• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi Bir günde bıraktım sizce doğru mu yaptım ?

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

Dinamiss

Guru
Kayıtlı Üye
3 Şubat 2009
2.157
12
358
Ankara
Merhabalar, benim 27 aylık bir kızım var..
Tuvalet eğitimine bu sabah başladım ve akşama doğru 5 gibi de vazgeçtim...İyi mi ettim kötü mü tam emin olamadım fikirlerinizi almak istedim..
Öncelikle kızım tuvalet eğitimine başlamak için sayılan özelliklere sahip, yani gayet güzel konuşur, anlar, komutları yerine getirir (tabii genelde işine gelenleri), tek başına merdiven inip çıkar, eşofman altı vb. giysileri giyip çıkartır, sabahları bezi kuru kalkar, kaka yapınca rahatsız olur yıkayalım der ve bezini bağlatmamak için türlü numaralar çevirir..İnternette genelde bu özellikler tamamsa başlatın yazıyor..
E bir de 2 yaşını da geçtik, annem ve teyzem de (kızıma teyzem bakıyor) artık öğrenmesi gerek falan deyince ben de bir deneme yapayım dedim...
Kızımla beraber alışverişe çıktık, atlet kilot takımları ile tuvalet adaptörü aldık..Hepsini kendisi seçti çok da hevesliydi..
Bu sabah kalktık bezi çıkardık...Tuvalete oturduk 2-3 dakika durdu kalktı...Yok annecim dedi tamam dedim...Kaktık 2 dakika geçmedi bizimki banyoya işedi, gülerek şimdi geldi dedi...Ben de güldüm tamam ama bi dahakine tuvalete koşalım e mi dedim anlaştık dedi..
Bu böyle sürdü gitti..Öğlen uykusuna dek 2 kez daha durduğu yerde yaptı..
Ama sorun şu ki ben hiç bişe demediğim halde kendisi yapınca ağlamaya başladı..
Islaklıktan rahatsız oldu anne yıka anne yıka dedi..Ama bi mahsunlaştı ki sormayın...
Neyse öğlen uyuttum, uykuda sorun yok yapmadan uyandı..Ama uyandıktan sonra aynı şekilde altına yapıp yaptıkça da ağladı üzüldü...
Ben de kuzumun öyle üzülmesine dayanamadım belki de daha erkendir dedim...Ve kızıma dedim ki annecim bezini ister misin yoksa kilot mu giyelim? Aylardır her bez bağlamamız yarım saat sürerken bu sefer hevesle bezini istedi..Üstüne de kilodunu istedi bir de böyle güzel dedi :)

Merak ettiğim altına kaçırdıkça böyle üzülmesi normal mi, yani her çocuk böyle yapıyor mu yoksa ben mi abarttım devam mı etmeliydim? Acaba 2-3 ay daha beklesem 2,5 yaş civarı böyle üzülmeden yapar mı?

İnanın böyle birşey için asla kuzumu üzmem, o yaptıkça ben teselli ettim, yani benden kaynaklı üzülmedi asla kızmam bu konu için.. Ama neden ıslattıkça böyle hislendi anlayamadım...Annecim normal dedim, hemen yenisin giyelim dedim ama gene de olmadı..Neyse çok uzun yazdım farkındayım ama tam olarak durumu açıklamak istedim, yorumlarınızı önerilerinizi yazarsanız çok sevinirim..

Son düzenleme:
merhabalar..
benim kızım 32 aylık oldu artık, eylül 2009 doğumlu...
3-4 aydır arada bir açıyorduk tuvalete yapıyorduk...
kış ve evimizin soğuk olması sebebiyle hep erteledim..
anneme kalsa geç kalmıştım ama ben caanım sabiha paktuna keskin hocamın sözünü dinledim ve kendisine bıraktım çocuğumun...
sonra martta yavaş yavaş açmaya falan başladık arada açtık yaptı tuvalete ama hep bağladım bezini...
en sonunda bir cumartesi (çalışıyorum da) tamamen açtı annem, ben nöbetçiydim o gün..
bi kaç gün evdeydim izin vs derken ve gece gündüz tamamen bıraktık..
ama eğer azıcık ağlasa ve üzülseydi asla açmazdım..
çünkü tuvalet eğitimi karakterde çok büyük önem arz ediyor...
kızımın hazır olduğunu gördüğüm gün karar verdim bıraktırmaya..
bugün hala arada kaçırdığı oluyor ki birkaçı bana söylediği halde unutup gitmediğimiz zamanlarda..
onun dışında kaçak yok :D
ama tekrar tekrar söylüyorum, asla zorlamazdım...
doğrusu nedir bilmiyorum ama görümcem 1,5 yaşında öğretmeye kalktığı kızına -şu an 3,5- hala öğretemiyor...
korkmasın boş verin anneyi teyzeyi, o daha kıymetli ve popo onun poposu..
bakan kişi de zahmet olacak ama temizleyiversin (anneme de söylediğim aynen buydu :1: )

canım benim kzıım seninkinden küçük ve elimden geldiğince herkese yazmak istiyorum çünkü ben eğitim dönemine yeni başladığımda her dakka bakıyodum birileri bişey yazmışmı nasıl yapmam gerektiğini sorduğumda cevap vermişlermi diye.sana şunu söyleyeyim benim kzımda ilk gün altına kaçırdı diye çok üzüldü üstelik bede senin gibi olsun annecim bidaha yapazsın bende çok sevinirim diyerek hep telkinledim ilk gün düşünün 15 kilot ıslattı,geceyide aynı anda kestim gecede kaldırmama rağmen ıslattı ve çok ağladı üzüldü.bence yalnız değilsin çocuklar böyle bir arkadaşımda şuan eğitim vermekde aynısını oda yaşıyor,bence bez bağlamakdansa bikaçgünü böyle atlatın sonrası güzel gelecek emin ol.bende çok korkmuştum ama çok şükür o kadarda değilmiş 2 haftada tamamen öğrendi ve artık ben sormadan kendisi geldiğini söyleyip koşuyor tuvalete.inşalla sorunsuzca atlatırsınız siz ne kadar sabırlı olursanız o kadar rahat alışıcak inşallah.bol şans:)

Hemen yanıt vermişsiniz çok teşekkür ederim ..

Sakura sanırım haklısın ne kendimi ne de kuzumu üzmeye gerek yok...

Zasa aslında sen de haklısın bir kaç gün de geçecekse dayanmalı belki de ama ben dayanamıyorum belki de çalışan anne psikolojisi benimki yani sağlıklı olmasa bile beraber olduğumuz zaman içinde kızımı hiç üzmek istemiyorum..

Sanırım ben bu işi erteleyeceğim yani bezi tamamen açmayacağım..Ama teyzem çok hevesli öğretmeye kuzumla beraber onun evi içinde lazımlık aldık, eğer kızım isterse orada teyzem dener...Bir de ona da aynı tepkiyi mi verecek yoksa daha normal mi karşılayacak merak ediyorum...Üzülmesi konusunda içim rahat teyzemi bilirim eğer kızım bugünkü gibi üzülecek olursa o da dayanamaz...

Bakalım neler olacak...

Fikirlerinizi paylaştığınız için yeniden çok teşekkür ederim..

Benim okuduğumdan anladığım siz hiç götürmemişsiniz tuvalete . Tuvalet eğitimi verirken 25,30 dk bir götürmek gerekiyor onun geldi demesini beklemeyin yoksa benim gibi sinir krizleri geçirmeye başlarsınız.Benim oğlum da çok istekliydi ama 27 ay çok çok acele etmeniz gereken bir ay değil bırakın bir kaç ay daha bezlensin emin olun bez rahatlık.....Ben de aynı 27 aylıkken başlamıştım 3,4 ay oturması sürüyor tuvalet eğitiminin varın siz karar verin.Kesinlikle 27 aylıkken eğitim vermeye başladığım için pişmanım evet az çok anlıyorlar ama 3 ay o yaşta ki çocuklar için çok büyük fark demek 2,3 ay daha bekleyin bence.

Son düzenleme:
Illa bezi tamamen takmadan baslamak gerekmez. Bezi takip,
cisin geldiginde soyle tuvalete gidelim de. Bu sekilde en azindan biraz daha kolay alisabilir tuvalet adaptorune.
Birde agladigi zaman fazla ilgi vermeyin kiyamam felan demeyin, ilgi istedigi an altina iser,
annem altima isedigimde kiyamaz bana diyerek.

İyi akşamlar Akidem..Kızımı tuvalete götürdüm oturmasında bir problem yok oturuyor ama yapmıyor..Bir de altına kaçırıncada koşa koşa tuvalete gidiyor ama o vakte kadar geriye yapacak bişi kalmamış oluyor..Zaten bu yüzden acaba hazır değil mi diye düşündüm..Çünkü tuvalete gitmem ya da oturmam demiyor acaba tutacak kasları mı zayıf henüz diye düşündüm..
Öğlene dek ben götürmüştüm sonrasında ise sordum gidelim mi idedim gelince söylicem dedi ama yetişemedi..

İyi akşamlar Akidem..Kızımı tuvalete götürdüm oturmasında bir problem yok oturuyor ama yapmıyor..Bir de altına kaçırıncada koşa koşa tuvalete gidiyor ama o vakte kadar geriye yapacak bişi kalmamış oluyor..Zaten bu yüzden acaba hazır değil mi diye düşündüm..Çünkü tuvalete gitmem ya da oturmam demiyor acaba tutacak kasları mı zayıf henüz diye düşündüm..
Öğlene dek ben götürmüştüm sonrasında ise sordum gidelim mi idedim gelince söylicem dedi ama yetişemedi..

Tuvaletini kac saatde bir yapiyor buna dikkat ederseniz kaslarinin gelismis olup olmadigini anlayabilirsiniz.
Birde cocuklar oynarken tuvalete gitmeleri gerektigini unutabilirler.

Hepbaharolsa işte o dediğin çok zor, yani bu durum ne kadar doğru tartışılır ama ben böyle bi anneyim, yani ağlayınca ilgi vermemek gibi bişey yapabileceğimi hiç sanmıyorum...

Ama dediğin gibi bezi bağlıyken de sormaya devam edelim, bir de böyle deneyelim :)

Hepbaharolsa şöyle söylim, sabah 8 gibi kalktı, ilk çişini yarım saat snra yaptı...Sonra 11 gibi bi daha, sonra da 1 gibi tekrar yaptı..Snra uyudu ama 3 de kalktı ve nereeyse 20-25 dakika da bir parça parça yaptı...Yani sabah ile öğleden sonra çok farklıydı..Üstelik sabah daha çok sıvı almıştı...

Evet arkadaşın dediği çok doğru benim oğlum da oyun oynarken gelse bile yapıyordu altına.Canım sen kızının geldi deyip seni götürmen için çağırmasını bekliyorsan o şimdisi için biraz zor bir iki ay sonra oturur o durum en azından bizde öyle gelişmişti tam oturması.Senin sık sık götürmen gerek özellikle yemek yedirdikten 10 15 dk sonrası bu aralar bağırsaklar çok çalışıyor.

Hepbaharolsa şöyle söylim, sabah 8 gibi kalktı, ilk çişini yarım saat snra yaptı...Sonra 11 gibi bi daha, sonra da 1 gibi tekrar yaptı..Snra uyudu ama 3 de kalktı ve nereeyse 20-25 dakika da bir parça parça yaptı...Yani sabah ile öğleden sonra çok farklıydı..Üstelik sabah daha çok sıvı almıştı...

Parca parca yapiyorsa hazir degil henuz demek kaslari, bir muddet daha beklemekte fayda var.
Bu arada evet kolay konusmasi benim icin evli degilim bekarim ama bir pedagog olarak anneleri bu sekilde davranmalari konusunda uyarmam gerekir.
Aksi taktirde cocuklar annelerini parmaklarinda oynatirlar, her istedikleri yerine gelir ve arsiz bir sekilde yetisirler..
Buna dikkat etmek gerek. Aglanmicak yere agliyorsa teselli etmemekte fayda var.

bence birkaç ay bekle canım..ama ara sıra klozet veya lazımlık alıştırmaları yap..aşinalık olsun diye...
zorlamamak gerek,çevreden etkilenme sakın..benim çocuğum 1,5 yaşında söyledi..yok benimkisi 2 yaşında söyledi..

Parca parca yapiyorsa hazir degil henuz demek kaslari, bir muddet daha beklemekte fayda var.
Bu arada evet kolay konusmasi benim icin evli degilim bekarim ama bir pedagog olarak anneleri bu sekilde davranmalari konusunda uyarmam gerekir.
Aksi taktirde cocuklar annelerini parmaklarinda oynatirlar, her istedikleri yerine gelir ve arsiz bir sekilde yetisirler..
İzninizle benim de bir sorum olacak size madem pedogogsunuz.Oğlumu bir kaç kez uyardıktan sonra dinlemezse bir köşe belirledim orda üç dk bekletiyorum ceza molası adı altın da.Ama etrafımdakiler bunun çok zalimce olduğunu söylüyor,oysa ki bu ceza molası benim ona şiddetli bağırma durumumu ortadan tamamen kaldırdı artık bağırmıyorum sizce bu yanlış mı? Yoksa farklı bir yöntem var mı.

benim oğlum hep reddetmişti.bikaç kez denemiştim ama ödü patlıyodu tuvalete gidince.dr sakın zorlamayın demişti.herkez aman geç kaldınız aman öğrenemez desede ben çocuğuma bıraktım.3 yaşına girdiği yaz başı beraber klozetr adaptörü aldık.kendi beğendi çokta hoşuna gitti.bende oturucam klozete abi oldum die die eve geldi.bi hevesle banyoya koydu adaptörü.hal böle oluncada beni hiç ama hiç zorlamadı oğlum.ne gece kaçırması ne gündüz altına yapma hiç başımıza gelmedi.oğlum şuan 6 yaşında bir kere bile altına kaçırmadı çok şükür.zorlamamkta fayda var.varsın millet ne derse desin önemli olan çocuğun ne hissettiğidir..

bnde 3 gün deneyip bıraktım
çünki olmadı başaramadık
anladımki çok yıpranıcaz..
en az 2 ay ara verdik bakalım

İzninizle benim de bir sorum olacak size madem pedogogsunuz.Oğlumu bir kaç kez uyardıktan sonra dinlemezse bir köşe belirledim orda üç dk bekletiyorum ceza molası adı altın da.Ama etrafımdakiler bunun çok zalimce olduğunu söylüyor,oysa ki bu ceza molası benim ona şiddetli bağırma durumumu ortadan tamamen kaldırdı artık bağırmıyorum sizce bu yanlış mı? Yoksa farklı bir yöntem var mı.

canım arasında bi fark yok bence...
çoçuk ikisindede son derece aşalağınıyor..
cezanız bencede çok zalimce..
uzman petegog ADEM GÜNEŞ in
çoçuklarda ceza ile ilgili yazılarını şiddetle tavsiye ederim

Oglunuz 2-4 yas arasindaysa en dogrusunu yapiyorsunuz. Cezayi verirkende gozleriniz onun gozhizasina getirerek
neden ceza aldigini net bir sekilde belirin. Bu arada Turkcem cok iyi degil, yurddisinda yasiyorum.
En etkili yontem akilli durdugunda onu odullendirmek. Aferim benim oglum ne kadar akilliymis, bir opucuk kucuk seylerle.
Bu sekilde onu akilli durmasi icin tetiklemiste olursunuz. Birde dile getirin o durumlarda tabi akilli oglum annesinide dinlermis sevin koklayin.

benim oğlum hep reddetmişti.bikaç kez denemiştim ama ödü patlıyodu tuvalete gidince.dr sakın zorlamayın demişti.herkez aman geç kaldınız aman öğrenemez desede ben çocuğuma bıraktım.3 yaşına girdiği yaz başı beraber klozetr adaptörü aldık.kendi beğendi çokta hoşuna gitti.bende oturucam klozete abi oldum die die eve geldi.bi hevesle banyoya koydu adaptörü.hal böle oluncada beni hiç ama hiç zorlamadı oğlum.ne gece kaçırması ne gündüz altına yapma hiç başımıza gelmedi.oğlum şuan 6 yaşında bir kere bile altına kaçırmadı çok şükür.zorlamamkta fayda var.varsın millet ne derse desin önemli olan çocuğun ne hissettiğidir..

çok doğru gerçekten..tebrik ederim sizi
darısı bize inşaallah..

Yanlış anlaşılma oldu sanırım ben "konuşması kolay" gibi bir şey yazmadım yazmam da..Vakit ayırıp yazmışsınız teşekkür ederim.

Ama sevgi ve ilginin 2 yaş çocuğunu arsızlaştıracağına inanmıyorum.

Tüm önerileri okuyup harmanlamaya çalışıyorum yanıt yazan herkese yeniden teşekkür ederim.

Back