• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

bipolar bozukluk çocuklarda ve genç ergenlerde görülür mü?

netertua

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
31 Temmuz 2007
2.110
12
116
Diğer
Çocuklarda ve genç ergenlerde bipolar bozukluk erişkinlerde görülenden daha farklıdır.

Bipolar bozukluk hem çocuklarda hem de ergenlerde görülebilir. Ancak erişkinlerden farklı olarak çocuklar ve genç ergenler genellikle gün içinde defalarca manik ve depresif epizodlar arasında çok hızlı dalgalanmalara (hızlı çevrim) tanık olurlar. Mani çoğunlukla aşırı mutluluktan çok aşırı hırçınlık ve yıkıcı öfke nöbetleri periyodu olarak yaşanır.

Bipolar bozukluğu olan çocuklarda depresyon sayısız fiziksel şikayet, sık sık okulda devamsızlık ya da düşük performans, evden kaçma girişimi, hırçınlık, sızlanma, nedensiz ağlama, zayıf iletişim ve reddedilme ya da başarısızlığa aşırı duyarlılık şeklinde kendisini gösterir.
Karma semptomlar bipolar bozukluğu olan gençlerde de yaygındır.

Daha ileri yaşlardaki ergenlerde ise tersine, manik epizodla başlayan ve epizodlar arasında görece dengeli periyodların görüldüğü daha erişkinlerinkine benzer periyodlar gözlenir.

Travmatik olaylar bipolar bozukluğu tetikleyici neden olabilirler. Püberte özellikle risklidir ve bipolar bozukluğu olan ergenlerde alkol, madde kullanımı ve suç işleme riski daha yüksektir.

Madde bağımlılığı ve/ya da intihar eğilimleri olan çocuklar ya da ergenler her zaman ciddiye alınmalı ve duygudurum bozukluğu için değerlendirmeye tabi tutulmalıdırlar. Uygun tedaviyle intihar düşüncelerinin üstesinden gelmek olasıdır.


Bipolar bozukluğu olan çocuklara nasıl tanı konur?

Çocuklar ve genç ergenlerde bipolar bozukluk tanısı genellikle zordur.

Çocuklarda ve genç ergenlerde bipolar bozukluğun kesin bir tanısını formüle etmek sıklıkla zordur. Doğru bir tanı konulabilmesi için aile hikayesinin bilinmesi son derece yararlı olabilir. Bipolar bozukluk hasta anne babaların çocuklarını daha fazla etkileyebilir. Anne babadan birinde bipolar bozukluk varsa her bir çocuk için risk %15-30'dur.



Çocuklarda ve genç ergenlerde bipolar bozukluk semptomlarını ilk başlarda normal duygu ya da davranış olarak değerlendirme yanılgısına düşülebilir. Ancak normal duygudurum değişimlerinden farklı olarak, bipolar bozukluk okul hayatını, akranlarıyla ve ailesiyle olan ilişkilerini önemli ölçüde engeller. Bipolar bozukluğu olan pek çok çocukta ortak görülen öğrenme zorlukları ve özgüven eksikliği vardır.

Bipolar bozukluk semptomlarını açıklayabilecek diğer nedenlerin geçerli olmadığı kesin olarak saptanmalıdır. Çocuklarda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve diğer zihinsel sorunlar bipolar bozukluğu maskeleyebilirler ya da bazen bipolar bozuklukla beraber ortaya çıkarlar.

Pek çok çocuğa bipolar bozukluk yerine DEHB tanısı konur. Halen DEHB sıklıkla bipolar bozukluk semptomlarının açık gelişimi olmadan önce ortaya çıkmaktadır. Ancak bu, DEHB olan tüm çocukların bipolar bozukluk geliştirecekleri anlamına gelmez. Ancak bipolar bozukluğu olan akrabaya sahip bir çocuğun bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.

