Boğaziçi üniversitesine mescid

Öncelikle pozitif bilim ne demek diye sorarım ben size?
Madem Üniversiteler pozitif bilim için vardır.
O zaman Felsefe gibi bir bölümün olması da yanlış.

şu yorumunla benim de bir yanlışımı düzeltme imkanı verdiğin için sağol.
pozitif bilim derken ilk aklıma gelen şey evrim teorisiydi.Camilerde ağızdan köpükler saçarak bu teori hakkında nasıl konuşulur bilirsiniz,şimdi hiç kendimizi kandırmayalım(sonuçta adı üstünde teori ama yaratabileceğine inanıp evrimleştirebileceğine inanmamak nasıl bir kafa zaten anlamak mümkün değil ya neyse).Böyle bir ortamda nasıl sorgulanır da nasıl teori üretilir, nasıl bu teori açıklanmaya çalışılır.
Felsefe bölümü demişsin ,onu atlamıştım ben gerçekten dinin hakim olduğu bir yerde felsefe yapma şansı ne kadardır.En basitinden evrenin dünyanın oluş nedeni ve nasıl oluştuğunu sorgulayamazsın bile.Çünkü mutlak doğruları kabul etmişsindir sorgulamak günah başka bir şey olduğunu düşünmek şeytan işi olur.Ha ben hem mutlak doğruları kabul ederim (din gibi) hem de bu sorulara yeni yanıtlar da ararım diyen varsa da kafası çok güzelmiş güle güle kullansın.
Daha önceki mesajımda da yazmıştım şu 81 ilde açtıkları adına üniversite dedikleri yerlerde ne yaparlarsa yapsınlar ama üniversiteleri rahat bıraksınlar.

Erkeklere sadece cuma namazı değil, hem kadınlara hem erkeklere 5vakit namaz farzdır. Ve Müslüman bi ülkenin üniversitesinde bir mescidin olmaması ne kadar acı değil mi? Bunu talep etmeye gerek bile olmamalı . Çünkü zaten olmalı. Müslümansak gereklerini yerine getirerek yaşamak en doğal hakkımız değil mi? Bu neyin tartışması ? Bu sorunlar ortadan kalkmalı artık . Özgürlükse mesele herkese olmalı . Müslümana da olmayana da

On yargi ne aci bir seydir. Bilmemek ayip degil ama ogrenmeden elestirmek rezil bir durum degil mi?
Mescit insani bir ihtiyactir. Camide vaaz alabilirsin ama mescitte sadece ibadetini yaparsin. Namazini kilar cikarsin. Sunuda soyleyeyim uzerindeki kiyafet kadar temiz bir yerdir.
Her neyse cok fazla anlatmaya gerek yok. Bilen bilir bilmeyenin umrunda degilse bilinmeyenin hic umrunda olmaz sanirim.
Su ''teori''ye gelelim. Teori demistik degilmi yani iddaa, ozellikle cerndeki arastirmadan sonra curutulmus bir iddaa.
Himm ozaman tartismaya gerek yokmus.
Zaten ibadethanede neden bilim konusmalarini isterler hic anlamam her seyin yeri zamani vardir derler mukemmel soylerler

Aslında kimine göre gereksiz gelen bir konu ancak bunu asıl içinde olanlara sorsak daha doğru cevap alabilirsiniz
Mesela, kısa ders aralarında camiye gitmek zor olacağı için fakülte içlerinde küçük mescitler yapılması gerçekten çok doğru bir şey
Çünkü üniversitedeyken fakültemizde mescit yoktu, kampüste cami vardı ama ders arasında yetişemiyorduk
Bu binlerce öğrencinin sıkıntısıydı
Şimdi çalıştığımız okulda mescit yok, çok zorlanıyoruz
Önceki okulumda uygun yer vardı, çok iyi oluyordu bizler için
Diğer yorumları okumadım ama önyargılı davrananlar olacaktır
Halbuki kişiler, iç yüzünü bilmedikleri konularda yorum yapmasalar ne güzel olur
Çünkü yaşamayan bilemez
Ama genelde bilmeden konuşanlar, sesi en yüksek çıkanlar ve insan haklarını savunduğunu söylerken tek taraflı davrananlar aslında hoşgörüden nasibini almamış olanlar oluyor
Rahmetli Birand, Cüneyt Özdemir'le yaptığı bir konuşmada diyordu ki: "Biz mütedeyyin kesimin sesini duyuyorduk ama onlar bir köşede yaşamaya devam ediyor sanıyorduk, acılarını anlamamışız." İşte bu bir hoşgörüdür.
Ama kimisi çıkar der ki: "Ben istediğimi yaşayayım ama karşımdaki insanın haklarını kısıtlayayım."
Ne diyelim arkadaşlar, inşallah yazdıklarımı vicdanınızla okuyup düşünürsünüz
Ve inşallah Rabbim herkese insaf, hoşgörü, adalet ve empati yeteneği versin. Hepimizi haksızlık yapmaktan, hatalardan korusun inşallah

