jpg

Bolu ili yemek yapmaya meslek edinmiş kişiler ile ünlüdür. Mengen‘den yetişen aşçıların tarihi, padişah mutfağına kadar dayanmaktadır. Atatürk’ün aşçısı da Mengenlidir. Mengenli ustalar günümüzde Türkiye’de olduğu kadar diğer ülkelerde de tanınmaktadır. Her yıl yapılan Mengen Aşçılar Festivali kültür ve turizme katkısı açısından büyük önem taşımaktadır.

Bolu’da genellikle mutfak, yemek ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır. Evlerin yapımında mutfağın geniş olmasına ayrıca özen gösterilmektedir. Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde toprak veya tuğladan yapılmış fırın bulunmaktadır. Odun ateşinde fırında pişen hamurun veya yemeğin lezzeti oldukça farklıdır. Bolu’da düğünler “ekmek atımı” denilen gözleme dağıtımıyla başlamaktadır. Düğün haberlerini veren “okuntu” denilen davetiyeyi dağıtan “Okuyucu” düğün için gezerken her eve gözleme bırakır. Bu gelenek kız istemeye giderken de uygulanmaktadır. Ancak zamanla bu kaybolmaya yüz tutmuş gelenekler arasına girmiştir. Düğün yemekleri komşuların bir araya gelmesi suretiyle yapılır. Yayla Çorbası, Abant çorbası, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava düğün yemekleri arasında yer alır. Ayrıca kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş yöreye özgün yiyeceklerdir. Mudurnu’nun saray helvası yurt çapında ün yapmış bir kuru tatlı çeşididir.

Bolu Mutfağına Özgü Yemekler :
Üzümlü Kabak Hoşafı: Tatlı kabak soyulur, kare kare doğranır. Kuru üzüm bir başka kapta yıkanıp pişirilir. Kabaklar kaynar suya atılır, üstüne şeker ekilir. Kaynayınca kapatılır.

Müşür Hoşafı: İlk baharda bahçelerde yetişen gavur mancarı denilen bir otla pişirilir. Her derde devadır.

Coş: Pancarlar temizlenir kabukları ile iyice pişirilir. 3-4 saat kaynadıktan sonra kabukları soyulur, çok küçük parçalara ayrılır, ekşi olsun diye içine pestil veya erik kurusu (buruş) katılarak su ilave edilir. 1-2 saat pişirilir. Soğuyunca kış günlerinde özellikle makarna, pilavla servis yapılır.

Katık – Keş: Kaynamış yağlı sütten yoğurt çalınır. Yoğurt bir bez torbaya konulup ağaca asılır bir süre süzdürülür. Daha sonra tuzla yoğrularak özleştirilir. Biraz çörek otu koyulur, yuvarlak şekil verilerek yaylada gölgede kurutulur.

Su Böreği: Unun içine 3-4 yumurta kırılır, tuz ve su ile yoğrulur. Ufak ufak pazıları kalınca yazılır. Kare kare kesip kaynamış tuzlu suyun içine atılır. Hemen sonra soğuk suya batırılır. Tepsiye döşeyip arasına yağ sürülür, yarıya geldiğinde katık – keş maydonozla yapılan iç dökülür. Ocakta pişirilir.

Gırma Börek: Yufkanın içine kaymak, patates, soğan, nane, maydanoz konulup yuvarlanır üzeri yağlanıp pişirilir.

Kabaklı Gözleme: Kat kat açılan gözlemelerin arasına kabak ve şeker kavrulup sürülür ve üstüne döşenir, üzeri yağlanıp kalbura bastırılır. Şekil verdikten sonra pişirilir, kaymakla yenir.

Küllü Çörek (Kömme): Un, tuz, karbonat yoğrulur. Ekmek gibi yapılıp külün içine gömülür. Kabarınca piştiği anlaşılır. Özelliği ocakta az ateşli külde pişirilmesidir.

