Tabi canım,Osmanlı yalnız kardeş katlinden ibaret.Şu cümleniz bile Osmanlı Devleti'ne bakış açınızı anlatmaya yetiyor. İzletmezsiniz,olur biter. Kimse alnınızın ortasına silah dayamayacak sonuçta. Ancak 623 yıl hüküm sürmüş bir devleti de bugünün hükümlerine göre yargılayamazsınız. Sonuçta devletin bekası için birileri kurban edilmeliydi.Aynı olay Cumhuriyet tarihinde de görülmüyor mu ? Cumhuriyete ve laikliğe karşı olanlar gereken cezayı alıyor.Neden ? Devletin sürekliliği için bu şart.
Velhasıl kelam,kumandanın bir tuşunda bitiyor iş.
yorum yapan arkadaşlardan kaç kişinin çocuğu var? merak ettim. iki çocuğum var ve gına geldi bu ne idiğü belirsiz çocuk kanallraından. bir cartoon network belası var, oğlumu ondan ayırana kadar akla karayı seçtim. çalışan bir anne olduğum için ne kadar başarı oldum bilemem. onunla sürekl konuşarak, analatarak, kitaplara teşvik ederek,izlediği şeylerin olumszulkarını silmeye çalıştım. şimdilerde disney chanel ile belalıyız. siz hiç izlednz mi bu kanalı ? gençlik dizisi altında ne pislikler dönüyor. izletme demeyin. çocuğunda şeytanı varmış ben bunu öğrendim. sliyosun tekrar yüklüyo. ben tek çareyi konuşup anlatmakta buldum. trt çocuğu mumla arıyorsunuz bu kanalları izlerken. keloğlan da son dönem sapıtmaya başladılar. masal tadından çıkarıp fazla gerçek üstü hale getirdile ama eski bölümlerini beğenerek izliyorduk. çizgi filmlerde beyine gönderilen alt mesaj çok önemli. birde yaratıkların eçiş büçüş olmaması. benim küçüklüğümde bir maymot vardı, hala korkarım mesela.
Sorularım tamamen konu sahibine;
Çocuğunuz var mı?
Sırf çizgi filmlerden özendi diye camdan atlayan, apartmana tırmanmaya çalışan ve hayatını kaybeden çocukları biliyor musunuz?
Pek İlluminatiden haberiniz var mı? ya da sübnimal mesajlardan?
Ayrıca Osmanlı olmasının ne kötülüğü var? Tarihimiz değil mi?
Amerika da kovboylar hala gösterimdeyken bizim neden Osmanlı mız olmasın?
Sorularınıza sıra ile cevaplarımı yazayım...
Çocuğum yok, çocuklarım var çok şükür...
En son bir hafta önce annesi ev işlerini yapmak için salonda çizgi film izlemek üzere oda da çocuğunu yalnız bıraktığında, balkondan düşen 3,5 yaşındaki bir çocuk için acilde koşuyorduk, evet o çocukları da biliyorum... Yalnız tek farkla, bu çocuk uçmayı denemiyordu...
İlluminati ve subnimal mesajları artık günümüzde sadece yabancı kaynaklı filmlerde görmüyoruz, evrimleştirilmiş hallerini de artık törenlerde, okul kitaplarında, yeni hazırlanan çizgi filmlerde de görebiliyoruz. Bunun için çok uzaklara gitmeye gerek yok.
Amerika'da kovboylar varsa bu ülkeninde Hürrem'i var?! Bir çok kişinin ağzının suları akarak izlediği, şehzadelerin boy boy gezdiği, haremde yaşanan çekişmeleri.. Ne güzel tarih ha gerçi şimdi aklayacaklar Fatih'i getirecekler...
Gelelim arada kalan son sorunuza. Osmanlı olmasının ne kötülüğü var demişsiniz ya...
Osmanlı’nın kurucusu Osman Bey zamanından başlayarak Sultan Vahidettin’e kadar devrilen 17 padişah ve öldürülen sayısız şehzade de çizgifilmde yer alacak mı? Sakın izleteceğiniz padişahlar oğullarını, kardeşlerini katlettirenler de olmasın?!