Bipolar bozukluğun hızlı tanı ve tedavisi, küçük çocuklara antidepresan ya da psikostimülan ilaçlar verildikten sonra mani ortaya çıktığında değerlendirilmelidir.


Çocuklarda ve erken ergenlik döneminde bipolar bozukluk tedavisi

Bipolar bozukluğu olan çocuklar ve ergenler büyüdükçe tedavi olmaları ve bu semptomları nasıl yöneteceklerini öğrenmeleridirler. Duygudurumun dengeye kavuşturulmasında ilaçlar genellikle yararlıdır ve psikoterapi de ilave yararlar sağlayabilir. Çocuklarda ve ergenlerde bu ilaçların etkililiği ve güvenilirliğiyle ilgili olarak daha fazla araştırmaya gerek vardır.


DEHB ve çocuklarda bipolar bozukluk arasındaki fark nedir?

Bipolar bozukluğu olan çocuklarda en belirgin özellik hızlı duygudurum dalgalanmaları ve uzun süre devam eden öfke nöbetleridir. Çocuklarda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve bipolar bozukluk semptomları benzer olabilirse de kökenleri farklıdır.

Örneğin, bipolar bozukluk olan çocuklarda kendine zarar veren ve yanlış davranışlar çoğu zaman kasti olarak yapılırken, DEHB olanlarda daha çok dikkatsizlik ve özensizlik sonucudur.

Her iki bozuklukta görülen fiziksel taşkınlık ve öfke nöbetleri bipolar bozukluk olan çocuklarda sınırlamalar konmasından kaynaklanabilecekken, (örn; anne babanın 'hayır' demesi) DEHB olan çocuklarda uyarıcılara duyusal ve duygusal tepkiler bunları tetikler. Öfke nöbeti ya da fiziksel taşkınlığın ardından öfkeli halleri saatlerce sürebilen bipolar bozukluğu olan çocukların tersine, DEHB olanlar çok daha hızlı bir biçimde sakinleşebilirler (15-30 dakikada).

Bipolar bozukluğu olan çocuklarda uyku bozukluklarına genellikle marazi, hayatı tehdit eden içerikli (örn; nükleer savaş ya da hayvanlara saldırı) kabuslar eşlik ederken, DEHB olan çocuklarda bunlar nadiren görülür.


--alıntı--
 
Son düzenleme:


Dikkat eksiklikli hiperaktivite bozukluğunda (DEHB) çoğu belirtiler ve bazı genel genetik kaynaklar bipolar hastalıktaki ile aynıdır. Bu nedenle, ikisinin birbirinden ayırt edilmesi güç olabilir.

Bu durum özellikle on yaş altı çocuklarda geçerlidir, çünkü bu yaş grubunda belirti örtüşmesi daha fazladır. DEHB ve bipolar hastalığı olan çocuklar olasılıkla sıklıkla birbirleriyle karıştırılmaktadırlar.

Her iki bozuklukta da çocuk huzursuz, aşın hareketli, tepkisel olabilir ve dikkati dağılabilir.
Tanıyı karmaşık kılan çocukların sıklıkla hem DEHB, hem de bipolar bozukluk hastalığına sahip olmalarıdır. Bipolar çocuklarda DEHB oranı çok yüksektir. Bazı araştırmacılar DEHB ve bipolar hastalık belirtilerinin örtüşme nedenini, bunların iki ayrı bozukluk değil, daha çok temeli aynı olan hastalık süreçlerinin farklı şekilde ifade edilmesi şeklinde açıklamaktadırlar.

DEHB'nin tipik olarak, bipolar hastalıktan daha erken yaşlarda (yedi yaşından önce) başladığı kabul edilir. Fakat bipolar hastalığın daha erken formları saptandığına göre bu fark artık geçerli değildir. Bununla birlikte, yedi yaşından önce dikkat problemleri olmadıysa çocuğa DEHB tanısı konamaz. DEHB, erkek çocuklarda kızlara göre dört ile yedi kat daha yaygındır. Bu hastalığın erkek ve kız çocuklarda görülme sıklığı ise eşittir.

