bes hakkında yardımcı olur musunuz?

bebitoooo

Üye
Kayıtlı Üye
27 Temmuz 2015
30
5
31
herkese merhaba, bes sistemine dahil olmak istiyorum ve nelere dikkat etmeliyim, hangi bankanın besi daha karlıdır, fon seçimi ve fon değişikliği ne sıklıkla yapılmalı vs. bunlarla ilgili önerileriniz var mı? ne kadar prim ödemeliyim kimisi en düşükten başla diyor?? yaşım 22 56 yaşına kadar ödeme gibi bir düşüncem yok. kesinti olmaması için 10 yıl ödemek gerekiyormuş sanırım o zamana kadar ödeyip ayrılmak istiyorum. param enflasyonda erir mi erimemesi için ne gibi önemler alabilirim? çok uzun oldu ama bu sistemde olan veya bilen varsa yardımcı olursa çok sevinirim.

ben şimdi bu konuyu okudum ve kafam iyice karıştı. Kime sorsam bes çok iyi diyor ama burada konuşulanlar bana daha mantıklı geldi. ( yani besin iyi bir şey olduğuna inanmıyorum.) Aylık 150 lira yatırsam iyimser senaryo bana 450 bin TL, kötümser ise 180 bin TL gibi bir miktar çıkarıyor. Ben o yaşa geldiğimde bu paraya belki 1 ekmek bile alamayacağım bunun bir garantisi yok ya da var ben anlayamadım:)
Sizce her ay 1-2 gram altın alsam altın hesabında biriktirsem 10 yıl sonra benim için bu daha karlı olmaz mı ?

Bana sorarsaniz ben altinci degilim, son senelerde zaten cok prim yaptigini dusunuyorum. Riskli. Dusmasi cikmasi bir yana bir de calinma riski var. Ama onun yerine banka vadeli mevduat hesabi risksiz, faizler cok yuksek olmasa da kazandiriyor. Aylik 30 veya 32 gunluk (hangisinin faizi yuksek ise) hesap acip her ay vadesi geldiginde altina verecegim parayi oraya eklemeyi tercih ederim. Bankalarin faiz oranlari da degisik, faizi iyi ve saglam bankayi bulmak gerekiyor benim dedigimi yapmak icin. Bu benim tercihim tabi, siz arastirmaya devam edin. Ama ben de BESi onermem.

cevap için teşekkür ederim. mevduat hesabım var ama para tutmakta zorlanıyoruz. yani en ufak bir şeyde hemen o paraya yelteniyoruz. ing bank turuncu hesap ve enpara var finansbank'ın günlük faizleri %11. altını fiziki olarak saklama niyetinde değilim. onu da bankaya altın hesabına yatırmak istiyorum. o zaman şöyle sorayım ayda 200 lira mevduata atmak mı yoksa altın biriktirmek mi 10 yıl sonra daha karlı olacaktır? altının son 15 yıl fiyatlarını incelediğimde inanılmaz bir artış söz konusu. bu önümüzde 10 15 yıl içinde böyle mi olur? mevduatta hesabındaki para enflasyona karşı yenik düşmez değil mi? çok uzun oldu ama siz ne önerirsiniz, en iyisi bu 10 yıl sonra emeğinizin karşılığını rahatlıkla alabilirsiniz diyebileceğiniz bir birikim aracı var mıdır?

Altin dediginiz gibi cok yukseldi. Oyle ki gecenlerde bir haberde kuyumcularda altin kalmadi filan diye baslik atmislardi, gerci icerigini okumadim ilgilenmedigim icin. Piyasalarda bir soylem vardir : "biri kaybedecek ki birileri kazanacak" diye.. O yuzden cok cikmis yatirim araci beni daima korkutmustur, her cikisin bir inisi vardir cunki.. Hele ki siyasi ortam bu gunki gibi belirsiz ise.. Bundan 10-15 yil once de tam tersine altin ve borsa yerinde sayarken mevduat faizleri % 80 - 90 larda seyrediyordu. Hukumet faizleri yuksek buluyor ama bence reel faiz bugun hala cok dusuk ve her an yukselebilir. Mevduatta eger parayi lazim oldu diye cekmeyip unutacaksaniz altinda oldugu gibi, uzun vadede enflasyona ezilmez. ama dayanamam cekerim diyorsaniz altin yerinde bile saysa kenarda bir birikiminiz olur. Gerci o da bankada bir para olarak duracaksa farki ne olacak bilemedim, lazim oldugunda onu da cekersiniz boyle giderse dikkat edin. Ayda 200 TL guzel para, fazla riski olmayan bir yatirim aracinda iyi bir birikim olur 10 yil sonra. Ayrica kisa vadede dolar 2.50-2.60 araligina geri duserse 3 TL civarinda satmak icin alinabilir diye dusunuyorum, ama dolar aslinda bir yatirim araci degildir ve risklidir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…