size kesinlikle katılmıyorumm.....ortalama ömrünüz nekadar diye bi düşünün ve ömrünüz atıyorumm 70 bilemediniz 80 yıl olsunn akademisyen olarak sürdürdüğünüz hayatınızı ve bu ömrün sonunda hani saatleri uymuyor diye namaz kılmadınız dünya gözüyle çok iyi yerlere geldiniz ya ölümden sonraya hazırlığınız ne alemde olacak????80 yıl ile sonsoz bir yaşamı kıyaslayıp kısıtlı olan dünya hayatını tercih etmek ve başkalarınıda buna mecbur etmek ne kadar mantıklı??bizi o bilim mi kurtaracak yoksa üniversiteye sokmak istemediğiniz ilimmi...

...pozitif bilim derken ilk aklıma gelen şey evrim teorisiydi.Camilerde ağızdan köpükler saçarak bu teori hakkında nasıl konuşulur bilirsiniz...

işte bahsettiğim bir hoşgörüsüzlük örneği
ağzından köpük saçan cami cemaati... çok yazık
camilerdeki insanlar değerli insanlardır, sizin benzettiğiniz hayvanlar gibi değillerdir
bu tür yazıları okuyunca çok sinirleniyorum ama öfkeyle cevap vermek istemiyorum
çünkü kişisel öfkemizi muhtemelen genelleyip dine bağlayanlar olur
kendimi sakinleştiriyorum ve düyorum ki bu tür şeyler yazanlar aslında kişilere değil, Allah'ı sevenlere düşmanlık ediyorlar
Böyle yapanlara da kızılmaz, dua edilir, Rabbim düzeltsin inşallah hepimizin kusurlarını
Çünkü Allah'a düşman olana her şey düşman, Allah'a dost olana her şey dost olur

Son düzenleme:
İyi de bahsettiğiniz teoriyle ilgili bilim adamlarının bir kısmı da 'saçma' diye bahseder.Darvin hakkında demediğini bırakmayan adamlar da çok. Üstelik bunların büyük bir kısmı ne Türktür ne müslüman. Zaten ülkemizde bu konuyu tartışabilecek nitelikte çok insan ve bilim adamı olduğunu düşünmüyorum.

Mesele bu değil gerçi. Sen istediğin kadar cami açma, mescit açma. Bu kafada ki insanların o üniversiteye girmesini engelleyebilecek misin? Engelleyemiceksin. E sen bu insanların özgürlüklerini ne kadar kısıtlarsan. Bunu da bilim adına şunun adına bunun adına yapıyorum dersen. O insanlar sana ve senin gerekçelerine karşı o kadar soğurlar. Zaten şuan da ülkelin bu durumda olmasının sebebi de bu hoşgörüsüz zihniyettir bana göre.

Dinde sorgulama yoktur diye birşey de yok. Dini zaten sorgulayarak öğrenirsin. Kur-anın ilk ayeti bile 'oku' diye başlar.Bu sabit görüş oldukça zaten iki tarafta ne bi adım ileri gider ne bi adım geri. Memlekette çok tabu var siz de nasibinizi almışsınız bence..

Şahsınıza direkt olarak yazdım gibi oldu ama geneldir söylediklerim. Gecenin bu vakti yapım eklerini düzeltmeye uğraşacak pek mecalim yok..

Yorumlar ben takip etmeyeli çok ilerlemiş tek tek alıntılayıp gereksiz bir sayfa kirliliği yaratmak istemiyorum, o yüzden aklımda kaldığınca eklemek ya da kendi fikrimi belirtmek istediğim noktalar var onları cevaplayıp geçicem. Saatte çok geç yorgunum, o yüzden atladığım ya da yanlış algıladığım bir nokta olursa özür dilerim şimdiden herkesten.

Hayal, kesinlikle katılıyorum. Beni etkileyen de o sanırım biraz. Buna benzer şeyler bende duydum. Mesela daha önceleri kayıt dönemlerinde lbgt derneklerinden birinin bildiri dağıttıkları bir masaları varken, bu yıl bazı kesimlerden gelen tehditlerden dolayı açamamışlar. Yöneltmeyi de geçtim yönetmeye çalışma durumu var. Başkalarını kısıtlamaya başladığında bu tam kendini özgürlüğünü arama olmuyor, ve gerçekten ihtiyaçları, kendi maneviyatları için çaba harcayan insanların samimiyetinden de şüphe duyulmasına sebep oluyor.