Oğlancı padişahlardan, kendi kanından olanlar tarafından öldürülme ihtimalinden ötürü tüm ömrünü bir odada geçiren sosyopat edilmiş şehzadelerden, padişahlardan, entrika yuvası haremden hiç zarar gelmez di mi çocuklara ama doğru o bölümlerden ziyade kılıçlarının ucunda kelle uçuranlardan ziyade, tek fısıltısı ile yerleri gökleri sallayan padişahların kahramanlık hikayeleri yazılacak tekrardan, tekrardan, tekrardan...
Belki bu sefer Vahdettin binip bir İngiliz donanmasına kaçmaz ülkesinden? Di mi?
Hayır, çocukların tarihlerini öğrenmeleri kadar güzel bir şey olamaz. Yeter ki tarih bilimi ışığında gerçekleri öğrensinler, tarihlerinden ders çıkarabilecek, feyz alabilecek nesiller olsunlar. Keşke tarihimizi öğretme aşkı ile çocuklara mazlumun yanında olmayı, hak yememeyi, yalan söylememeyi, barışı ve paylaşmayı öğretebilseler, biz yapamıyoruz ya :) Ya da yaptıklarımız işlerine mi gelmiyor? Gelmiyor değil mi? Artık kabul edin, tarih sayfaları kahramanlık hikayeleri ile dolu değildir sadece, yenilgiler ve yanlışlıklarla da doludur ve bunları göz ardı ettiğimiz sürece, unutturduğumuz sürece aynı yanlışları yaşamaktan başka bir şey geçmez elimize.
Sorun da benim açımdan bu projenin samimiyetine asla inanmıyor olmam. Kurulmaya çalışılan yeni bilinç ile hafızalara reset atmaya çalışıldığına eminim. Bu düşündüklerim şayet yanlış ise, bu yanlışa beni iten de bu zihniyettir :)
Ha bu arada yakın tarihimizde de çok güzel başarılar var, bir Çanakkale destanı! Anlatırken gurur duyduğum, 6 yaşındaki çocuğumun bile dinlerken nasıl gözyaşlarına boğulduğuna şahit olduğum, Çanakkale'ye götürdüğümde şehit mezarı başında Allah'ım sen bu vatanımızı koru diyen bir kızım ve ablasını model alan ikinci bir kızım daha olduğu için gururluyum. Neden Kurtuluş savaşı, Atatürk, Cumhuriyet devrimleri de çizgi filmleştirilmiyor ya da hiç akıllarına gelmiyor? Yoksa bir sakıncası mı var???
yapılmak istenen şeye art niyetli yaklaşmayıp, tarihi karalamadan eleştirmek gerekir. şahsi fikrim hayal gücünü zenginleştirmek için hayali kahramanlar üretilmeli. gerçekte var olan bireyler haya gücünü geliştirmez, bilgilendirme amacı güder. oluşturlacak hayali kahrmanların içini artık ne ile doldurusanız bu sizin niyetinize kalmış. bu iş yapacak kişilerin de olaya böyle bakması lazım.tam tersi tutup gerçek kişilere de hayali vasıflar yüklerlerse ters teper. ince ve hassas bi konu umarım layıkı ile yapılır.
600 yıl bir cihan devletini yönetmiş kişilerin hayatlarını öğrenmeleri,sizi neden tedirgin ediyor. tarih yalnızca kahramanlıktan ibaret edğil diyorsunuz. ama o yalnızın öbür tarafının öğretilmesinede karşısınız ." Keşke tarihimizi öğretme aşkı ile çocuklara mazlumun yanında olmayı, hak yememeyi, yalan söylememeyi, barışı ve paylaşmayı öğretebilse" diyorsunuz . bu ülkede 600 yıl farklı inanca mensup insanlar barış içinde yaşamammış mı? Fatih'in İstanbulu fethinden sonra yaptığı konuşmayı bilirsiniz. ama böyle bir şey olmamaış diye inkar edebilirsiniz, o ayrı. zaten herşey inkar üzerine yürüyor değil mi? yapılan kahramanlıkları inkar et, ama canilikleri göz önüne ser . ser ki tarihi sadece vahşet olarak algılasın çocuklar. tarih masa başında yazılmıyo, ülkeler masa başında yönetilmiyo. elbette 3 kıtaya hükmetmiş bir cihan dveltinde saydığınız olumsuzluklar olacak ama bu 600 yıl, bu kadar cinayet ve vahşet için çok değil mi? yoksa siz bu padişahları aynı zamnada halife oldukları, dini hassasiyetleri de bulunduğu için mi reddeiyorsunuz. ayrıca böyle bir alternatifi in var olmasının kime ne zararı var. meşhur klişemiz vardır ya , sevmiyorsanız izletmeyin ama izleyecekleri yargılmayın!
