Onkoloji - Kanser ve Türevleri Beyin tümörleri nasıl sinyal verir?

irna

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
16 Haziran 2007
6.730
4
Beyin tümörlerinin belirtileri nelerdir ?
Beyin tümörlerin belirtilerini şöyle sıralayabilirim :

Baş ağrısı, beyninde tümör olan hastaların ancak %60 ında baş ağrısı görülür. Bu ağrı genellikle son birkaç aydır ortaya çıkmıştır ve gittikçe şiddetlendiğini ifade eder hastalarımız.
Bulantı kusma, Baş ağrısı ile birlikte bulunması ve özellikle birkaç gün yada haftadır mevcut olması önemlidir.Ancak burada baş ağrısı ve kusmanın uzun sürelerdir var olması migren düşündürür.
Çift görme ve görme bulanıklığı, Baş ağrısı ile birlikte veya baş ağrısı olmaksızın ortaya çıkan çift görme, bulanık görme, görmenin azalması beyin tümörlerinin ilk belirtisidir.
Kol ve bacakta kuvvetsizlik, beceriksizlik, dengesizlik, Son zamanlarda ortaya çıkan vücudun sağ yada sol yarısında uyuşmalar, ellerde güçsüzlük, uyuşukluk , beceriksizlik görülebilir . Yürürken “sarhoşvari yürüme” ve “dengesizlik” bir beyincik tümörünün belirtisi olabilir.
Konuşma bozukluğu, Konuşamama, anlama güçlüğü, konuşurken yanlış kelime ifadeleri yada sarhoşvari konuşma keza beyin tümörlerinin ilk bulgusu olabilir.
Sara nöbetleri (epilepsi), Bilinç kaybı olarak yada olmaksızın istem dışı kasılmalar, panik atak tarzında kendini kötü hissetmeler bir epilepsi çeşidi olabilir. Özellikle 20 yaş sonrası ortaya çıkan bu tarz nöbetler aksi ispatlanana kadar beyin tümörüne bağlı olduğu düşünülerek araştırılmalıdır

Beyin Tümörlerinin oluşumunun sebebi nedir ?

Beyin tümörlerinin kesin sebebi henüz bilinmemekle birlikte kalıtımın, çevre kirliliğinin önemli faktörler olduğu düşünülmektedir.

Erken teşhisin önemi nedir?
Beyin tümörlerinin erkenden teşhis edilebilmesi çoğu kez hastanın hayatını ve yaşam kalitesini etkilemektedir. Bunun için hastanın bedeninde olan değişiklikleri erkenden fark edebilmesi ve vakit kaybetmeden hekime başvurması gerekmektedir

Beyin tümörünün erken belirtileri var mıdır ? Bunlar nelerdir ?
Son zamanlarda artan, daha öncekilerden farklı baş ağrısı, görme azalması, işitme ve koku hissinin azalması ya da kaybı, kafa tasında ortaya çıkan şişlik, sık sık bayılmalar beyin tümörü belirtisi olabilir.
Küçük boyutlarda erkenden teşhis edilen tümörlerde hasta tedavisinde çok daha iyi sonuç alınabilecekken büyük boyuta ulaşmış tümörlerin tedavisi daha zor ve tehlikeli olabilmektedir
Her başağrısı beyin tümörünü mü işaret eder ? İlk işaret başağrısı mıdır?
Burada baş ağrısının uzun sürelerdir var olması ilk etapta migren düşündürür.
Ancak beynin kendisi ağrıya hassas bir organ olmadığından beyinde gelişen bir tümör belirli bir büyüklüğe erişene kadar pek baş ağrısına sebep olmaz. Özellikle büyüme hızı fazla tümörlerde baş ağrısı görülürken, yavaş gelişen beyin tümörlerinde beyin geriye çekilerek tümöre yer açabilir bu taktirde çok büyük boyutlarda dahi baş ağrısı hastada görülmeyebilir
Beyin tümörleri nasıl tedavi edilir ?
Beyin tümörlerinin günümüzde pek çok tedavisi mevcut olmakla beraber ana başlıklar halinde özetlersek..
Birinci seçenek Cerrahi; Tümörün en hızlı ve en etkili bir şekilde vücuttan alınarak yok edilmesi ancak cerrahi ile gerçekleştirilebilir.
İkinci başvurduğumuz yöntem Radyoterapi ;Özellikle habis beyin tümörlerinde cerrahi sonrası ek tedavi olarak uygulanır.
Üçüncü yöntem ise Kemoterapi; Yine habis beyin tümörlerinde cerrahi tedaviye ek olarak radyoterapi ile birlikte yapılır

