BERABER ÇALIŞTIĞIM ARKADAŞIM VE BERABERİNDE GELEN SORUNLAR

booksmoney

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
10 Ekim 2018
1.029
1.319
Merhaba, firmaya yaklaşık 4-5 ay önce başladım ve şuan için maaşı ve şartları iyi olduğu için işimi değiştirmeyi düşünmüyorum. 2 ay önce yanıma yetiştirilmek üzere bi arkadaş alındı. Sadece 1 yıl muhasebecilik yapmış ama daha çok gelen giden ödemeleri yani sadece banka işlemlerine hakim. Bizimde 2 aydır ona tek yaptırdığımız iş bankaları işletmek. Çok fazla banka ile çalışıyoruz euro dolar ibkb bir sürü işlem var zor olmasını anlıyorum ama basit bir işlemi bile bazen yanlış işlemiş ve biz günlerdir beyanname vereceğimiz için onun arkasını topluyoruz yöneticimle.
Ben dün itibariyle tavrımı koydum artık kontrol etmek istemediğimi ve oflayarak çalışmaya başladım. Eve gelince asla iş düşünmeyen ben eve gelince başıma ağrılar giriyor birkaç gündür. Yöneticim ise hala sabah evrakları benim masama koymuş beraber kontrol edin o da öğrensin diyor. Söyledim artık düzgün bir şekilde kontrol etseydi her hafta işlem yaptığında bakiye tutuyor mu tutmuyor mu diye baksaydı dedim. Sabahta böyle biraz üstüne gidince ağladı ve yöneticimde onu teselli etti yani kötü olan benmişim gibi lanse edildi resmen.
Durduk yere sinir stres sahibi oldum. Kesinlikle alttan almadım ama bi üzülmedim de değil. Daha önce çalıştığım yerlerde böyle bi şey başıma gelmedi. Ne yapmalıyım sizce? Düzgün bir şekilde konuşmam gerekir mi? Ya da hiç konuşmayayım o da daha çok dikkat etsin istiyorum.

Size üzüldüm ancak ona da şans vermek lazım böyle böyle işi öğrenecek kimse meslek sahibi doğmuyor Keşke bu sorunlar yaşanmadan önce kıza şunları kontrol et denseymiş ama bilemezdiniz o kadar hata yapacağını. Siz sakin kalmaya çalışın belki işi öğrendiğinde sizin yükünüzü çok hafifletir ve iyi ki öğretmişiz dersiniz.

İş aramaya başlayin. Genelde boyle öğrensin diye yaniniza alinan kişi işi öğrendiginde sizi işten yollarlar.
Bana öyle geldi bilemedim. Ihtiyac var mi bu kiza?
Kız genel muhasebe kökenli değil. Yanıma bir kişi alınmasını ben istedim hatta bir kişi daha arıyoruz çünkü şirket büyük ve iş çok. İstediğimiz düzeyde deneyimli birini bulamadığımız için en azından elimizdeki angarya işleri hafifletsin diye aldılar. İhtiyaç var mı derseniz aslında yok çünkü o düzeyde hiçbir şey bilmeyen birini sokaktan geçeni alsanız göstere göstere o da bu kadar öğrenir.

Herkes aynı kapasiteye sahip değil sonuçta. İşi siz 1 ayda öğrenirsiniz, diğeri 2 ayda, bir öteki 4 ayda öğrenir hemen sinirleri bozup öfkelenmeye, stres yapmaya gerek yok diye düşünüyorum.
15 yıldır çalıştığım alanda benimde iş öğrettiğim kişiler oldu ve olmaya da devam ediyor. Yeri geliyor boynuz kulağı geçiyor onlar bana yeni şeyler öğretiyor.
İş hayatı derya deniz, bugün siz ona bişiler öğretirken yarın öbür gün o size bişiler öğretir.
Sakin olmaya çalışın.

Yetiştirme anlamı da bu değil mi ? 1 ayda tabi ki ilerlemesi lazım ama siz de çok sabırsız mısınız?

Muhasebe kökenli olmayan bir insandan 2 ayda nasıl verim bekliyorsunuz? Ayrıca inanın bence kızi stres altina sokuyorsunuz. Stresten de kendini veremiyor olabilir.

Benim kızma sebebim zaten bunun söylenmiş olması. Bakiyeler tutuyor mu tutmuyor diye bak ne işlemişsin yeniden kontrol et denildi. Kontrol ettim dedi. Kontrol ettiği şeyle 10 gündür uğraşıyoruz. Zaten işimizi hafifletmesi için alındı ama baygınlık geçiricem artık yanlış olan şeylerden umarım rahatladığım günler gelir.

Belirttiğim gibi biz bildiği işlemi verdik ona ekstra bilmediği bi şeyi vermedik bankaları işlemeyi biliyorum dedi diye iki aydır tek verdiğimiz şey buydu.
Başıboş şekilde de çalıştırmadık kontrollü bi şekilde bildiği şekilde işlemesini ve haftanın sonunda kontrol etmesi bilgi verildi yapabileceğimiz tüm yardımı da yaptık.

Muhasebe kökenli olmayan bir insandan 2 ayda nasıl verim bekliyorsunuz? Ayrıca inanın bence kızi stres altina sokuyorsunuz. Stresten de kendini veremiyor olabilir.
Düne kadar ağzımı açıp tek kelime etmedim ama evrakları hala kendi masamda görünce patladım. Ben nasıl bi hatam olunca çözüyorsam ki hatasız çalışan olmaz herkes hata yapar ve biz ona bildiği bi işi verdik bakın bilmediği şeylere geçirmedim bile henüz.

