Bir İyi, Bir Kötü Çıkan Windows Sürümleri – Sırada Ne Var?

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.040
30.455
61
Windows 3.1 den beridir tüm sürümlerini kullanmış durumdayım ve bu gidişatta bir düzen olduğunu farkettim. Tabi internetten araştırdığımda bunu tek fark edenin ben olmadığımı anladım. Windows sürümlerinin bir iyi, bir kötü çıktığını farketmiş miydiniz?

Windows 1.x (İyi) – 1986
Windows’un piyasaya sürülen ilk versiyonudur denilebilir. İnsanların bilgisayar komut vermek için klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldırmıştır. İçersinde paint, mayın tarlası, hesap makinesi, ajanda… gibi hizmetler bulunuyordu. Bu sürüm herkes tarafından çok sevildi.

Windows 2.x (Kötü) 1987

Windows 2, Apple’ın çıkardığı Mac OS a karşı ciddi bir rakip olamadı. Bu durum 1990 da 3.0 sürümünün piyasaya sürülmesine kadar devam etti. Windows 2 üzerinde önemli bir gelişme kaydedilememişti. Word ve Excel in ilk defa kullanıldığı sürümdür fakat bunlar bile kurtaramamıştır. Çünkü Windows’un bu sürümü ciddi biçimde Mac OS a benziyordu ve Apple bunun için Microsoft’a dava açtı.


Windows 3.1 (İyi) 1992

Şu an kullandıklarımıza benzeyen ilk Windows sürümüdür denilebilir. Önceki versiyonlarda bulunan bütün özellikler stabil hale getirildi. Kaputun altında stabil ve yüksek güvenlikli bir işletim sistemi altyapısı sunuldu. Ağa bağlanabiliyor ve yeni dosya sistemi sayesinde bilgisayarı yormadan büyük işlemler başarabiliyordu.


Windows 95 (Kötü) 1995

Oldukça büyük bir gösteri ile tanıtımı yapıldı. İlk tak ve kullan aygıtları destekleyen windows sürümü bu oldu. Farenin sağ tık özelliği bu sürüm ile geldi. Başlat çubuğu bu sürüm ile hayata geçti ve bundan sonraki tüm sürümlerde bu çubuk bulundu. Fakat asla stabil olmadı. Bütün geliştirilen iyi özelliklerine rağmen sık sık mavi ekran sorunu yaratması nedeniyle kullanıcılara saç baş yoldurdu. Kendimden biliyorum, Word içinde bir yazı hazırlarken alt satıra geçmek üzere Enter tuşuna basmaya çekinirdim. Nedendir bilinmez Word içinde Enter’a basıldığında mavi ekran gelmesi ihtimali diye birşey vardı ve belkide tamamen şanstı. Enter’a basmadan önce kaydetmeyi deneyerek başka bir mavi ekran riskine daha girerdim.




Windows 98 (İyi) 1998

Windows 95 in temel olarak aynısıdır fakat bütün hatalarının düzeltildiği stabil bir sürümdür. Tıpkı Windows 95 gibi 16-32 bit arası hibrit çalışan teknolojisi vardır. İnternet bağlantı paylaşımı ve LAN özelliği bu sürümle eklendi. İlk defa DVD Rom desteği bu sürümle geldi. Görsel çeşitlilik artırıldı. En önemli yenilikler sistem çalışmasında ve stablizasyon üzerinde gerçekleşti. Bugün bile donanım yetersizliği olan makinelerde halen Windows 98 kullanılmaktadır.


Windows Me (Kötü) 2000

Microsoft’un “milenyumda da bir sistem çıkaralım adı milenyum olsun” diye çıkardığını düşündüğüm sürüm. Çünkü başka amacı olamaz. Sürümde çok fazla yenilik vardı fakat hiç düzenlenmemiş bir halde sanki daha taslak olarak piyasaya sunulmuştu. Sürekli hata veren bir yapısı vardı. Windows Movie Maker eklendi. Sistem Geri Yükleme özelliği ilk kez bu sürümde kendine yer buldu. PnP desteği geliştirildi ve Universal Plug and Play yani UPnP desteği sağlandı. Otomatik güncelleştirme eklendi. Dahili ZIP sıkıştırma hizmeti eklendi. İnternet oyunları eklendi. Active Directory destekleyen ilk işletim sistemi oldu. Windows Tanıtım Turu olan ilk işletim sistemi oldu. Tabi bütün bu yeniliklerin kullanıcılar tarafından test edilmesi gerekiyordu ve o dönem bu işletim sistemine sahip olan kişiler (kobaylar) kel kaldılar.


Windows XP (İyi) 2001

Tarihe bakarsanız aslında tam dediğimiz gibi olduğunu farkedebilirsiniz. Milenyumda çıkarılan Windows Millenium Edition aslında bu olmalıydı. Windows XP göze hitap eden bir işletim sistemiydi. Korsana karşı ciddi önlem alınsa da önüne geçmek mümkün olamadı. SP1, SP2 ve SP3 olmak üzere 3 sistem paketi çıkarıldı. Halihazırda stabil olan işletim sisteminde bu paketler genel olarak güvenlik güncellemeleri oldu. En uzun süre kullanılan Windows sürümlerinden biri oldu. Sürümler arası uyumluluk modu sayesinde en eski yazılımları bile çalıştırabilir haldeydi. Bugün halen XP kullanılmaktadır.

Windows Vista (Kötü) 2007

Microsoftun en çok eleştirilen Windos sürümü olarak karşımıza çıktı. Yenilikleri ise saymakla bitmez ve evet bunların hepsini birden insanların üzerinde denediler.

