ben eksik kalmışım bu konuda. parfüm konusunda tam bir çılgınım. hemen başlıyorum yazmaya!
hermes kelly caleche edt 2009 ilkbaharından beri kullandığım parfümüm. ilk çıktığından beri vazgeçilmezim. gül, deri, greyfurt, pudra kokuyor. ne kadar karışık değil mi? odunsu, pudramsı ve çiçeksi bir koku. ilk sıktığınızda sadece deri kokusu geliyor, bildiğiniz deri mont deri çanta gibi kokuyorsunuz; ama gittikçe güzelleşmeye başlıyor önce hafif bir greyfurt kokusu en sonda pudramsı bir gül kokusuna bırakıyor yerini, ama gül kokusu buram buram tatlı gül değil hafif ekşimsi, hafif ama güzel ve baymayan pembe bir gül. edt versiyonunu tavsiye ederim kalıcılığı da süper ama tek kötü özelliği ortama girince yayılan bir koku değil uzaktan birisinin alacağı bir koku değil. herkese yakışmıyor, karakteristik bir parfüm. fiyatı biraz fazla ama mümkün olduğunca duty freeden alıyorum :)
hermes kelly caleche edp işte bu versiyonu odaya girdiğinizde yayılan tarzda; ama biraz daha ağır, gül kokusu ağır basıyor ilk kokladığımda babaanne kokusu demiştim çünkü gerçekten ağır gelmişti. sonra alışıyorsunuz ama o güzel hafif kokuyu vermesi için bir gün beklemeniz falan gerekiyor çünkü gerçekten yayılan ve ben buradayım diyen bir koku. zaten şişeleri karşılaştırınca edp edt'ye göre koyu renkli.
hermes eau des merveilles bu parfümün dört versiyonu var. biri bu klasik olan, bir elixir, bir claire bir de yeni çıkan ambre versiyonu ama o daha türkiyeye gelmedi. klasik versiyonu gerçekten klasik bir koku. daha önce yazdığım kelly caleche ve bu seri jean claude ellana'nın elinden çıkmış eserler. kesinlikle kendine özgü bir parfüm. eşi benzeri yok. tıpkı diğer hermesler gibi. çok baharatlı bir koku, kimileri deniz okyanus kokuyor demiş ama ben o kokuyu alamadım. ayrıca izlediğim en güzel parfüm reklamına sahip. özgürlük kokuyor sanki. hem kadınlar hem erkekler kullanabilir. başta erkek parfümü gibi geliyor ama yumuşuyor gittikçe. parfüm şişesine rengini veren turunçgillerin ağırlığını elixir versiyonunda daha çok hissedebilirsiniz, bu versiyonu daha sert, keskin hatlı ve tarzından ödün vermeyen maskülen bir kadın gibi. baharatlı ama bayıltmıyor, taze bir baharat kokusu var sanki, okyanusun özgürlüğünü hissedebilirsiniz.
hermes elixir des merveilles bu versiyonda çikolata, portakal, karamel gibi üç tane baştan çıkarıcı notayı bir arada bulabilirsiniz, yalnız ilk sıktığınızda felaket ağır gelecek uyarıyorum, üç saat sonra falan da elinizi koklayacaksınız sürekli. yine tabanı baharatlı bir koku ama gittikçe güzelleşiyor, klasik versiyonundan daha feminen ve daha ağır daha kalıcı.
hermes eau claire des merveilles bunda da yine baharatlı bir temel kullanılmış ama baharatların seviyesi minimumda tutulmuş sanki, üzerine de şekerli notalar kullanılmış. şekerli ve yumuşak. pamuk şeker gibi. güzel bir koku ama biraz tatlı geliyor. hermesin kalitesini isteyenler ve tatlı parfüm sevenler için bire bir. eua des merveilles serisinin küçük kızı :)
hermes l'ambre des merveilles bu da son çıkan versiyonu. yine beklediğimiz gibi baharatlı bir temel üzerine çiçeksi notalar kullanılmış. bu da kesinlikle çok çok kalıcı bir koku. des merveilles serisinin özgünlüğünden ödün verilmeden biraz çiçeksi notalar eklenmiş, klasiği gibi keskin hatlı değil de daha kadınsı bir parfüm olmuş. ne elixir kadar ağır diyor ne de claire kadar hafif. bu seride benim favorim. klasik versiyonunu erkeksi bulanlar kesinlikle bunu denemeli. yine aynı özgün temel kullanılmış aynı çizgide devam ama biraz daha çiçeksi. çok çok güzel. en klas koku bu bence.
hermes 24 faubourg hermesin en kadınsı ve en seksi kokusu diyebilirim; diğer çok tutulan parfümlere benziyor çünkü. yani bir poison gibi mesela, klasik kadınsı bir koku. çiçeksi bir koku, kalıcı, ama piyasa parfümü bence. yani çok bilinenlerden biri olduğu için öyle diyorum ve kolay beğenilebilecek bir parfüm çünkü kadınsı, kalıcı, çekici.
van cleef & arpels oriens ahhh canım benim, kelly caleche'imi aldattığım ilk parfüm. şekerli kokulardan hoşlanmam, bu tatlı evet ama bunu sevme nedenim tatlılığının şekerden değil de çiçeklerden ve meyvelerden gelmesi. paçuli var klasik. yani bir dior cherie ya da britney spears ya da prada candy gibi klasik şekerli notalar kullanılmamış. taze ve tatlı. bayıcı bir tatlılığı yok zaten. bana alp dağlarında koşma hissi veriyor bu parfüm nedense :) karakteristik bir tatlılığı var. hala ciddi ama flörtöz. şişesi de vc & a mücevherlerinden esinlenerek yaratılmış.
van cleef & arpels aqua oriens yine aynı tatlılığa devam, okyanus esintileri ve yeşil notalar eklenmiş, normaline kış dersek aquası da yaz kokusudur. limon, portakal, armut var. beyaz çiçekli meyveli tatlı ama taze bir koku. normalini tatlı bulanlar olabilir, bu daha dingin bir koku kesinlikle...
van cleef & arpels collection extraordinaire muguet blanc collection extraordinaire serisinde en sevdiğim koku. bana hep beyaz bir oda bir de gelinlik imajı verir. çok temiz, çiçeksi bir koku. huzurlu. hafif ama kalıcı. yayılıyor çünkü güçlü notalar kullanılmış ama iç bayıcı değil. fiyatı biraz pahalı, 75liği 300 lira civarı. sevil satıyor vc&a ama bu koleksiyon artık yok bildiğim kadarıyla, maçka swissotelin içindeki vc&a butikte bulabilirsiniz eğer hala satıyorlarsa.
van cleef & arpels collection extraordinaire orchidee vanille orkide ve vanilya. vanilya ve yasemin kokuları bence en kadınsı notalar, orkide ile vanilya birleşince de çok kadınsı ancak daha karakterli bir kadınsılık oluşturmuş sanki. her parfümde rastlanabilecek o bilindik vanilya kokusu yok, orkide ile birlikte çok hoş bir uyum yakalamış. kesinlikle çoook kalıcı.
prada infusion d'iris edp bu da kelly caleche'imi aldattığım ikinci parfüm. odunsu. odunsu kokuları her zaman çok beğenirim, çok karakteristik ve kendine özgü kokular olur genelde. ilk önce sıkınca bitki kokusu geliyor böyle acı bir çiçek gibi sonradan ormanda yürüyormuş hissi veriyor ferah ama o ağaçların kokusunu alıyorsunuz. yeşil bir koku, şişesi de yeşil zaten; ama öyle rahatsız edici bir bitkiselliği yok, bildiğiniz odun, kütük kokuyor. kaldıkça o kahverengi odunlar yeşil yapraklı beyaz çiçeklere dönüşüyor. çok kalıcı ve çok özel bir parfüm. pahalı bir parfüm olduğu belli. tipik prada.
salvatore ferragamo attimo salvatore ferragamo çok beğendiğim bir modaevi. parfüm konusunda da başarılı olduklarını düşünüyorum, attimo'ya kadar daha genç kızlara hitap eden bir çizgide seyrettiler, sanırım incanto bloom olacak, çok güzel sevimli tam bir neşeli genç kız kokusuydu ve öyle sıradan parfümleri sevmememe rağmen incantoyu çok beğenmiş ve kullanılabilir bulmuştum. attimo tam bir iş kadını kokusu ama eğlenceli ve hayatı ciddiye almayan, diğer parfümlerinde olduğu gibi sıradan bir kokusu var. evet çok güzel ama sıradan. herkeste koklayabileceğiniz ama çok güzel. çiçeksi bir koku, kalıcılığı orta derece. şık bir parfüm. yine diğer beğendiğim parfümler gibi beyaz çiçek ağırlıklı. tatlılığı da paçuliden geliyor.
versace bright crystal eskiden, yani parfüm eksperi olmadığım zamanlarda, parfümeriye gider parfüm önerisi isterdim onlar da bana çok satılanlardan çıkarır koklatırlardı. bu parfümle tanışmam da öyle oldu. sıradan, hafif, güzel, pembe ve tipik bir genç kız kokusu. taze, çiçeksi, hafif bir koku. kesinlikle rahatsız edecek bir tatlılıkta değil. mükemmel diyebilirim, ama benim gibi az bilinen + az kullanılan + az sevilen + insanların garip bulduğu kokuları beğenen biri için fazla sıradan.
guerlain my insolence ağır, ağır, ağır ve mide bulandırıcı!! koymaları gerekenin iki katı kadar gül koymuşlar sanırım ve de artık o korkunç ağır baş ağrıtıcı kokuyu veren neyse ondan... midemi bulandırıyor ve migren...
