Bilim İnsanlarının Uydudan İzlediği Kartalı Hatay'da Vurdular

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Almanya'dan uydu aracılığıyla izlenen orman kartalı, Afrika'dan Avrupa'ya göç ettiği sırada Hatay'da vuruldu. Almanya'nın başkenti Berlin'deki Dünya Yırtıcı Kuşları Araştırma Grubu görevlisi Dr. Bernd Meyburg ve ekibince uydu aracılığıyla izlenen Jan isimli küçük orman kartalının, Hatay'ın Samandağ ilçesinde avlanan kişilerce öldürüldüğü belirtildi.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerafettin Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, Alman kuş bilimcilerin uydu vericisi takarak yıllardır izlediği küçük orman kartalının (aquila pomarina), Afrika'dan Avrupa'ya göçü sırasında Samandağ'da vurulduğunu bildirdi.

Küçük orman kartalının, sırtındaki uydu vericisiyle ölü bulunduğunu ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

'Kuşun ölüsüne ve sırtında taşıdığı vericiye ulaştık'

"Uydu vericisinin takıldığı 2013'ten beri Afrika'nın güneyi ile Polonya arasındaki göçleri düzenli kayıt altına alınan 'Jan' adlı erkek kartal, bu yıl ilkbahar göçünü tamamlayamadı. Dr. Meyburg, özellikle yırtıcı kuş araştırmacılarının üyesi olduğu haberleşme gruplarına ilettiği mesajında, kuşa takılı vericinin günlerdir belli bir noktadan sinyal verdiğini, bu durumun kuşun ölmüş olabileceğini gösterdiğini bildirdi ve kuşun akıbetini öğrenmek üzere o bölgeyi kontrol edebilecek kişilerden yardım istedi. Bunun üzerine Dicle Üniversitesi ornitologlarından Prof. Dr. Murat Biricik, bizlerle temasa geçti. Bizler de öğretim üyemiz Doç. Dr. Feza Can ile sinyal alınan bölgeye gittik ancak ilk gün bulamadık. Ertesi gün yeniden alana gittiğimizde Eriklikuyu köyü sakinlerinin de yardımıyla kuşun ölüsüne ve sırtında taşıdığı vericiye ulaştık."

'Kışı Afrika'da geçiren kuşlar, İsrail, Lübnan ve Suriye üzerinden Anadolu'ya geliyor

Kaya, küçük orman kartalının, kaçak avlanan kişilerce vurulduğunu bildirdi.

Akdeniz'in doğu kıyılarının, başta yırtıcı olmak üzere özellikle kanat çırparak değil süzülerek yol alan leylek, ak pelikan gibi büyük göçmen kuşlar için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Kaya, her yıl ilkbaharda, kışı Afrika'da geçiren sayısız kuşun bu yolu kullanarak İsrail, Lübnan ve Suriye üzerinden Anadolu'ya ulaştığına işaret etti.

Kuşların buradan da Avrupa ve Asya'ya dağıldığını belirten Kaya, "Ne var ki göç kuşları, söz konusu güzergahın belli bazı yerlerinde öteden beri süregelen yasa dışı bir uygulamaya maruz kalıyor ve silahlı kişilerce nedensiz yere öldürülüyor." ifadesini kullandı.

Kaya, göçmen kuşlarının güzergahının gözetim altında tutulması ve kaçak avcılığın önüne geçilmesi için herkesin duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

https://8gunhaber.com/haber/22853/uydudan-izlenen-kartali-samandagda-vurdular.html

Adamlar Kartal'a cihaz takar, isim verir, inceler, takip eder, gelişimini gözlemler, biz sınırlarımızdan içeri kuş bile girse ya öldürür ya tecavüz ederiz, böyle deyince kızıyorlar, gerçek bu maalesef.
Ne istersin kuştan, vurdunda boyun mu uzadı
Eşi avlananlar vardır mutlaka, onlardan özür dilerim ama böyle zevkine spor niyetine kuş, börtü böcek avlananlara kızıyorum, birde vurdukları hayvanların içlerini dolduruyorlar

Ay evet, avlanmak bir spordu değil mi? Sanırsın hepsi Victoria Dönemi İngiliz Centilmeni. Hayvan vurarak, koşan hayvanlara para yatırarak yapılan "spor" türünü bir türlü anlayamacağım.
Benim spor anlayışım matin üzerinde bacak indirip kaldırmak, hiç olmadı yürümek falan.

marilyn, vallahi şu avlanma konusunu deşmek istemiyorum, gücenen çok olacak çünkü.
Ama elinde tüfek, avuç içi kadar kuşları, Ceylan'ları vurmuyorlar mı sinirleniyorum, vejeteryan değilim ama gidipte Ceylan vurmam, kuş yemesem ölmem, bir diğer boyutu da av köpekleri ediniyorlar, o köpekler yarı aç yarı tok kiminin elinde, kenelerden gerdanlık olmuş fukaramda, işlerine yaramayan köpekleri veriyorlar başkasına.
Vallahi acıdım Kartal'a, ki Afrika'daki hayvanların çoğunda verici olduğunu biliyorum seyrettiğim araştırma belgesellerinden, birçok Avrupa ülkesinden bilim adamları kuşların göç yollarını, orman hayvanlarının gruplarındaki hiyerarşiyi, davranışlarını, gelişimlerini incelemek için akın akın Afrika'ya gider, her yıl ölçümleri yapılır, gelişimleri takip edilir.
Millet emek verip araştırıyor biz bir fişek atıp öldürüyoruz.

Hayır, sebep ne?
Kartal yahu, yeniyor mu ki? Ne yapacak yani kartal vurup? Hani bıldırcın falan olsa bir derece diyeceğim. Kartal yahu, patatesli kartal oturtma mı yapacak kendine?
Ben zaten şu avlanma olayını anlamıyorum. Ne gerek var? Her yer et bilmem ne dolu. Elinde tüfekle saatte 10 metre hızla yürümenin nesi spor olabilir?
Ben cidden bu avlanma olayını anlayamayacağım, ne gibi bir zevk veriyor olduğunu da. Bir canlıyı öldürmek nasıl spor olabilir?

Yemiyorsa adına spor diyor işte marilyn, avcılık hikayelerine yenisi eklenmiş oluyor.

şu almanların izlediği kartalı ben vurdum keh keh diye kahvede anlatıyormudur dersin
Anlatanlar var, sırf zevkine öldürüp sonra hayvanın ölüsünü dolduranlarda var, epey bir önce tvde seyrettim, yaşlı biri yememiş içmemiş doldurulmuş hayvanlar toplamış kendine, balıkların gözüne de mavi boncuk koymuş

Ya resmen hiçbir şeye saygısı ve sevgisi olmayan şaka gibi bir ülkeyiz. Şaka ama kötü bir şaka. Dünyayı dolaşan barışı temsil eden gelinlikli kadını Türkiye' de öldürüler, üç senedir uydudan izlemen kartalk Türkiye' de vurdular. Dünyaya zararız yeminle.

Bizim kadar yarım akıllı ülke varmı gerçekten merak ediyorum1

Allah bildiği gibi yapsın bunları..! Eminim hayatlarında karşılığını görüyordur bu avcılar..Nasıl öldürmekten zevk alınır aklım almıyor yaa..Azıcık merhamet duygusu olan bunu yapamaz yok yani....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…