Boğaziçi üniversitesine mescid

AngelicaPickles

Guru
Kayıtlı Üye
14 Şubat 2012
6.206
8.822
448
Belki duymuşsunuzdur, bir süredir Boğaziçi üniversitesinde mescid yapılması için bir kampanya sürüyor.Benzer talepler daha önceki yıllarda da rektörlüğe sunulmuş ancak, kampüse yürüme mesafesinde başka bir cami olduğu için kabul edilmemiş. Linkteki video kampanyayı destekleyen iki öğrenciyle yapılan kısa bir röportaj, anladığım kadarıyla cuma namazları için dersten çıkamamaktan ve Kilyostaki hazırlık binasının etrafındaki içki satılan yerlerden de rahatsızlar.

Boğaziçi'ne Mescid I Ülkede Bugün - Ersoy Dede / Ülke TV - YouTube

Sizin bu konu hakkındaki görüşleriniz neler?
 
eğer gerçekten mesafe uzak ve ortam da uygun değilse, neden olmasın ki? :26: bence olmalı..sonuçta burası müslüman bir ülke..
 
kesinlikle haklılar. ben oradan mezun oldum ve kısa ders aralarında namaz kılarken oldukça zorlanıyorduk. özellikle güney kampüsten yukarı çıkmak en az 15 dakikanızı alıyor ve yokuş yukarı bir mesafe var camiye. aşağıdan shuttle dedikler arabalar kalkıyor, o derece uzak yürümek için kısa bir zaman aralığında.
neticede bu öğrenciler ibadet edecek ve ibadet etmekten vazgeçmeyecekler, derse gecikmek durumunda olsalar dahi. bu durumda bir okul yönetiminin öğrencilere en uygun şartları sağlaması lazım.
 
Peki 10 dakika aralarda abdest alıp namaz kılabilmek için yeterli mi? Cuma namazları konusu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir de şimdiden kampanyaya destek vermeyen hocalara karşı bir fişleme hadi hafifletirsek sitem varken, bunun ileride mescitte zaman geçirmeyen hocalara karşı yapılmayacağının garantisi var mı?
 

10 dakika elbette ki yeterli değil, neden aceleylen kılınsın ki, buna izin sağlanırsa..Cuma namazları erkekler için farzdır, bu yüzden kesinlikle bir mescidin sağlanması gerekir, ve sürede de sıkıntı yaşatmamaları gerekir. Kampanyaya destek vermeyen hocalara karşı fişlemek elbette ki doğru değildir ama hocalarda karşı tarafın ibadet özgürlüğüne karşı gelmemesi gerekir..garanti kimse veremez ama varsayımlar üzerinden hareket etmek ne kadar mantıklı? cevabı size kalmış..
 
Son düzenleme:
Mesafe uzak diye duymuştum ben de.Müslüman bir ülke de yaşıyoruz.
İbadetlerimizi yerine getirmek ve bunun için de imkan ve özgürlük istememiz,istemeleri kadar doğal bir durum olamaz.
Gereken neyse yapılmalı yani kesinlikle.
 
Sakarya üniversitesinde yakın olsun uzak olsun, her fakültede küçük bir oda mesciddir.
Cuma namazı erkekler için farzdır. Olmasında sakınca yok değil olmasıda gerekiyor. İnsanlar sadece cuma namazı kılmıyor.
Müslüman bir ülkede yaşıyoruz gayet doğal bir olay
Peki sen ne düşünüyorsun pin_up?
 
Son düzenleme:

canım hocaları fişlemek doğru değil ama fişleseler kaç yazacak ki? öğrenciler hocalara ne yapabilirler. ama hoca fişledi mi işte asıl o mesele. okul başörtüsüne izin verdiği halde dersine kapalı almayan hocalarımız vardı. orada öğrencilerin tek derdi namazlarını rahat kılabilmek, hocaları fişlemekle uğraşmazlar.
ve 10 dk ara kesinlikle yeterli değil.
 
İbadet kişilerin özgürlük alanıdır.
Gereken şartların oluşturulması bugüne kadar sağlamamışsa bu bir eksikliktir.
Eğitimin bir çok alanın da bir uzun liste açıklık ve eksiklik varsdır evet ama koca bir kampüse bir oda mescit açmak kolaydır ; yani kimse onca şey varken bu mu dert edindikleri dememelidir.
İzin vermeyen hoca izin vermemekle kendi kendini fişler zaten ; öğrencilerinin bu isteğine karşı çıkmak art niyetli bir harekettir,mescid açılır isteyen girer isteyen girmez.
Ne giren ne girmeyen fişlenmediği zaman adam olacak bu ülke zaten ama nerdeeee....
 

Ebush açıkçası benim kafam karışık konu hakkında. Mescid istemek doğru değil diyemem, bu bir ihtiyaçsa karşılanmalı buna birşey diyemem. Ama özellikle linkini verdiğim röportajda beni rahatsız eden bir şeyler var. Öncelikle bu sadece mescide ihtiyacı olan öğrencilerin isteklerini dile getirmesi değil. Bir öğrenci topluluğunun örgütlenmesi, ve artık örgütlendiğini, sesini duyurmak, taleplerini dile getirdiğini göstermesi. Bu da desteklenmesi gereken birşey.

Ama bu talepler daha şimdiden x branşın hocası başka gruplara destek veriyor, niye bizim masamıza gelip imza atmıyor, atsın, hazırlık öğrencilerinin bulunduğu kampüsün yakınında niye içki satılan yerler var, anadoludan gelen niye ilk orayı görmek zorunda, gibi başkalarını kısıtlamaya, ne düşüneceklerini ne yapıp ne yapamayacaklarını belirlemeye çalışan talepler olduğunda bu beni hem korkutuyor, hem rahatsız ediyor.
 

Canım belki dediklerinde haklı olabilirsin ama bu durum da emin ol durduk yere ortaya çıkmıyor.İçki satan yerler içki içenler vs elbette kendilerine ederler dinimizce düşünecek olursak şayet kimseyi de etkilemez bu durum yani.Fakat bu talepte bulunan arkadaşların da ne gibi bir durumla karşı karşıya olduklarını bilemeyiz.
Karşı taraftan beklenen saygıyı alamadıkları için ve belki de yapılmaması konusunda diretme yapıldığı için onların böyle tepkisi var.Karşılığında mescide neden gerek var gibi düşünce de olan insanlar ve belki de namaz kılınmasa da olur gibi bir düşünceye sahip insanlar varken onların da bunu karşıt şekilde dile getirmelerini ben doğru buluyorum açıkcası.Demek istediğim madalyonun bir yüzü var orata da öğrencilerin dedikleri fakat öteki yüzü yok.O yüzünde nasıl bir durumda olduğunu bilemeyiz.
Ama başta da dediğim gibi isteyen hoca isteyen kişiye destek verir istediği düşünceye sahip olabilir.Fakat bunu belli etmeden yapması gerekir.
Aynı şekilde isteyen o içki satılan yerlere gider okulun yanında açar isteyen açmaz gitmez vs.
Fakat her şeyden de öte bir takım insanlar razı olmuyor diye ibadet özgürlüğü engellenemez.
Bunlar benim görüşüm tabi.Aynı şekilde senin de görüşüne saygım sonsuzdur canım.
 
Son düzenleme:
ibadet özgürlüğü her yerde ve her alanda tabiki sağlanmalı..tabi yapılan işin amacı gerçekten bu ise..
 
benim üniversitemde her fakültede bir sınıf ayırmışlar,kadın-erkek olarak da ikiye bölmüşler.
Bence gayet mantıklı,vakit namazlarını kaçırmayan insanlar var.Boş sınıflarda kapıda bi nöbetçi tutturup ayıp bişeymiş gibi çarçabuk namaz kılacaklarına kendilerine tahsis edilmiş bir mekanda yapıyorlar ibadetlerini...
ilk konuşan delikanlı da yakışıklıymış bu arada
 
İçki satılan yer varsa, mescit de olacak..
Madem bi hizmet veriliyor, herkese verilmeli bence..
Uzak değil, yakın da olsa camii, okulda da olmalı kanımca..
 
İçki satılan yer varsa, mescit de olacak..
Madem bi hizmet veriliyor, herkese verilmeli bence..
Uzak değil, yakın da olsa camii, okulda da olmalı kanımca..

İçki okulda satılmıyor ki, hatta kampüslere içki sokma yasağı var bildiğim kadarıyla, satış yapacaklarını sanmıyorum, okul yakınında özel teşebbüsle satılan mekanlar varmış. Başlığı açmamın amacı farklı fikirlerle bakış açımı genişletebilmek, dar bir ölçekten bakıyorsam kendimi düzeltmek eleştirdiğimi düşünmeyin o yüzden ama, bi hizmet veriliyorsa herkese verlmeli kısmını tam anlayamadım. Sonuçta üniversitelerin asıl verdiği hizmet eğitim Boğaziçi de daha çözüme varılmadan dahi diğer üniversitelerden önce açık-kapalı ayırt etmeden eğitim veren bir üniversite, herkese ibadetle ilgili başka hizmetlerde sunacaksa, daha geniş çaplı uygulamalara gitmesi, diğer dinleri de düşünmesi gerektiği anlamını çıkmaz mı cümlenizden?
 



Aa ben okulda satılıyor sandım.
Şimdi oldu.
Nereden bileyim kız Boğaziçi'ni.