Lakeoftears, ben senin kadar katı düşünmüyorum bu konuda, ama dinde sorgulamanın yeri olmadığına katılıyorum. Sonuçta din mutlak doğruluğu olmayan değerlere yüzde yüz inanmanı emreder, sorgulaman ya da boşluğa düşmen inançsızlıktır ve bu da dinen günah kabul edilir. Ama aynı doğrulara inanma konusunda diğerlerine bir baskı, yaptırım olmadığı sürece ibadetler ya da inançlar bir ortamın bilimselliğine ya da özgürlüğüne zarar vermez diye düşünüyorum.

Hayatseninlebaşladı, teknik açıdan müslüman bir ülkede değiliz aslında. Konuyu tartışmaya açarken de kendi çekincelerimi ve farklı bakış açılarını anlamak ve bakış açımı genişletmek istediğimi bir kaç defa söylemiş olmam lazım. Mesela namazın benim için olmasa bile başkaları için hayati bir hassasiyet olabileceğini daha önce göz önünde bulundurmamam gibi. O yüzden meseleyi tartışmak istememe neden belli bir kesime hakaretmiş, kırıcı birşeymiş gibi tepki verdiğine anlam veremedim.Özgürlük konusunda da şu zamanında uygulanan saçma başörtüsü politikası dışında bir kesime verilip diğerine verilmeyen özgürlüklerden kast edilen ne bilmiyorum? Çünkü özgürlükle imkan farklı şeyler, kendi okulumu düşününce herkesin aralarda içecek birşeyler alabilmeleri için yaratılmış minik kantinler dışında belli bir kesime verilmiş ayrıcalıklı bir alan yok benim bildiğim.

Aşkitotomsu, benim amacım zaten içinde olanlarında fikirlerini öğrenebilmekti. Çoğu zaman küçümsense de, diğer platformlarda ya da arkadaş gruplarında bu kadar homojen dağılımdaki insanlarla fikir alışverişi yapmak mümkün olmuyor.

Ecrinx, bu konuda çok fazla şey söylemek istemiyorum aslında ama, an ve an işleyen, değişim gösteren ve hepimizi anında etkileyen bir DÜnya'da yapılması gerekenleri, herkes tarafından kabul görmemiş ve kanıtlanmamış başka bir Dünya için ertelemek bana adil gelmiyor. Hem bilimin hayat kurtarmadığını, ya da herkes için güzel işlere vesile olmadığını söylemek pek doğru olmaz sanki.

yani okulda mescid açılmasının buraya varmasına çok şaşırdım:44:

İslamı yaşamak isteyenlere yardımcı olacak ufak bi mescid yapılması insanları nasıl bu kadar korkutabiliyor bi türlü anlayamıyorum:44:

Mescit olması hiç bir sorun çıkarmaz namaz kılmayan hocalarla ilgili.
Herkesin davranışı kendini ilgilendirir.Bizim üniversitede mescit var.
Hiç bir zaman hocalara karşı böyle bir ayrım falan yapıldığını görmedim.

Ayrıca bir de eklemek istiyorum.İslam dini kesinlikle sorgulamaya karşı değildir.
Eğer öyle olsaydı Allah CC. Kuranı Kerim'de bu kadar çok "akıl" kelimesini kullanmazdı ve düşünmeye sevk etmezdi.

Örnek:
HİCR SÛRESİ
75. Ayet Şüphesiz bunda düşünüp görebilen kimseler için ibretler vardır.

EN’AM SÛRESİ
32. Ayet Dünya hayatı bir oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir.
Müttaki olanlar için ahiret yurdu muhakkak ki daha hayırlıdır. Hala akıl erdiremiyor musunuz?

Kusura bakma ama bizim dinimiz pozitif bilimin en buyuk destekcilerinden birisidir.
Bosuna ilk inen ayet Oku emrini vermiyor insanlara. Ilim olan herseyi Allahin adiyla oku.
Ibadet etmek egitim almaya mani olmaz. Bilakis hakkiyla islami yasayan bilime daha cok ehemmiyet verir.
Hristiyan ulkelerde bile univestelerde mescid varken, musluman bir ulkede olmamasi ve buna saygi duyulmamasi kadar utanc verici birsey yoktur.
Ben Hollandada yasiyorum suan ikinci uniyi okuyorum ve okudugum unide mescid bulunuyor.

Ayrica bizim okuldaki hocalarin coguda namaz kilmiyor, hatta cogu musluman bile degil,
kimsede hocalari fislemiyor yani, bu dusunce cok sacma.
Dininin hakkini veren bir insan kisinin kisisel kararina sonuna kadar saygi duymalidir.

Son düzenleme:
Hem özgürce ibadet etmek istiyorlar ki haklılar hem de başkalarının özgürlüklerini kısıtlamaya çalışıyorlar.İçki sen içmeyebilirsin içenlere karışmaya ne hakkın var.

