- 14 Kasım 2001
- 21.344
- En iyi cevaplar
- 2
- 69.475
- 1.623
- 101
İşe başlayan herkese otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine katılım zorunluluğu geliyor. İlk aydan itibaren maaştan fona para aktarılacak, devlet de yüzde 25 katkı sağlayacak
BES yani Ben Ettim Siz etmeyin yani bireysel emeklilik sistemi zırvalığı hakkında bilmediklerimiz.
Bundan 14 sene önce kurumsal bir şirkette çalışırken güzel güzel giyinmiş abiler ablalar geldiler anlattılar. 10 sene ayda şu kadar ödeyeceksiniz, 10. sene sonunda dilerseniz toplu paranız olacak dilerseniz ölene kadar emekli maaşı alacaksınız. Buna siz ne kadar yatırırsanız şirketiniz de sizin kadar ödeyecek gibi cazip bir öneri gelince balıklama atladım. Uyanığız ya ! 10 sene sonra ohhh emeklilik veya toplu para. Hatta öyle örnek verdiler ki şu şekilde ödeme planınız olursa elinize bu para geçecek. (bu dedikleri rakam bu gün bile muhteşem bir para)
10 sene boyunca ödedim(verdiğim rakamlar örnektir) 10. sene sonunda eee hadi beni emekli edin dediğimde gelen cevap ;
- olmazzzz !
- neden olmaz ?
- çünkü yaşı doldurmamışsınız !
- Hööö ne yaşı yahu bana bunu satarken bundan bahsetmediniz siz ?
- kusura bakmayın ben işe yeni başladım ama sözleşmede yazıyor beyefendi.
- peki o zaman ben toplu paramı çekeyim !
- tabii ki
- ne toplandı ?
- 9.000 TL
- Ama ama ben 10 senede toplam 10.000 TL ödedim.
- Beyefendi fonlarınız çok yanlış yönetilmiş, tabi bir de bizim kesintilerimiz var !
- Ulan siz gerizekalımısınız size 10.000 TL ödeyip 10 sene bekleyip emekli olamadan 9.000 TL mi alacağım.
- Size bir teklifim var sizi premium pakete alalım, kesintiler olmasın hem devlette %25 katkı sağlıyor.
- %25 fena değilmiş.
- Hem premium olursanız uzmanlarımız sizin fonalrınızı daha iyi yönetecek.
- Vayyy güzelmiş....
Aradan 4 sene geçti ve dün yine aradım.
- Pay dağılımlarım şu şekildeydi, bla bla bla. Bu bla bla bla dağılımında %70 IMKB fonundaydı ve hedefim 90.000 di bu rakama geldi artık orada ki portföyümü kaldıralım. Ne yapalım ?
- Siz söyleyin biz değiştirelim.
- Tamam da portföyümü ben yöneteceksem neden premium oldum ben ?
- Beyefendi bizim sizi yönlendirmemiz yasak.
- Allah belanızı versin sizin....
- düttt düttt düütt (telefon kapandı)
Tekrar aradım, premium üyeyim ya ! Bana özel danışmanım var ya...
- Tamam küfretmeyeceğim bela anmayacağım, bu lanet olası yapıdan nasıl çıkarım ?
- Dilediğiniz anda çıakrsınız ama devletin sizin için ödediği parayı alamazsınız !
- Neden ?
- Devlet desteğinde 3 seneniz dolmadı.
- Peki 2 sene daha beklesem alabilir miyim ?
- Tabi %15'unu alabilirsiniz.
- eeee kalanı ? Maalesef tamamını almanzı için 10 sene veya emeklilik yaşına kadar beklemeniz lazım.
Özetle BES denen saçmalığı kimseye önermiyorum. Her ay ödediğiniz para ile yapabilirseniz bir çeyrek altın kenara koyun inanın çok daha fazla bir getirisi var.
Şimdi devlet ben zaten sigorta primi öderken nasıl olurda beni zorla BES'e katabilir ? Benden bu konuda ne hakla kesinti yapabilir ? Bu isteğe bağlı bir hizmettir. Özel şirketlere çekilecek peşkeş başka kalmadı mı ?
Ne devlet bana destek versin ne de ben BES'ten yararlanayım.
Hala binlerce insan BES saçmalığına kapılmış gidiyor. Yatırdığınız parayı alabilirseniz ne mutlu.
Son düzenleme: