Hayvan ticareti ve kadın ticareti? Ne alaka gerçekten, sanki onu savundum ya, onu da savunacakmışım gibi bir ifade şekli, lütfen örnekleri seçerken kıyasları eşit seviyede yapalım. Böyle iki uç örnek veririm, gömerim vatandaşı falan olmuyor yani.
Geçimini hayvancılıktan karşılayan insanlara alternatifiniz nedir? Çiftçi zaten ağlıyor, işsizlik hat safhada ne yapsın bu insanlar? Hayvanlardan boşalan meralara fabrika kurulsun, işçi olsunlar.
Sizin araştırmalara et, süt, yumurta ticareti, kasap, şarküteri gibi işler bitince boşta kalacak insanların ne iş yapacağının araştırmasını da yapmışmı?
Bir de köpek ve kedi mamaları da vegan mı olsun, ona veganlar en son çare bulamamış, harıl harıl kedi köpek maması alıyorlardı, insan evladı yemesin ama kedi köpek yesin bu mudur?
Bunlara da cevabınız varsa eğer???
İşte, ayrıldığımız noktada bu ya!
Benim için bir hayvan ile insanın gırtlaklarının kesilmesi eşit. Söz konusu ister bir bebek ister kuzu olsun, ikiside derttir. Aynı şekilde hayvan ya da insan ticaretide öyle.
Ve siz kadın ticaretini değil, hayvan katliamını savundunuz. En azından daha az acı çektiren bir örnek vermişim, şükretmeniz lazım.
Çalışanlara yönelik alternatif çözüm, Vegan çiftliklerde gizli. Bunu başarmış, geçimini pek ala sağlamış kimseler mevcut. Ekin ekmek, onları pazarlamak kısacası vegan sektöre yönelmek mümkün. Ki, tüm samimiyetimle söylüyorum ki aksi halde beş parasız kalacağımı bilseydim de "katil" olmazdım. Ve bence bu senin içinde geçerli. Nasıl insanlar bir başkasını öldürmemek için "paraya ihtiyaç duymamayı" değilde "hayatın kutsallığını" kıstas olarak alıyorsa, bu hayvanlar içinde geçerli. Ve seni temin ederim ki bu pembe bir hayal değil, olması gereken.
Bizim araştırmalarımız organ ticareti yapanlarında süregelen işlerini bırakmaları halinde zorlanacaklarını, acı çekeceklerini hatta belkide bir daha asla bellerini doğrultamayacaklarını kanıtlıyor. Fakat bunu bahane olarak sunmuyoruz. Bunun sebebi de insan ile hayvan vücudu arasında bir fark görmüyor olmamız.
Ben eminim ki insan eti satarak köşeyi dönebilirim. Yani insan kasaplığı benim ekmek param. Var mı bir alternatifin? Yok ise yerine oturarak susacak mısın? Beni yargılamayacak ve "katil" damgası vurmayacak mısın?
Ki, alternatif var. İnsanların tek tek ya da topyekün vegan tüketime kayması halinde yok olacak bir sektör hayvansal ürün ticareti. Tıp kı topyekün hayır, insan katliamına dur demek gibi, talebi kestiğinde önüne duvar örmüş olursun.
Ben bir çiftlik sahibi olsaydım şu yolu izlerdim; öncelikle tüm hayvansal üretimi durdurduğumu açıklar kamuda bir vicdan yoklaması yapardım. Ardından propaganda, insanların kalplerine seslenme ya da ateşli tartışmalar ile onlara suçlu olduklarını kanıtlardım. Katil olduklarını gözler önüne serer, çocukları akın akın mezbahalara götürürdüm. Dör bir yana boynu kesilmiş, bacakları koparılmış hayvan resimleri asardım.
Ve toprağıma sebze, meyve ekerdim. Kansız çiftçilik anlayışıyla hareket eder ve kesinlikle kendi kitlemi oluştururdum.
Talep olmasına rağmen karşılanamayan bir vegan hizmet sektörü var.
Az olan sayının bile istekleri karşılanamıyor.
Ve tek tek çiftlikler aynı yolu izlemesi halinde, sistem tümden değişmiş olur.
Son olarak mamalara bende karşıyım. Senin bahsettiğin kitle hayvansever olup, kuzu eti yiyenlerdir. Vegan ya da vejetaryenler bu yolda uzak durur. Ki, o mamalar için yenebilir et oranı sıfırdır. Hepsi atık olarak kullanılan ürünlerdir. Neredeyse %50'si kandan oluşur. Ki insanın hayvan tüketiminden arta kalanları kullanarak yetişemeyen bir mama sektörü var. Yine sebep insan. Fakat hala savunmuyorum.