Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
merhabalar,
oğluma geçen haftadan beri bıldırcın yumurtası veriyorum. haşlanmış olarak 1 tane kahvaltısına karıştırıyorum. et,kıyma,balık yemiyor.(etli yemeklerin etlerini ayıklayarak yiyor suyuna sebzelerine geçmiş oluyor vitamini ama kendisini yemesi başka tabi) bu sebeple bıldırcın yumurtasına başladım. protein olarak çok zenginmiş. ama bazı yerlerde de çok ta abartıldığı kadar yararlı olmadığı yazıyor. bıldırcın yumurtası kullanan veya bilgisi olan var mı arkadaşlar...
Batuhan'ım küçük Aşkım
Kayıtlı Üye
canım benim netten takip ettiğim doktor günde 1 tane bıldırcın yumurtasının hiçbir işe yaramadığını illa bıldırcın yumurtası yedireceğim diyorsan günde 5-6 tane bıldırcın yumurtasının 1 tavuk yumurtasına denk geldiğini söylüyor
ben de tam tersi olarak biliyorum,içeriğinde fosfor b vitaminleri ve protein açısından 6 adet normal yumurtaya bedelmiş 1 bıldırcın yumurtası...haftada 3 gün pazartesi,çarşamba ve cumaları veriyorum ben...
Tavuk yumurtasına nazaran 5 kat daha fazla fosfor, 8 kat demir, 9 kat protein içeren bıldırcın yumurtasının süt ve balla karıştırıldığında astım, öksürük ve alerjiye çok iyi geldiği bildirildi. alıntıdır...
herkese selam arkadaşlar....
benim oğlum yumurtayı çokk seviyor tavuk sabah haşlıyorum 1 tane yanına 1 çay bardağı domates suyu ekmek içi filan çook güzel yiyor.bıldırcın yumurtasını aldım arada ondanda veriyorm fakat ben çiğ olarak verme taraftarı değilm doktorumuzun tavsiyesiyle rafadan veriyormm.....
Dyt. Şengül Üre, bıldırcın yumurtasının faydaları bakımından vazgeçilmez olduğunu söylüyor. Ülkemizde de son 10 yılda tüketimi artmaya başlayan bıldırcın yumurtası önemli besin öğelerini bünyesinde bulunduruyor. Kendi küçük ancak içeriği ve beslenme açısından önemi büyük olan bıldırcın yumurtasının çocuk beslenmesinde de yeri önemli. Bu yumurtanın, içerdiği yüksek protein ile özellikle çocuklarda büyüme gelişme, doku onarımı ve bağışıklığın güçlenmesine katkısı büyük. Tavuk yumurtasına göre daha fazla demir ve B12 içeriğine sahip olması ile özellikle büyüme gelişme ve okul çağı çocuklarında sıklıkla karşılaşılan anemi (kansızlık) probleminin çözünme katkı sağlayabilecek özelliklere de sahip. Dyt. Şengül Üre, bıldırcın yumurtasının, ayrıca kansızlıkla birlikte görülen yorgunluk, öğrenme algılama sorunlarının çözümüne de destek sağladığının altını çiziyor. A vitamini içeriği yüksek olan bıldırcın yumurtası, görme, doku onarımı konusunda da faydası tartışılmaz.
Batuhan'ım küçük Aşkım
Kayıtlı Üye
Günde "1 tane" bıldırcın yumurtası, hiçbir halta yaramaz... Boşuna böyle işlerle uğraşmayın, ya 5-6 tane yedirin, (lüzumsuz yere, pahalıya gelir) veya doğru dürüst bir tavuk yumurtası yedirin..
alıntıdır.
Batuhan'ım küçük Aşkım
Kayıtlı Üye
arkadaşlar nette kadir tuğcuya sordum bıldırcın yumurtasını benim sorum ve cevabı paylaşıyorum
hocam iyi günler:
öncelikli olarak bıldırcın yumurtasıyla ilgili eski maillerini okudum biliyorum ama benden başka aydınlatılması gereken arkadaşlarım var size onların yazdığı bir yazıyı kopyalayacağım
Dyt. Şengül Üre, bıldırcın yumurtasının faydaları bakımından vazgeçilmez olduğunu söylüyor. Ülkemizde de son 10 yılda tüketimi artmaya başlayan bıldırcın yumurtası önemli besin öğelerini bünyesinde bulunduruyor. Kendi küçük ancak içeriği ve beslenme açısından önemi büyük olan bıldırcın yumurtasının çocuk beslenmesinde de yeri önemli. Bu yumurtanın, içerdiği yüksek protein ile özellikle çocuklarda büyüme gelişme, doku onarımı ve bağışıklığın güçlenmesine katkısı büyük. Tavuk yumurtasına göre daha fazla demir ve B12 içeriğine sahip olması ile özellikle büyüme gelişme ve okul çağı çocuklarında sıklıkla karşılaşılan anemi (kansızlık) probleminin çözünme katkı sağlayabilecek özelliklere de sahip. Dyt. Şengül Üre, bıldırcın yumurtasının, ayrıca kansızlıkla birlikte görülen yorgunluk, öğrenme algılama sorunlarının çözümüne de destek sağladığının altını çiziyor. A vitamini içeriği yüksek olan bıldırcın yumurtası, görme, doku onarımı konusunda da faydası tartışılmaz.
hocam herzamanki gibi tarafsız ve halk için yaptığınız yorumunuzu bekliyorum.