ysl belle d'opium ikinci migren vakası. önce gerçekten beğenmiştim çünkü kadife gibi bir kokuydu ağır ama yumuşak hafif tatlı ama kaliteli. yalnız gittikçe ekşileşmeye başladı ve gerçekten midemi bulandırdı. şişesinden de belli zaten ağır olduğu, mor, kırmızı, dore kullanılmış.
nina ricci nina kelly caleche'imden önceki uzun süreli parfümüm. harika bir genç kız parfümü. taze, hafif tatlı ama ekşi, meyvemsi bir koku. ekşiliği limon ve elmalardan tatlılığı da çiçeklerden geliyor. eğer 15-17 yaş arasındaysanız tavsiye ederim. tabii 28e kadar yolu var ama benim parfüm tarzım farklı o yüzden bir süre sonra sıkılmıştım :)
moschino cheap & chick i love love yine mükemmel diyebileceğim bir genç kız kokusu, hafif ve güzel, taze ve meyveli.
burberry bright sheer burberrynin en güzel ikinci kokusu. birincisi body. bu daha genç kızlara yönelik -beyaz tenlilere- hafif bir koku.
givenchy dahlia noir son üç gündür araştırdığım parfüm bu. testerını denedikten sonra aklımda kaldı, sürekli koluma sıkıp durdum internetten araştırdım türkçe yorum pek yok, çok bilinen bir parfüm değil sanırım zira givenchynin play ve absolutely irresistible gibi çok ünlü iki parfümü varken dahlia noir'nın bu kadar az bilinmesine hatta türkiyede hiç bilinmemesine şaşırdım. pudramsı hafif bir koku, sabunsu ve temiz. "noir" sizi yanıltmasın kesinlikle ağır bir parfüm değil, ağır olacaksa da tatlılığından değil de pudramsılığından ağır olur ancak. bu da odunsu bir koku, benim sevdiğim tarzda. parfümün pembe kapağının siyah olması güzel kontrast yaratmış çünkü koku kesinlikle toz pembeyi betimleyecek bir koku ama ben buradayım demesi ve yayılması, oturaklı bir parfüm olması da onun siyah rengi hak ettiğini gösteriyor. kokusu olmayan çiçekten yaratmış bu parfümü adını unuttuğum karizmatik parfüm yaratıcısı bey. odun, gül, pudra biraz da paçuli. mükemmel.
armani she bu parfüm anneme hediye gelmişti o da bana verdi. ben beğendim. kalıcı ve yayılan bir koku. hafif ve çok güzel. bir ömürlük kullanılabilir bence. şişesi daha özel bir şişe olabilirmiş çünkü bu sıradan bir parfüm değil ama çok yaygın olduğu için açıkçası sıradanlaşmaya başladı ama çok kişiye yakışmıyor bence. temiz ve beyaz çiçekli bir koku. bu da pudramsı.
burberry body edp anneciğimin parfümü. çok güzel bir parfüm bence burberrynin en güzel parfümü. eğer kelly caleche ile karşılaşmasaydım bunu kullanırdım çünkü bu da odunsu, pudramsı, güllü ve çiçeksi, musky bir parfüm yani tam bana göre!! kaşmir hissi veriyor. içinde bir de farklı meyve notası var ki o da şeftali, kokunun yumuşaklığı buradan geliyor. intense versiyonu var o daha ağır. onu o kadar çok beğenmedim. bir de rose versiyonu var o da bundaki şeftali azaltılarak gül notası arttırılmış. daha pembemsi.
hermes un jardin sur le toit hermesin un jardin serisi içinde en beğendiğim parfümü. nil'e göre daha çiçeksi, zaten ismi de çatıdaki bahçe. hermes binasının çatısındaki bahçenin kokusu. çok güzel ve değişik bir koku bildiğiniz çiçek kokularından değil ve de tatlı! ama ucuz bir tatlılık değil, oriens gibi, gizemli bir tatlılığı var. mükemmel bir yaz kokusu diyebilirim ama bu parfüm bence beyaz tenlilere çok güzel gider zira yeşil, green parfümlerin beyaz tenlilere daha çok gittiğini düşünüyorum. elma, armut, çimen, gül ve manolya.
hermes un jardin sur le nil bu da diğer bir beğendiğim parfüm. nil'e göre daha keskin ve kesinlikle koridorun başından geliyor kokusu. bunun da yaz kokusu olduğunu düşünüyorum, serinin diğer üyeleri mousson bu kadar yaz kokusu değil. bu da green notes sahibi bir koku ve bunun da beyaz tenlilere daha çok gideceğini düşünüyorum. toit ile çok benziyorlar ama bu biraz daha az tatlı diyelim.
aklıma geldikçe yazacağım. edp edt belirtmediğim parfümler var onların zaten tek versiyonu vardır edp veya edt parfümün ismini sorduğunuzda direk önünüze getirirler, özellikle belirttiklerim de edp edt olarak ayrılmış.
not: parfümlerin hepsi orijinal!