Tanı uzmanları, ayırt edici özellik olarak bipolar hastalığın ataklarla giden ve döngüsel doğasına karşı, DEHB'nin sürekli ve kronik seyrine dikkat çekmektedirler. Bununla birlikte, bipolar hastalığın erken biçimleri, yukarıda belirtildiği gibi ancak çocuklar 10-12 yaşına ulaştıklarında, açık başlangıç ve bitiş belirtileriyle tipik olarak daha atak bir seyir izlemeye başlarlar.

Yani, ergenlik öncesi çocuklardaki seyir de yararlı bir ayırt edici özellik olmayabilir.
DEHB'li çocuklar taşkın ve coşkulu duygudurum dönemleri yaşamazlar. Fakat bunu genç bipolar çocuklar da yaşamayabilirler.

Aslında, özsaygıları kronik olarak düşük olma eğilimindedir. DEHB'li çocuklar ani duygudurum değişmeleri gösterebilseler de, daha büyük bipolar hasta çocuklarda duygudurum değişmelerinden DEHB'li çocuklara göre daha fazla söz edilir. Hem DEHB'li, hem de bipolar çocuklar öfkeli olabilir, ancak bipolar çocuk şiddet patlamalan yaratmaya daha fazla eğilimlidir. DEHB'li çocuk bipolar hastalığı olan çocuğa göre dikkatini toplamada ve amaca yönelmede sıklıkla daha yetersizdir.

Virginialı bir psikiyatrist olan Dr. Gary Spivack'a göre çocuk okulda iyi, evde kötü davranıyorsa, bu DEHB'den çok bipolar bozukluğa işaret eder. Evde duygusal yük muhtemelen daha fazladır, ki bipolar çocuk için bununla başetmesi daha güçtür. DEHB'li çocuk evde daha rahattır.

Sonuç olarak, DEHB'li bir çocuk uyarıcı ilaçlara genellikle daha iyi yanıt verir. Sadece bipolar bozukluğu olan çocuklarda ise durum böyle değildir, ilaçlar onları daha kötü yapabilir.


--ALINTI--
 
Son düzenleme:
Çocuk ve ergenlerde manik tablo düşündüren davranışsal ve duygusal belirtiler

• Aşırı neşeli bir ruh hali. Olur olmaz şakalar yapma veya gülme. Çabuk sinirlenme, öfke nöbetleri, kolay kavga etme.

• Hareketlilikte belirgin artış, yerinde oturamama, sürekli dışarı çıkma veya dolaşma isteği. Adeta enerji fazlalığı varmış gibi hiç yorulmama.

• Konuşma hızında ve miktarında belirgin artış, yüksek sesle konuşma, susturulamama.

• Aynı anda birden fazla iş yapmaya kalkışma, gerçekçi olmayan planlar yapma.

• Kendine güvende aşırı artış. Kendinin büyük ve önemli birisi olduğunu düşünme, olabileceğin dışında büyük hedeflerden bahsetme.

• Uyku ihtiyacında azalma. Geceleri uyumadığı halde gündüzleri enerjik olma.

• Yaşından beklenmeyen uygunsuz cinsel ilgi veya davranışlar gösterme.

• Düşünce miktarında artış, fikir uçuşması, konudan konuya atlama, muhakeme yeteneğinde bozulma.

• Dikkatin çabuk dağılması. Buna karşın beklenmedik gereksiz uyaranların dikkatini çekmesi.

• Aşırı para harcama, uygunsuz şekilde makyaj vs yapma, riskli davranışlarda bulunma.

--alıntı--
 
Canım Allah korusun oğlunda öyle birşey yoktur umarım. Bende benim çocuklardan korkuyorum ama Allaha şükür henüz böyle davranışlar yok umarım ileridede olmaz, kızım asabi ama oda kekemelikten sonra başladı. Allah yavrularımızı korusun canım.
 
Back