son olarak cumhuriyet sonrasın da da bu ülke toz pembe bir siyasi hayata bürünmedi. malum mahkemeleri de hatırlatayım. lütfen eleştiriken adil olun.
yapılmak istenen şeye art niyetli yaklaşmayıp, tarihi karalamadan eleştirmek gerekir. şahsi fikrim hayal gücünü zenginleştirmek için hayali kahramanlar üretilmeli. gerçekte var olan bireyler haya gücünü geliştirmez, bilgilendirme amacı güder. oluşturlacak hayali kahrmanların içini artık ne ile doldurusanız bu sizin niyetinize kalmış. bu iş yapacak kişilerin de olaya böyle bakması lazım.tam tersi tutup gerçek kişilere de hayali vasıflar yüklerlerse ters teper. ince ve hassas bi konu umarım layıkı ile yapılır.
Konuyu açan arkadaş Türkiye Cumhuriyeti kuruldu herşey tozpembe oldu zannediyor yada tarih bilgisi cidden sıfır...
Ayrıca bu Osmanlı padişahlarından ne isterler anlamam..Geçmiş başka bir topikte demediklerini bırakmamışlar...Kardeşini öldürmüşte katilmişte..Bundan asırlar önce yaşanılıp yaşanılmadığı bilinmeyen olayı bu kadar sorgulayan yakın tarihinide sorgulasın o zaman...Youtube'den canlı şahitlerin konuşmalarını izlesin...
Siz yazdığım kocaman bir yazıdan cımbızla istediğiniz yeri çekip almışsınız üzerine bir de bana Fatih'i inkar ettirmişsiniz. Ben tarih anlatılmasın demiyorum tarih bir bilimdir ve bilim ışığında anlatılsın, doğruları ve yanlışları ile anlatılsın yanına ek olarak yakın tarihte eklensin. Ancak algıda seçiciliğiniz takdire şayan.
Bu ülkede yaşıyorsam, ülkemi seviyorsam, toprağının her bir karşısında atalarımın kanı duruyorsa ve rengini şanlı bayrağıma vermişse bu kan! kusura bakmayın yapılan yetiştirdiğim çocuklarım üzerine yapılan her şeyi eleştiririm, sizin deyiminizle yargılamak bunun adı! İzetmem kenara çekilim mantığında değilim, izletmem eleştiririm mantığındayım. Sonuçta koyun değilim ki oturayım ekran karşısında bana ekilenleri biçtireyim!
Konuyu açan sizdinzi. ben mesajımda son yorumunuzu göz önünde bulunduruduğum gibi ilk yorumunuzda ki söylemlerinizide değerlendirim. fatih örneği sadece bir örnek, padişahların sadece sizin bahsettiğinzi gibi cani değil, barışsever oduklarını anlatan bir örnek. algınız, padişahların onların olumlu yönlerini inkar ettiğiniz gerçeğini değilde padişahları inkar ettiğinizi söylediğim şeklinde olmuş.
yalnız eleştiriken eleştiridiğiniz konunun da başkalarının hassasiyeti olduğunu unutmayın. ben tarihimin 100 yılını değil 1500 yılını kabul edip benimsiyorum. ve lütfen izleyin eleştirin, karalama kampanyası yürütüp polemik yaratmayın
Yorumunuza katılmakla birlikte tarihi gerçeklerin tarihi karalamak olmadığını da belirtmek isterim. Yazdıklarımda bir tane karalama niyetli yazı yoktur hepsi tarihi gerçeklerdir. Tarih sadece zaferlerden ibaret değildir. Ancak bu yapılmak istenen projeyi ortaya atan sayın trt müdürünün yakın tarihine de bir bakın derim, o zaman niyetin ne olduğunu anlamak çok zor olmayacaktır.
E zaten aynı noktadayız, Fatih nasıl bir örnekse Vahdettin de bir örnek. Eleştirimi anlamak isterseniz ya da anlamazsınız sözüm tarihe değil, tarihi kullanarak yerleştirilmek istenen fikirlere, zihniyete. Bir gerçek var ki bakmakla görmek aynı şey değildir ve anlattıklarımız karşımızdakinin anladığı kadardır.
Herkesin hassasiyetleri vardır ve bunlar tartışılarak aydınlanır, tartışamayacaksak, sırf birileri rahatsız olacak diye konuşmayacaksak demokrasinin ne anlamı var?
Tabiki kitaptan da etkilenebilir. Ama video ile kitap arasında farklılık var. Yetişkinler gibi gerçek ile hayal kavramları çocuklarda karmaşadır. Hikaye kitapları onlar için videodan bir nebze daha gerçeküstüdür. Yani kitaptakini hayal olarak kabullenmesi çabuk olur. Ama video yani görsel (hareketli) kareler için aynı şey geçerli değil. Çocuk kendinin insan olduğunu bildiği için kuş sanıp uçabileceğini düşünemez. Uçan insanlar gördüğünde kendisininde uçabileceğini düşünebilir. Hayal gücümüzde aslında sınırsız değildir. Örneğin hiç bir canlıyı göz olmadan hayal edemiyoruz. Yarattığımız canavar karakterlerinde de göz, kulak, ağız, kol, bacak vb. gibi uzuvlardan mutlaka bir kaçı vardır. Buda hayal gücümüzün gerçekten bozma ve belli kurallar çerçevesinde olduğu ortaya çıkıyor. Burada iş ailelere düşüyor ama yönetimde bir şekilde önlem alması bana hiç mantıksız gelmiyor.
İşin garip tarafı aslında ahlak sınırlarını aşan diziler için ''arz talep biz karışamayız'' diyen rtük burda nasıl tavrını koyabiliyor garip doğrusu
Osmanlı konusunda isteyen izler istemeyen izlemez zaten kumandanın tuşlarına bakıyor sonuçta televizyon.
Ben küçükken arı maya ya bayılırdım ama benim kızım suratına bile bakmıyorAraba yarışları ve deneyleri izlemeye bayılıyor. Ve tabikide pepee vazgeçilmezimiz.
Bu arada benim bahsettiğim camdan atlayan çocuk kendini superman sanıyordu.
yorum yapan arkadaşlardan kaç kişinin çocuğu var? merak ettim. iki çocuğum var ve gına geldi bu ne idiğü belirsiz çocuk kanallraından. bir cartoon network belası var, oğlumu ondan ayırana kadar akla karayı seçtim. çalışan bir anne olduğum için ne kadar başarı oldum bilemem. onunla sürekl konuşarak, analatarak, kitaplara teşvik ederek,izlediği şeylerin olumszulkarını silmeye çalıştım. şimdilerde disney chanel ile belalıyız. siz hiç izlednz mi bu kanalı ? gençlik dizisi altında ne pislikler dönüyor. izletme demeyin. çocuğunda şeytanı varmış ben bunu öğrendim. sliyosun tekrar yüklüyo. ben tek çareyi konuşup anlatmakta buldum. trt çocuğu mumla arıyorsunuz bu kanalları izlerken. keloğlan da son dönem sapıtmaya başladılar. masal tadından çıkarıp fazla gerçek üstü hale getirdile ama eski bölümlerini beğenerek izliyorduk. çizgi filmlerde beyine gönderilen alt mesaj çok önemli. birde yaratıkların eçiş büçüş olmaması. benim küçüklüğümde bir maymot vardı, hala korkarım mesela.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?