Yalnız Balık Beta
Çok balıklı akvaryumlarda kavgacılığından dolayı beslenemeyen ve genellikle tek başına beslenen balıklardan olan beta balığının genel özelliklerinden bahsedeceğiz ve beta balığı hakkında bilgi vereceğiz.
Latince Adı: Betta splendens
Habitatı ve Anavatanı: Tayland
Beslenme Biçimi: Etçil
Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı Saldırgan
Yüzme Seviyesi: Yüzey
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha renklidir ve daha uzun yüzgeçlere sahiptir.
Üreme: Erkek suyun üstüne köpükten yuva yapar, erkek ve dişi yumurtlarken baba yumurtlararı bu köpüklere taşır ve yumurtalara bekçilik eder.
Sıcaklık: 26 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 30 lt
Su Sertliği: Orta
pH: 6-9
Genel Yorum: Ülkemizde genelde fanuslarda ve bardaklarda satılan bu balıklar yaşatılma şekli açısından hak etikleri yeri bulamamış ticari kaygılar yüzünden üstün körü yaşatılmaya çalışılan narin ve asil balıklardır. Beta, Cennet balığı, Gurami gibi türler Labirentliler olarak adlandırılır bunun nedeni bulundukları sudaki oksijen miktarı çok düştüğünde hayatta kalmalarını sağlayan labirent adı verilen ek solunum organlarınada sahip olmalarıdır, doğrudan havadan oksijen temin edebilirler. Fanuslarda satılmalarının nedeni Labirent olarak adlandırılan bir solunum sistemlerine daha sahip olmalarıdır. Labirentliler grubuna giren Güney Doğu Asya’nın bu kavgacı balığı genelde fanuslarda bakılmalarına rağmen en az 30 litrelik akvaryumlarda bakılmalıdır. Davranış biçimleri gereği iki erkeği aynı ortamda yaşatamazsınız, sonuç mutlaka bir balığın kaybedilmesi olacaktır. Bunu erkek betanıza ayna tutarak test edebilirsiniz. Beslenmelerinde seçiçi davranmazlar, kaliteleli kuru yemler, canlı yemler ve dondurulmuş yemlerle beslenebilirler. Aynı akvaryumda dişi beta beslenebilir ama dişi beta bulmak hem zordur hemde dişi betanın erkeğin darbelerinden korunmak için formda olması ve akvaryumun büyük ayrıca bol bitkilendirilmiş olması gerekir. Üremeleri su yüzeyinde erkek betanın yaptığı köpük yuvada gerçekleşir, erkek yere düşen yumurtaları yuveya taşır. Mümkünse dişi ile erkek ayrı akvaryumlarda bakılıp kondüsyon kazandırılmalıdır.