Sakız Bakla Çorbası: Bir tencerede kaynayan suyun içine ufak bir soğan çırpılır. Baklalar kırılıp yıkandıktan sonra tencereye atılır, pişirilir. İçine un, yoğurt, bir yumurta, tuz karıştırılır. İyice piştikten sonra yağ kızdırılıp dökülür.

Ogmac CorbasiOğmaç Çorbası: Yağ, soğan, kıyma, salça kavrulur üzerine su koyulur kaynatılır. İçine diğer tarafta hazırlanan yumurta ve un karışımı avuç içinde parçalanıp tencereye atılır. Pişmesine yakın maydanoz koyulur.

Yayla Çorbası: Bir tencerede tuzlu su kaynatılır. Ayıklanmış pirinç suyun içine atılır. Başka bir tencerede pişirilmiş nohut ilave edilir. Ayrıca tabakta bir bardak un, iki kaşık yoğurt, bir yumurta karıştırılıp çorbanın içine katılır. Piştikten sonra tereyağı kızartılıp üzerine dökülür.

Kaşık Sapı: Un, tuz, su, bir yumurta hamur yapılır. Büyükçe bir yufka açılır. Küçük kareler şeklinde kesilir ve iki ucu birbirine yapıştırılır. Kaynamış suyun içine bir tencereye pişirildikten sonra süzülür. Tepsiye alınır. Üzerine keş ceviz tereyağı kızdırılıp dökülür.

Palize: Nişasta suyun içine karıştırılır. Şeker ile birlikte kısa bir süre pişirilir. Muhallebiden farkı sütsüz olmasıdır.

Mantar Yemeği: Yöremizde tespit edilen mantar türleri oldukça fazladır. Mantarlar soğan, maydanoz ve tereyağ’la pişirilir. Yöremizde en çok görülen çeşitler Akkulak, Karakulak, Et kulağı, Malgadun, Cincile, Gövenek, Sütliyen, Gelincik, Kedi tırnağı, Obalan, Kanlıca, Söbelen, Saçaklı dır.

Paşa Pilavı: Haşlanmış patatesin kabukları soyulup doğranır. İçine bir iki tane haşlanmış yumurta, soğan, maydanoz, baharat, yağ, limon koyulup karıştırılır.

Mengen Pilavı: Haşlanmış pirinçler tuzlu suda bekletildikten sonra tencerede yağ, soğan ve et kızdırılır. Biraz su ile pişirildikten sonra pirinç, şeker, tuz, biber ilave edilir. Piştikten sonra üzerine tekrar yağ gezdirilip, kekik , dereotu ve ceviz ile tatlandırılır.

Kedi Batmaz: Yemek niyetine yenilen tatlılardandır. Tencerede tuzlu su kaynatılır. İçine küçük hamur parçaları atılıp pişirilir, suyu süzülünce üzerine tereyağı eritilir, ceviz ve pekmez dökülerek yenilir.

Saray Helvası (Depme Helva): Un yağda kavrularak miyale haline getirilir. Şeker suda kaynatılır. Daha sonra elde çekiştirilerek liflenmesi sağlanır. Biraz dinlendikten sonra tepsiye tepilir. Un ve şeker iyice karıştırılarak yedirilmelidir. Tepsiye tepilen tatlı baklava gibi kesilerek servis yapılır. Kış gecelerinde insanların birikme dedikleri sohbet toplantılarında yapılan bir tatlıdır.

Fındık Şekeri: Dağ fındığı çevirme ile kaplanır. Çevirme şekerin eritildikten sonra mermerin üzerine dökülüp karıştırılarak beyazlanması şeklinde elde edilir. Kazanda bu malzemenin içine atılan fındıklar çevrile çevrile beyaz renkli fındık şekeri haline getirilir.
Alıntıdır..
 
MENGEN PİLAVI
$timthumb.jpg

Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
3 çorba kaşığı tereyağ
3 su bardağı et suyu
250 gr. mantar
5 adet taze sogan
2 adet domates
2 adet yeşil biber
1 tutam toz seker
karabiber
tuz

Hazırlanışı:

Mantarları ve sivribiberleri ince kıyın. Pirinci yıkayıp süzgece alın. Bir tencerede yağı eritip önce mantarları sonra da biberleri kavurun. Kıyılmış yeşil soğanı ve pirinci ekleyip kavurmaya devam edin.

Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın ve tenceredeki malzemeyle birlikte soteleyin. Et suyu, tozşeker, tuz ve karabiberi de ekleyip 15 dakika kısık ateşte pişirin.
ALINTIDIR..
 
PATATES ÇORBASI
$253-1.jpg

Malzemeler:

4 patates
1 soğan
2 diş sarımsak
4 Çorba kasık yoğurt
3 Çorba kasık un
1 yumurta
sıvıyağı
tuz
su

Üzeri için:
1 Çorba kasık tereyağ
toz kırmızı biber

Yapılışı:

Patatesleri küp doğrayın.
Soğanları yemeklik doğrayın.
Tenceredem sıvıyağda soğan ve patatesleri soteleyin.
Üzerine sarımsakları da ekleyin.
Biraz kavrulduktan sonra üzerine sıcak su ilave edip pişmeye bırakın.
Diğer tarafta terbiyesi için un, yumurrta sarısı ve yoğurdu çırpın.
Üzerine biraz soğuk su ilave edip karıştırın.
Terbiyeyi kaynamakta olan Çorbaya yavaş yavaş ilave edin.
Suyunu ve tuzunu ayarlayın.
Kaynayınca servis kabına alıp üzerine toz kırmızı biber ve kızdırılmış tereyağı dökerek sıcak servis yapın.
Afiyet olsun…
ALINTIDIR.
 
BALKABAKLI GÖZLEME
$439-1.jpg

Malzemeler:

Hamuru için:
6 su bardak un
yarım paket yaşmaya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 şişe soda

İç harcı için:
500 gram kabak
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker

Üzeri için:
tereyağı

Yapılışı:

Hamuru için unu kaba alın.
Ortasına yaşmayayı alın.
Su ilave ederek mayayı ezin.
Daha sonra tuz,şeker ve soda ilavesi ile hamuru tutup mayalanmaya bırakın.
Diğer tarafta kabağı, tereyağı tuz ve şeker ilave ederek pişirin ve ezin.
Mayalanan hamurdan bir parça pide için ayırıp kalanı bezelere bölüp açın.
İçine kabakları paylaştırın.
Ya kabağın üzerine bir hamur daha kapatarak ya da yarım daire şeklinde hamurları kapatıp teflon tavada veya saçta pişirin.
Üzerine tereyağı sürerek sıcak ikram edin.
Bolunun bu gözlemesi gerçekten çok nefis.
Afiyet olsun…
ALINTIDIR..
 
CEVİZLİ MANTI

$bolu_usulu_cevizli_manti_1013.jpg
MALZEMELER
2,5 su bardağı un

- 1 adet yumurta

- Yeteri kadar tuz

- Yeteri kadar un

- 300 gr kıyma

- 1 adet rendelenmiş soğan

- Yeteri kadar tuz ve karabiber

- Yeteri kadar dövülmüş ceviz

- Yeteri kadar tulum peyniri ve keş peynir

- Yeteri kadar pul biber

- 2 çorba kaşığı tereyağı


Bolu Usulü Cevizli Mantı yemeğinin hazırlanışı:


Unu, yumurtayı ve tuzu karıştırıp azar azar su ilave ederek bir hamur yapın. Hamuru küçük karelere bölün. Kıyma harcını hazırlayıp içlerine doldurun.

Uç kısımlarını birbirlerine yapıştırın. Yüksük şekline getirin. Kaynar suya tuz atın. 15 dakika pişirip süzün.

Tabağa servis yapın. Pul biber ve yağ kızdırıp üzerine gezdirin. Keş veya tulum peynirini rendeleyin. Kızartıp üzerine dövülmüş zeytinle birlikte dökün.
ALINTIDIR..
 
TAVUKLU MENGEN KAVURMASI
$609298704265.jpg

Malzemeler
1 adet iri boy tavuk
2 çorba kaşığı margarin
10 adet küçük boy soğan
10 diş sarmısak,
250 gram mantar
1’er tatlı kaşığı pulbiber ve kekik
1 su bardağı su, tuz

Yanına: 5 adet patates, sıvıyağ

Tavuklu Mengen Kavurması Yapılışı
TAVUĞU keskin bir bıçakla parçalara ayırıp iyice yıkayın. Bir tencerede margarini eritin. Soğan ve sarmısakları bütün olarak, mantarları iri doğrayarak tencereye alın. Tavuğu ve pulbiberi ekleyip kısık ateşte tüm malzemeyi kavurun. İyice kızardıktan sonra suyu ilave edin ve suyunu çekene kadar pişirin. Servis tabağına alarak kekik, tuz ve karabiber serpin. Kabukları soyulup uzunlamasına doğranmış patatesi kızgın sıvıyağda kızartın. Tavukla birlikte servis yapın.
ALINTIDIR..
 
YOĞURTLU TAZE BAKLA ÇORBASI
$431175579215.jpg

Malzemeler
200-250 gr taze bakla
3-4 çorba karşıyı süzme yoğurt
3 çorba kaşığı un
1 yumurta
4-5 dal dereotu
Tuz
2 yemek kaşığı tereyağı


Yoğurtlu Taze Bakla Çorbası Yapılışı
Baklalar yıkanır küçük küçük doğranır. Baklalar tencerenin dibinde az tuzla hafif kavrulur. Üzerine su ilave edilir pişmeye bırakıldık. Ayrı bir kapta yumurta un ve yoğurt biraz su ile iyice çırpılır. Pişen baklaların suyundan bu karışıma biraz ilave edilerek yoğurdun kesilmesi önlenir. Ve yoğurttu karışım tencereye boşatılır. Orta ateşte çorba pişirilir. İçine kıyılmış dereotu ilave edilir. En son üzerine eritilirmiş ter. Tereyağı ilave edilerek servise sunulur
ALINTIDIR..
 
KAĞITTA SUCUK KÖFTE
$474410230750.jpg

Malzemeler
750 gram pirzola kapağından
çekilmiş kıyma
2 çorba kaşığı sucuk baharatı
1 baş sarmısak
250 gram mantar
3 adet domates
6 adet sivri biber
Yağlı kağıt

Kağıtta Sucuk Köfte Yapılışı
KIYMA ve sucuk baharatını derin bir kaseye alın. Dövülmüş sarmısağı ilave edip bütün malzemeyi iyice yoğurun.
Daha sonra 24 saat dinlendirin. Kıymayı 6 eşit parçaya ayırın ve her bir parçadan 1 parmak kalınlığında köfteler hazırlayın. Köftelerin her birini birer yağlı kağıt parçasının üzerine yayın. Küp doğranmış mantarı köftelerin üzerine paylaştırın. Dilimlenmiş domates ve sivri biberleri yerleştirip köfteleri yağlı kağıtlara sarın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin. Patates kızartması veya püre ile birlikte servis yapın.
ALINTIDIR..
 
CİNCİNE BÖREĞİ
$546131707597.jpg

Malzemeler
5 adet yufka
Yarım çay bardağı sıvıyağ
3 adet yumurta
Bir buçuk su bardağı süt

İçi için:
1 çay bardağı sıvıyağ
400 gram kuşbaşı kuzu eti
250 gram mantar
3 adet iri boy soğan
Tuz, karabiber


Cincine Böreği Yapılışı
ÖNCELİKLE iç harç için sıvıyağda çok küçük doğranmış kuşbaşı kuzu etini harlı ateşte kavurun. Suyunu bırakmasına yakın küp doğranmış mantar ve soğanı ilave edin. Suyunu bırakıp çekene kadar ağır ateşte pişirin. Tuz ve karabiberi ilave edip soğumaya bırakın. Diğer tarafta sıvıyağ yumurta ve sütü bir kasede iyice çırpın. Yufkaları ortadan ikiye kesin ve 10 parça yufka elde edin. 5 parça yufkanın arasına yumurtalı karışımdan sürerek üst üste tepsiye yayın. Tam orta kısmına hazırladığınız etli harcı yayın. Kalan yufkaları aralarına tekrar yumurtalı karışımdan sürerek üst üste yayın. Kalan yumurtalı harcı yufkaların üzerine boşaltın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.
ALINTIDIR..
 