yarın mr sonuçlarımı alacağım. uzun süreli baş ağrısı şikayetiyle gitmiştim dr a. Bulantım falan yok. Ancak aşırı derecede sese ve ışığa karşı hassasiyet vardı. yalnız yukarıdaki yazıyı okuyunca biraz daha tedirgin oldum. Çünkü sarhoşvari yürüme ve konuşma da oluyor arada ve kelimeleri karıştırma,yanlış kelime kullanıyor ve sonra fark ediyorum. Çok korkuyorum. Bu tip sorunları yaşamış olan arkadaşlar varsa lütfen paylaşsın. Bu arada paylaşımın için teşekkürler irna, gördüğün gibi sersemlik diz boyu,insan önce teşekkür eder, değil mi? afedersin!

yarın mr sonuçlarımı alacağım. uzun süreli baş ağrısı şikayetiyle gitmiştim dr a. Bulantım falan yok. Ancak aşırı derecede sese ve ışığa karşı hassasiyet vardı. yalnız yukarıdaki yazıyı okuyunca biraz daha tedirgin oldum. Çünkü sarhoşvari yürüme ve konuşma da oluyor arada ve kelimeleri karıştırma,yanlış kelime kullanıyor ve sonra fark ediyorum. Çok korkuyorum. Bu tip sorunları yaşamış olan arkadaşlar varsa lütfen paylaşsın. Bu arada paylaşımın için teşekkürler irna, gördüğün gibi sersemlik diz boyu,insan önce teşekkür eder, değil mi? afedersin!

o nasıl söz güzelim geçmiş olsun.ama kendimi şimdi suclu hissediyom valla.bitanem kendine paylar cıkarma hemencik belki migrendir haa..

benim migrenim var senin gibi şikayetlerim oluyo ,tabii yinede kesın Dr. git ihmal etme savaşcım..

selam irnacım,sakın kendini suçlu hissetme,bu aralar malum sinirlerim çok zayıf her şeyden çabuk etkileniyorum. Paylaşımlarının devamını bekliyorum.a.s.

Sonuçları nöroloğa gösterdim. Maalesef dr un çelişkili açıklamaları kafamı daha da karıştırdı. Bu başlığı tıklayıp bizi okuyan arkadaşlara da dikkatli olmalarını tavsiye edeceğim.
Öncelikle belirtmek isterim,kesinlikle yaştan dolayı kimsenin mesleki becerisinden şüphe etmem. Aynı yaşlarda ama işine son derece hakim çok değerli dr lar olduğunu biliyorum. Fakat gittiğim nörolog,muayene defterine -ilk gidişimde-10 yıl önce geçirdiğim ameliyatın raporunda yazılanları aktarmıştı(bunu normal karşılamıştım aslında,sadece kelime kelime geçirmesi garibime gitmişti) daha sonra 2-3 defa daha gitmeme rağmen(10 gün içinde ve çok az hasta yoğunluğu olan bir yer) dr 4. gidişimde bile beni tanımadı. Hadi tamam dedik. Rapordaki 3. sonuçtan birini açıklayıp beni göndermeye çalıştı. Tek tek resmen cımbızla laf aldım(bu arada belirteyim kapı açık ve bekleyen hasta yok). Sorulara bir cvp veriyor ben hayır orada değildi dediğimde, e o zaman şundandır,bundandır şeklinde. Ve en önemlisi de belirtilerden biri ailemde birinde de olduğu için biliyorum. Ağrı yapmayan bir şey,internette de saatlerce araştırdım. Ama ilk o dr a gidişim ağrı yüzünden olduğu için bana, hiç bir riski yok sadece ne yapar(bu arada ilk muayenedeki tanıyı arıyor defterde)ağrı yapar şeklinde toparlamış oldu. Ve de sonunda benim şüpheli bakışlarım karşısında, sen en iyisi bu filmleri ve ilacı bir beyin cerrahına göster dedi.:sm_confused:

merhabalar .. benim annem 12 sene önce beyin tümörü ameliyatı olmuştu, gayet iyiydi ama ama son bir kaç aydır tekrar kötüleşti ve bu belirtilerin hepsi vardı tümör tekrar büyümüş ve eskisinden büyük olmuş anneme 2. kez ameliyat dendi ve annem ameliyat oldu 40 gün yoğun bakımda kaldı ve sonunda vefat etti .canım annem .2 kez ameliyat olmadan önce iyi araştırtın bir kaç doktora gidin acele etmeyin .

merhabalar .. benim annem 12 sene önce beyin tümörü ameliyatı olmuştu, gayet iyiydi ama ama son bir kaç aydır tekrar kötüleşti ve bu belirtilerin hepsi vardı tümör tekrar büyümüş ve eskisinden büyük olmuş anneme 2. kez ameliyat dendi ve annem ameliyat oldu 40 gün yoğun bakımda kaldı ve sonunda vefat etti .canım annem .2 kez ameliyat olmadan önce iyi araştırtın bir kaç doktora gidin acele etmeyin .
benımde babam ıkıncı kez gırcek ve ben cok korkuyorum

selam irnacım,sakın kendini suçlu hissetme,bu aralar malum sinirlerim çok zayıf her şeyden çabuk etkileniyorum. Paylaşımlarının devamını bekliyorum.a.s.

Sonuçları nöroloğa gösterdim. Maalesef dr un çelişkili açıklamaları kafamı daha da karıştırdı. Bu başlığı tıklayıp bizi okuyan arkadaşlara da dikkatli olmalarını tavsiye edeceğim.
Öncelikle belirtmek isterim,kesinlikle yaştan dolayı kimsenin mesleki becerisinden şüphe etmem. Aynı yaşlarda ama işine son derece hakim çok değerli dr lar olduğunu biliyorum. Fakat gittiğim nörolog,muayene defterine -ilk gidişimde-10 yıl önce geçirdiğim ameliyatın raporunda yazılanları aktarmıştı(bunu normal karşılamıştım aslında,sadece kelime kelime geçirmesi garibime gitmişti) daha sonra 2-3 defa daha gitmeme rağmen(10 gün içinde ve çok az hasta yoğunluğu olan bir yer) dr 4. gidişimde bile beni tanımadı. Hadi tamam dedik. Rapordaki 3. sonuçtan birini açıklayıp beni göndermeye çalıştı. Tek tek resmen cımbızla laf aldım(bu arada belirteyim kapı açık ve bekleyen hasta yok). Sorulara bir cvp veriyor ben hayır orada değildi dediğimde, e o zaman şundandır,bundandır şeklinde. Ve en önemlisi de belirtilerden biri ailemde birinde de olduğu için biliyorum. Ağrı yapmayan bir şey,internette de saatlerce araştırdım. Ama ilk o dr a gidişim ağrı yüzünden olduğu için bana, hiç bir riski yok sadece ne yapar(bu arada ilk muayenedeki tanıyı arıyor defterde)ağrı yapar şeklinde toparlamış oldu. Ve de sonunda benim şüpheli bakışlarım karşısında, sen en iyisi bu filmleri ve ilacı bir beyin cerrahına göster dedi.:sm_confused:
şuanda nasılsınız

X