öncelikle çok geçmiş olsun. hayatta her şey olabiliyor, pek çok sağlık sorunuyla mücadele ediyoruz. ben de sağlık sıkıntıları yaşayan bir insan olarak, hayatta esnek olmanın önemini anladım bunca yılda.
senin şu anda yapman gereken öncelikle devamlı gideceğin, güvendiğin ve seni bu süreçte yönlendirebilecek iyi bir doktor bulman. ikincisi neler yapman, nelere dikkat etmen gerekli, hamilelik için neden elini çabuk tutman gerekiyor, yaşayacağın sorunlar ne olabilir.. gibi pek çok konuda bilinçlenmen gerekli. oku, araştırma yap, doktoruna sor. kendi kendinin doktoru olmak derler ya, artık doktorla konuşurken, kendi hastalığın konusuna hakim ol.
hayat sen plan yaparken başına gelenlerdir derler ya, hep beklediğimizden farklı senaryolarla gelebiliyor. o sebeple biraz esnek olabilmek gerekli. kesin yaparım, ya da asla yapmam dediğimiz şeyler hususunda bile açık bir kapı bırakmak lazım.
benim hikayemde, 21 yaşında evlendim. hemen hamile kaldım, bilmeden. çok zor kabullendim. eşim iflas etmişti, benim çalışma planlarım vardı. hamileliğimin büyük bölümü ağlayarak geçti. bebek doğduğunda evde beşik, buzdoalabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi.. hiçbir şey yoktu. fasfakirdik anlayacağın :))
neyse, oğlumu büyüttüm, çalıştım derken, artık hazırım deyip oğlum 6 yaşındayken ikinci çocuk istedik. ve erken menapoz olduğumu öğrendim 28 yaşında.yine dünya başıma yıkıldı tabi. bu sefer ilkinin tam tersi sebepten.
çocuk tedavisi olurken başka bir rahatsızlık yaşadım ve hamilelik yasaklandı şimdilik. doktor aslında tamamen yasak ama sen 2. yi çok istediğin için, hazır olduğunda ve benim sıkı takibimde olacak diyor.
şimdi ben doktoruma devamlı gidiyorum. benim hastalığımla ilgili çok şey öğrendim, hamilelikte yaşayabileceklerimi öğrendim, bundan önce de
tüp bebek tedavisi görürken onun her detayını ve süreci öğrenmiştim.
bilinçli hasta olmak, hem doktor hem de hasta açısından çok önemli.
kendi hayatımdan örnek vermemin sebebi, oğluma hamileliğimde çok üzülmüştüm. çok planlarım yarım kalmıştı. o sırada bana kalsa, iflastan sonra toparlanana kadar çocuk düşünmezdim. ve muhtemelen ben hazır olduğumda, çok geç olacaktı.
ama iyi ki olmuş oğlum. o zaman tam tersini düşünsem de, çok şükrettim sonra. şimdi de olmamasını büyük dert etmiyorum. nasibimizde olanı göreceğiz. ama doktorumun sıkı takibindeyim, bu arada hastalığımdan dolayı kendimi de devamlı takip ediyorum. ilaçlarımı düzenli kullanıyorum.
çocuk konusunda kesin istemiyorum deme bence. farklı doktorlara git ve görüşlerini al. belki zaten o süreçte de tedavi görmen gerekecek diabet konusunda. eğer daha geciktirmemeni öneriyorlarsa, onları da dikkate al. sonra sen hazırım dediğinde, başka şeylerle karşılaşabilirsin. diğer planlar ertelenebilir, çocuk mevzusu olduğunda. yaşın çok erken br yaş değil anne olmak için. yaş ilerledikçe vücut kaldıramıyabiliyor hastalık ve hamileliği.
ama muhakkak farklı doktorlara git. değerlerine baktır. belki hamileliği hiç kaldırmayacak vücudun. öncelikli olan senin sağlığın.
hayırlısı olsun hakkında. nişanlınla mutluluklar.