“DirectX 10 Genelde oyun yapımı için kullanılır. Grafik kullanan uygulamaların daha performanslı çalışmasını sağlayabilir. DirectX 10 uyumlu oyunlardaki karakterler daha net, daha belirgindir ve bu şekilde bir görüntü gerçeğe daha yakındır.

Windows Kabuğu Windows XP’dekinden farklı olarak Windows Gezgini üzerindeki görev paneli kaldırılıp, görevler araç çubuğuna entegre edilmiştir.

Görev Panelinin yerini “Sık Kullanılan Bağlantılar” paneli almıştır.

Windows Kenar Çubuğu Ekranın herhangi bir tarafına yerleştirilebilen ve Gadgets adı ile anılan küçük uygulamaların bulunduğu çubuktur. Görüntüsünde aksamalar yaşanmasından dolayı Microsoft yama hazırlamıştır.

Internet Explorer 7 Internet Explorer 6’nın yerini almıştır. Uzun zamandır pek çok web tarayıcıda görülen sekmeli tarama, RSS ve tümüyle özelleştirilebilir arama kutusu’nun yanı sıra sadeleştirilmiş bir arayüze ve entegre Anti-Phishing (sahtekarlık koruması) filtresine sahiptir. Ayrıca Internet Explorer 7 Vista’da varsayılan olarak kullanıcıdan izinsiz hiçbir işlem yapılmasına izin vermeyen korumalı mod açık olarak gelir.

Karşılama Merkezi – Windows XP turunun yerini almıştır.

Windows Media Player 11 Windows Aero uyumlu yeni arayüz, arama kutusu, XBOX 360 ve diğer “Media Center Extender” lar için desteğin yanı sıra müzik listelerini internetten paylaşabilme gibi özelliklerle gelmektedir.

Windows Mail Outlook Express’in yerini almıştır. Anında arama kutusu ve IE 7 gibi Anti-Phising filtresi içerir.

Windows Fotoğraf Galerisi Windows Resim ve Faks Görüntüleyicisi’nin yerini almıştır. Bu yeni fotoğraf düzenleme ve görüntüleme uygulaması. Dijital Kamerlardan görüntü alabilir ve slideshow’lar oluşturabilir.

Windows DVD Maker, Windows Movie Maker’a yardımcı olarak gelen bu uygulama kullanıcıların video DVDleri hazırlamasına olanak sağlar.

Ebeveyn Denetimleri Ebeveynlerin, çocukların hangi websiteleri görüntüleyebileceğini, hangi program ya da oyunları yükleyip, oynayabileceğini denetlemelerini sağlar. Bu özellik Business ve Enterprise sürümlerine eklenmemiştir.

Konuşma Algılama Vista’ya dahil edilen bu özellik başta ingilizce olmak üzere pek çok dili desteklese de henüz Türkçe desteklememektedir.[1]”

Windows Vista güçlü bir bilgisayar üzerinde çalışmalıydı. Oldukça yüksek ram ve işlemci ihtiyacı vardı bu nedenle ekonomik değildi. Sık hata vermese de uzun düşünme süreleri insanı bilgisayardan soğutuyordu.



Windows 7 (İyi) 2009

En sevilen işletim sistemi oldu. Hakkında “microsoft! kedi olalı bir fare tuttun” cümlesinin en sık kurulduğu sürümdür. Vistada gelen yeniliklere ek olarak getirilen yenilikler de oldukça stabildir. Performans açısından üst seviye olan Windows 7, Windows Vista’yı çalıştıramayan bilgisayarlara bile kurulabilecek kadar sakindi. Birçok kişinin bilgisayarında yüklü olan Windows 7 sanırız Windows 10 çıkana kadar kullanılacak.

Windows 8 (Kötü) 2012

Aslında Windows 7 ile başlayan tabletlerde de kullanıma uygun durumuna gelme denemeleri bu sürüm ile oturmuş oldu fakat yeni gelen metro arayüzü, insanlara ilk bakışta “başlat çubuğu kaldırıldı mı?!” şokunu yaşatmıştı. Aslında metro arayüz yeni nesil dokunmatik bilgisayarlara geçiş için bir acele etme hissi verdi. İnsanların büyük çoğunluğu henüz bu donanıma sahip değilken metro arayüzün dayatılması kullanıcıyı tedirgin etti. İnsnala sırf bu arayüzden kurtulmak için yabancı yazılımlar yüklemek zorunda kaldı. Bu nedenle Windows bu sürümü ile oldukça eleştiri aldı.


Windows 10 (BEKLENTİMİZ YÜKSEK) :) – 2015

Henüz çıkmadı bu sürüm, 2015 sonuna doğru piyasaya sürülecek. Windows 8 ile gelen metro arayüzün başlat menüsüne sıkıştırılacağı bazı görsellerle duyurulmuş durumda. Böylece hem tablet kullanıcıları için hem de masaüstü ve laptop kullanıcıları için kullanışlı halde olması bekleniyor. Aslında bir kafa karştırıcı detay daha var: “Neden 9 değil de 10″ Bu sorunun cevabı da basit. Bazı tembel geliştiriciler yazdıkları üçüncü yazılımlarda kod olarak windows 95 ve 98 için yaptıkları kodlamaları şu şekilde yapıyorlar:

Bu nedenle Windows 9 çıkarsa bir çakışma yaşanacağı düşünülüyor. Tabi bu sadece bir mit. Bunun dışında belirttiğimiz gibi bir iyi, bir kötü çıkan Windows sürümlerinde iyi bir Windows sürümünü sabırsızlıkla bekliyoruz.

bilim-teknoloji.com
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…