Bireysel emeklilik belası

Halhala

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
12 Eylül 2015
1.459
898
123
34
Merhaba arkadaşlar bu konuda bilgisi olan biri yardımcı olabilir mi ? .
Ben 3 aydir bireysel emeklilige 200 aylik olmak uzere 600 tl yatirdim fakat şimdi sistemden beklentilerimi karşılaşmadığı için cikmak istiyorum müşteri hizmerlerini aradim cikarsam yatırdığım parada dahil olmak uzere hic para alamayacağımi soyledi yani 600tl de boşa gidiyormuş bu konudan anlayan yokmu cok sacma yatirdigim paranın vi kismi bile alamıyorum haksizlik bu ve o paraya ihtiyacım var lutfen bana bir yol gösterin

Hayır paranızı geri almanız gerek ama artık iptal edilmiyo diye biliyorum ben benim de otomatik başladı işe girince iptal ettim param geri yattı

Olurmu oyle sey paranizi alirsiniz
Esiminde binbesyuz civari birikmisti cikmaya karar verdi bankayla gorustu verecekler paramizi yanlis bilgilendirmisler sizi
Ama sanirim zorunlu hale getireceklermis bunu yakin zamanda nerden para keseceklerini sasirdilar

3ayda ne beklediniz?
beklentinizi nasıl karşılasın?

bu onyıllık bir sistem...ben 5yıldır ödüyorum ...anaparam fondeğerlendirmelerinde 2ye katladı ve artı devlet katkısı da cabası ...ben çok memnunum beş yıllık ilerlemeden...

Bunca yıldır yaptığım tüm birikimlerimi şu veya bu nedenle birşekilde harcadım....
Tek gerçek elimde kalan tasarrufsa çekemediğinizden ötürü bireysel emekliliğim ...
Buda ayrı bir memnuniyet konusudur benim açımdan .

Kesintilerden hic bahsetmediler ve yanlis bilgilendirdikleri konular oldu bana pek faydali bi uygulama gibi gelmedi

J
Sizinkini kendiniz mi yaptirdiniZ yoksa isyerinin yaptigimi

Son zamanlarda değişti mi bilmiyorum ama bireysel emekliliğe kendi isteğinizle (yani işyeriniz vs değil) dahil olduysanız tekrar çıkmak istediğinizte spotaj vergisi gibi bir kaç madde sıralayıp kesinti yapılıyor. Bunun sonunda yatırdığınız tutara göre değşşiklik gösterse de mesela siz 1000 yatırmış olsanızsa örn: 150 alıyorsunuz erken çıktığınız için. 3 seneden sonra bu kesintilerin atıyorum %30 alınıyor ve geri kalan tutarınız size aktarılıyor. Bu kesintilerin yapılmaması için sistemde 5 sene kalmanız gerekiyor.
10 sene kaldığınız zaman devlet katkısı vs. Bunlara %100 hak kazanıyorsunuz.
Bu yüzden genelde çağrı merkezini arayıp 1 sene ödeme durdurucam diyebilirsiniz veya turarı min. Çekebilirsiniz.

Not.: yukarıdaki oranları anlamanız açısından örneklendirmek adına verdim net rakamlar değil.Çağrı merkezinde çalışan bir arkadaşım anlatmıştı oradan biliyorum.

Bi tanıdığım 36 bin yatırdı ya 8 ya 10 bin devlet katkisida var eğer parayı çekmek isterse sadece devlet katkısını alamıyor parasını oduyolar. Bence sizinkinde bi yanlışlık vardr

devletin çıkardığı bes in kurallarında galiba yarı yarıya alabiliyorsunuz
ama normalde sistemden ilk 3 yıl içinde çıkarsanız hiçbir ücret alamıyorsunuz, 3-5 yıl arası %40 kesinti ile alıyorsunuz
5-10 yıl arası %10 veya 20 kesinti 10 yıldan sonra eğer 58 yaşınızda alırsanız kesintisiz alıyorsunuz

3 ayda ne beklediniz BES'ten de karşılanmadı? Anlayamadım doğrusu.
Benim kişisel BES hesabım var,6.yılını ödüyorum,gayet güzel para biriktirdim devlet katkısı da eklenince,şimdi 18'ini dolduran oğluma da hesap açtıracağım.
İşyerinin otomatik olarak açtığı ve iki aylık ücret yatırdığı otomatik katılım hesabımı ise devam ettirmedim ve imzalı form vererek paramı geri aldım.
Katılım şirketi parayı maaş hesabıma yatırdı.
Sizin durumunuzda yanlış bilgilendirme var gibi geliyor bana.

Katilim şartlarını iyi okumanız lazimdi. Ben gecen yil ayrildim 2 yıldır oduyordum devlet katkısı hariç kendi birikimimi aldim hicbir kesinti olmAdi. Daha katılmadan once bu konuyu öğrenmiştim. Sözleşmenizin bi örneğini inceleyin

ben ikinci ayımda iptal ettim ve param 5 dk sonra hesabımdaydı

Bende 2. Ayda iptal ettim hemen iade ettiler. Bizim şirkettede işte bu ay çıkmazsan bilmem ne kadar kesilecek yatırdığın paradan diyorlardı

Hangi fonlari kullandiginizi ogrenmem mumkunmu acaba.bende 3 yildir oduyorum

bu fonları nasıl öğreniyoruz sistem otamatik olarak belirlemiyor mu ?

Siz sözleşmenizi tekrar inceleyin giriş çıkış aidatı gibi şeyleri kontrol edin hiç para almamanız gibi bir şey mümkün değil
Otomatik bes te zaten hemen paranızı iade ediyorlar , kendiniz yaptırdıysanız size sözleşme gönderip imzalayıp tekrar gönderiyorsunuz 15-20 gün süre içinde hesabınıza yatıyor
kalacaksanız da fon dağılımlarını düzgün yapmanızı öneririm kamu ,likit, döviz vs

Hangi fonlari kullandiginizi ogrenmem mumkunmu acaba.bende 3 yildir oduyorum
%80i altın eyf sabit ufak bir kısmını da değişik fonlarda keşif amaçlı deneyimliyorum

Yatırım koçlarından da sık sık destek alabilirsiniz

Alabiliyorsunuz fakat 3 sene sonraydı galiba. Belirli bir muddeti var, o sure zarfında iptalederseniz hemen, zaman aşımına uğrarsa 3 yıl sonra diye biliyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…