CEVAP
Tıbbiyeye girdiğimden beri hiçbir Türkçe Tıp kitabı okumadım.. Benim okuduklarımdada böyle bir bilgi yok... Tavuk yumurtasında ne kadar protein, ne kadar demir var hepsi tıp kitaplarında ( Nelson ) yazılıdır... Tavuk yumurtasından tavuk, bıldırcın yumurtasından bıldırcın çıkıyor... Mal meydanda...Sanki devekuşu yumurtası..
Herşeyin başı sağlık
Kayıtlı Üye
muahahahah Kadir Tuğcu cevabı işte. Ben tavuk yumurtası veriyorum arkadaşlar. Önemli olan taze doğal olması
tamam arkadaşlar,
dövmeyin anladım. yalnız beni çok kati olan cevaplarınız biraz rahatsız etti. sonuçta hiçbirimiz bıldırcın yumurtası üstüne tez yazmış gıda mühendisi değiliz. tıp kitaplarında yer almıyor olması bana yalnızca tıpçıların bu konuda henüz bir araştırma yapmadıklarını gösteriyor. yanlış anlaşılmasın "bıldırcın yumurtası çok yararlı" demiyorum. ama aksi ispatlanmadığına göre; "bu konuda yeterli bilgi yok olabilir de olmayabilir de" daha doğru bir yaklaşım bence. amacım kimseyi incitmek değil ayrıca yalnızca fikirlerinizi almaya çalışıyordum. vaktini aldığım herkezden özür dilerim.
Batuhan'ım küçük Aşkım
Kayıtlı Üye
tamam arkadaşlar,
dövmeyin anladım. yalnız beni çok kati olan cevaplarınız biraz rahatsız etti. sonuçta hiçbirimiz bıldırcın yumurtası üstüne tez yazmış gıda mühendisi değiliz. tıp kitaplarında yer almıyor olması bana yalnızca tıpçıların bu konuda henüz bir araştırma yapmadıklarını gösteriyor. yanlış anlaşılmasın "bıldırcın yumurtası çok yararlı" demiyorum. ama aksi ispatlanmadığına göre; "bu konuda yeterli bilgi yok olabilir de olmayabilir de" daha doğru bir yaklaşım bence. amacım kimseyi incitmek değil ayrıca yalnızca fikirlerinizi almaya çalışıyordum. vaktini aldığım herkezden özür dilerim.
canım maksadım seni kırmak değildi kırılmışın yazından anladığım üzere ben sadece bebeklerimiz için en sağlıklı olanı araştırıyoeum sen bu yazıyı yazmadan okumuşdum zaten dr kadir tuğcadan illada yedireceğim diyorsan bari 4-5 yumurta yedirki 1 tavuk yumurtasına denk gelsin bebeklerimiz için en önemli olan vitamin yumurtadan aldıkları protein ve kalsiyum buda bıldırcın yumurtasında 5-6 adette bulunun tavuk yumurtasında 1 adette bulunanla eş değer
Batuhan'ım küçük Aşkım
Kayıtlı Üye
canım deki esma sen oğluna hiç bıldırcın yumurtası yedirmedinmi yedirdimakannehir ama o zaman bilmiyordum bu gerçeği öğrendiklerimizi paylaşalım olumunekankayizsmile
ben bu kadir tuğcunun soru cevaplama tarzına sinir oluyorum
yani bukadar katı cevap vermek zorunda hissediyor kendini nedense
inek sütü içinde kesinlikle kansızlık yapmaz et tüketilmezse kansızlık olur
demişti ama benim kızım şu anda inek sütü yüzünden kansız :1closedeyes:
Batuhan'ım küçük Aşkım
Kayıtlı Üye
ben bu kadir tuğcunun soru cevaplama tarzına sinir oluyorum
yani bukadar katı cevap vermek zorunda hissediyor kendini nedense
inek sütü içinde kesinlikle kansızlık yapmaz et tüketilmezse kansızlık olur
demişti ama benim kızım şu anda inek sütü yüzünden kansız :1closedeyes:
olayı tartışmaya çevirmeyi düşünmüyorum ama benim oğlum 8 aylık olduğundan beri inek sütü içiyor maşallah hiç bir problemimiz yok günlük çünkü hergün etini yumurtasını yiyor hiç bir şekildede kan damlalarından kullanmadım kadir tuğcu gibi doktorlar olsa tüm türkiye de daha sağlıklı nesiller yetiştireceğimize inanıyorum her doktora gittiğimizde minicik bebeklerimize çanta dolusu ilaç yazıyorlar ilaçsız iyileşek hastalığada ilaç kullanıyoruz (ben kullanmıyorum) sırf oğlum öksürüyor diye astım ilacı yazmışdı güvenilir hekimler minicik bebeklerimizin bağışıklık kazanmalarını sağlıyorlar ilaçlara.