MENGEN ÇORBASI
$588507013459.jpg

Malzemeler
8 su bardağı tavuk veya et suyu
Yarım su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı un
1 adet limonun suyu
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
3 adet orta boy patates
1 su bardağı
sıvıyağ, tuz

Üzerine:
1 çorba kaşığı tereyağı
Pulbiber
Mengen Çorbası Yapılışı
TAVUK veya et suyunu tencereye alın. Yıkanmış pirinci ilave edip kaynamaya bırakın. Bir kasede un, limon suyu, yoğurt ve yumurtayı çırpma teli ile çırpın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak azar azar kaynayan pirinçli suyun içine ilave edin. 1-2 taşım daha kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve tuzunu ekleyin. Diğer tarafta kabukları soyulmuş patatesi küp şeklinde doğrayın ve kızgın sıvıyağda kızartın. Kızarmış patatesi çorbanın içine ekleyip karıştırın. Bir tavada tereyağı ile pulbiberi kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin.
ALINTIDIR..
 
Saray Helvası (Bolu)
$Saray-Helvası-Bolu2.jpg

Malzemeler:

Un
Yağ
Şeker

Yapılışı:

Un yağda kavrularak miyane haline getirilir. Şeker suda ağda kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra elde çekiştirilerek liflenmesi sağlanır. Biraz dinlendikten sonra tepsiye tepilir. Unun ve şekerin birbirine iyice karıştırılıp yedirilmesi gerekmektedir. Tepsiye tepilen tatlı baklava şeklinde kesilerek servis yapılır.

Afiyet Olsun.
ALINTIDIR...
 
KARAKABAK TATLISI
$1655604_680330125323078_1730563994_o.jpg
MALZEMELER:
1,5 kg karakabak
2 su bardağı şeker
Kaymak
Ceviz

YAPILIŞI:

Kabak yıkanıp ortadan ikiye kesilir. İçinin çekirdekli kısımları temizlenir. (Kabağın kabuğu soyulmadan istenilen şekilde kesilir.) Kabak tencereye kabukları üste gelecek şekilde ters olarak yerleştirilir. 1 su bardağı şeker ve 1 çay bardağı suyla kısık ateşte yarım saat pişirilir. Kabaklar ters çevrilerek fırın kabına alınır. Şekerin ve suyun kalanı kabağın üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kabak yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Kabağın parlak olması için pişerken çekirdekler tencereye atılabilir.) Soğuduktan sonra kaymak ve cevizle servis yapılır.

ALINTIDIR..
 
MENGEN PİLAVI
$1601969_680329298656494_819055764_o.jpg
MALZEMELER:
Yarım kg. pirinç
1 kg kuzu kuşbaşı et
1 büyük soğan
200 gr mantar (içi kızıl veya Kanlıca mantarı)
2 domates
150 gr tereyağı
Tuz, Karabiber
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 demet dereotu

YAPILIŞI:
Kuşbaşı et bir tencerede kendi suyunu verip çekinceye kadar pişirilir. 50 gram tereyağı ve doğranmış soğan ilave edilip birlikte kavrulur. Mantar ve kuşbaşı doğranmış domatesler ilave edilip kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekinceye kadar pişirilir. Başka bir tencerede 10 dakika ıslatılmış pirinç kavrulur ve etli harç ilave edilir. Üzerine su, tuz ve karabiber eklenir. Pilav pişince tencere bir bezle sarılarak 2 saat demlendirilir. Demlenen pilav yuvarlak servis tabağına ters çevrilir. Üzerine bir su bardağı iri kıyılmış ceviz ve kıyılmış dereotu yayılır.

ALINTIDIR..
 
Back