Yetiştirme anlamı da bu değil mi ? 1 ayda tabi ki ilerlemesi lazım ama siz de çok sabırsız mısınız?
Yetiştirmek üzere bi şeye geçmedik ki bildiği işlemi yaptırıyoruz şuan. İhracat ithalat kısmına geçiremedim bu kadar şeyi görünce ki vaktimizde olmadı beyanname zamanı geldiği için.

O kişiden sorumlu sizseniz onun yaptığı işi siz periyodik aralıklarla kontrol etmelisiniz. Hepimiz işyerinde insan yetiştiriyoruz,bunun olması gerekeni budur. Yeni aldığım adamı önceki iş yerinde ne kadarlık tecrübesi olursa olsun 5-6 ay kadar yaptığı işin ardından kontrol ediyorum. Yoksa yakalayamam hatasını ve o da hata üstüne hata yapmaya devam edebilir,kontrol etmem gereken iş birikebilir ve içinden çıkılamaz hale gelebilir. Hatanın yarısı da size ait bu durumda üzgünüm.

Biraz empati yapsanız siz o şekilde davrandığınız için daha çok stres yapıyordur belki banka ekstraları stresli bakarsa tabi ki gözünden kaçar olumlu bir ses tonu ile canım biraz daha dikkatli olsan 10ar günlük tekrar kontrol et tarzında yaklaşsan

Son düzenleme:

Mali müşavir ve denetmenim. Yaş 35.

Siz tek başınıza yeterli ve iş bitirici olsaydınız yardımcı alınmazdı.

Finansal muhasebe 2 ayda öğrenilmez ki !
Tek düzen hesap planı ve her bir hesabın işleyişinin kavraması min. 6 ay sürer.

Ben de tecrübesizdim. Babam hatta dedem de mali müşavir olmasına rağmen çok hatalar yaptım. Başka bir mali müşavirin yanına daha iyi öğreneyim diye işe verildim.

11 yaşından beri babam yaz tatillerinde fabrikalara mükelleflerine çalışmaya gönderirdi. Kutu bantlamayı, evrak delmeyi, irsaliye ve fatura kesmeyi, çay demlemeyi, ofis temizlemeyi v.s her şeyi öğrettiler.

Kimse de sizin gibi agresifçe davranıp üzerime vararak ağlatmadı beni, uyarıldım defalarca ama herkesin içinde rencide edilmedim.

Genç meslektaşımızın elinden tutarak yıkıcı olmak yerine yapıcı davransaydınız ne olurdu sanki ?

Güzel ve saygın bir mesleğimiz var, gençleri soğutmayın meslekten ve çalışma hayatından. Daha sabırlı , merhametli ve anlayışlı olun. Kimse anasının karnında öğrenmedi genel muhasebeyi, hesap hareketlerini, bordro yapmayı..yapa yapa öğrenecek

Hanımefendi 3 tane firmayla ilgileniyoruz 3 ayrı şirket var tek başıma yeterli olmam imkansız hatta 4.şirketi açıyoruz bu ay çok fazla işlemi var. Ayrıca işimi bilip bilmediğimi ya da yeterli olup olmadığıma siz karar veremezsiniz.

Öyleyse İ.K departmanı ile meselenizi çözün.Memnun olmadığınızı uygun bir dille ifade edin işten çıkışını onlar versinler. Baygınlık geçirecek bir durum söz konusu değil. Beyannemeler verilmeden önce defalarca kontrol ederiz. Hâla daha iş kanunuyla ilgili emin olamadığım konuları babama ve çok daha tecrübeli yaşça büyük meslektaşlarıma danışırım. Bizim meslek derya deniz 2 ayda ne öğrenebilir, kaldı ki kızcağız ticaret lisesi mezunu ya da iibf mezunu da değil anladığım kadarıyla. Zaten yetiştirilmek üzere alınmış. Herşeyin yolu yordamı var uslübu var niye mobbing uyguluyorsunuz ağlatıyorsunuz kızcağınızı ? Bilgi paylaştıkça çoğalır. Tecrübesiz acemi günlerinizi hatırlayın. Tavırlarınız profesyonellikten çok uzak , yöneticiniz de bunu fark etmiş olmalı ki kızcağızı teselli etmiş.

Benim yöneticim de bir arkadaşın işini kontrol edip ona oryantasyon verme işini bana verdi ve o arkadaşım da zaman zaman hatalar yapıyor gayet. Ama mesela yöneticim o hata için ona kızmaz bana kızar çünkü kontrol görevi de bana verildi ve benden daha yeni daha deneyimsiz bir arkadaşa sorumluluğu cat diye veremem. İşinizi hiç bilmiyorum anlamadığım bir alan ama baska bir iş kolundan biri olarak bu tarz kontrol görevlerinin de işimizin parçası olduğunu düşünüyorum yani genel olarak is yaşamında. Ha özel olarak bak şu şekilde kontrol edeceksin bir daha yapma filan diyebilirsiniz. Yöneticiye şikayet etmek ben kontrol edemem demek artık aylar geçtikten sonra son çare olmalı bence. Bu şekilde size verilen bir işi yapmak istemiyor gibi görünebilirsiniz. Ki siz de orada yenisiniz.

Anladığım kadarıyla kontrol edebilmesi işin yeni şeyler bilmesi gerekmiyor.bu da demek oluyor ki dikkat etmeden yapmış.arkqdaşlar size hak vermemiş ama normal psikolojide birinin dikkatsizlik ve sorumsuzlukla, öğrenilmesi gereken eksiklikleri ayırt edebileceğini düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…