Ve evet, çıkarımınız doğru, genel bir hizmet verilmeli, müslüman, ateist, hristiyanlık.
Madem bir iş yapılacak tam yapılsın..
He gidip hindu ayini düzenlensin gibi absürt bir istekte bulunmayacağım ama belli başlı şeyler yapılmalı..
Tek din ya da tek dinle alakası olmayan şeyler konusunda ilerlemeler olmamalı.. :)
 
Ben asistanligimi devlet universitesinde yaptim. Turkiye nin önde gelen üniversitelerinden birinde.
Bir kere üniversitelerde ibadet yerleri acilicaksa btn dinler için açılmalı. Çünkü her türlü dine mensup öğrenci, akademisyen ve misafir mevcut.
Diğer bir noktada ders aralarında namaza gitme ve cuma durumudur ki. Dersler namaz saatlerine göre ayarlanamaz. Amfilerin ve hocaların uymaları gereken bir program mevcuttur.
Biz bunun sikintisini yasadik bir cuma günü yapilan final sinavinda erkek öğrenciler bunu protesto ettiller. Ve neticede mazuriyet sinavina girmek zorunda kalındı. Ve dolayisiyla% 20 notlari dustu.

Demek istedigim din herkesin özgürlüğü ancak üniversitelerde belirli bir program var. Amfi saatler, ders saatleri( kredilerde bellidir bu), hocalarin takvimi, panel takvimi bunlarda musluman bir ulkeyiz diye oynayamayiz.

İcki de ayni sekilde derse sarhos gelen derse alinmaz, ancak kampuste rahatsizlik vermeden sokulabilir. Ki zaten bahar festivalleri duzenlenmekte.

Denge onemli üniversite ilim değil bilim yuvasıdır...
 

Şu kısmını özellikle alıntılayıp cevap vermek istedim.

Bu kararın arkadaşlarımın bahsettiği gibi çok da 'dini ibadetleri gözeterek' alınmış bir karar olduğunu düşünmüyorum.

Kız kardeşim Boğaziçi'nde okuyor. Okulda pek çok tarikat ve eylemvari olaylardan bahsetti bugüne kadar...

İnsanları sürekli bir yöneltme durumu var... Hadi ibadet için camii veyahut mescit kısmını anlıyorum da Allah aşkına, yakınlardaki içki satılan binalar' ile bu kişilerin alakası ne acaba?

Kendi özgürlüklerini ele geçirmek isterken birilerinin de özgürlüklerini mi kısıtlama peşindeler?

Madem bu arkadaşlar içki içmeyecekse o zaman neden içenlerin özgürlüğünü kısıtlama peşindeler?

Bu son derece saçma bir durum...

Şayet, bu 2 fikri de ayrı grup destekliyor ve istiyorsa yapılmamasından yanayım.
 
üniversitede camii nin,mescidin yeri yoktur.
Pozitif bilim üretmesi gereken bir yerde ibadet yerinin ne işi var.
Ha üniversite adı altında açtıkları yeni oluşumların hepsinin bahçesine diksinler bir camii,hani 81 ile üniversite açmışlar ya

Ama üniversiteleri rahat bıraksınlar.
 

Öncelikle pozitif bilim ne demek diye sorarım ben size?
Madem Üniversiteler pozitif bilim için vardır.
O zaman Felsefe gibi bir bölümün olması da yanlış.

Ayrıca camiler ve mescitler insanlar kişisel ihtiyaçlarını gidersinler diye var.
Oralar kimseye herhangi birşey öğretme misyonu taşımıyorlar yani.
İsteyen gider ibadetini yapar isteyen yapmaz.Kimse de karışamaz buna.
Öğrencilerin istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda kültür merkezi konferans salonu açılabiliyorsa mescidin açılmasında bir sakınca da yoktur.

Ülkemizin en büyük ve köklü üniversitelerinden birinde okudum.
Kampüsümüz de cami de var dı. Fakültelerimizin %90 ında mescit de vardı.
10 dklık aralarda camiye gitmek zor olduğu için öğrencilerin talebiyle ufak bir odayı mescit olarak tahsis ediyorlardı dekanlarımız sağolsunlar.
4 sene boyunca o okuldaydım. Bir kez bile ne camiye gittim ne mescide.
Onun orada bulunmasının herhangi bir zararını da göremedim nedense?

Bazı insanların neden bu kadar şiddetle karşı çıktıklarını anlamakta güçlük çekiyorum açıkcası.
Sonuçta ilk okul ve ya lise değil orası. Her biri reşit ve yetişkin sayılabilecek insanların eğitim aldığı bir ortam.
Kişisel hak ve özgürlük kapsamında düşünecek olursak eğer.
İnsanların ibadet yapma haklarını engellemekte özgürlüğünü engellemek demektir.

--
Cuma namazı konusunda ve içki konusunda pek haklı bulmuyorum yalnızca.
Sonuçta bir gidişat var. Ve hangi öğrencinin isteğini göz önünde bulundursunlar. O zaman kargaşa olur.
Genelde bölümlerin çoğunda cuma günleri ders olmadığı için bizim okulda böyle bir istek duymamıştım hiç.
İçki konusunda da hiç bişey demeye hakları yok zaten.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…