neyse konumuz bıldırcın yumurtasıyken kadir tuğcuya geldi konuyu daha fazla saptırmadan burda noktalamak istiyorum isteyen istediği doktora inanır
dünyanın entatlı kenesi:)
Kayıtlı Üye
valla bende kadir tugcunun hiçbir sözüne güvenmiyorum bence aykırılık yaparak biryerlere gelmeye çalışıyor. yazılarınıda okumuyorum ama benim fikrimin aksini düşünene de saygı duyuyorum. boddim arkadaşımında dediği gibi herkes istediği doktora inanır ama bazen insan kime inanacagını şaşırıyor her kafadan bir ses çıkıyor valla anlamak zor.. bıldırcın yumurtası hakkında bir bilgim yok ama bir arkadaş rafadan veriyorum yazmış rafadan yumurta tam pişmediğinden bakteri yönünden zengin diye biliyorum ben
bende büyük oğluma iştahsızlığı sebebiyle vermeyi düşünürken konunuzu gördüm..şöyle bir yazı buldum...şimdi kararsız kaldım açıkçası..çoçukların böbreklerine zarar verebileçeği yazılmış...
Bebek ve Çocuk Sağlığı - Bıldırcın Yumurtasının Faydaları
Bıldırcın; yetiştiriciliği gelişmekte olan ülkelerde gerek yumurtası gerek ise eti ile hayvansal protein ihtiyacı ve açığını karşılamak amacıyla artan bir şekilde kullanılmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ise Bıldırcın gurme mutfaklarının vazgeçilmez unsuru olmuştur. Lezzet arttırmak adına çeşitli yiyeceklerle birlikte veya tek başına mezeler, turşu, omlet vb. şeklilerde mutfaklarda çocuk ve yetişkin beslenmesinde yerini almaktadır.
Ülkemizde de son 10 yılda tüketimi artmaya başlayan bıldırcın yumurtası önemli besin öğelerini bünyesinde bulundurmaktadır. Benekli bir görünüme sahip olan bıldırcın yumurtası ortalama 9-12 gr ağırlığa sahiptir.
Kendi küçük ancak içeriği ve beslenme açısından önemi büyük olan bıldırcın yumurtasının çocuk beslenmesinde de yeri ve önemi gittikçe artmaya başlamıştır.ıçerdiği yüksek protein ile özellikle çocuklarda büyüme gelişme, doku onarımı ve bağışıklığın güçlenmesine katkısı büyüktür.
Tavuk yumurtasından daha fazla demir ve B12 içeriğine sahip olması ile özellikle büyüme gelişme ve okul çağı çocuklarında sıklıkla karşılaşılan anemi (kansızlık) probleminin çözünme katkı sağlayabilecek özelliklere sahiptir. Ayrıca kansızlıkla birlikte görülen yorgunluk, öğrenme algılama sorunlarının çözümüne de destek sağlar.
ıştah problemini yaşayan çocuklarda içerdiği yüksek B1 vitamini ile bu sorunun çözümüne yardımcı olmaya ve düzenli besin alımının sağlanması ile büyüme ve gelişmeye destek sağlar. A vitamini içeriği yüksek olan bıldırcın yumurtası, görme, doku onarımı vb faydaları sağlamaktadır.
Ancak yüksek protein içeriğine sahip olan bıldırcın yumurtasının kullanılan miktar ve kullanım sıklığına dikkat etmek gerekir. Özellikle çocuklarda yüksek protein olgunlaşmamış böbreklere gereğinden fazla yük bindireceği için böbreklerde sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bıldırcın yumurtası bazı ülkelerde ve ülkemizde geleneksel olarak astım, alerji vb tedavilere destek olması amacıyla kullanılabilmektedir. Ancak bıldırcın yumurtasını hastalıkların tedavisinde kullanılırken mutlaka ilgili hekime danışarak kullanım sıklığı, pişirme şekli vb konularda bilgi alınmalıdır.
Çocuk beslenmesinde kullanılırken kullanım sıklığı, pişirme şekli, kullanılacak yumurta miktarı her bireye göre farklı olduğu için hekim ve beslenme uzmanlarından destek alınması dengesiz ve bilinçsiz tüketimin engellenmesine yardımcı olacaktır. Özellikle akınının ve sarısının çiğ şekilde tüketilmesi ve bebeklerde erken aylarda kullanılması konusunda dikkatli olmak gerekmektedir.
Yazan: Dyt. ŞENGÜL ÜRE
DıYETıNFO BESLENME EĞıTıMı VE DANIŞMANLIK
İki Kız Annesi :)
Kayıtlı Üye
Merhaba,
Konunuz taşınmıştır.Bilginize.:a.s.: