Bebek Beslenmesi Biberonun süt dişlerine etkileri

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

ferday

Guru
Kayıtlı Üye
17 Ekim 2007
492
3
Süt dişleri, çocuğun düzgün beslenmesini sağlar. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri, ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin görüntüye yol açar.

Bu dönemdeki tedavi edilmeyen diş bozuklukları, ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerine (romatizmadan kalp rahatsızlıklarına kadar) sebep olabilecektir…

SORU: Çocuğumun süt dişlerinden bazılarında çürüme meydana geldi. İleride yenilerinin çıkacağını biliyorum ama, bu çok önemli bir durum mudur? Acaba neler yapabilirim?

CEVAP: Süt dişleri geçici olduğu için ebeveynler tarafından genellikle nasıl olsa bu dişler değişecek denerek pek önemsenmez. Dolayısıyla bu tarz bir düşünce süt dişlerinin temizliğinin ihmaline ve çürümesine sebep olur. Unutulmamalıdır ki süt dişlerindeki çürükler hem çocuğun dişlerinin ağrımasına sebep olur hem de daimi dişlerine zarar verir.

Süt dişleri ihmal edilip dolgu ile kurtarılamadığı zaman çekilmesi gerekir, erken süt dişi kaybı çocukların daimi dişlerinin çapraşık olmasının en önemli etkenlerinden birisidir. Çocuklarda ağız hijyeni çocuğun ilk dişleri sürdüğü andan itibaren başlamalıdır.Henüz bebek iken yapılması gereken şey temiz bir bez parçasıyla bebeğin dişlerinin üzeri her emzirme veya mama yedikten sonra yapılmalıdır.Çocuğun yaşı biraz daha büyünce (2yaş) diş fırçası kullanılmaya başlanmalıdır.

SORU: 2 Yaşındaki bebeğimin dişlerinde kahverengi lekeler var. Bunlar acaba çürük müdür? Nedeni ne olabilir?

CEVAP: Bebeklerde bazen dişlerin üzerinde sürer sürmez kahverengi lekeler oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve dişler de çürük nedeniyle kırılır. Bu kadar erken bir dönemde çürük oluşmasının nedeni de biberon çürüğü adı verilen çürüklerdir. Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü doğal olarak şeker içerir.

Gece yatmadan önce yada uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.

SORU: 2.5 yaşındaki oğlumu diş hekime götürdüm. Doktor biberon çürüğü olduğunu söyledi. Acaba ne gibi önlemler almalıyım?

CEVAP: Bebeklerde meydana gelen çürüklerin tedavisi çok güç olduğundan, koruyucu önlemlerin erken dönemde alınması gerekir. Bu önlemleri şöyle sıralayabilirim… Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin. Beslendikten sonra uyutmaya çalışın. Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin. Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin. İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tülbent ile dişlerini silerek temizleyin.

SORU: Biberon emmediği halde bebeğimin dişleri çürüdü. Sebebi ne olabilir acaba?

CEVAP: Biberonun yanı sıra emziklerin ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal, pekmez, reçel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilmesi de biberon çürüklerinin başka bir nedenidir. Bunun yanı sıra, dişler sürdükten sonra oyalanmak amacıyla bebeğin eline verilen karbohidratlı-şekerli gıdalar da diş çürüklerine neden olur. Çocuğu bu tür gıdaların yerine elma, havuç gibi besin değeri yüksek; diş temizliğine yardımcı gıdalara yönlendirmek gerekir.
 
Benim bebeğim 18 aylık ve hiç meme tutmadı.
Haliyle biberonla besleniyor.
Gerçi şimdi sadece geçe istiyor biberonu ama nasıl yapıcam bilmiyorum.
Başka türlü içiremiyorum sütünü. Uyuyan çocuğun dişlerini nasıl temizlicem ki?
Offf off.
Verdiğin bilgiler için sağol canım.
 
uyuyan çocuğa yada bebeğe biberonla süt verdikten sonra dişlerini fırçalamak imkansız:) ben kızımı hep biberonla besledim ve şu anaa kadar dişlerimizde hiç sorun olmadı ama her beslemeden sonra sütünü bitirir bitirmez su içirdim mutlaka sizde öyle yapın.su sütün dişlere yapışmasını bi nebze olsun engelliyor...
 

Hımm sütünü bitirdikten sonra yine biberonla su vereyim bende o zaman.
Sağol canım.
 
mrb kızlar. ben kızım emzırdıgım sure boyunca. hemen ardından su verdım temız tulbent parcalarıyla temızledım dılını ve dısını. sımdı 3 e gırdı dıslerını fırcalıyoruz. fırca nereedeyse gorunmez halde macun suruyorum, fırcaladıktan sonra su ıcırıyorum. calkalayıp tukurmeyı bılmıyor henuz. ben boyle yaptım canım
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…