Öğrenciler öğretmeni fişleyecekmiş Adalet sağlandığında, birine hakkı olan verildiğinde, durumlar eşitlendiğinde biri birine zulmeder ihtimali yüzünden bir taraf hep adaletten yoksun mu kalsın? Namaz kılana mescit vermeyelim, niye? Belki ilerde öğretmen fişler! Pöfffffffffff

Verdiğim linkteki videoları baştan sona izledin mi? Videodaki söylemler ve talepler şimdiden diğerlerini kısıtlamaya yönelikken neden sana çok absürt bir şakaymış gibi geldiğini anlamıyorum.

Verdiğim linkteki videoları baştan sona izledin mi? Videodaki söylemler ve talepler şimdiden diğerlerini kısıtlamaya yönelikken neden sana çok absürt bir şakaymış gibi geldiğini anlamıyorum.

Çünkü onun gözünde at gözlüğü var.Çıkarırsa mazallah farklı şeyler görür de düşünmeye başlar.

amacın sadece bu olduguna inanmıyorumki herkes din tuccarı olmus gosterisden baska birsey gelmiyor bana ne hale getirdiler..icki satan yerlerden onlara ne bende sunu anlamıyorum sen kendi hayatına saygı duyulmasını isterken baskasının hayatına neden saygı duymuyorsun gidip icki almıyorsan neden rahatsızsın bende icmem ama satılan cevrede sayılan yerlerden rahatsızlık duymam

Son düzenleme:
Unıversıte ya da kamuya acık herhangı bır yerde "mescıt ıstemıyoruz" dıyen ınsanlar, namazın ne oldugunu bılıyorlar mı?
Bılmedıklerını sanmıyorum.
Korkuları ıcın yapacagımız bır sey yok.

Konu sahıbı,
sız sadece vıdeodakılerın -bırkac kısının- dusuncelerını merak ederek vızyonunuzu genısletemezsınız.

Yanlış anlamışsınız bakış açısını genişletme konusunda söylediklerimi, videodaki demeçleri kastetmemiştim bile. Bu forumda toplananların tek ortak noktası kadın olmak olduğu için, benzer görüşlere yaşam tarzlarına sahip arkadaş grupları ya da tartışma forumlarına göre, çok daha fazla farklı görüşü bir arada barındırıyor, dolayısıyla bir konuyla ilgili çok daha fazla bakış açısı görerek kendimizinkini genişletebiliyoruz. Kastettiğim buydu, size neden yanlış geldiğini anlayamasamda.

Siz ve sizin gibilerin camilerimizle ne alıp veremediği var çok merak ediyorum gerçekten.

Benim üniversitemde de mescit vardı ve varlığı yokluğu eğer gitmiyorsanız anlaşılmıyordu. Hatta ben o zamanki erkek arkadaşım cumaları gittiği için öğrenmiş "aa bizim okulda mescit mi varmış" demiştim. Ne giren fişleniyordu ne girmeyen. 4 senelik eğitimim boyunca da varlığı beni tek bir gün rahatsız etmedi. Ancak ben eğer ki bu insanların inançlarına hizmet etmek amacıyla yapılıyorsa diğer inançlar için de bu hizmet verilmeli kanısındayım. "Müslüman bir ülkedeyiz" ifadesine şiddetle karşı çıkıyorum zira ülkelerin dini olmaz. "Müslüman insanların çoğunlukta olduğu bir ülke" (her ne kadar şu anda deist veya ateist insan sayısının bir dine mensup insan sayısından fazla olduğunu düşünsem de) derseniz anlarım. Burada da yine çoğunluğun isteklerinin ülkeyi şekillendirdiği o "demokratik" uygulamalar yapılacaksa ne yazık ki benim görüşüm bir ütopya olarak kalacak.
Belki diğer inançlar için (hele de henüz bir tanesinin açılması için bunca tepki ve tartışma varken) ibadethaneler açılmaz ancak, inanmayan veya inanıp da ibadet etmeyen, edip de içki de içen ve içkiyi seven diğer bütün insanların hakları da gasp edilmemeli. Üniversitenin yakınında alkollü içecek satışı yapan bir mekan olması rahatsızlık vermemeli.
Kendim de bilimle uğraşan bir insan olarak inanç ve bilimi bir birinden ayırmanın imkansız olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki inançsızlık da bir inançtır. Bir şeylere inanma arzusu ve ihtiyacı insanı düşünmeye ve araştırmaya sevk eder ki İslamiyetin veya diğer dinlerin buna karşı olduğunu düşünmüyorum. Bazı şeylere sorgulamadan körü körüne inanan sabit fikirli insanlar konusunda dinin bir suçu yoktur, tamamen insanların sapıtmalarıdır.
Yani söylemek istediğim; herkes kendi işine baksın
.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…